Vi ser på…Oakland Raiders 2016!

Raiders har vært irrelevante lenge nok, nå er tiden her til å ta steget inn i sluttspillsdiskusjonen igjen. Det er ihvertfall tankegangen i Oakland, og med Derek Carr på QB har man kanskje rett løsning for å kunne ta det steget – spesielt fordi det er gjort manns jobb med å bygge et lag rundt ham i angrep, og et solid forsvar som kan henge med i svingene når desember og januar er her. Om de har klart å skape det sistnevnte gjenstår definitivt å se.

ORGANISASJONEN

Reggie McKenzie. Foto: Marcio Jose Sanchez
 • Eier: Mark Davis
 • GM: Reggie McKenzie
 • Hovedtrener: Jack Del Rio

Stadion: O.co Coliseum (63.132)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 7-9
 • 2014: 3-13
 • 2013: 4-12
 • 2012: 4-12
 • 2011: 8-8

 

PERSONELL

Raiders - Bruce Irvin
Bruce Irvin

Nøkkelspillere inn: OL Kelechi Osemele, LB Bruce Irvin, LB Daren Bates, CB Sean Smith, S Reggie Nelson, S Brynden Trawick

Nøkkelspillere ut: WR Rod Streater, OL Tony Bergstrom, OL J’Marcus Webb, DE Benson Mayowa, DE Justin Tuck, LB Curtis Lofton, S Charles Woodson

Et par virkelig store navn forsvinner ut i form av Justin Tuck og legenden Charles Woodson, når de begge har valgt å legge opp. De var begge i «rett» alder til å ta det valget, men Woodson vil utvilsomt bli savnet både på og av banen. Nykommerne på DB, spesielt Smith og Nelson, vil kunne heve kvaliteten på det vi ser hos Raiders sin defense. Bruce Irvin går rett inn som starter på LB, og er nyttig der.

 

DRAFT 2016

Raiders - Karl Joseph
Karl Joseph

1.runde: S Karl Joseph, West Virginia

2.runde: DE Jihad Ward, Illinois

3.runde: DE Shilique Calhoun, Michigan State

4.runde: QB Connor Cook, Michigan State

5.runde: RB DeAndre Washington, Texas Tech

6.runde: OLB Cory James, Colorado State

7.runde: G Vadal Alexander, LSU

Man mistet Charles Woodson til pensjonistenes rekker, og da var det et godt valg å ta draftens beste safety i form av Karl Joseph. Ward og Calhoun vil helt sikkert se banen i år, muligens også starte etterhvert. Calhoun kan også være aktuell på LB, så ikke bli overrasket om han dukker opp der istedenfor DE. QB Cook er et interessant valg med stor oppside. Spørsmålet er om Raiders i det hele tatt vil få bruk for ham før han blir sur og vil starte et annet sted. RB Washington er liten i høyden, men rask i sideledd; typisk 3rd down type running back som kan finne et hjem hos Raiders.

Karakter: B-

 

ANGREP

Raiders - Derek Carr
Derek Carr

Offensiv koordinator Bill Musgrave har fått alle verktøyene han trenger for å bygge en angrepsmessig juggernaut. Det forutsetter riktignok at QB Derek Carr er den fremtidige stjernen som Raiders tror han er, og som han har gitt en rekke indikasjoner på at han er gjennom godt spill. Pasningsspillet er allerede godt på vei, men løpespillet holdt igjen Oakland Raiders såpass at de allikevel var blant den dårligste fjerdedelen av NFL på å skape yards, og den dårligste halvdelen på å score poeng. Raiders har gjort såpass mange grep for å bedre det personellmessig at det neppe finnes mange unnskyldninger for ikke å lykkes bedre i år.

 

Quarterbacks

The Man i Oakland er Derek Carr. Lillebroren til tidligere Texans-QB David Carr var god nok for Pro Bowl i fjor, virker å være en bra person med holdninger som skal til for å lykkes, er en ledertype, og holdt seg frisk i sin andre NFL-sesong. Raiders håper på mer av det samme fra Carr, og at de rundt ham skal ta steget opp de også.

Innbytter-benken ble utvidet med Connor Cook i draften. Han vil konkurrere med Matt McGloin om å være først av benken om noe skjer med Carr. McGloin er det trygge valget i så måte, og en Raiders har tillit til. Cook har det fysiske talentet i orden, så på et eller annet tidspunkt ser han banen, om det så bare er for å vise seg frem nok til at Raiders kan få draftpicks e.l. for ham. Det er på ingen måte sikkert at den anledningen til fremvisning kommer i år, så ikke hold pusten.

Karakter: B+

 

Running backs

Hørt om Latavius Murray? Trolig har du det, men tredjeårsspilleren hadde en av de mer anonyme 1.000-yardssesongene i 2015. Kun to ganger over 100 yards, og det ble mye sliting for Murray, et tidligere 6.runde-valg som bar nesten hele børen i løpespillet i fjor. Raiders har gjort grep for å bedre det, inkludert å få på plass flere habile blokkere.

Taiwan Jones er innbytteren som må holde seg frisk i år slik at han kan rotere inn for Murray fra tid til annen, mens 5.runde-valget DeAndre Washington har egenskapene man ser etter i en 3rd down-back og får trolig vist seg frem der.

Marcel Reece og Jamize Owalele konkurrerer om å være lagets valg på FB, når den posisjonen er i bruk av dette angrepet – det er ikke hvert spill. Reece er suspendert i starten av sesongen, men tilgjengelig fra uke 4 av.

Karakter: B-

 

Receivere

Mens Murray hadde Raiders sin første 1.000 yards-sesong på løp siden 2010, hadde Amari Cooper den første på mottak siden 2005. Det sier sitt om hvor nedslitt dette angrepet har vært i en årrekke, men nå er det liv igjen. I tillegg til Cooper var ikke Michael Crabtree langt bak når den tidligere 49ers-receiveren hadde 922 yards i fjor. Sistnevnte ledet også an med 9 touchdowns.

Det er ikke slutt med det. Seth Roberts dukket opp fra ingensteds og spilte bra som slot receiver; han er med også i år. På TE er fjorårets rookie Clive Walford en sesong mer erfaren, og det bør kunne synes. Mychal Rivera og Lee Smith er også på TE. Rivera vil nok synes mer i pasningsspillet, mens Smith først og fremst er en god blokker.

Dybden på receiver utover Roberts er det primært Andre Holmes som står for. Vi er ikke helt overbevist om at dybdekartet er godt nok hvis det oppstår skader på de 2-3 beste.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Her er det investert kraftig fra ledelsen sin side de siste årene, og det bør kunne vise igjen med det som potensielt er en av de bedre offensive linjene i ligaen. LT Donald Penn er tilbake og pålitelig. Gabe Jackson er å finne på LG etter å ha vært på høyresiden i fjor. Center tilhører Rodney Hudson. På RG finner vi årets OL-innkjøp Kelechi Osemele, mens RT er enten britiske Menelik Watson eller det fysiske monsteret Austin Howard.

Det er ingenting å si på størrelse og fysikk hos denne linja, og det bør være gode nyheter for løpespillet som trenger å heves i kvalitet. Samtidig: Nesten alle disse var på plass også i fjor, uten at løpespillet var fenomenalt av den grunn. Ting skal gjøres i praksis først, med andre ord.

Innbytterbenken består av spillere som Jon Feliciano, 7.runde-valget Vadal Alexander og Matt McCants, i tillegg til enten den av Howard og Watson som ikke starter på RT. Det bør kunne holde for sesongen!

Karakter: A-

 

FORSVAR

Raiders - Khalil Mack
Khalil Mack

I sin tid var hovedtrener Jack Del Rio en av NFLs beste linebackere, det samme var defensiv koordinator Ken Norton Jr. Det er nok derfor med en viss frustrasjon de måtte konstantere at fjorårets defense ikke holdt mål. Man endte ned mot bunnen i NFL i en rekke statistikker. Ett viktig unntak var tillatte løpeyards, hvor Raiders ikke var langt fra å være blant de beste. Jobben er derfor klar; det må forbedres i alle lagdeler. I noen tilfeller med bedre spillere, i andre med bedre prestasjoner, og totalt sett er det å spille som en enhet man må jobbe aller mest med. Det er en rekke nye fjes her, og vi tviler ikke på talentet. Spørsmålet er om veteraner som Charles Woodson og Justin Tuck vil være for mye savnet, og om forsvaret dermed vil savne tydelige ledere på banen og i garderoben.

 

Defensiv linje

Denne posisjonsgruppa var den sterkeste i forsvaret i fjor. Khalil Mack, som spilte LB i college, er å finne på DE her. Det ble 15 sacks og velfortjent All-Pro ære på ham. Mack ble faktisk kåret til All-Pro både som OLB og DE; noe slikt har ingen klart før ham i NFL-historien. Han er blant ligaens klart beste. Mario Edwards Jr. bidro også sterkt som både DE og DT. Forvent å se ham som starter på motsatt side av Mack hvis han er frisk: En skade seint i fjor kan få betydning med tanke på det.

På innsiden finner vi Justin Ellis og en av DLs mest erfarne, Dan Williams. De får jobben gjort. Raiders draftet i tillegg mannen med det fantastiske navnet Jihad Ward, og han vil være i rotasjon på DT. På DE vil 3.runde-valget Shilique Calhoun kunne være det samme. I tillegg til disse gutta er det verdt å merke seg Denico Autry og Leon Orr som begge kan bidra på linjeposisjonene.

Karakter: A-

 

Linebackere

Malcolm Smith er det eneste sikre returnerende kortet i denne posisjonsgruppa. Han gjorde sin jobb godt i fjor, og er stabil. Det å være stabil i hva man leverer er ingen selvfølge i dagens NFL eller hos Raiders, så det er noe Oakland setter pris på.

Den viktigste nykommeren her er utvilsomt Bruce Irvin, som forventes å bidra med mye press på QB, inkludert en mengde sacks. Hans rolle er tydelig. Aldon Smith, en gang i tiden et monster av en LB hos 49ers, er i samme rollen. Problemet med Aldon Smith er at han har vært utestengt i 1 år, og akkurat nå er innlagt på en avrusningsklinikk. Han har med andre ord langt større demoner å håndtere akkurat nå, og det er ikke engang sikkert at han er tilbake denne sesongen – om noen gang.

Hvem tar så den siste starter-posisjonen her? Det står sannsynligvis mellom to karer draftet i 5.runde i fjor; Neiron Ball og Ben Heeney. Sistnevnte er stalltipset de fleste står igjen som starter når sesongen begynner.

Daren Bates er hentet inn fra Rams, og utgjør sammen med spillere som Korey Toomer, John Lotulelei og rookie Cory James dybde i denne enheten.

Karakter: B-

 

Defensive Backs

Charles Woodson er historie, og resten av bakfeltet var lite å skrive hjem om i fjor. Det var derfor ikke overraskende når man valgte å hente inn godt med forsterkninger nettopp til denne posisjonsgruppa. FS Reggie Nelson og CB Sean Smith går rett inn i start-elleveren, og vil kunne gjøre en meget god jobb.

Den andre corneren vil trolig være David Amerson, som ble signert et stykke ut i 2015-sesongen og gjorde sine saker bra. Keith McGill og DJ Hayden fikk mulighetene til å starte på corner i fjor, uten at det var særlig vellykket. De er imidlertid unge, og er med som innbyttere med noe erfaring nå. TJ Carrie er også en mulighet, og kan potensielt starte istedenfor Amerson hvis han gjør det godt nok i forsesongen.

Strong safety kan fort være Nate Allen, som har startet på den posisjonen for Philadelphia Eagles tidligere. Over tid er det ikke tvil om at 1.runde-valget Karl Joseph får sjansen. Vi tipper det blir i 2016, men det er ikke sikkert det blir fra dag 1 av.

Karakter: B-

 

SPECIAL TEAMS

Raiders - Sebastian Janikowski
Sebastian Janikowski

Svært få kickere fortjener eller kan forsvares å bli valgt i 1.runde av draften. Polske Sebastian Janikoswki er et unntak. Han har rukket å bli 38 år, og i alle sine 16 år i ligaen har han vært Raiders sin kicker. Han er solid, og fortsatt en garantist for at Raiders ikke trenger å tenke særlig på denne posisjonen når det gjelder utfordrere. Ennå.

Mindre kjent er det at det samme i stor grad gjelder punter (og holder) Marquette King. Han ble signert i 2012 og er som Janikowski blant de beste i NFL på sin posisjon. Trygt og godt, og det er gjerne det man ønsker i denne delen av spillet.

Returpersonell er en annen historie. Der har ikke Raiders hatt samme stabiliteten, og TJ Carrie eller f.eks. Taiwan Jones kan bli å se som returmenn også i år. Jones ledet laget på kick returns i fjor, mens Carrie ledet dem på punt returer. Ingen av dem fant målsonen i de rollene.

Karakter: B

 

VÅR VURDERING

Amari Cooper. Foto: Kyle Terada

Raiders har tatt mange gode grep post-Al Davis. Derek Carr ser svært lovende ut for fremtiden når det gjelder QB, og man har i tillegg nok gode spillere på andre posisjoner til at dette laget har muligheten til å utfordre om sluttspillsplass. Det er fortsatt Raiders, så alt kan gå ad undas allikevel. Vi tror at Oakland Raiders anno 2016 greier å unngå en slik skjebne, og blir et lag å regne med hele veien inn mot sluttspillet. De er i AFC West, så rett frem er det ikke, men sluttspillsplass er innen rekkevidde.

Plassering: 3.plass i AFC West med 9-7

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

For en knapp måned siden skrev vi artikkelen ovenfor; nå er det sesongstart! Her er noen av de viktigste endringene hos Chiefs i det tidsrommet:

 • OL: Gabe Jackson er på RG istedenfor LG, og Kelechi Osemele er da -du gjettet det- på LG istedenfor RG. Ellers har britiske Menelik Watson vunnet kampen om å starte på RT, og det er jo kjekt 🙂
 • DL: Mario Edwards Jr. er på injured reserve. Dermed er det Jihad Ward som starter på motsatt side fra Khalil Mack.
 • LB: Ben Heeney ble siste starter. Shilique Calhoun er skiftet fra DL til LB og utgjør dybde. Aldon Smith er Aldon Smith, og ikke å finne her.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x