Vi ser på…Green Bay Packers 2016!

Den største overraskelsen for Green Bay Packers sesongen 2015 må ha vært at de ikke lyktes med å vinne NFC North, etter å ha røket på et tap mot divisjonsrival Minnesota Vikings i uke 17. Var fjoråret kun en midlertidig nedtur for laget fra Wisconsin, eller har de andre lagene begynt å ta innpå? Vi ser nærmere på Green Bay Packers!

ORGANISASJONEN

foto: Mike Morbeck, pbase.com
Foto: Mike Morbeck, pbase.com
  • Eier: Green Bay Packers, Inc (360.584 aksjeeiere – av en befolkning på 105.000)
  • GM: Ted Thompson
  • Hovedtrener: Mike McCarthy

Stadion: Lambeau Field (80.735)

Resultater siste 5 år:
  • 2015: 10-6
  • 2014: 12-4
  • 2013: 8-7-1
  • 2012: 11-5
  • 2011: 15-1

 

PERSONELL

foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports
TE Jared Cook

Nøkkelspillere inn: TE Jared Cook, OLB Lerentee McCray

Nøkkelspillere ut: CB Casey Hayward, NT BJ Raji, OLB Mike Neal, ILB Nate Palmer, WR James Jones, FB John Kuhn, TE Andrew Quarless

Green Bay har siden tidlig 90-tall vært et av ligaens stødigste lag i positiv forstand- men stødig blir for til kjedelig når det kommer til aktivitetsnivået under off-season. Packers har i alle år satset mer på utvikling av egne spillere og belønne disse med videreførte kontrakter, enn å hente inn free agents med store navn. Dette har nådd et ytterpunkt under GM Ted Thompson, noe som etterhvert har blitt en kilde til irritasjon hos både fans og hovedtrener Mike McCarthy.

At GB velger å hente inn en ny TE er forståelig, Richard Rodgers og Andrew Quarless presterte greit i 2015, men ikke mer enn at det ble vesentlig vanskeligere å være TE i Green Bay etter at WR Jordy Nelson måtte stå over 2015-sesongen med skade. At valget falt på Jared Cook kan nok virke overraskende på noen, ettersom markedet hadde en del solide free agents på TE i år (Martellus Bennett, Vernon Davis, Ladarius Green, Coby Fleener, Jermaine Gresham m.fl.), men årsaken ligger nok i de fysiske forutsetningene til Cook.

Det ble veldig tydelig i Jordy Nelson sitt fravær at Green Bay manglet eksplosivitet og fart offensivt på utsiden, og det er nok derfor de har valgt å hente inn Jared Cook. Cook er en überatletisk TE som vil gi et våpen motstanderlagene blir nødt å ta høyde for. Sånn blir det gjerne når du er 195cm høy, veier 120kg og løper 40 yds på 4.5 sek. Jared har prestert greit gjennom karrieren, men hadde noe lav produksjon i fjor for St. Louis Los Angeles Rams. Han er en solid atlet som forsvaret ikke kan glemme bort, og dette vil nok gjøre livet litt lettere for Packers sine WR.

Det er dog med noe vemod vi vinker farvel til noen gamle travere, i særdelshet FB John Kuhn og NT BJ Raji. 7-års veteranen BJ Raji har tatt et sabbatsår på ubestemt tid, mens John Kuhn har signert for New Orleans Saints.

 

DRAFT 2016

NT Kenny Clark
NT Kenny Clark

1.runde: NT Kenny Clark, UCLA

2.runde: OT Jason Spriggs, Indiana

3.runde: OLB Kyler Fackrell, Utah State

4.runde: ILB Blake Martinez, Stanford

4.runde: DE Dean Lowry, Northwestern

5.runde: WR Trevor Davis, Cal

6.runde: OT Kyle Murphy, Stanford

Green Bay oppfører seg i draften som i free agency. De har aldri vært et av franchisene som velger «flashy» under draften, og årets draft følger denne linjen fullt ut. Substans over stil.

En av årsakene til dette er selvsagt at resultatene deres år etter år tilsier at de stort sett velger i nedre del av første runde, men er også en videreføring av det Green Bay helt siden Ron Wolf tok over som GM i 1991 introduserte det som siden er blitt benevnt «The Packer Way». I draftsammenheng betyr dette at de forsøker å sikre seg best «value» for hver draftede spiller. De velger den beste spilleren tilgjengelig på den plasseringen de har i draften – og forhåpentligvis fyller dette et behov for laget. Om ikke umiddelbart så ser man for seg at dette vil dekke et behov på sikt. Valget av Aaron Rodgers i første runde i 2005, mens de fremdeles hadde legendariske Brett Favre på QB er et typisk eksempel på dette. Man vil sjelden se Green Bay trade seg langt opp i draften som enkelte andre lag (*host*Rams*host*), men å benytte seg av en og annen compensatory pick og trikse og mikse med lenger ned i rundene er de gjerne åpne for.

Vi ser likevel et betydelig fokus på den defensive fronten i denne draften, (4 av 7 draft picks) noe som også har vært et behov. Forhåpentligvis vil en ny Nose Tackle og ILB bidra til at Clay Matthews III igjen kan fokusere på å holde seg på sin naturlige OLB posisjon i stedet for å bli kastet frem og tilbake mellom OLB og ILB, der han på sistnevnte har vist seg å være noe ujevn i prestasjonene.

Vi forholder oss forsiktig avventende da det avhenger litt av hvor Packers velger å benytte Kenny Clark. Vi tror han kan bli noe liten (dog sterk) som en 3-4 NT, når han stort sett har vært benyttet som 1-tech i en 4-3 på college. Vi velger likevel å stole på GM Ted Thompson sine vurderinger – skal man vurdere prestasjoner over tid har han historisk prestert meget godt i draften. Valget av to offensive tackles ser vi også som et smart valg for fremtiden.

Karakter: B

 

ANGREP

HC Mike McCarthy
HC Mike McCarthy – nå tilbake som offensiv playcaller

Den offensive produksjonen vi så for oss i 2015 ble det intet av. Skader på nøkkelspillere og en Eddie Lacy totalt ute av form gjorde sitt til at Green Bay sitt angrepsspill var en skuffelse i fjor. Vi tror derimot at Green Bay vil dominere offensivt i 2016.

Aaron Rodgers er å regne som en av NFLs beste QBs, og om alt går som det skal får han også tilbake WR Jordy Nelson fra skade. Dette tror vi vil gi et enormt løft for både Aaron og laget foran sesongen 2016. WR Randall Cobb er forhåpentligvis kvitt en del av skulderplagene han slet med i år, og RB Eddie Lacy og den mest omtalte vektreduksjonen siden slankeoperasjonen til Moskva-Marit, ser ut å være nærmere matchvekta han hadde når han ble draftet i 2013. Dette tror vi vil bidra til bedre produksjon enn vi har sett de siste årene fra han.

Packers returnerer også samtlige startere på en allerede meget solid offensiv linje, og tidligere nevnte TE Jared Cook vil også bidra med sitt for å løfte angrepet til Green Bay til nye høyder. Uansett – cluet blir å holde seg skadefri.

 

Quarterbacks

Sorry alle Tom Brady-fans; Aaron Rodgers er ligaens beste quarterback. Under fjorårssesongen, som på alle måter var å regne som nedtur, endte Aaron Rodgers fremdeles som den åttende beste QB sesongen 2015 til tross for alle skader på nøkkelspillere. Aaron er kort og godt et mareritt for defensive koordinatorer, både med hva han presterer innenfor og utenfor pocket.

Innenfor pocket er han både treffsikker og sterk, men der de fleste lag må velge mellom en mobil eller presis QB innehar Aaron Rodgers begge disse egenskaper, noe motstanderlag må ta høyde for når han blir presset ut av pocket. Han er flink til å kjøpe seg tid, god til å løpe med ball når han bestemmer seg for det (350 yards i fjor) og har en av ligaens sterkeste armer, noe denne 61-yards Hail Mary mot Detroit Lions i fjor er et solid eksempel på.

Aaron Rodgers kaster en 61-yard Hail Mary mot Lions

Green Bay har også en spennende backup i fjorårets draftvalg fra 5.runde, Brett Hundley. Han har mange av de samme egenskapene som Aaron Rodgers i at han er mobil og treffsikker, og tok flere skolerekorder betreffende både Total Offense (egne løp + kast) samt flest touchdownpasninger fra de 3 årene han tilbragte på UCLA. Tidligere backup QB Scott Tolzien har gått videre til Indianapolis Colts, så konkurransen om den tredje reserveplassen for 2016 blir mellom førsteårsspillerne Marquise Williams og Joe Callahan.

Karakter: A

 

Running backs

Eddie Lacy og James Starks. Torden og lyn. Den ene løper over folk mens den andre løper rundt. I 2013 kombinerte disse to for over 1.600 yards på bakken, hvilket er solide tall i Green Bay sitt pasningsbaserte West Coast offensive system. For 2015 kombinerte disse to for kun 1.350 yards. Når i tillegg din egen QB har 50% mer yards per løp enn deg selv så er det på tide å våkne, Eddie Lacy – og det tror vi han har. Etter bilder å dømme starter han årets treningsleir vesentlig lettere enn han var i fjor, og vi tror det vil gi resultater tilsvarende det vi så for 3 sesonger siden.

James Starks er tilbake, det er også backup John Crockett. FB John Kuhn er ikke lenger med Packers, men laget har hentet inn den 121 kg tunge førsteårsspilleren Alstevis Squirewell for å erstatte han. I tillegg er Brandon Ross og Brandon Burks med og konkurrerer om en plass på laget.

Karakter: B

 

Receivere

Jordy Nelson er tilbake. Sånn nesten. Han har ikke vært med fullt ut i camp, men at de velger å fase han rolig tilbake er forståelig. Om han fortsetter der han slapp før skaden gjenstår å se, men holder han seg på banen vil dette bidra særdeles positivt for Green Bay offensivt. Forvent en solid Randall Cobb på WR2, men på WR3 er konkurransen noe mer åpen. Davante Adams er nok en favoritt til å vinne den jobben før vi går inn i camp, men har vært ustabil prestasjonene.

Vi er derimot spente på draftvalget Trevor Davis som kan vise seg å være av solid verdi for Packers med en spenstig kombinasjon av fart og akselerasjon. Mye tyder på at øvrige WR vil bli Jeff Janis og Ty Montgomery da disse også bidrar på special teams. Packers har med seg 12 WR til camp så vi forventer god konkurranse om plassene.

Av tight ends har Green Bay tidligere nevnte Jared Cook, samt lagets tredje beste receiver i 2015, Richard Rodgers. Lenger ned på listen finner vi mindre kjente navn som Justin Perillo, Kennard Backman, Mitchell Henry og Casey Pierce

Karakter: B-

 

Offensiv linje

Ingenting gjenspeiler klubbmentaliteten til Packers i like stor grad som den offensive linjen. Solide. Stødige. Og dyktige. Kun Dallas Cowboys kan vise til en bedre offensiv linje i NFC.
Starting tackles David Bakhtiari og Bryan Bulaga har vært solide over flere år, de samme kan nevnes om guardene TJ Lang og Josh Sitton. Starting center er nok det minst kjente navnet av de alle, Corey Linsley. I tillegg til å være solide enkeltspillere, har den offensive linjen til Packers (med startere) spilt flest snaps sammen av alle offensive linjer over de siste årene i NFL. Dette er en stor fordel å ta med seg inn i sesongen 2016.

Draftvalgene av OT Jason Spriggs og Kyle Murphy er nok også smart og vil bidra til kontinuiteten når en eller flere av linjegutta forsvinner i Free Agency til neste år.

Karakter: A

 

FORSVAR

Juluis Peppers og Clay Matthews
Julius Peppers og Clay Matthews

Packers sitt forsvar har vært noe opp og ned de siste årene. På trenersiden kan de vise til solid kontinuitet (noen som merker en trend her?) med defensiv kooordinator Dom Capers tilbake i jobben for 8.året på rad. Utfordringen har vært å skaffe riktig spiller til riktig posisjon. Vi vet at Packers kommer med et aggressivt 3-4 forsvar basert på sone-blitzen med solide playmakere på spesielt OLB-posisjonene, der evigunge Julius Peppers og Clay Matthews III dominerer.

 

Defensiv linje

På den defensive linjen ser det ut som de får tilbake samtlige startere, med unntak av tidligere nevnte B.J Raji. Både Mike Pennel og Letroy Guijon returnerer, men det kan se ut som Guijon, som fjoråret spilte DE/DT (aldri helt godt å vite med disse 3-frontene) tar steget inn og overtar plassen på NT etter Raji, og DE plassen overtas av Mike Pennel som var backup/ situasjonsspiller på NT i fjor. Mye rokkering, men som alltid med Packers: Stabilitet! Vi er spente på hvordan Packers velger å plassere sine nye rookies, men både Kenny Clark og Dean Lowry har de fysiske forutsetningene til å kunne bidra fra dag 1.

Karakter: B-

 

Linebackere

Linebackerne er de absolutt viktigste spillerne i den type 3-4 forsvar som DC Dom Capers foretrekker, og Green Bay har en solid samling av de. De absolutte stjernene er som nevnt, Clay Matthews på ROLB og Julius Peppers på LOLB. Tilsammen har de hatt 35 sacks siden Peppers kom til Green Bay før 2014-sesongen, der Matthews i tillegg spilte store deler av sesongen 2015 på ILB. Så forutsatt at de begge får holde seg på sine respektive plasser så kan dette bli nok et år der begge blir valgt til Pro Bowl, slik de ble i fjor. På innsiden ser det ut som starterne blir Sam Barrington og fjorårsrookien Jake RyanBarrington var skadet store deler av 2015, så det er dessverre lite av det vi kan kalle «starting experience» på innsiden for Green Bay, noe som også trekker ned totalvurderingen. Rookie Blake Martinez tror vi har en større mulighet å påvirke på special teams for kommende sesong.

Karakter: B

 

Defensive Backs

Packers sine DB’s er solide, men ikke flashy. Som tidligere nevnt så er det linebackerne som er stjernene i et 3-4 forsvar, men Packers kan i tillegg vise til solide forsvarere på defense. I særdeleshet krever det ekstra tilstedeværelse av begge safetyer i den type defense (Troy Polamalu, anyone?!), og både FS Ha Ha Clinton-Dix og veteranen på SS Morgan Burnett er solide spillere som absolutt har funnet seg til rette i denne type defense. Clinton-Dix ledet laget i antall taklinger i 2015, med 100 totalt (derav 83 solo).

På cornerback finner vi rutinerte Sam Shields, samt Damarious Randall. Randall ble draftet i første runde i 2015 etter å ha spilt safety på college, og vi tror han vil finne seg enda bedre til rette på CB i år.  I tillegg finner vi backup S Micah Hyde som er en stor bidragsyter på Special Teams, men som også forventes å konkurrere om plassen på nickelback etter at Casey Hayward forsvant.

Karakter: B+

 

SPECIAL TEAMS

Packers K Mason Crosby
Packers K Mason Crosby

Kicker Mason Crosby er en solid kicker som satte 100% av ekstrapoengforsøkene i fjor. Treffsikkerheten på fieldgoalforsøk generelt er på snitt med resten av ligaen. Hans svakeste rekkevidde er 40-49 yards (8 av 11 forsøk satt) men er overraskende sterk mellom 50 og 59 yards. Fra 40 og inn setter han alt som er – og det er trygt og forutsigbart for en hovedtrener.

På punter har vi Tim Mashtay, og punt returner finner vi (tror vi) Micah Hyde, som også returnerer kickoffs sammen WR Jeff Janis.

Special teams har tatt et solid hopp siden sesongen 2014 der de tapte NFC-finalen mot Seahawks på et ekstremt forutsigbart onsidespark, men det er fortsatt en del å hente. Hyde svinger for mye i prestasjonene, og foruten stødigheten til Crosby er det fortsatt en stund til Packers sitt special teams kommer på nivå med sitt eget angrep og forsvar.

Karakter: C

 

VÅR VURDERING

Richard Rodgers tar i mot Hail Mary mot Detroit Lions
Richard Rodgers tar i mot Hail Mary mot Detroit Lions

Stødige, solide, Green Bay Packers. Alt avhenger av (som med resten av ligaen) at de holder seg relativt skadefrie. Klarer det dette tror vi Green Bay vil gjøre det meget godt. Packers har mange gode spillere, men det mangler litt i dybden. Etter en helhetsvurdering av serieoppsettet tror vi at Green Bay Packers har en god mulighet å komme seg til Super Bowl for sesongen 2016. Og det begynner å bli på høy tid. Aaron Rodgers blir ikke yngre, og det er tross alt 6 år siden sist. Vi tror 2016 blir året.

Plassering: 1.plass i NFC North med 13-3

 

Oppdatering 08.09.2016:

Denne artikkelen er noen uker gammel nå, og det har skjedd litt siden sist: Her er de viktigste endringene hos Packers i det tidsrommet:

  • OL: Josh Sitton ble kuttet til manges store overraskelse.
  • Special Teams: P Tim Mashtay er kuttet, samme med LS Jesse Schmitt

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x