Vi ser på…Houston Texans 2016!

Houston vant AFC South i fjor, men sluttspillet ble en pinlig affære der de røk ut i wild card-runden med 0-30 i sekken. Kan de vinne divisjonen på nytt igjen i år, og kan de ta nye steg i sluttspillet?

ORGANISASJONEN

Bob McNair
Bob McNair
 • Eier: Bob McNair
 • GM: Rick Smith
 • Hovedtrener: Bill O’Brien

Stadion: NRG Stadium (71.795)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 9-7
 • 2014: 9-7
 • 2013: 2-14
 • 2012: 12-4
 • 2011: 10-6

 

PERSONELL

Brock Osweiler
Brock Osweiler

Nøkkelspillere inn: QB Brock Osweiler, RB Lamar Miller, G Jeff Allen

Nøkkelspillere ut: QB Brian Hoyer, RB Arian Foster, C Ben Jones, Brandon Brooks, WR Nate Washington, DE Jared Crick, S Rahim Moore

Houston har valgt å kvitte seg med det som vel egentlig kan kalles dødkjøtt. Arian Foster vil nok mange huske som en av de flotteste undrafted-historiene som fins og som mannen som en gang var blant ligaens beste running backs. Dessverre har tiden og skader slitt ned Foster, og i fjor var han redusert til så å si en ikke-faktor i Houston. Brian Hoyer ble noe urettferdig pålagt alt ansvaret for måten laget gikk ut av sluttspillet på av fans og media og hans muligheter til å fortsette i laget var ikke-eksisterende. Av spillere på vei inn er Lamar Miller det store høydepunktet. Miller har de to siste årene hatt to gode, men ikke fantastiske, sesonger i Miami.

 

DRAFT 2016

Braxton Miller
Braxton Miller

1.runde: WR Will Fuller, Notre Dame

2.runde: C Nick Martin, Notre Dame

3.runde: WR Braxton Miller, Ohio State

4.runde: RB Tyler Ervin, San Jose State

5.runde: S K.J. Dillon, West Virginia

5.runde: DT D.J. Reader, Clemson

Houston ønsket åpenbart å styrke den offensive siden av ballen, med fire offensive valg i de fire første rundene. De satset på å hente inn hurtigtoget Will Fuller med det første valget. Fuller har farten som gjør at han kan løpe fra de fleste defensive backer i NFL og han vil definitivt være en god trussel på dype pasninger for Houston, men spørsmålet er om Fuller kan gjøre så mye annet enn dype løp. Produksjonen han har vist i college har ikke vist førsterundetalent i så mange andre deler av spillet hans. Houston gikk også for hurtighet i tredje runde da de hentet inn Braxton Miller. Med Fuller og Miller har Houston to meget raske receivere i laget sitt, men i Miller får de en ekstra bonus i form av alle trickspillene de nå kan kjøre. Miller var nemlig quarterback for Ohio State i tre år før han ble wide receiver, så ikke bli overrasket om du ser ham kaste ballen i løpet av sesongen.

I det store og hele har Houston gjort en akseptabel draft, men ikke en fantastisk draft. De mente åpenbart at angrepet trengte en oppjustering og sørget for å få inn spillere som ga laget mye mer fart. Samtidig er Fuller et risikabelt valg på førstevalget. Han har hurtigheten, ja, men har han resten man trenger for å lykkes i NFL?

Karakter: B-

 

ANGREP

DeAndre "Nuk" Hopkins
DeAndre «Nuk» Hopkins

I fjor måtte Houston i stor grad lene seg på forsvaret for å vinne divisjonen og det vil de nok også regne med å gjøre i år. De trenger derfor ikke så mye mer ut av angrepet enn stabilitet, drives som ikke slutter i turnovers og en moderat mengde poeng. Houston setter da sin lit til en ny quarterback, Brock Osweiler, og running back, Lamar Miller, samt stjerna Nuk Hopkins i receivergruppa. Hovedtrener Bill O’Brien satset også på å tilføre angrepet veldig mye hurtighet i årets draft. Houston er ikke det første laget som har valgt å gå for hurtighet. «Speed kills,» som de sier. Greit nok det, men vinner det deg fotballkamper, da?

 

Quarterbacks

I fjor forsøkte Bill O’Brien å bygge et lag rundt to gamle backups til Tom Brady. Det gikk heller dårlig, og nå er både Brian Hoyer og Ryan Mallett borte vekk. I år går han derfor i en markant annen retning ved å hente inn Brock Osweiler, den gamle backupen til Peyton Manning … Uansett, Osweiler er mannen som skal lede Houstonangrepet, etter fire år på benken i Denver. Hans erfaring som starter kom i fjor, da han ledet Denver gjennom andre halvdel av sesongen. Da han fikk sjansen var han stort sett middelmådig. Denver vant en del kamper, men det var i hovedsak på bakgrunn av forsvaret og et stabilt løpespill. Han har riktignok en kraftig arm, hvilket kan fungere godt sammen med Houstons nye raske wide receivere, men samtidig har ikke alltid treffsikkerheten stått til stil med kraften på de dype pasningene for Osweiler.

I Houston håper man at Osweiler kan gjør mye det samme som han gjorde i Denver, for det mest ikke være i veien samtidig som forsvaret og løpespillet gjør jobben. Men er forsvaret til Houston like godt som Denvers? Og er Osweiler i stand til å være en brukbar game manager? Utviklingen hans i Denver, om man kan snakke om en utvikling over bare syv kamper, kunne se ut som at den gikk litt i gal retning. I Houston vil man nok hevde at Osweiler uansett må være en oppgradering fra Hoyer, men minnet om Hoyer er nok farget av en fryktelig dårlig sluttspillopptreden. Før den kampen var han nemlig omtrent akkurat det Houston kan håpe at Osweiler kanskje kan bli, en akseptabel game manager.

Bak Osweiler finner vi Tom Savage og Brandon WeedenSavage kom til NFL og Houston i 2014 og har vært en backup så langt i karrieren. Weeden fant veien til Houston fra Cleveland via Dallas i fjor. Weeden så riktignok bra ut da han måtte steppe inn mot slutten av 2015-sesongen, men historien har vist at Weeden ikke er en mann man ønsker å se som starter. Hvem som blir QB2 og QB3 av Weeden og Savage vil nok avgjøres i løpet av preseason.

Karakter: C

 

Running backs

På running back er Lamar Miller det nye håpet i Houston. Miller kom til Houston fra Miami før sesongen og har en del forventning knyttet til seg. Han har potensiale til å kunne være en såkalt three down back for Houston, altså en running back som kan være på banen hele tiden. Miller er flink med ballen i hendene, men han er også en habil pasningsmottaker og en funksjonabel pasningsblokker.

Bak Miller finner vi Alfred Blue og rookien Tyler ErvinBlue var på et tidspunkt tippet til å bli den nye starteren i Houstons backfield, men han klarte aldri å slå til og har så langt ikke vært mer enn en svak backup. Ervin er i hovedsak en running back som er bygd på hurtighet, men samtidig er han ikke en endimensjonal scatback og han vil kunne bidra som en vanlig running back. Det er usikkert hvor mye vi får se av Ervin i år, dog, da han nok vil befinne seg bak Miller og Blue på Houstons depth chart.

Karakter: B

 

Receivere

Nuk Hopkins har etablert seg som en av de beste receiverne i NFL og er kanskje den viktigste brikken i Houstons angrep. Hopkins har bevist at han kan produsere omtrent uansett hvem som blir plassert under center. Man kan nok forvente at mye av Houstons angrep vil gå gjennom Hopkins i år. Dessverre er det litt så som så hva man finner utenom HopkinsNate Washington er borte, mens Cecil Shorts fortsatt er der. Ingen av dem har noen gang vært en nevneverdig stor trussel, dog, noe som har resultert i at Hopkins ofte har måtte kjempe mot dobbel oppdekning. Will Fuller kom inn i draften, og en skal nok ikke se bort ifra at Houston satser på at den dype trusselen fra Fuller vil kunne være med på å spre forsvaret mer ut og dermed tvinge frem flere situasjoner hvor Hopkins er en-mot-en. Rookien Braxton Miller er også et atletisk kjempetalent, men det er viktig å huske på at Miller bare har én enslig sesong bak seg som wide receiver. Han var quarterback i tre år før han byttet posisjon, og Miller vil derfor antakeligvis trenge mye trening før han vil være klar for å spille receiver i NFL. Antakeligvis vil fortsatt Hopkins være den eneste reelle trusselen i Houstons pasningsangrep, men dersom Fuller kan spille slik de håper vil det kunne gi Hopkins mer arbeidsrom.

På tight end vil nok C.J. Fiedorowicz fortsatt starte i år igjen. Fiedorowicz går inn i sitt tredje år i ligaen, men han har stort sett vært en ikke-faktor som mottaker for Houston. Fiedorowicz styrke ligger i hans rolle som en god blokker og han vil nok fortsette i det sporet i år igjen, selv om det er mulig vi får se han involvert i pasningsspillet litt oftere.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Houstons offensive linje var habil i fjor, men dessverre ikke så mye mer enn det. På tackles finner vi de samme to som i fjor, Duane Brown på venstre og Derek Newton på høyre. Veteranen Brown var en av ligaens beste tackles for noen år siden, men det begynner altså å bli noen år siden nå. Han er uansett fortsatt et lyspunkt på en ellers anonym linje. Internt er det blitt gjort noen oppdateringer. Ben Jones er borte fra center og inn kommer andrerundevalget Nick Martin. Xavier Su’a-Filo fortsetter på guard, mens Jeff Allen er kommet inn fra Kansas City for å bekle right guard-posisjonen. Allen viste seg å være en god guard over fire år i Kansas City, men dessverre var han også litt for ofte skadet mot slutten av tiden der. Hvis Houston kan holde Allen frisk har de en klar oppgradering på guardposisjonen, men det er usikkert hvorvidt de vil klare å gjøre det.

Karakter: B-

 

FORSVAR

J.J. Watt
J.J. Watt

Forsvaret har vært den viktigste lagdelen i Houston i en god stund nå. Det har siden 2014 blitt ledet av den erfarne Romeo Crennel, som gjerne har hatt mye suksess med forsvarene han har bygd i NFL. I Houstons forsvar kommer man ikke unna lagets store stjerne og ansikt utad, J.J. Watt, kanskje den største stjerna utenfor quarterbackposisjonen i hele ligaen. Men Houstons forsvar er mer enn bare Watt, og dersom laget skal slå til i år er de nok også denne gangen avhengig av produksjon fra denne lagdelen.

 

Defensiv linje

Houston bruker et 3-4-forsvar. Langs den defensive linja finner man selvfølgelig J.J. Watt, som har fått stort sett fritt leide til å posisjonere seg i akkurat den teknikken han ønsker så lenge han evner å dekke sitt ansvarsområde i forsvaret. Watt har dermed en unik mulighet til å utnytte svakheter i motstanderens angrep, noe han har gjort med stort hell og noe som har gjort at han er blitt den største forsvarsspilleren i sin generasjon. Watt skapte litt bekymring for Houston da han måtte ha en operasjon like før pre-season startet og vi vil ikke se han i årets pre-season-kamper. Det er også usikkert om han rekker å være tilbake til Uke 1, men Watt selv er optimistisk.

Watts motstykke på linja gjennom de siste årene, Jared Crick, har dog forsvunnet i år. Brandon Dunn og Jeoffrey Pagan er nå alternativene Houston har på defensive end. Den som vinner starterjobben blir nødt til å lære seg et system som i stor grad er bygd opp rundt Watt. Det er ikke en enkel oppgave, og den blir ikke enklere av at Watt også er borte i årets pre-season.

Ellers ankres linja i år igjen opp av Vince WilforkWilfork var i mange år selve nøkkelen til et veldig godt New England-forsvar før han gikk til Houston i fjor, men han begynner å bli gammel. I fjor var det tydelig at han har mistet en del og Houston kan ikke forvente at Wilfork vil være i stand til å spile hver eneste down. Houston har da også to andre nose tackles draftet de siste to årene, Christian Covington og D.J. Reader, som vil kunne forvente en del spilletid.

Watt hever nesten linja til karakteren A alene, men dessverre er det han har rundt seg ikke nok til at man kan forsvare en A.

Karakter: B+

 

Linebackere

Houston har en god linebackergruppe. På utsiden finner man Whitney Mercilus og Jadeveon Clowney. Mercilus er åpenbart en mann for de store anledninger, da hele 10 av hans 12 sacks i fjor kom mot divisjonsrivaler, før han slo til med hele 3 sacks til i sluttspillskampen. Clowney derimot har ikke helt vært den spilleren Houston håpet han skulle bli da de tok han som nr. 1 i 2014. Skader har holdt ham ute av store deler av de to første sesongene, og produksjonen da han har vært frisk har vært OK, men ikke helt verdt hypen han hadde da han kom inn i ligaen. Clowney selv skryter av et nytt treningsopplegg, en ny diett og en bedre rustet kropp for 2016. Så får tiden vise om det vil være nok til å heve ham til det nivået Houston forventet da de tok ham i draften.

På innsiden er Benardrick McKinney og Brian Cushing tilbake i år igjen. Cushing har vært en viktig brikke i Houstons forsvar i en årrekke, men tiden begynner å løpe fra ham. McKinney på sin side går inn i sitt andre år og vil nok kunne tenkes å være mannen som tar over rollen til Cushing etterhvert. McKinney hadde uansett et godt rookie-år, og Houston har dermed to meget stødige linebackere til å dekke innsiden av spillefeltet.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

Jonathan Joseph har rukket å runde 32, men cornerbacken er fortsatt den beste spilleren i Houstons secondary. Joseph tar på seg rollen med å følge den beste receiveren til motstanderne og har gjort det med stort hell. Houston har også Kareem Jackson og fjorårets førsterundevalg Kevin Johnson på cornerback, som begge gjør en god jobb. Antakeligvis vil Jackson starte, mens Johnson vil ta på seg rollen som nickelback. På safety finner vi fortsatt Andre Hal, som starter sammen med Eddie Pleasant. Det er stort sett en uendret backgruppe vi finner i Houston i år. De gjorde sine ting bra i fjor, godt hjulpet av en front seven som ikke ga quarterbacken for mye tid. Det er ingen grunn til å tro at de ikke skal kunne gjøre det i år igjen.

Karakter: B

 

SPECIAL TEAMS

Shane Lechler
Shane Lechler

Nick Novak tok over som kicker etter tre uker i fjor, og gjorde sine ting greit. Han var perfekt innenfor 50 og ga Houston en stabil trygghet på field goal-forsøk. Punteren Shane Lechler er nær å være en legende innenfor puntingkretser og en av NFLs beste puntere i en årrekke, men dessverre for Lechler ga Houston opp en god del for mange return yards i fjor, slik at mange av hans lange punts dessverre var fånyttes.

Keith Mumphery tok seg for det meste av både punt og kick returns i fjor, og gjorde en akseptabel jobb. Vi kan også forvente å se Cecil Shorts, Quintin Demps og rookien Tyler Ervin involvert i returns, uten at vi skal forvente så alt for mye. Houston mangler eksplosive returnere, og kan nok ikke stole på å få så mye hjelp fra sitt special teams i år.

Karakter: C

 

VÅR VURDERING

Brian Cushing og J.J. Watt
Brian Cushing og J.J. Watt

Houston hadde et lag som var akkurat godt nok til å vinne et svakt AFC South i fjor, og satser på at stort sett det samme laget med en ny quarterback vil være i stand til å ta enda et steg videre. I år er divisjonen forbedret, men er egentlig Houston det? Mye står og faller på Brock Osweiler. Hvis han er god nok til å være en habil game manager har Houston et forsvar som kan vinne dem mange kamper, hvis ikke kan det bli en skuffende sesong for texanerne.

Plassering: 3.plass i AFC South med 7-9

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er noen uker siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos Texans i det tidsrommet:

 • Cecil Shorts er blitt kuttet fra laget og er nå i Tampa Bay.
 • Quintin Demps er flyttet forbi Eddie Pleasant på depth chartet for safeties.
 • Jeoffrey Pagan er droppet, mens Brandon Dunn er flyttet til practice squad. Det ser da altså ut som at unge Christian Covington vil bli den tredje starteren på Houstons defensive linje.
 • Rookien Nick Martin er plassert på skadelista og vil nok miste hele sesongen. Dermed trer Greg Mancz inn på centerposisjonen.
 • Tom Savage ser ut til å ha vunnet kampen om å få være QB2, men Brandon Weeden er også med i stallen som QB3.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x