Vi ser på…Jacksonville Jaguars 2016!

Jacksonville Jaguars har spilt åtte sesonger på rad uten å ta seg til sluttspillet og har med det den femte lengste sluttspilltørka i NFL, men etter mange magre år øyner nå en del håpefulle fans muligheten. Jacksonville tippes av enkelte til å vinne årets utgave av AFC South.

ORGANISASJONEN

Shahid Khan
Shahid Khan
 • Eier: Shahid Khan
 • GM: David Caldwell
 • Hovedtrener: Gus Bradley

Stadion: EverBank Field (67.246)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 5-11
 • 2014: 3-13
 • 2013: 4-12
 • 2012: 2-14
 • 2011: 5-11

 

PERSONELL

Chris Ivory
Chris Ivory

Nøkkelspillere inn: RB Chris Ivory, DT Malik Jackson, CB Prince Amukamara, S Tashaun Gipson, OG Mackenzy Bernadeau, OT Kelvin Beachum, OT Jeff Linkenbach, P Brad Nortman

Nøkkelspillere ut: C Stefen Wisniewski, OG Zane Beadles, DE Chris Clemons, S Sergio Brown, P Bryan Anger

Jaguars har stort sett kommet positivt ut av årets free agency-karusell. Zane Beadles er borte fra den offensive linjen uten at han kommer til å bli særskilt savnet, mens Mackenzy Bernadeau er hentet inn fra Dallas for å erstatte ham. Sergio Brown er borte fra secondaryen, men inn kommer to defensive backs i form av Tashaun Gipson og Prince AmukamaraBryan Anger – mannen som kanskje er mest kjent for å være punteren som ble tatt fem valg før Russell Wilson – er borte, men vil bli erstattet av Brad NortmanStefen Wisniewski etterlater seg riktignok et hull på den offensive linjen som Jacksonville ikke har klart å fylle, men til gjengjeld har de fått et par varp på begge sider av ballen i form av fjorårets rushing-leder i AFC, Chris Ivory og Denvers defensive linjemann Malik Jackson.

 

DRAFT 2016

Myles Jack
Myles Jack

1.runde: CB Jalen Ramsey, Florida State

2.runde: LB Myles Jack, UCLA

3.runde: DE Yannick Ngakoue, Maryland

4.runde: DT Sheldon Day, Notre Dame

6.runde: LB Tyrone Holmes, Montana

6.runde: QB Brandon Allen, Arkansas

7.runde: DE Jonathan Woodard, Central Arkansas

Jacksonville er i utgangspunktet Florida Gators-territorie, men det betyr ikke at ikke fansen med rette var fornøyde med å ha fått inn FSUs Jalen Ramsey på cornerback. Dessverre har Ramsey fått en brå start på NFL-karrieren da han gikk ned med skade i mai. Det er usikkert om han vil være klar for seriestart i september, men uansett er ikke dette en optimal måte å starte en rookie-sesong på. Til gjengjeld kan Jacksonville ha sikret seg et aldri så lite varp i andre runde i form av Myles JackJack var ventet å skulle gå tidlig i første runde før han av litt uante grunner innrømmet at han kanskje kunne trenge en operasjon på et skadet kne. Jack falt derfor til andre runde hvor han ble tatt av Jacksonville, og siden har det vist seg at han allikevel ikke behøver en operasjon.

Jacksonville brukte så resten av draften på å ta defensive front seven-spillere, med et hederlig unntak i QB-prospektet Brandon Allen i sjette runde. Det er tydelig med denne draften at Jacksonville følte at de trengte å oppgradere forsvaret og det kan man vel også trygt si at de har gjort. Ramsey og Jack var før draften ansett som to av de beste forsvarsspillerne i hele draftkullet, og nå skal begge spille fotball i Jacksonville. Det i seg selv er nok til å si at det har var en tilsynelatende god draft for Jacksonville.

Karakter: A

 

ANGREP

Blake Bortles
Blake Bortles

Offensiv koordinator Greg Olson skal ta fatt på sitt andre år i jobben i Jacksonville. I fjor ledet han et angrep som statistisk sett var rimelig midt på treet. I år vil Jacksonville sette sin lit til at QB Blake Bortles vil fortsette å vokse og bygge relasjoner med en meget habil receivergruppe, samtidig som nyervervelsen RB Chris Ivory får fart på et løpespill som ikke var fullt så bra i fjor. Det er tydelig ut fra Jacksonvilles draft at de føler at angrepet i fjor fungerte akseptabelt. Samtidig har Jacksonville hatt en del problemer med den offensive linjen, men disse problemene er blitt forsøkt besvart i free agency.

 

Quarterbacks

Starteren i Jacksonville er Blake Bortles, som skal begynne på sitt tredje år i ligaen. Statistisk sett hadde Bortles stor fremgang fra 2014 til 2015. Antallet touchdowns tredoblet seg samtidig som passing yardsene økte betraktelig. Dessverre klarte ikke Bortles samtidig å få ned antallet interceptions, og han klarte heller ikke å øke prosentandelen vellykkede pasninger. Allikevel er det forståelig når man ser på tallene at mange i Jacksonville er optimistiske med tanke på Bortles’ utvikling. Men så er det også sånn at tall ikke alltid forteller hele historien. Ja, det stemmer at Bortles tall i 2015 ser pene ut, men det hører med til historien at veldig mange av hans yards og touchdowns kom som en følge av at Jacksonville veldig ofte måtte kaste mye mot slutten av kamper hvor de lå under. Med andre ord, Bortles’ mindre gode spill satte Jacksonville i en dårlig posisjon og tvang dem til å oftere kaste ballen, noe som førte til en økning i Bortles’ pasninger. Et annet aspekt ved Bortles’ spill som vekker grunn til bekymring er hans produksjon på tredje forsøk. I 2015 var bare halvparten av pasningene til Bortles vellykket på tredje forsøk. Med så laber produksjon blir det fort vanskelig å opprettholde drives. Så selv om det er definitivt forbedringer å spore i Bortles, er hans ineffektivitet på tredje forsøk, hans produksjon utenfor såkalt garbage time og hans mange interceptions en kilde til bekymring.

Bak Bortles finner vi Chad Henne, og for Jacksonvilles del får man håpe at Henne ikke må steppe inn på noe tidspunkt i 2016. Henne kom inn i ligaen i 2008 og har stort sett vært dårlig. Hvis Jacksonville skal kjempe om divisjonen i år så må det være med Bortles på quarterback. Bak Henne finner man to rookies, sjetterundevalget Brandon Allen og udraftede Max Wittek. De to vil antakeligvis bruke pre-season på å konkurrere om den siste plassen på rosteren.

Karakter: C+

 

Running backs

Chris Ivorykarriere skjøt fart etter at han kom til New York Jets, og det hele toppet seg i fjor da han for første gang tok seg til Pro Bowl, løp for over 1.000 yards og ble rushlederen i AFC. Ivory var også inne i det siste året av kontrakten og beviste ettertrykkelig at han fortjente en ny en. I Jacksonville hadde de pengene og dermed flyttet Ivory sørover. Sammen med Ivory finner man T.J. Yeldon, som antakeligvis vil få en del jobb som avløser for IvoryYeldon skal begynne på sitt andre år i ligaen. I fjor spilte han helt akseptabelt, men ikke spektakulært. I fjor var det et vedvarende tema at Jacksonville alt for ofte tydde til pasninger straks de var i red zone, med Ivory og Yeldon bør laget i år ha en habil backfield som kan hjelpe Jacksonville gjennom hele driven.

Bak Ivory og Yeldon finner man stort sett den samme gruppen som i fjor. Denard Robinson har vært i Jacksonville siden 2013. Jonas Gray – mannen som på klassisk Belichick-vis hadde en kanonkamp for Patriots i 2014 og så aldri ble hørt fra igjen – kom til Jacksonville i desember i fjor. Toby Gerhart er borte, men det er tvilsomt at noen vil savne ham. Jacksonville har nok ikke så mye å spille på hvis Ivory og Yeldon skulle gå ned.

Karakter: B-

 

Receivere

Jacksonville har en ung, lovende og spennende receivergruppe på gang. De to mest markante er selvsagt navnebrødrene Allen Robinson og Allen Hurns. I fjor gikk begge for over tusen yards og Robinson endte også opp i Pro Bowl. Begge to kom også til ligaen og Jacksonville i 2014, så de har forhåpentligvis fortsatt mange år foran seg i ligaen. En annen som kom i 2014 var Marqise Lee, som dessverre på grunn av skader ikke helt har hatt den karrieren man kunne ønske seg. I årets training camp klarte han på nytt å få en hamstrings-skade. Han vil være klar til sesongen, men en ny skade er uansett en kilde til bekymring. Hvis Lee holder seg frisk vil han fungere som en backup for de to Allenene. En fjerde unggutt i Jacksonvilles receivergruppe er Rashad GreeneGreene var en rookie i fjor og ble i hovedsak brukt som punt returner. I år er det forventet at man vil finne Greene som slot receiver, en rolle han fungerte meget godt i i college.

Nå vil riktignok ikke Jacksonville bruke tre wide receivere så alt for ofte, ettersom de har to kompetente tight ends de ofte liker å bruke, nemlig Marcedes Lewis og Julius ThomasLewis er kanskje ikke like aktiv som receiver lenger, men han er fortsatt en av ligaens beste tight ends til å blokke og derfor en viktig del av angrepet. Thomas på sin side var en del Denver-angrepet som slo alle rekorder i 2013. Han klarte riktignok ikke å fortsette suksessen i like stor grad i Jacksonville, men han var allikevel et viktig mål for Bortles i fjor.

Med masse spennende unge talenter på wide receiver og to veteraner på tight end har Jacksonville bygget opp en av ligaens beste receivinggrupper. De kan bli en spennende gjeng å følge med på i år.

Karakter: A-

 

Offensiv linje

Jacksonville har gjort noen endringer på den offensive linjen fra i fjor. Zane Beadles var svak på guard og har forsvunnet. Mackenzy Bernadeau er ny og vil mest sannsynlig ta plassen på left guard. På left tackle finner vi Luke Joeckel, som har vært en vedvarende skuffelse helt siden han ble draftet som nr. 2 i 2013. Kelvin Beachum er kommet inn fra Pittsburgh, og han vil kunne være et alternativ både for left tackle og guard. På høyresiden fortsetter fjorårets rookie A.J. Cann på guard og veteranen Jermey Parnell på tackle. På center har Jacksonville fått en del hodebry. Stefen Wisniewski er borte og mannen som skulle erstatte ham, Luke Bowanko, har slitt med skader inntil svært nylig. Mest sannsynlig vil OG Brandon Linder måtte flytte over for å spille center hvis Bowanko ikke er kampklar, hvilket ikke er en optimal situasjon. Jacksonville har en linje som i fjor var middelmådig i run blocking og problematisk i pass blocking med alt for mange tillatte sacks. De har forsøkt å rydde opp i venstresiden, selv om den nok fortsatt vil være ustødig med skuffelsen Joeckel på tackle. Problemene på centerplassen gjør også at man ikke skal håpe på for mye fra denne gjengen i år.

Karakter: C+

 

FORSVAR

Jalen Ramsey
Jalen Ramsey

Forsvaret til Jacksonville har fått mye oppmerksomhet i årets offseason, og det er kommet oppgraderinger i alle ledd. Todd Wash er forfremmet til rollen som defensiv koordinator og han har mye interessant å jobbe med. Tashaun Gipson og Malik Jackson er kvalitetsspillere som er kommet inn i free agency, mens draften brakte inn spillere som Jalen Ramsey og Myles Jack. Hvis rookiene kan overleve skadeproblemer bør de heve forsvaret til Jacksonville. Jacksonville tillot nest flest poeng i NFL i fjor, men med de grepene som er gjort i år er det ikke rart at de håper på en betydelig oppgradering defensivt.

 

Defensiv linje

Jacksonville opererer med et 4-3-forsvar. I år er Malik Jackson kommet inn fra Denver for å hjelpe linja. Jackson var en vesentlig brikke i forsvaret til mesterne i fjor og var kanskje den mest ettertraktede spilleren i årets free agency-karusell. En annen spiller som ikke egentlig er ny, men som vil føles ny, er Dante Fowler Jr. Fowler var førstevalget til Jacksonville i draften i fjor, men han ble skadet før sesongstart og spilte ikke en eneste snap i 2015. Nå er han klar for å ta fatt på en slags rookie-sesong nr. 2 og det er mye forventning knyttet til unggutten. En annen som er tilbake fra skade er Sen’Derrick MarksMarks var særdeles god i 2014, men gikk glipp av starten på 2015 på grunn av et røket korsbånd. Når han endelig var tilbake fikk han fire kamper før han igjen ble skadet. Spørsmålet nå er om Marks kan finne tilbake til formen som gjorde han til en av ligaens beste linjemenn i 2014. Ellers er også Tyson Alualu, Jared Odrick og Roy Miller tilbake for et nytt år i Jacksonville. Det kan være vanskelig å si hvor godt denne linja vil gjøre det i 2016, men det er et potensiale for virkelig store ting hvis spesielt Jackson, Fowler og Marks leverer så bra som mange i Jacksonville håper.

Karakter: B+

 

Linebackere

Rookien Myles Jack kommer inn og vil forhåpentligvis være en umiddelbar oppgradering i en ellers litt svak linebackergruppe. Veteranen Paul Posluszny holder fortsatt stand på middle linebacker, men det er tydelig at det er blitt noen år siden Pro Bowl-sesongen hans i 2013. Telvin Smith og Dan Skuta er akseptable spillere, men de kommer ikke til å få noen til å sperre opp øynene med spillet sitt. Ellers har Jacksonville noen unge linebackere som ikke har fått vist så mye ennå, sånn som Jordan TrippThurston Armbrister og rookien Tyrone Holmes. Vi skal dog ikke forvente å se mye av dem i løpet av sesongen.

For europeere er det interessant å merke seg at OLB/DE Björn Werner nå er i Jacksonville. Dessverre ser det veldig ut som at han denne pre-season vil måtte spille for i det hele tatt å få en plass på rosteren og dermed kanskje også for hans videre NFL-karriere.

Karakter: C+

 

Defensive Backs

Tashaun Gipson kommer inn for å spille safety, mens Jalen Ramsey, hvis han er frisk, vil spille cornerback. Disse to vil være en markant og drastisk forbedring for Jacksonvilles forsvar. Ramsey har potensiale til å befinne seg blant eliten av NFLs shutdown corners innen kort tid, mens Gipson er en ball-hawk som bør skape noen turnovers den kommende sesongen. Forutenom disse er Davon HouseJonathan CyprienAaron Colvin og Josh Evans fortsatt i Jacksonville. Samtlige fire spilte mye i fjor, men vil nok måtte vike plassen nå. Evans mister plassen til Gipson, mens Colvin og House vil kjempe om å være den andre cornerbacken sammen med Ramsey. Veteranen Prince Amukamara har også funnet veien til Jacksonville. Han skal jobbe hardt for å få en plass som starter, men han vil ha en viktig rolle i form av å bringe erfaring inn i en ellers ganske ung gruppe spillere.

Karakter: B+

 

SPECIAL TEAMS

Jason Myers
Jason Myers

Brad Nortman har tatt turen fra Carolina for å punte for Jacksonville. Han er kanskje en liten oppgradering over Bryan Anger, men ikke markant. Jacksonvilles punts var midt på treet i fjor og man kan forvente mye det samme i år. Jason Myers går inn i sitt andre år som kicker i Jacksonville. I fjor presterte han å bomme på hele syv ekstrapoengforsøk. Nå er riktignok ekstrapoengforsøkene flyttet ut og gjort vanskeligere, men dersom Myers ønsker å beholde jobben i Jacksonville er han nødt til å øke treffsikkerheten der.

Jacksonville har flere kandidater til å være returmann i år, uten at noen stikker seg frem som noe spesielt. WR Rashad Greene, RB Denard Robinson, CB Nick Marshall er alle alternativer for jobben. Vi vil tro at dersom Jacksonville skal vinne noe i år, så er det ikke på grunn av special teams, som stort sett bare er middelmådig.

Karakter: C

 

VÅR VURDERING

Allen Hurns og Allen Robinson
Allen Hurns og Allen Robinson

Dette er langt fra det Jacksonvillelaget man har sett de siste årene, et lag som stort sett bare har egnet seg til å være punchlinen i en dårlig vits. Dette er et lag med mange unge og spennende playmakere på begge sider av ballen. Allen Robinson og Allen Hurns har potensiale til å bli en av ligaens beste receiverduoer, mens spillere som Dante Fowler Jr.Myles Jack og Jalen Ramsey er spillere som med rette blir trukket frem som potensielle nye defensive stjerner i ligaen. Hvis Jacksonville klarer å få ut potensiale som bor i denne spillergruppa har de mulighet til å snart være helt i toppen av ligaen. Men er de gode nok allerede i år? Nja. Jacksonville er et ungt lag med masse potensiale, men de trenger fortsatt å vokse litt. Vi tror at Jacksonville bygger noe veldig spennende akkurat nå, men at de ikke helt har alt på plass for å utfordre ligaens elite riktig ennå.

Plassering: 2.plass i AFC South med 8-8

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er noen uker siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos Jaguars i det tidsrommet:

 • Josh Evans og Jonas Gray er blitt droppet fra laget.
 • Mackenzy Bernadeau klarte ikke å vinne plassen som left guard. I stedet er Luke Joeckel flyttet fra left tackle til left guard.
 • Nick Marshall klarte ikke å vinne jobben som returner, og er blitt flytt til lagets practice squad.
 • Björn Werner klarte som fryktet ikke å spille seg til en plass i stallen.
 • Ingen av de tre nevnte unge linebackerne – Jordan Tripp, Thurston Armbrister eller Tyrone Holmes – klarte å beholde en plass i stallen.
 • Brandon Allen slo Max Wittek i kampen om å bli lagets tredje quarterback. Wittek er for tiden uten lag i NFL.
 • T.J. Yeldon er flyttet over Chris Ivory på lagets depth chart, men begge vil nok få mye spilletid.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x