Vi ser på…Detroit Lions 2016!

Calvin Johnson er borte, og en æra er forbi for laget fra Michigan. Resten av laget er det dessverre ikke mye å rope hurra for i år. Selv om det lysnet litt for Lions når de byttet offensiv koordinator midtveis i sesongen i fjor, er det fortsatt flere spørsmål enn svar når vi går inn i 2016.

ORGANISASJONEN

Martha Ford og Bob Quinn
Martha Ford og Bob Quinn
 • Eier: Martha Firestone Ford
 • GM: Bob Quinn
 • Hovedtrener: Jim Caldwell

Stadion: Ford Field (65.000)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 7-9
 • 2014: 11-5
 • 2013: 7-9
 • 2012: 4-12
 • 2011: 10-6

 

PERSONELL

WR Marvin Jones
WR Marvin Jones

Nøkkelspillere inn: WR Marvin Jones, WR Anquan Boldin, CB Johnson Bademosi, FS Tavon Wilson, SS Rafael Bush, G Geoff Schwartz, TE Matthew Mulligan, TE Andrew Quarless, RB Stevan Ridley

Nøkkelspillere ut: WR Calvin Johnson, ILB Stephen Tulloch, RB Joique Bell, G Manny Ramirez, SS James Ihedigbo, DE Darryl Tapp

Det har vært en lite inspirerende offseason for Lions. En spiller som Calvin Johnson er ikke en spiller man kan forvente å erstatte på stående fot, men markedet på WR var ekstra tørt i år. Når man da må signere en tidligere nr 2 WR fra Bengals for den nette sum av 40 milioner dollar og en 35 år gammel Anquan Boldin sier det litt om hvor utfordrende dette har vært. Men de virker å være fornøyd med dette da draften kom og gikk uten at en WR ble valgt.

Signeringene av begge tight ends Mulligan og Quarless viser at Lions ikke er helt fornøyd med utviklingen til Eric Ebron. Det tidligere førsterundevalget fra 2014 kan nok sies å ha underprestert sett opp mot forventningene de har hatt til han.

Defensivt har de nøyd seg med å hente inn noen færre navn. Et navn å merke seg er Rafael Bush. Den tidligere New Orleans spilleren forventes å erstatte James Ihedigbo på SS.

 

DRAFT 2016

Taylor Decker
Taylor Decker

1.runde: OT Taylor Decker, Ohio State

2.runde: DT A’Shawn Robinson, Alabama

3.runde: C Graham Glasgow, Michigan

4.runde: SS Miles Killebrew, Southern Utah

5.runde: G Joe Dahl, Washington State

5.runde: LB Antwione Williams, Georgia Southern

6.runde: QB Jake Rudock, Michigan

6.runde: DT Anthony Zettel, Penn State

6.runde: LS Jimmy Landes, Baylor

7.runde: RB Dwayne Washingon, Washington

For andre året på rad har Lions valgt en offensiv linjemann i første runde i draften. Taylor Decker forventes å gå rett inn i startelleveren, og attpåtil som venstre tackle, også kjent som den «viktigste» på linja, i hvertfall om man er glad i å kaste ball, som Lions er, og quarterbacken din er høyrehendt. Decker har ideell lengde på 2.04, og ble kåret til beste offensive linjemann i Big Ten siste sesongen på college.

At A’Shawn Robinson fremdeles var ledig i andre runde var nok overraskende for flere. Han kommer nok ikke til å starte i år, da veteranen Haloti Ngata innehar den plassen, men er et solid og fremtidsrettet valg.

C Graham Glasgow kan være en starter fra dag 1, og SS Killebrew har noen «killer-instinkter» (haha…) og fart som tilsier at han kan bli Lions’ svar på Arizonas Deone Buchannon eller Rams’ Mark Barron: safetyer som flyttes opp til en såkalt «moneybacker» linebacker posisjon.

Alt i alt en solid, om noe «uspennende» draft fra Detroit i år.

Karakter: B

 

ANGREP

QB Matthew Stafford
QB Matthew Stafford

Detroit Lions skal i hvertfall ha en ting. Den offensive koordinatoren deres har det desidert beste navnet i hele NFL: Jim Bob Cooter. Men navnet skjemmer ingen; den tidligere backup-QB’n fra Tennessee Volunteers tok over angrepsspillet til Lions midtveis i sesongen i fjor da den forrige koordinatoren fikk sparken etter uke 8, og dette ga umiddelbar effekt for Lions, angrepsspillet deres og QB Matthew Stafford i særdeleshet. Lions vant 6 av de siste 8 kampene deres og Stafford avsluttet andre halvdel av sesongen med en passer rating på 110.1, som var det høyeste fra en Lions-QB siden 1976. Hvilket kanskje sier mer om Lions enn om Stafford, men fortsatt en solid prestasjon.

Den offensive linjen er oppgradert, det samme kan neppe sies om receiverne eller om running backs. Selv om Ameer Abdullah var en positiv overraskelse i fjor, var ikke løpespillet generelt mye å skryte av. Detroit hadde kun 1.335 yards på bakken i løpet av hele sesongen, fordelt på 10 spillere. Til sammenligning hadde divisjonsrival Vikings sin RB Adrian Peterson fler yards enn dette (1.435) alene. Så gjenstår det å se om valget av Taylor Decker kan gjøre det litt lettere å være RB i Lions. Det vil hvertfall bli lettere å være Matthew Stafford, som ble sacket hele 44 ganger i 2015.

 

Quarterbacks

Matthew Stafford har alltid hatt en knallsterk arm, men har gjennom karrieren vært veldig opp og ned i prestasjonene på banen. Når han er «på» er han veldig på, gjerne etterfulgt av perioder der han spiller tilsvarende dårlig. Fjoråret var et særdeles godt eksempel på dette. Fra å ha kastet 11 interceptions i sesongens 8 første kamper, der Lions tapte 7, kastet han kun 1 interception i løpet av årets 8 siste kamper, som Detroit som vant 6 av. Tallene viser at Lions sine resultater ofte står og faller på hvordan Stafford presterer, ettersom ingen andre lagdeler er tilstrekkelige gode til å veie opp for ham om han har en dårlig dag. GM Bob Quinn har etter vår mening ikke gjort nok for å veie opp for dette før årets sesong, og vi ser for oss at det blir nok et tøft år å være quarterback hos Detroit Lions.

Som backups finner vi veteranen Dan Orlovsky samt rookien Jake Rudock. Sistnevnte spilte 1 år for HC Jim Harbaugh på Michigan, der han er den ene av kun to quarterbacks gjennom Michigan sin historie som har kastet for mer enn 3.000 yards på en sesong – så potensialet er absolutt tilstede.

Karakter: C-

 

Running backs

Detroit Lions fikk «æren» av å være NFLs dårligste lag til å løpe med ball i 2015, men det er noen lyspunkter. Ameer Abdullah gjorde det helt ok, men slet med fumbles i starten av sesongen. Theo Riddick viste seg å være den beste running backen i NFL når det kommer til pasningsspillet, 80 mottak for 700 yards var desidert best i NFL.

Det som savnes er «bjellesauen» på RB. Han man gir ballen til og bare VET at det blir positive yards. Verken Riddick eller Abdullah er spesielt fysiske løpere, selv om Abdullah har vist at han kunne på college. Kanskje et års erfaring har hjulpet for årets sesong?

Stevan Ridley har vist at han kanskje kan være en løsning der. De siste årene har han i hovedsak fungert som backup hos New York Jets og New England Patriots, men sist han var starter i 2012 løp han for nesten 1.300 yards. Men det er 5 år siden.

Karakter: D

 

Receivere

Ja, ja. Jeg skal slutte å mase om hvor viktig Calvin «Megatron» Johnson har vært. Men det kan ikke understrekes nok hvilken fantastisk receiver han var gjennom den 9 år lange karrieren han tilbragte i Detroit. Han vil bli savnet.

Marvin Jones kommer fra Cincinnati Bengals, der han har tilbragt 4 år med å være WR2 bak A.J. Green. I 2015 hadde han 65 mottak for 816 yards og 4 TDs. Hvilket er helt ok, men ikke tall som tilsier at han man kan se for seg at han overtar produksjonen til Johnson med det første.

Anquan Boldin er også ny i Lions, men langtfra ferskvare. Han går inn i sitt 14. (!) år i ligaen og man bør heller ikke forvente all verden av produksjon i dette stadiet.

Golden Tate går inn i sitt andre år for Lions. Tallene er sammenlignbare med Jones sine fra i fjor, men Tates største styrke ligger i hva han gjør etter mottak. Ikke bli overrasket om taktikken blir lagt om for å utnytte dette aspektet enda tydeligere i årets sesong. Uansett er det ganske tydelig at Detroit mangler en prototype WR1 i 2016.

I år har Lions hele 7 tight ends på roster før sesongen. Selv om vi kan vente oss at flere av disse blir kuttet etter training camp, og man legger til grunn at Lions ikke har en tydelig fullback i år, forteller det oss at Lions kommer til å kjøre mye 2 og 3 TE-sett i år. Nysigneringen Matthew Mulligan forventes å starte sammen med Eric Ebron, med Andrew Quarless og Brandon Pettigrew som øvrige bidragsytere når sistnevnte blir klarert for spill.

Karakter: C-

 

Offensiv linje

En vesentlig oppgradering i draften på LT (Taylor Decker), et års erfaring fra fjorårets rookie på LG (Laken Tomlinson), en tidligere rookie of the year på C (Travis Swanson), Larry Warford på RG og fjorårets starting LT på RT (Riley Reiff). Det høres ut som et lappeteppe. Og det er litt det det er.

Linja underpresterte på de fleste målbare områder, og skilte seg ikke nevneverdig positivt ut i noen statistiske kategorier i 2015. Til gjengjeld var de ikke dårligst i noen kategorier, men når det beste man kan si om en lagdel er at «de var ikke dårligst», lover det sjelden godt. Men med en snittalder på 25 år så er det fortsatt mulighet for forbedring, og draftvalgene av G Joe Dahl og C Graham Glasgow kan absolutt overraske positivt. Vi avventer forsiktig. Av de to er Glasgow nærmest en starterrolle, ikke fordi han er eksepsjonelt god men fordi starting center Swanson ikke er det.

Karakter: D+

 

FORSVAR

Lions Defense

Defensivt ser det bedre ut for Lions i år. De svake leddene er fortsatt svake, men de sterkere delene av laget er blitt noe sterkere. DeAndre Levy forventes å være tilbake etter å ha misset nesten hele fjoråret på grunn av skader. Om han finner tilbake til formen fra 2014, der han sto for 151(!) taklinger (derav 117 solo) kan Lions sitt forsvar anse seg å være solid oppgradert. Men det sier også litt om dybden at en enkeltspiller kan gjøre så store utslag.

 

Defensiv linje

Høyre DE Ezekiel Ansah er en solid spiller i Detroit sin 4 front. Han er etterhvert blitt en hjørnesten i den defensive linjen til Lions, med solide bidrag på både run-defense og i å rushe quarterbacken, der han sto for 14.5 sacks i 2015. Høyre DT Haloti Ngata er blitt enda et år eldre, men presterer fremdeles godt. Venstre DT Tyrunn Walker fikk kun 4 kamper i fjor, men forventes å bidra fra dag 1, fortrinnsvis i rotasjon med rookie A’Shawn Robinson. Venstre DE Devin Taylor spilte hele sesongen i 2015, og endte opp med 7 sacks.

Karakter: B

 

Linebackere

Både MLB Tahir Whitehead og OLB Josh Bynes leverte godt i 2015 for Lions, og var begge ranket som top 15 linebackere i NFL i fjor. Kyle Van Noy forventes å starte for Lions inntil DeAndre Levy er spilleklar. Om Levy fortsetter der han slapp i 2014 kan dette gi enorme utslag for Lions sitt forsvar. Vi er avventende da Van Noy ikke bidro spesielt i 2015, men kan ha forbedret seg siden i fjor.

Karakter: C-

 

Defensive Backs

Lions har to gode DB’s – CB Darius Slay og FS Glover Quin. Etter det er det så som så. Lions erstattet en middelmådig SS (James Ihedigbo) med en annen middelmådig SS (Rafael Bush) som attpåtil kommer fra et 3-4 defense i New Orleans. Sånt sett er status quo opprettholdt. Det paradoksale med Lions sin defensive backfield er at de cornerne som kom inn på enkeltformasjoner, CB Nevin Lawson og CB Quandre Diggs, gjorde det veldig godt når de først var inne på banen. Til gjengjeld ble de sjelden bedt om å dekke de beste receiverne hos motstanderlagene, men Lawson har spilt såpass solid at han nå går inn som starter før årets sesong. Her kan vi bli positivt overrasket.

Karakter: C-

 

SPECIAL TEAMS

K Matt Prater foto: Andrew Weber, USA Today Sports
K Matt Prater foto: Andrew Weber, USA Today Sports

Detroit Lions fikk ikke en eneste punt eller kickoff returnert mot seg til touchdown i fjor. Så det er da noe. Utover det så presterer special teams hos Lions godt. Kicker Matt Prater satte 91,7% av field goals i 2015, 5. beste i NFL. Punter Sam Martin var også blant topp 5 i «net punt average» (lengde på punten minus returnerte yards eller touchback).

Ameer Abdullah hadde flest yards på kick return i NFL i 2015 med 1.077 yards, og Lions holdt motstanderne til kun 6.1 yards per punt retur. Så dette er en absolutt habil lagdel hos Lions som kan utgjøre en forskjell i jevne kamper.

Karakter: B+

 

VÅR VURDERING

RB/KR Ameer Abdullah
RB/KR Ameer Abdullah

Sorry Lions – men i år kommer det til å gå skikkelig dårlig. Ikke at det er noe vi håper på, om noen fortjener en Super Bowl-seier er det befolkningen i Detroit, det har ikke akkurat gått på skinner der de siste årene. Men det blir ikke i år, og sannsynligvis ikke neste år. De andre lagene i NFC North har også blitt såpass mye sterkere at vi tror de kun tar en divisjonsseier i år (Chicago hjemme). Uansett er det bare å glede seg til draften i 2017!

Plassering: 4.plass i NFC North med 4-12

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Vi publiserte saken om Detroit Lions i midten av august. Her er de større endringene som har skjedd hos Lions siden da:

 • QB: Det meste er likt her, men verdt å merke seg at Jake Rudock er gjemt vekk på practice squad, så det er bare Stafford og Orlovsky på den ordinære rosteren.
 • RB: Stevan Ridley ble kuttet i slutten av august.
 • REC: Av de fire vi nevnte på TE er Eric Ebron fortsatt på plass og i form. Brandon Pettigrew og Andrew Quarless er begge skadet, mens Matthew Mulligan ble kuttet i slutten av august.
 • LB: Josh Bynes er på injured reserve.
 • DB: Tavon Wilson starter på SS, og Rafael Bush er relegert til å være hans innbytter.
 • Special Teams: I tillegg til Ameer Abdullah kan du forvente å se Golden Tate en del på returer. Også Quandre Diggs kan være aktuell.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x