Vi ser på…Dallas Cowboys 2016!

Med Tony Romo på sidelinjen mesteparten av året var Dallas Cowboys en tragedie for fansen i fjor. 3 av de 4 kampene de vant, var med Romo (som spilte totalt 4) ved roret, og uten ham var det fadese fra ende til annen. Kan dette laget leve opp til sitt tilsynelatende evige potensiale, eller følger nok en sesong med skuffelser for ‘Americas Team’?

ORGANISASJONEN

Cowboys - Jerry Jones
Jerry Jones
 • Eier: Jerry Jones
 • GM: Jerry Jones
 • Hovedtrener: Jason Garrett

Stadion: AT&T Stadium (80.000)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 4-12
 • 2014: 12-4
 • 2013: 8-8
 • 2012: 8-8
 • 2011: 8-8

 

PERSONELL

Cowboys - Cedric Thornton
Cedric Thornton

Nøkkelspillere inn: RB Alfred Morris, C Joe Looney, DE Benson Mayowa, DE Cedric Thornton, LB Justin Durant

Nøkkelspillere ut: RB Joseph Randle, DE Greg Hardy, MLB Rolando McClain

Greg Hardy var en betydelig distraksjon i fjor, og er nå vekke. Talentet hans på banen er ubestridelig, men det kommer til et punkt hvor personligheten utenfor banen faktisk påvirker garderoben og hvordan man presterer som et lag. Av de som kommer inn merker vi oss Cedric Thornton, som forsterker defensiv linje – spesielt mot løp. Hvilken rolle Alfred Morris får er foreløpig noe uklart; uansett kommer han til et Cowboys lag hvor offensiv linje tilsier at den som blir ballbærer har svært gode arbeidsvilkår.

 

DRAFT 2016

Ezekiel Elliott

1.runde: RB Ezekiel Elliott, Ohio State

2.runde: LB Jaylon Smith, Notre Dame

3.runde: DT Maliek Collins, Nebraska

4.runde: DE Charles Tapper, Oklahoma

4.runde: QB Dak Prescott, Mississippi State

6.runde: CB Anthony Brown, Purdue

6.runde: SS Kavon Frazier, Central Michigan

6.runde: RB Darius Jackson, Eastern Michigan

6.runde: TE Rico Gathers, Baylor

Zeke Elliott er ‘just what the doctor ordered’ for dette Cowboys-angrepet. Han passer perfekt inn i det systemet Dallas ønsker å kjøre. Spørsmålet er om han får sjansen fra dag 1, eller om det blir i rotasjon med spillere som Alfred Morris og Darren McFadden.

Jaylon Smith er fremtidens mann; han ser du nok ikke på banen før i 2017 – først og fremst grunnet en skade som må få tid til å lege. De fleste andre her utgjør dybde på rosteren, og forventes ikke å starte. Du kan imidlertid se flere av dem i rotasjon utover høsten, og spesielt gjelder det DL- og DB-spillerne. Dette kan fort bli en draftklasse som ser dårlig ut i uttelling om man ser tilbake om 1 år, men gir et noe annet inntrykk om 5 år.

Karakter: C+

 

ANGREP

Cowboys - Jason Witten
Jason Witten

Nytt år, samme oppskrift. Offensiv koordinator Scott Linehan er tilbake, og hovedtrener Jason Garrett vil helt sikkert ha et ord med i laget. Felles for dem begge er et desperat håp om at Tony Romo holder seg frisk, slik at de kan legge noe annet enn kriseplaner. Hva er så oppskriften? Man har en superb offensiv linje, og vil kjøre et tungt løpespill som åpner opp for pasningsspillet. Dallas Cowboys og eier/GM Jerry Jones husker naturligvis godt glansårene med trifektaen Troy Aikman, Emmitt Smith og Michael Irvin, og man kan fortsatt skimte en samme type tankegang i hvordan laget ser ut den dag i dag. Så spørs det da, om Tony Romo kan tilsvare Aikman gjennom å vinne mesterskap, og om Ezekiel Elliott og Dez Bryant kan spille rollene på sine posisjoner. En ting tør vi påstå: Jason Witten begynner å nærme seg sine siste sjanser til å være en bedre utgave av Jay Novacek

 

Quarterbacks

Behovet for en bunnsolid innbytter ble bevist i fjor, når ingen var i nærheten av å erstatte det Tony Romo betyr for dette laget. Og for å være ærlig: Dallas ser ikke ut til å ha løst den situasjonen. Dak Prescott ble draftet, og Kellen Moore sin erfaring utgjør et par kamper startet i fjor – begge tap. Prescott kommer til å trenge tid, men er et spennende talent.

Som man kan skjønne: Det faller på Tony Romo sine skuldre dette her. Det har det i grunnen gjort i en årrekke. Han kan se tilbake på et tiår som Cowboys sin primære starter på QB, og er lagets ledende pasningsfordeler gjennom tidene. Det foran legender som Aikman og Roger Staubach. Noen Super Bowl-seier (eller opptreden, for den saks skyld) har det ikke blitt, og det er ingen tvil om at Romo jakter den nå som karrieren er i ferd med å ebbe ut. Han har kvalitetene som tilsier at han skal kunne gjøre sin del av jobben, selv om utidige fadeser ser ut til å forfølge ham. Av en eller annen grunn har dét blitt mye av den kollektive hukommelsen knyttet til Tony Romo sin karriere – fortjent eller ufortjent.

Karakter: B+

 

Running backs

Velkommen til en posisjon med mange kvalifiserte om beinet! Om QB er en bekymring i så måte, så er ikke RB det. 1.runde-valget Ezekiel Elliott var svært god hos Ohio State, og nå får han sjansen til å løpe bak en meget god linje på sportens øverste nivå. Elliott passer godt inn i Cowboys sitt sone-system med sin bevegelighet kombinert med et syn for når man skal kutte oppover banen for å sikre mest mulig yards.

Darren McFadden er nok ikke den som er ivrigst på å ønske Elliott velkommen. Han fikk ballen som lagets viktigste ballbærer i fjor, og gjorde sine saker ganske så bra. Det ble nesten 1.100 yards av det, og McFadden har gjort seg fortjent til å se ballen en del i år også.

Som om ikke det var nok; Dallas hentet Alfred Morris fra Washington i free agency. Morris hadde ingen voldsomt stor sesong i fjor, men har en rekke gode sesonger bak seg de siste årene, og løpestilen hans vil også kunne passe godt inn her. Om han får sjansen blir det fort 1.000 yards+, men vi tror nok ikke han får muligheten til det. Derimot vil han kunne være i rotasjon og definitivt kunne bidra gjennom å dra sin del av lasset.

Fullback-rollen blir kanskje Rod Smith eller Keith Smith, men kan også bli håndtert av noen av lagets mange TEs.

Karakter: A

 

Receivere

Det hjalp ikke fjorårets nødløsninger på QB at WR Dez Bryant var totalt ute av sin normale form, takket være kontraktsproblemer og deretter skadesituasjon. 2015 var en sesong mange Cowboys-folk vil glemme, og Bryant står nok langt fremme i rekken av dem som vil glemme den raskest. I år forventer vi at han er tilbake i godt gammelt slag, og 27-åringen har helt klart et stort register å spille på.

Bak ham er det mer anonymt. Terrance Williams kaprer nok en starter-plass, og er solid på en del felt, men kan med fordel droppe færre baller. Cole Beasley er alles lille favoritt-receiver som piler rundt og gjør livet surt for forsvarere som ikke får tak i den kjappe slot receiveren. Glem heller ikke den spennende og talentfulle Brice Butler, som definitivt ikke ligner på Beasley i høyden eller spillestil.

På TE er legenden Jason Witten i ferd med å nærme seg pensjonistalder for NFL-spillere. Det hyggelige for Dallas og ham er at det ikke synes på banen. Han produserer, og spiller ofte nærmest prikkfritt. Cowboys kommer til å ha en liten bråte TEs på rosteren, og spørsmålet er om det er noen arvtagere til Witten blant dem. Gavin Escobar har helt klart fysikken i orden når han er frisk. Problemet er nettopp det da; fysikken er jo ikke i orden om man til stadighet er skadet. Escobar kommer tilbake fra en akilles-skade som han forhåpentligvis ikke er hemmet av når sesongen starter. Andre på posisjonen er f.eks. 6.runde-valget Rico Gathers, Geoff Swaim og James Hanna. Vi tipper du får se litt til Hanna i løpet av året; de andre er vi mer usikre på.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Ethvert lag som har denne starterrekka på offensiv linje vil ha trenere som puster lettet ut og tenker at de har et betydelig handlingsrom. Hva sies om fire av fem i Pro Bowl? La’el Collins falt ufortjent i draften 2015 takket være en perifer knytning til en drapssak hvor han på ingen måte hadde skyld i noe som helst, og Dallas er overlykkelige over at han falt til dem. Han spilte suverent bra til rookie å være, og er tilbake på Left Guard.

Left Tackle Tyron Smith, Center Travis Frederick og Right Guard Zack Martin var alle med Collins på Pro Bowl-lista, og de fortjente det. Dette er rett og slett meget solid!

Right Tackle har vi da ikke nevnt, men det kan vi nå: Det vil trolig være Doug Free som er tilbake der. Han er kanskje ikke i Pro Bowl, men han er god nok til at vi ikke skal dra frem begrep som «linjas svake ledd». Den startende linja her har egentlig ikke svake ledd; bare ledd som er sterkere enn de andre.

Innbytterne Joe Looney, Ron Leary og Chaz Green utgjør solid dybde sammen med spillere som Jared Smith og Cameron Bradfield.

Karakter: A+

 

FORSVAR

Cowboys - Sean Lee
Sean Lee

Den svært erfarne defensive koordinatoren Rod Marinelli er tilbake, og nå gjelder det å kopiere noe av suksessen han hadde med forsvaret sitt når han var hos Chicago Bears. Helt på tur var Dallas Cowboys og Marinelli ikke i fjor heller, men det ble for lite turnovers og for mye trøbbel med folk som Greg Hardy. Marinelli må også i år jobbe med en viss rotasjon i personell, da f.eks. DeMarcus Lawrence og Randy Gregory -begge på defensiv linje- er suspendert i sesongens første fire kamper. Gregory er sågar i risikosonen for en enda lengre suspensjon. Da kan vi legge til at lagets MLB, Rolando McClain, er suspendert for 10 kamper og potensielt aldri kommer til å spille i NFL igjen. Det er fint å ha en ringrev til å kjøre 4-3 forsvaret ditt Jerry Jones, men du kan med fordel gi Rod Marinelli enklere arbeidsvilkår gjennom hva slags personer laget får inn i stallen!

 

Defensiv linje

Som nevnt er Randy Gregory og DeMarcus Lawrence suspendert i begynnelsen av sesongen, og dermed er begge antatt startende DEs på sidelinjen. Om Gregory i det hele tatt dukker opp i år er et usikkerhetsmoment inntil videre. De fremste til å ta plassene er David Irving og Benson Mayowa, men også Ryan Russell og Charles Tapper kan være aktuelle. Britiske Lawrence Okoye er på rosteren, men vi tror neppe han kommer helt til 53-mannsrosteren.

En annen brite er Jack Crawford, som trolig blir å finne i rotasjon på DT. Han har vært på rosteren en stund nå, og kommer nok med også i år. Om han starter er en annen sak; Tyrone Crawford, Cedric Thornton samt Terrell McClain er nok foran ham i den køen. Rookie Maliek Collins henger med, men kan trygt ta plass på innbytterbenken.

Denne posisjonsgruppa er bra, men ikke bra nok. Det er mye talent her, men det må sys sammen. Det blir ikke lett når man må forholde seg til suspensjoner og annet tull, og uplanlagt rotasjon kan nok komme til å prege denne gruppa noe.

Karakter: B

 

Linebackere

Denne posisjonsgruppa har sine styrker og svakheter. Enkelte spillere er gode mot løp, andre på pass rush, og noen på andre vis mot pasningsspillet. Utfordringen er å få det til å fungere optimalt på hvert spill uten at svakhetene til de enkelte blir avslørt og utnyttet av motstanderlagene.

Den som kanskje har minst som kan la seg avsløre, er Sean Lee. Han er god mot både løp og pasninger, og var fullt ut tilbake fra skaden han pådro seg før 2014-sesongen. Lee er en verdifull og trygg starter for Dallas Cowboys. Rolando McClain var tiltenkt å starte på MLB, men der er det nå Anthony Hitchens som tar plass etter at McClain er suspendert. Hitchens startet på strongside i fjor, og er paradoksalt nok ikke spesielt sterk mot løp. Derimot vil han kunne bidra med blitzing på en helt annen måte enn McClain gjorde. Kanskje kan også styrkene til Hitchens vise igjen på en annen måte også mot løpespillet når han er på MLB.

Kyle Wilber får trolig sjansen på strongside nå som Hitchens flytter inn i midten. Som en annen potensiell starter der, Justin Durant, har han vært med Cowboys i en årrekke og er en veteran som vet hva det går i. Durant hadde riktignok en sesong hos Falcons i fjor, men er tilbake hos Cowboys nå.

Bak starterne har du også Andrew Gachkar, Damien Wilson og tyske Mark Nzeocha. 2.runde-valget Jaylon Smith blir på sidelinjen/tribunen i år, og forventes først å bidra i 2017 når han er tilbake etter skade.

Karakter: B

 

Defensive Backs

Startende cornere forventes å være Orlando Scandrick og Morris Claiborne. Førstnevnte er tilbake etter skaden som satte ham ut hele fjoråret, så det gjenstår å se om han kan komme seg fullt tilbake først. Det vet vi når sesongen starter, ikke nå mens preseason-kampene pågår og dybdekart er mer for publikums skyld enn realitetenes skyld. Brandon Carr er et annet alternativ. Både Carr og Claiborne har vært skuffelser tidligere, men det bør noteres at Claiborne hadde sin beste sesong hittil i 2015. Carr er viktig som en positiv leder i garderoben, men kunne med fordel tatt en interception eller to i år. Sist han tok en interception var i 2013…

Free safety vil trolig være Byron Jones, et 1.runde-valg i fjor som føyk rundt på en rekke posisjoner i fjor og overbeviste om sine kvaliteter da. Nå får han konsentrere seg om en posisjon, og det blir neppe verre av den grunn. Han kan antas å være en styrke for dette forsvaret.

Strong safety Barry Church er grei, men kanskje ikke så mye mer enn det. J.J. Wilcox kan komme til å utfordre ham om plassen. Andre innbyttere å merke seg her er nickel back Jeff Heath som er backup på FS i tillegg, samt Deji Olatoye og Anthony Brown på CB.

Karakter: B-

 

SPECIAL TEAMS

Dan Bailey. Foto: Don McPeak

Noen av spesialistene her er helt i NFLs ypperste toppsjikt. Punter Chris Jones kan sparke med presisjon, styrke og ikke minst høyde på sparkene. Han hadde tredje høyest snitt pr. spark i ligaen i fjor.

Kicker Dan Bailey har rukket å bli 28 år gammel, og har nok mange år igjen. Han er tidenes aller beste kicker i NFL om vi ser på prosentandel av field goals som er vellykket. Det var mer enn velfortjent at han havnet i Pro Bowl i fjor; se ikke vekk fra at han gjentar den bragden.

Å ha en returmann som heter Lucky til fornavn høres veldig fordelaktig ut. Nå er det slik at Lucky Whitehead eeeegentlig heter Rodney til fornavn, så… Han så riktignok ut til å være både heldig og dyktig på kickoff retur, mens han virket å hete Rodney på punt retur. Med andre ord: Snittet på punt retur må heves betraktelig i år. Cole Beasley kan potensielt overta rollen om Whitehead ikke hever seg i første halvdel av årets sesong.

Karakter: A-

 

VÅR VURDERING

Cowboys - Jason Garrett og Tony Romo
Jason Garrett (t.v.) og Tony Romo (t.h.)

NFC East har lag med betydelig slagside. Fordelen er at det kan bli jevnt og spennende i divisjonen, ulempen er at samtlige av dem er kandidater til å ryke fort ut av sluttspillet om de havner der. Dallas Cowboys er kanskje det laget fra divisjonen med mest oppside kombinert med dårligst tidsvindu. Romo og Witten er blant spillerne som bare har tiden og veien, og Cowboys vet det.

Dallas Cowboys har et angrep som på papiret ser knallsterkt ut, med kvalitetsspillere på alle de rette posisjonene, og i alle ledd. Forsvaret er mer anonymt og uten de virkelig store kanonene. De har fordelen av en defensiv koordinator i Rod Marinelli som utvilsomt fortjener spillernes respekt og trolig har det. Om noen skal kunne sveise dem sammen til en enhet som overpresterer, så er ikke Marinelli et dumt kort å ha på hånden.

Vi tror Cowboys kaprer divisjonstittelen, og så får vi se om Tony Romo sin ferd inn i sluttspillet kan ende i noe annet enn en uheldig blemme som ødelegger helhetsinntrykket av det som i tilfelle vil ha vært en solid sesong opp til det punktet.

Plassering: 1.plass i NFC East med 10-6

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Det er tre begivenhetsrike uker siden vi publiserte denne saken, og mye har skjedd hos Cowboys siden den gang. Det viktigste av endringer finner du her:

 • QB: Tony Romo skulle være en STOR del av forandringen som gjør at dette laget er i toppen av divisjonen istedenfor i bunnen slik de var uten ham i fjor. Da er det jo «hyggelig» at han røk ut med skade, og nå er vekke store deler av sesongen. Dak Prescott har heldigvis overprestert i forsesongen, så får vi se om det fortsetter når det virkelig gjelder. Mark Sanchez er hentet inn som ny backup, og Jameill Showers befinner seg i tillegg på practice squad.
 • RB: Også her er det skader. Darren McFadden er ute for tiden. Ellers har mye utviklet seg som forventet, med Zeke Elliott som starter og Alfred Morris bak ham igjen. Begge FBene vi nevnte, Smith og Smith, er fortsatt i stallen.
 • DL: Starterne slik det ser ut nå, er Jack Crawford og Benson Mayowa på DEs, med Tyrone Crawford og Terrell McClain på DTs. Litt annerledes enn vi så for oss, med andre ord. Britiske Lawrence Okoye ble som forventet kuttet.
 • LB: Én overraskelse her – Andrew Gachkar sikret seg en starterplass nå ved innledningen til sesongen. Backup for ham er den vi forventet at ville starte; Kyle Wilber.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x