Vi ser på…Minnesota Vikings 2016!

Fjorårets vinner av NFC North har blitt enda bedre. Men det har alle andre også. Vikings gjorde det eksepsjonelt godt i 2015. Spørsmålet blir om de vant NFC North i fjor fordi Packers slet med skader eller fordi Vikings rett og slett er blitt et bedre lag? Årets sesong vil nok gi oss svaret på dette!

ORGANISASJONEN

HC Mike Zimmer
HC Mike Zimmer
 • Eier: Zygmunt «Zygi» og Mark Wilf
 • GM: Rick Spielman
 • Hovedtrener: Mike Zimmer

Stadion: (splitter nye) U.S. Bank Stadium (66.200)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 11-5
 • 2014: 7-10
 • 2013: 5-10-1
 • 2012: 10-6-0
 • 2011: 3-13

 

PERSONELL

Alex Boone
G Alex Boone

Nøkkelspillere inn: G Alex Boone, TE Brian Leonhardt, OLB Emanuel Lamur, FS Michael Griffin, RT Andre Smith, WR/KR Troy Stoudemire

Nøkkelspillere ut: WR Mike Wallace, SS Robert Blanton, T Phil Loadholt, ILB Casey Matthews (bror til Clay Matthews III)

Minnesota har gjort det helt ok i årets free agency marked. Ikke har de signert spesielt mange, men det henger sammen med at de ikke har mistet så mange heller. Om man ser på «antall snaps mistet», som kan være en statistisk observasjon på hvor «viktige» spillere et lag har mistet sett opp mot hvor mye spilletid den «tapte» spiller har spilt, så ligger Vikings på 1.plass totalt (5,17% «snaps lost»). Hvilket kan bety at det enten blir veldig hektisk for GM Rick Spielman til neste år eller så har de endelig forstått konseptet «kontinuitet» (hører dere Miami Dolphins?).

Uansett ser det veldig stabilt ut for Vikings i år, hvilket kan være en god ting om man vinner, men ikke så bra når man ikke har vunnet en pokal siden Jan Stenerud spilte i ligaen og NFL-mesterskapet tilsvarte det vi nå kaller NFC Championship.

G Alex Boone blir nok en umiddelbar starter for Vikings på venstre guard. De øvrige signeringene anses mest for å fylle ut rosterplasser, kanskje med unntak av RT Andre Smith. Vi bemerker derimot at HC Mike Zimmer har hentet inn tre spillere fra hans forrige lag (Cincinnati Bengals) i Smith, Lamur og Stoudemire. For vår del er vi ekstra spente på Troy Stoudemire. Han tilbragte collegekarrieren i nettopp Minnesota, der han satte NCAA-rekord i antall yards på kickoffreturn (3.615 yards på 144 returer). Han har tilbragt de siste årene i CFL og gjort det bra der, og vi tror han kan bli en skummel kombinasjon med Cordarelle Patterson.

 

DRAFT 2016

Laquon Treadwell
WR Laquon Treadwell

1.runde: WR Laquon Treadwell, Mississippi

2.runde: CB Mackensie Alexander, Clemson

4.runde: OT Willie Beavers, Western Michigan

5.runde: OLB Kentrell Brothers, Missouri

6.runde: WR Möritz Boehringer, Schwäbisch Hall Unicorns (Tyskland)

6.runde: TE David Morgan, Texas San Antonio

7.runde: OLB Stephen Weatherly, Vanderbilt

7.runde: S Jayron Kearse, Clemson

Nok en solid draft for Minnesota Vikings. Vikings var tydelige på at de ønsket seg en WR1 i av «Michael Irvin – typen», og dette har vært et behov for Vikings da ingen av årets siste draftvalg har klart å fylle den rollen helt. Treadwell har vist solid produksjon under årene i Ole Miss. Ikke blandt de raskeste, men vil vinne mange av de «50/50» ballene som QB Teddy Bridgewater dessverre kaster en del av. I tillegg er han en meget habil runblocker, noe som er på sin plass når Vikings tross alt har Adrian Peterson på RB. Dog ser vi han fremst som slotreceiver innledningsvis.

GM Spielman har stort sett vært på sitt beste når han drafter defensivt, og CB Mackensie Alexander intet unntak. Alexander er en typisk «lockdown» corner som HC Zimmer er veldig glad i, med god bevegelighet og instinkter. Vi forventer å se han på nickelback til å begynne med.

Som europeere flest er vi spente på hvordan Möritz Boehringer kommer til å gjøre det. Han ble draftet etter å gjort det meget skarpt på Pro Day hos Florida International, han har god fart og størrelse, men liten erfaring. Klarer han å karre seg til en plass på laget?

Avslutningsvis er vi nysgjerrige på Jayron Kearse på safety. Vikings har hatt utfordringer med å finne rett person til å dele den defensive backfielden med FS Harrison Smith. Produksjonen til Kearse på college tilsier at han skulle ha vært draftet høyere. En stor gutt mann som har spilt quarterback på high school. Forøvrig fetter til Jevon «The Freak» Kearse.

Uansett – en solid draft fra Vikings i år også!

Karakter: A-

 

ANGREP

QB Teddy Bridgewater og RB Adrian Peterson
QB Teddy Bridgewater og RB Adrian Peterson

Minnesota har et potent angrep. På papiret. De ledet ligaen i løpeyards i 2015. Adrian Peterson har i mange år vært regnet som den beste running backen i NFL. Han er nå 31 år, noe som tilsvarer 62 i RB-år. Og er det en yrkesgruppe som gjerne går av med AFP så er det nettopp running backs. Legg til grunn at han også løp med ballen 327 ganger i 2015 så tror vi at godeste Peterson kommer til å treffe veggen i 2016. Hvilket burde være som forventet men Vikings har nok ingen umiddelbar avtager på plass. Det offensiv koordinator Norv Turner derimot kan gjøre er å forsøke å blir mindre avhengig av han.

Etter vår mening bør Turner også gjøre en litt bedre jobb til å tilpasse sitt offense til spillermaterialet han disponerer.
OC Norv Turner er av «Air Coryell» skolen (lange ballær på vingane). Bridgewater ble draftet fra Louisville som en ytterst presis «West Coast» QB (korte, presise og timingbaserte kast). Det hjelper ikke å legge opp til et offense som fokuserer på trusselen å til enhver tid kaste dypt når «alle» vet QB’n din ikke kommer til å gjøre det. Klarer man å gjøre noe med denne dikotomien mener vi at Bridgewater kommer til å bli en solid starting QB – hvilket vil bidra til å redusere belastningen på Peterson sånn at Peterson fremdeles kan være en trussel. Bare ikke 327 ganger i løpet av en sesong.

Vi tror at oppgraderingen av den offensive linjen, samt Laquon Treadwell vil gjøre Vikings sitt offense mer helhetlig. Så får vi endelig sett om det uforløste potensialet til Teddy Bridgewater slår ut i full blomst eller om han rett og slett ikke er god nok.

 

Quarterbacks

Egentlig så liker vi Teddy Bridgewater. Vi gjør det. Han har en særdeles presis arm, han leser bra, og kan løpe med ball om muligheten byr seg. Utfordringen er at han har en offensiv koordinator som ser verden litt annerledes, og skal gjerne ha han til å gjøre det han ikke er best på. Som å kaste dypt, til et middelmådig receiverkorps, og gjerne uten en offensiv linje som blokker for han lenge nok til at de blir åpne. I tillegg er han mye bedre fra shotgun kontra under center. Problemet er at Adrian Peterson ikke gjør det så bra når QB ‘n står i shotgun (59 yards på 37 forsøk i 2015).

Det er spennende med den oppgraderte linjen og ny receiver- men fortsatt samme OC. Vi tror på forbedringer – men er forsiktig avventende.

På backup har vi 36 år gamle Shaun Hill, samt rookien Joel Stave som konkurrerer med Taylor Heinicke om siste plassen forutsatt at Heinicke blir frisk etter å ha skadet seg mens han brøt seg inn i sitt eget hjem. 

Karakter: C+

 

Running backs

Uavhengig av alder og slitasje så er Adrian Peterson ligaens beste RB. En fantastisk kombinasjon av bevegelighet, fart og styrke. Men dette blir den 10. sesongen hans i NFL (minus 2014 der han var rettmessig utestengt for å ha mishandlet sin 4 år gamle sønn) og det er rundt den alderen han er i nå at running backs begynner å miste fart, styrke og eksplosivitet. Og det kommer veldig plutselig, kurven synker BRATT med RB’s. Glem heller ikke at venstre kne er rekonstruert. Så til alle fantasy-spillere: Vær varsom.

Lenger ned på depth chart finner vi Jerick McKinnon, en atlet som nå går inn i sitt tredje år i ligaen. I motsetning til Peterson så kan han brukes til å plukke opp blitzer samt som mottaker i pasningsspillet, og habil sådan. Vi tror det vil løsne mye for McKinnon om man bare får ballen litt mer. Produksjonen hans i 2015 var marginal, men han gjorde det bra som rookie i 2014 i Petersons fravær.

Bak der igjen finner vi to udraftede rookies, CJ Ham og Jhurell Pressley, samt veteranen Matt Asiata på FB.

Karakter: A-

 

Receivere

Selv om OC Norv Turner ikke har den QB’n han gjerne skulle ønske seg, så er det ingenting å si på de fysiske forutsetningene til Vikings sine wide receivere. Starting WR Charles Johnson (4.39) og Stefon Diggs (4.46) samt fjorårets WR3 Cordarelle Patterson (4.42) er gode eksempler på dette. Raske og eksplosive, men ikke så gode på release og dessverre ikke de beste på å løpe ruter, i særdeleshet ikke de kortere, timing-baserte rutene QB Bridgewater er så dyktig på å kaste. Det er i denne sammenhengen man må se draftvalget av Laquon Treadwell. Han er ikke like rask som de andre receiverne, men en habil ruteløper med god release, samt særdeles gode hender og dyktig på å blokke på løpespill. Med andre ord, alt det de andre ikke er så gode på. Finner han plassen sin i angrepsspillet tidlig kan dette være med på å løfte hele offensen til Vikings.

På TE finner vi Kyle Rudolph igjen, som gjør det han skal og ikke så mye mer. Fjorårsrookien MyCole Pruitt er nok mer å regne som en H-back i Vikings sitt offensive system.

Jada – vi skal nevne Möritz Boehringer. Denne tyske WR som ble draftet i 6.runde, og som football-Europa utvilsomt heier litt ekstra på, vil nok ikke bidra med så mye i 2016. Fysisk er det ingenting å utsette på han, men football-kunnskapen og det taktiske kommer til å ta noen år å lære seg. Forvent practice squad på han (men hey – bedre enn å bli kutta!)

Karakter: B-

 

Offensiv linje

Den offensive linjen hos Vikings kan regnes med å være den enkelte lagdelen som har fått størst oppgradering siden i fjor. Linjen til Vikings har vært blant ligaens beste når det kommer til run blocking, men har ikke hatt tilsvarende suksess med å gi quarterbacken nok tid til å kvitte seg med ballen. Dette tror vi endrer seg noe (til det bedre) for kommende sesong, fremst hjulpet med signeringene av LG Alex Boone fra 49ers og RT Andre Smith.

Alex Boone er en tidligere tackle som ble flyttet til guard etter 5 år i ligaen. Med sine 2,04m og 140kg er han meget stor til guard å være, men gjør det særdeles bra i løpespillet og godt i kastespillet. Til venstre for han finner vi LT Matt Kalil (bror til Ryan Kalil i Carolina Panthers) som har vært en stabil bidragsyter for Vikings i flere år. På center starter veteranen John Sullivan, RG finner vi Brandon Fusco, og ytterst til høyre vil den andre signeringen, Andre Smith sannsynligvis starte sesongen på tackle. Han har hatt litt utfordringer med sterke DE i 3-4 fronter (som benyttes av divisjonsrivalene Bears og Packers) men han har spilt for HC Mike Zimmer når han var i Bengals så Vikings vet nok hva de får.

Karakter: B-

 

FORSVAR

Vikings defense
FS Harrison Smith, DE Everson Griffen, OLB Antony Barr

Defense er etterhvert blitt den store styrken til Vikings. Fjorårets divisjonsmesterskap var, i tillegg til det sterke løpespillet, i aller høyeste grad forsvaret sin fortjeneste.

HC Mike Zimmer har aldri vært head coach før han kom til Vikings før sesongen 2014. Etter å ha tilbragt en del år som posisjonstrener for DB’s og linebackere, har han de siste 25 årene i hovedsak fungert som defensiv koordinator. Defense er hans styrke, hvilket har vært veldig synlig for Vikings sin del. Etter at han tok over i 2014 snudde han forsvaret fra det nest dårligste i hele NFL i 2013 til å såvidt havne utenfor topp 10 i 2014 i «total defense». I 2015 slapp Vikings inn færrest poeng av samtlige lag i ligaen (17.8) etter å ha sluppet inn flest poeng av samtlige lag i 2013 (30.0). På godt norsk kaller vi dette en turnaround av rang.

Defense vinner mesterskap sies det. Det hjelper å score poeng også, men Vikings sitt forsvar er i meget god posisjon til å være best i ligaen i 2016.

 

Defensiv linje

Den defensive linjen til Vikings symboliserer på mange måter Vikings sitt defense som en helhet – summen er større enn de enkelte delene. Man finner ikke de store navnene, selv om flere av de begynner å få rykte på seg som solide spillere. Mest kjent er nok DE Everson Griffen. Den tidligere USC stjerna, inne i sin 7.sesong for Vikings, hadde 10.5 sacks for Vikings i fjor, og vil bli en vesentlig faktor for årets sesong. På NT har vi Linval Joseph, som plugger både en og to gaps hvis nødvendig. DT Sharrif Floyd, på 3-tech som oftest er «stjerna» i Mike Zimmer sin versjon av 4-3 (tenk Geno Atkins fra Bengals), sliter litt med en kneskade men vi forventer å se han starte sesongen. På motsatt side av Griffen finner vi DE Brian Robison. 33-åringen begynner å dra på årene men er fremdeles en solid bidragsyter ytterst på venstre siden av linja.

Karakter: A-

 

Linebackere

Om ikke den defensive linjen har de helt store navnene så finner vi flere av de i linebackerrekka til Minnesota. Mest kjent er nok strongside linebacker Anthony Barr. Barr inneholder en forrykende fart og eksplosivitet, i tillegg til at han er dyktig på å sette «edgen». Rusher QB og dropper i coverage med den største selvfølge.

På MLB finner vi hans gamle lagkamerat fra UCLA, Eric Kendricks. Kendricks, hvis bror Mychal spiller for Philadelphia Eagles, er en prototyp MLB som dekker fra sidelinje til sidelinje. Når han og Barr får flyten i Zimmer sin patenterte «double A-gap blitz» pakke så skjer det gjerne ting – som mot Lions i fjor hvor Vikings stresset QB Matthew Stafford på 61% av pasningsforsøkene. Kendricks hadde også flest taklinger for Minnesota i fjor, hvilket gjerne er et sunnhetstegn for en 4-3 defense når MLB står for flesteparten av taklingene.

Den siste plassen innehas av evigunge Chad Greenway på WLB. Hans største styrke er evnen å dekke både TE og WR i slot, i tillegg til å være en fysisk spiller som ikke styrer unna en kollisjon.

Karakter: A

 

Defensive Backs

Man kommer sjelden til å se de store statsene fra DB’s hos Vikings. Nok et kjennetegn for et «Mike Zimmer defense» er fokus på å holde kontroll på det andre laget sine receivere i stedet for å gå etter interceptions. Så selv om det ikke ser sånn ut på papiret, så er dette en kompetent gjeng som Zimmer krever mye av.

På cornerbacks finner vi 37 (!) år gamle Terence Newman, som Zimmer hentet fra sin gamle klubb Bengals i fjor, og Xavier Rhodes. Begge særdeles habile cornere med sin store styrke i å dekke mann-mann. Av øvrige cornere finner vi fjorårets førsterundevalg, Trae Waynes, som sannsynligvis får en større rolle i år, samt tidligere nevnte MacKensie Alexander. Med andre ord er det solid dybde på cornerbackene.

FS Harrison Smith er en eksepsjonelt  fysisk safety med god størrelse, som sliter litt med de dype sonene men størrelsen og farten gjør at han bidrar sterkt på run support i tillegg til å blitze fra utsiden. Strong safety er nok den svakeste lagdelen hos Minnesota. De siste årene er det Andrew Sendejo som har opptatt den plassen, men forventes å få konkurranse fra nysigneringen Michael Griffin samt rookien Jayron Kearse.

Karakter: A-

 

SPECIAL TEAMS

WR/ KR Cordarelle Patterson
WR/ KR Cordarelle Patterson

Vikings røyk ut av sluttspillet på verst mulige måte i 2015. Kicker Blair Walsh bommet på det siste field goalforsøket i wildcardkampen mot Seahawks. Til gjengjeld så sto han for alle øvrige poengene for Vikings den kampen. Walsh er en solid kicker som innehar en haug rekorder både i Vikings og i NFL. Returspillet er greit, men ikke så godt som man bør kunne forvente når man har en superatlet som Cordarelle Patterson til å returnere spark. Patterson innehar NFL-rekorden for lengste kickretur, 109 yards mot Packers i 2013 (som forøvrig ble løpt inn på 12 sekunder)

Patterson med en 109 yards kickretur
Patterson med en 109 yards kickretur

Men med kun 4 retur-TD’s på 3 sesonger er det i knappeste laget. Greit, det er ikke utelukkende han med ballen sin feil, men Patterson har forbedringspotensiale ift hvordan han leser egne blokker og når man kanskje bare kan ta et kne.

Karakter: B+

 

VÅR VURDERING

team-top-2015

Vikings er absolutt med å konkurrere om en plass i sluttspillet i 2016. Vi tror nok ikke alle brikkene er falt på plass offensivt enda, men som Denver Broncos beviste med fjorårets Superbowlseier – man kommer veldig langt med et solid defense. De har et tøft oppsett, hvilket ikke gir de divisjonsmesterskapet, men de kommer seg til sluttspill.

Plassering: 2.plass i NFC North med 10-6

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Vi publiserte saken om Minnesota Vikings i midten av august. Ukene etterpå har vært dramatiske for Minnesota-laget. Her er de større endringene som har skjedd hos Vikings:

 • QB: Teddy Bridgewater gikk ned med skade på trening, og Ragnarok syntes å ha kommet midt i fleisen på Minnesota Vikings. Siden da har de handlet til seg Sam Bradford, som sannsynligvis får sjansen etterhvert. Akkurat nå starter Shaun Hill. Taylor Heinicke er også på skadelista, mens Joel Stave er på practice squad.
 • RB: Jhurrell Pressley har forsvunnet til Green Bay Packers. Matt Asiata er tredjevalget på RB, C.J. Ham er på practice squad, og Zach Kline er lagets FB.
 • REC: WR Moritz Böhringer endte på practice squad som forventet.
 • OL: Center John Sullivan ble kuttet helt på tampen av august. Starter nå er Joe Berger, med Nick Easton som backup.
 • Special Teams: Punter er Jeff Locke. På retur kan du forvente å se Marcus Sherels i tillegg til Cordarrelle Patterson.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x