Dommerspalten 18. august 2016

Den som har spilt «på linja», offense eller defense, vet hvor intenst det kan bli der. Det er mye som kan skje, og som skjer, i løpet av kort tid under spillet. Mange kjenner nok også til noen tjuvtriks som brukes nå og da. Det er flere dommere som har et øye med spillerne der, men det er særlig én bestemt dommer som har det som fast hovedområde, nemlig umpiren. Man har kanskje hørt mange si at «det kan kastes flagg på hvert spill på linja» fordi det alltid skjer regelbrudd der. Det er nok ikke helt sant, men at det hele tiden skjer noe som nøye må vurderes stemmer. En umpires viktigste jobb er ikke alltid å flagge alt han ser, men å være en diplomat før, under og etter spillet. I dag får vi vite Stefan Oud sine tanker om samspillet mellom ham som umpire og offense og defense.

Dagens spalte er skrevet av Stefan Oud, og er del 2 i hans serie. Første del er her.

Utifrån min vanligaste position på banan, Umpire, så ska jag nu försöka på mig några betraktelser om samspelet mellan mig som domare och huvudpersonerna på planen, spelarna. Utan detta samspel är det mycket svårare att kontrollera matchen och få den att flyta.

Jag har inte alltid samma rutin men försöker att under lagens uppvärmning skaffa mig information som gör det lättare för mig att förstå vad som kommer att hända och hur lagen beter sig innan spelet startar, innan snappen. Genom att följa med på lagen när de tränar på spel och kanske till och med kör med hela laget så blir det en sorts ”uppvärmning” för mig också.

Men ännu viktigare är att få pratat med några av spelarna som kan hjälpa mig att kontroller ”temperaturen” i matchen. Först och främst så brukar jag samtal med centern på laget. Det är mycket som han/hon kan hjälpa mig med. Jag ser till att vi är överens om att bollen inte ska snappas innan jag är klar. Jag försöker att använda både ord och tecken för att få till det samspelet.

Det är ju inte bara jag som ska har fördel av det snacket utan jag kollar hur centern vill ha bollen upplagd. Åt vilket håll sömmarna ska ligga. Det är ingen stor sak att få det rätt för Umpiren men många centrar uppskattar den servicen. If you scratch my back, I’ll scratch yours!

Centern har också ofta en ledande roll på den offensiva linjen. Genom ett bra samarbete mellan honom/henne och mig så kan jag lättare få frambudskap/uppmaningar/order till samtliga utan att störa lagen genom at prata med alla. Det betyder också oftast mer om det jag har att säga förs fram av en av deras egen.

Om en spelare på det offensiva laget behöver en tillsägelse kan det ofta vara bättre an en lagkamrat för fram det än en domare. Det har i alla fall jag ofta upplevt.

På det defensiva laget innehar ofta en linebacker samma roll som centern har på offense. Men ibland är det en defensive lineman som har den rollen så det försöker jag lista ut innan matchstart. Samma samarbete mellan mig och offense strävar jag efter att få med defense.

När detta samarbete mellan mig och offense/defense fungerar bra så är det generellt sett inga problem att kontrollera ”temperaturen” på planen.

Under matchens gång så försöker jag hålla konversationen igång med spelarna. Mycket styrs av hur mottagliga spelarna är, vilket tempo det är på matchen och stämningen på planen. Det här är min stil. Jag försöker vara öppen och mottaglig för en bra dialog med spelarna. Om jag lyckas blir det oftast en bra kamp.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x