Vi ser på…Indianapolis Colts 2016!

I fjor var det mange som trodde at Andrew Luck skulle ta steget opp og etablere seg blant NFLs elite og samtidig lede Indianapolis til Super Bowl. I stedet ble det en sesong preget av skader, frustrasjon og intet sluttspill. Indianapolis har ikke gått to sesonger på rad uten sluttspill siden 1997-1998, vil de klare å unngå det i år?

ORGANISASJONEN

Chuck Pagano
Chuck Pagano
 • Eier: Jim Irsay
 • GM: Ryan Grigson
 • Hovedtrener: Chuck Pagano

Stadion: Lucas Oil Stadium (62.421)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 8-8
 • 2014: 11-5
 • 2013: 11-5
 • 2012: 11-5
 • 2011: 2-14

 

PERSONELL

Patrick Robinson
Patrick Robinson

Nøkkelspillere inn: CB Patrick Robinson, QB Scott Tolzien, RB Robert Turbin, RB Jordan Todman

Nøkkelspillere ut: TE Coby Fleener, S Dwight Lowery, LB Jerrell Freeman, QB Matt Hasselbeck, CB Greg Toler, WR Andre Johnson

Indianapolis var ikke nevneverdig aktive i free agency. Av de som nevnes som nøkkelspillere er det kun egentlig Robinson som kan forventes å starte i år. Tolzien er et kraftig steg ned fra Hasselbeck, som kanskje var NFLs beste backup når man også tar høyde for all erfaringen han brakte til et lag. FleenerLowery og Freeman etterlater alle seg hull som Indianapolis nå må fylle.

Den personellforandringen mange forventet å se etter sesongen var at hovedtrener Chuck Pagano skulle få beskjed om å gå. I stedet fikk Pagano fornyet kontrakten, men det er nok allikevel en følelse av at han må levere om han skal fortsette å ha en jobb i Indianapolis så veldig mye lengre.

DRAFT 2016

Ryan Kelly
Ryan Kelly

1.runde: C Ryan Kelly, Alabama

2.runde: S T.J. Green, Clemson

3.runde: OT Le’Raven Clark, Texas Tech

4.runde: DT Hassan Ridgeway, Texas

4.runde: LB Antonio Morrison, Florida

5.runde: OT Joe Haeg, North Dakota State

7.runde: LB Trevor Bates, Maine

7.runde: C Austin Blythe, Iowa

GM Ryan Grigson måtte tåle mye kritikk i fjor da han ikke brukte draften til å oppgradere det mange følte var lagets største problem, den offensive linjen. I år hadde han tydeligvis bestemt seg for ikke å gjenta den tabben, med hele fire offensive linjemenn totalt i draften, blant dem førsterundevalget Ryan Kelly. Med tanke på Andrew Lucks skadeproblemer i fjor bak en linje som var blant de som ga bort mest quarterback-hits i ligaen var Kelly et godt valg, selv om en center i første runde kanskje er noe utradisjonelt. Etter sigende gikk Kelly to år mot forsvarene i SEC uten å gi bort én eneste sack. Resten av draften ble brukt på å tilføye Indianapolis dybde, hvilket er rimelig i tråd med Grigsons filosofi.

Karakter: B-

 

ANGREP

Andrew Luck
Andrew Luck

Indianapolis har definitivt vært et pasningsglad angrep igjennom hele Andrew Lucks periode i laget, og det er lite som tyder på at de vil endre på ting i år. Før sesongstart ga laget ham en kontrakt verdt nesten $25 millioner i året i seks år og gjorde ham med det til ligaens best betalte spiller. Deres starter på running back, Frank Gore, har en god karriere å se tilbake på, men det er tvilsomt hvor mye mer han har å se frem til, da han for lengst har passert pensjonsalderen for running backs. Vi kan altså forvente å se Indianapolis kaste ballen ofte i år, og hvis 2014-sesongen er en indikasjon kan vi se dem kaste dypt.

 

Quarterbacks

Få spillere, om noen, har kommet inn i NFL med like mye hype rundt seg som det Andrew Luck hadde i 2012. Så store forventninger var det til ham at enkelte mer konspiratorisk anlagte mennesker til og med ville ha det til at Indianapolis med vilje hadde underprestert for å få det første valget i draften. Luck har siden han kom til ligaen til dels innfridd forventningene, samtidig som han dog ikke har vært feilfri.

Luck kom inn i ligaen og ble umiddelbart gitt tøylene i Indianapolis-angrepet. Som den eneste quarterbacken gjennom historien kastet han over 600 ganger i rookie-sesongen. Han har stort sett opprettholdt det særdeles høye antallet pasningsforsøk gjennom karrieren, og det har da også betalt seg i form av både yards og touchdowns, dog også dessverre i en god del interceptions. Luck har slitt med å få antallet interceptions ned, men man kan allikevel se en positiv utvikling i spillet hans. I 2014 begynte han å prøve seg på dypere pasninger oftere, noe som også ga uttelling i form av touchdowns. Ser man bort fra 2015, en sesong tapt til skader, er det naturlig å anta at han fortsatt vil heve spillet sitt, all den tid han fortsatt er ung. Med de fleste medlemmene av quarterback-eliten på vei ut av ligaen grunnet alderdom er det da fullt mulig at Luck kan etablere seg helt på toppen.

Karakter: A-

 

Running backs

Frank Gore har vært en god running back i NFL i en årrekke, men i en alder av 33 er han ikke akkurat en ungfole lenger. Han viste i fjor at selv om han har mistet noe gjennom årene kan han fortsatt bidra med noe, da han hadde en ok-aktig sesong i et ellers litt dysfunksjonelt Indianapolis-angrep. Dersom Andrew Luck er tilbake i storform kan de åpne opp for løpsspill for Gore, og kanskje kan vi få et siste gjensyn med den gamle Gore.

Bak Gore har Indianapolis hentet inn Robert Turbin og Jordan TodmanTurbin var en av alt for mange running backs som var innom Dallas i fjor, uten at han klarte å sette sitt preg på laget. Todman har flyttet rundt på seg i mange år og vært backup i flere lag. Ingen av disse kan forventes å gjøre stort dersom Gore skulle forsvinne. Det er uansett ikke langs bakken Indianapolis skal vinne kamper.

Karakter: C

 

Receivere

Andrew Lucks gamle collegekamerat Coby Fleener er borte. Han klarte aldri helt å leve opp til forventningene, men han var allikevel en viktig del av pasningsangrepet. Dermed står Dwayne Allen igjen som den eneste tight enden av særlig klasse i Indianapolis. Allen har fungert godt i den klassiske rollen som en sikkerhetsventil som mange tight ends ofte får, og vil nok fortsette med det i år.

Blant wide receiverne er Andre Johnson borte etter bare ett relativt skuffende år i Indianapolis. Igjen står en receivergruppe ledet av T.Y. Hilton. Hilton har lenge vært en god wide receiver, men han har aldri klart å ta steget opp for å bli ansett blant NFLs elite. Hiltons styrke er hovedsakelig på dype vertikale ruter, hvor han har hurtighet nok til å komme seg forbi forsvareren. Samtidig er evnene hans som en ruteløper på korte pasninger tidvis undervurdert.

Ungguttene Donte Moncrief og Phillip Dorsett vil også være en vesentlig del av Indianapolis’ angrep i år. Moncrief vil nok ta den andre receiverrollen sammen med Hilton, mens Dorsett vil jobbe mye som slot receiver. Ingen av dem har tatt ligaen med storm ennå, men begge har vist at de har et spennende potensiale. Den udraftede rookien Chester Rogers har også fått en del oppmerksomhet i årets training camp, og kan være en positiv overraskelse for Indianapolis.

Indianapolis har en solid receivergruppe, dog uten de store stjerne-navnene. En frisk Luck kan fort endre på akkurat det, dog.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Den offensive linjen hadde store problemer med å beskytte Andrew Luck og Matt Hasselbeck i fjor. Mye av problemet lå på centerposisjonen, der Jonotthan Harrison og Khaled Holmes vekslet på å spille uten at noen av dem gjorde det nevneverdig bra. Rookien Ryan Kelly kommer nå inn og han bør være en umiddelbar og merkbar oppgradering. Sammen med Kelly internt på linja finner vi OG Jack Mewhort, som har vært stabilt god i sine to første år i ligaen og som fort kan bli enda bedre med en god center ved siden av seg.

Det er usikkert hvem som vinner plassen som den siste guarden. Hugh Thornton var guard i fjor, men han vil få konkurranse om plassen fra Denzelle Good og Jonotthan Harrison som nå muligens kan flytte fra center til guard. På tackleposisjonen fortsetter Anthony Castonzo på left tackle. Joe Reitz spilte right tackle i fjor, men han vil nok konkurrere med rookien Le’Raven Clark om plassen i årets pre-season. Alt i alt er det grunnlag for optimisme for denne gjengen i år. Problemene fra i fjor kan ha blitt løst med Kelly på plass, og med Castonzo, Mewhort og Kelly kan Colts faktisk ha en rimelig slagkraftig venstreside på den offensive linjen.

Karakter: B

 

FORSVAR

Vontae Davis
Vontae Davis

Greg Manusky er ferdig som defensiv koordinator i Indianapolis etter fire sesonger. Manusky klarte aldri å bygge noen særlig gode forsvar, men samtidig var ikke spillermaterialet han hadde å jobbe med det beste. Baltimores linebacker-trener Ted Monachino kommer inn som ny defensiv koordinator i hans første koordinatorjobb i NFL. Monachino har uttalt at han vil ha 3-4 som utgangspunkt, men variere mye og ofte ty til firemannslinjer. Han har også et spesielt fokus på å komme seg til quarterbacken. Monachino ønsker å bruke ulike former for pass rush for å sette press på quarterbacken og bygge opp forsvaret rundt det. Så får vi se om han vil lykkes med det.

På samme måte som at Indianapolis’ angrep i hovedsak er bygd opp rundt pasninger er også forsvaret tilsynelatende langt sterkere på å forsvare pasningsspill. Det kan virke som om Indianapolis har valgt å til dels ignorere løpsspill på begge sider av ballen. Kan det være et problem eller er det bare et naturlig resultat av moderne NFL-taktikker?

 

Defensiv linje

Indianapolis’ defensive ends, Kendall Langford og Arthur Jones, har begge rukket å runde 30, men bør fortsatt kunne bidra i år. Langford beviste i fjor at han kan være en grei pass rusher, med syv sacks gjennom sesongen. Jones vil nok måtte konkurrere om plassen sin med Zach Kerr, Henry Anderson og rookien Hassan Ridgeway i løpet av pre-season.

Internt på linja finner vi nose tackle David ParryParry hadde ikke en alt for imponerende rookie-sesong og vil behøve å heve seg i år hvis han ikke ønsker å miste plassen til T.Y. McGill, som har fremstått imponerende i training camp og som har imponerende gode pass rush-evner for en nose tackle å være.

Karakter: B-

 

Linebackere

Akkurat som med den defensive linjen er det mange etter hvert gamle menn i Indianapolis’ linebackergruppe. Robert Mathis, D’Qwell Jackson, Trent Cole og Erik Walden har alle rundet 30. Indianapolis har altså mye erfaring i linebackergruppa, men det er tvilsomt hvor mye mer kraft de har igjen. Disse gutta har nok sine beste år bak seg.

Det er bare tre år siden Mathis hadde 19.5 sacks, men mellom da og nå har han rukket å få en dopingsuspensjon og en røket akilles. Han var fortsatt en faktor i Indianapolis’ pass rush i fjor, men ikke på langt nær i like stor grad som før. Sammen med Mathis vil Trent Cole og Erik Walden stå for Indianapolis’ pass rush fra outside linebacker i år.

På innsiden er Jerrell Freeman borte, og han etterlater seg et stort hull å fylle. Den jobben går til D’Qwell Jackson, Sio Moore og Nate Irving. Ingen av disse er i utgangspunktet skikket til å erstatte Freeman, og Indianapolis kan fort finne at løpsforsvaret deres vil slite i år.

Karakter: C

 

Defensive Backs

Patrick Robinson er kommet inn fra San Diego og sammen med pro bowleren Vontae Davis vil han utgjøre en god og solid cornerbackduo sesongen gjennom. På safety er det litt mer usikkerhet. Dwight Lowery er borte, og dermed vil nok de som kjemper om starterjobben blant årets safeties være Mike Adams, Winston Guy og rookien T.J. GreenGreen hadde en god combine og fikk en del oppmerksomhet etter den. Han er en meget rask spiller som kan være en faktor både i pasningsforsvar og som en løpsstopper fra safetyposisjonen. Mangel på erfaring er et ankepunkt, dog. Green spilte wide receiver før han byttet over til forsvaret og har bare to år som safety bak seg på collegenivå. Med rett coaching kan han dog bli en faktor i Indianapolis’ secondary.

Karakter: B

 

SPECIAL TEAMS

Adam Vinatieri
Adam Vinatieri

Adam Vinatieri trenger ingen introduksjon. Den snart 44 år gamle Vinatieri er fortsatt NFLs mest kjente kicker og med 25 vellykkede field goals på 27 forsøk i fjor er han fortsatt like trygg som alltid. Punteren Pat McAfee er også en veldig solid spiller. McAfee er ikke bare en faktor som punter, han er også ansvarlig for kickoffs. Med over 9 av 10 kickoffs som går til touchback har han nærmest eliminert motstandernes kick returner som en trussel. Så får vi se om han vil fortsette med det etter at touchbacks nå flyttes ut til 25 i år. Det er også et lite grunnlag for bekymring ved McAfee at Colts tillot hele tre punt returns for touchdown i fjor.

Quan Bray vil antakeligvis fortsette å returnere både kicks og punts i år. Han gjør det på akseptabelt vis, men han er ingen touchdown-trussel.

Uansett er special teams med Vinatieri og McAfee en viktig lagdel for Indianapolis, og vil være med på å avgjøre kamper for laget i år.

Karakter: A-

 

VÅR VURDERING

Kan Andrew Luck flytte seg ut av skyggen til Peyton Manning?
Kan Andrew Luck flytte seg ut av skyggen til Peyton Manning?

Ser man på spillere ut og spillere inn i år har Indianapolis definitivt minst å skryte av i årets AFC South. Når den mest spennende nye spilleren du har er en center så vet du at du har en litt kjedelig offseason. De tre andre har alle forbedret seg, så da skulle man jo tro at Indianapolis vil bli hengende etter. Det man da glemmer er at Indianapolis også har blitt forbedret i form av at Andrew Luck er tilbake fra skade, og det i seg selv er en langt større forbedring enn noe annet lag i AFC South kan stille opp med. Med Luck tilbake i form bør Indianapolis igjen være favoritter i divisjonen, men samtidig bør de passe seg. De har et gammelt lag i en ellers ung divisjon og hvis de ikke fornyer seg snart vil de fort bli hengende etter.

Plassering: 1.plass i AFC South med 9-7

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er noen uker siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos Colts i det tidsrommet:

 • Antonio Cromartie har kommet inn som free agent og vil få en backup-rolle som cornerback.
 • Clayton Geathers har klatret helt til toppen av lagets depth chart på free safety-posisjonen.
 • Nate Irving er blitt droppet fra laget.
 • Arthur Jones er plasert på skadelisten.
 • På den offensive linjen var det til slutt Denzelle Good som vant right guard-plassen, mens Hugh Thornton endte på skadelisten.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x