Vi ser på…New England Patriots 2016!

Dynastiet Patriots kommer til å mangle generalen på QB de første fire kampene, men virker ellers å være i normalt god form. Om laget kan komme seg forbi en potensielt røff start – er de fortsatt en Super Bowl-utfordrer? Kan Belichick og Brady (når sistnevnte er tilbake fra suspensjon) lede dette laget til nok en tittel?

ORGANISASJONEN

Bill Belichick og Robert Kraft
Bill Belichick (t.v.) og Robert Kraft (t.h.)
 • Eier: Robert Kraft
 • GM: Bill Belichick
 • Hovedtrener: Bill Belichick

Stadion: Gillette Stadium (68.756)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 12-4
 • 2014: 12-4
 • 2013: 12-4
 • 2012: 12-4
 • 2011: 13-3

 

PERSONELL

Martellus Bennett. Foto: David Banks

Nøkkelspillere inn: TE Martellus Bennett, WR Chris Hogan, WR Nate Washington, OG Jonathan Cooper, DT Terrance Knighton, DE Chris Long, LB Shea McClellin

Nøkkelspillere ut: TE Scott Chandler, WR Brandon LaFell, DT Dominique Easley, DT Chris Jones, DT Akiem Hicks, DT Sealver Siliga, DE Chandler Jones, LB Jerod Mayo

Mayo la opp, men har heldigvis gode arvtagere på LB som allerede er godt i gang. Easley har kanskje et stort talent, men ryktene fra New England tilsier at han var en uønsket negativ faktor i garderoben. Martellus Bennett gir Patriots nok en TE av god kvalitet å kaste til – noe laget liker å gjøre. Chris Hogan kan bli interessant å følge med på; han har potensiale til å bli viktig for Patriots. Mye forandringer på DL, men se ikke vekk fra at det er til det bedre.

 

DRAFT 2016

Patriots - Cyrus Jones
Cyrus Jones

2.runde: CB Cyrus Jones, Alabama

3.runde: OG Joe Thuney, North Carolina State

3.runde: QB Jacoby Brissett, North Carolina State

3.runde: DT Vincent Valentine, Nebraska

4.runde: WR Malcolm Mitchell, Georgia

6.runde: SS/LB Kamu Grugier-Hill, Eastern Illinois

6.runde: ILB Elandon Roberts, Houston

6.runde: OG Ted Karras, Illinois

7.runde: WR Devin Lucien, Arizona State

Behovet for running back ble ikke adressert, men ellers fylte Patriots opp etter posisjonsbehov. Brissett i 3.runde er et interessant valg; han kan vise seg å bli nyttig over tid. CB Cyrus Jones er ikke bare en bra corner, men også en spiller som kan gjøre et utslag på returer. Forvent å se ham på banen allerede i år. New England drafter sjelden sexy (i mangel av et bedre ord..), men finner som regel minst et par-tre fremtidige startere pr. draft.

Karakter: B-

 

ANGREP

josh-mcdaniels og Tom Brady 01
Josh McDaniels (t.v.) og Tom Brady (t.h.)

Tom Brady er suspendert i begynnelsen av sesongen, og offensiv koordinator må ta til takke med en annen løsning på QB-plassen innledningsvis. Han vant med Tim Tebow i Denver, så se ikke vekk fra at New England finner veien selv med en annen enn Tom Brady noen uker. Angrepet har også fått noen nye leketøy, hvor særlig Chris Hogan på WR og Martellus Bennett på TE fremstår som oppgraderinger som vil underbygge slagkraften Patriots allerede har med spillere som Rob Gronkowski, Julian Edelman og Dion Lewis. Offensiv linje var til tider skummelt dårlig i fjor, men veteran-treneren Dante Scarnecchia er tilbake etter 3 års opphold, og det lover godt for at OL ikke blir samme problem som det var i fjor.

 

Quarterbacks

Tom Brady er en garantist for fantastisk spill på denne posisjonen, og hjertet i et angrep som er nesten ustoppelig år etter år. I 2016 får vi imidlertid se Jimmy Garoppolo de første kampene, og det skal bli spennende å se Patriots-angrepet uten generalen Brady. Patriots har visst om muligheten for suspensjon av Brady i lang tid og har sittet stille med tanke på QB, så det sier sitt om tilliten de har til at Garoppolo er rette mann for jobben.

New England draftet også Jacoby Brissett i 3.runde. Han er et stort talent som var virkelig bra på college. Spørsmålet er om han får muligheten, eller blir et nytt navn i en rekke QBer draftet de siste 15 årene (Rohan Davey, Kliff Kingsbury, Matt Cassel*, Kevin O’Connell, Zac Robinson og Ryan Mallett i tillegg til Garoppolo. Og nei; vi tar ikke med Julian Edelman i den oversikten) som i praksis aldri ser banen hos Patriots.

*= Cassel var unntaket; han var starter 2008-sesongen.

Karakter: A

 

Running backs

Patriots så bra ut på bakken i begynnelsen av fjorårssesongen, før det falt ned til et langt dårligere nivå etterhvert. Årsak? Dion Lewis ble skadet, og det samme gjorde LeGarrette Blount og FB James Develin. For 2016 var det på særdeles lave 87.5 yards pr. kamp. Dette laget kommer nok ikke til å leve spesielt mye på bakken med det første uansett, men nivået må heves. Om Dion Lewis holder seg på beina så vil det være en viktig ingrediens i å få det til.

Blount og Develin er også tilbake. Blount var statistisk sett den som leverte klart mest i fjor, og det skal bli interessant å se fordelingen av løp mellom ham og Lewis i år. Nykommeren Donald Brown kan være en bra forsterkning, ellers er det stort sett navn her som du egentlig ikke får se noe særlig til når det gjelder ballbæring eller mottak. Vi antar Brandon Bolden tar en plass på rosteren på grunn av det han leverer på special teams.

Karakter: C

 

Receivere

Noen velkjente navn er fortsatt å finne her, og vil nok være de mest markante også i år. TE Rob Gronkowski og WRerne Julian Edelman og Danny Amendola leverer varene, og vi ser for oss at det fortsetter også i år. Det spennende her blir først og fremst om TE Martellus Bennett og WR Chris Hogan kan etablere seg på et nytt lag, og bli en viktig del av kabalen.

Også andre navn kan bli aktuelle. Aaron Dobson var bra som rookie, men har hanglet med skader i et par år. Kan han komme tilbake til det begynnelsen på karrieren ga løfter om? Nate Washington og rookie Malcolm Mitchell kan også komme til å få noen fotballer kastet til seg innen sluttspillet starter.

Karakter: A

 

Offensiv linje

Denne enheten leverte dårlig i fjor. Mye av skylda havnet etterhvert på assistenttrener Dave DeGugliemo, og han måtte da også forlate skuta. Inn har super-veteranen (han var første gang assistenttrener for Patriots i 1982) Dante Scarnecchia kommet, og det vil forhåpentligvis bidra til å stabilisere linja.

Nate Solder, som gikk skadet mesteparten av 2015, er tilbake som LT. Det betyr også at tyske Sebastian Vollmer kan gå tilbake til å spille RT, hvor han er mer komfortabel. Guardene var et problem i fjor, og en av årsakene til at man hentet Jonathan Cooper fra Cardinals. Shaq Mason og Tre’ Jackson er allikevel mer sannsynlige til å ta starter-posisjonene på G, med 25-åringen Bryan Stork som Center.

Patriots draftet Joe Thuney og Ted Karras; de blir backups i år. Det samme er Marcus Cannon, som ikke var spesielt habil som starter på Tackle i fjor. Han er ihvertfall en erfaring rikere, og dermed har New England en som kan ta steget inn om det skulle bli skader. Så får vi håpe for deres del at det ikke skjer, for da må Scarnecchia vise grep og kvaliteter som trener som DeGugliemo ikke klarte.

Karakter: C

 

FORSVAR

Patriots - Donta Hightower
Dont’a Hightower

Defensiv koordinator Matt Patricia må finne seg i at lagdelen hans lever i den store skyggen til Tom Brady og angrepet. Det er verdt å notere seg at dette forsvaret ikke holder laget som helhet tilbake fra å være konkurransedyktig. Patriots er i topp 10 i en rekke defensive statistikker om vi ser på fjoråret. Den største utfordringen er kanskje at det ikke er spesielt mye dybde her. Om det blir skader på noen av de mest habile bidragsyterne, så har Patriots et klart svakere forsvar.

 

Defensiv linje

Det ble foretatt store endringer på denne posisjonen om vi ser på personell i 2015 og slik det ser ut til å bli i 2016. Ut med Hicks, Siliga, Chandler Jones, Chris Jones og -ikke minst- Easley. Inn med Chris Long og Terrance Knighton. De to sistnevnte har selskap av spillerne som også var her i fjor: Malcom Brown og Rob Ninkovich er nok de mest kjente av dem, men også Jabaal Sheard og Alan Branch er verdt å notere seg. Branch var god i fjor, og starter ganske sikkert på den ene DT-posisjonen i dette 4-3 forsvaret. Knighton tar trolig den andre, men forvent Malcom Brown i heftig rotasjon med de to starterne.

Chandler Jones produserte meget solid med sacks i fjor, og spørsmålet er hvem som kan erstatte ham. Det blir kanskje et mer kollektivt ansvar, men mye av byrden faller på skuldrene til Chris Long. Han har skuldre, og fysiske forutsetninger ellers også, til å bære den byrden. Samtidig; han blir trolig i en rotasjon sammen med flere andre, hvor vi antar at Ninkovich og Sheard blir de mest synlige av andre navn. Skulle de ikke lykkes med å skrape sammen nok sacks? Hold et øye med Geneo Grissom og Trey Flowers.

DT Vincent Valentine ble hentet inn via draftet. Ikke forvent at han er spesielt synlig med det aller første, men over tid blir han spennende å følge med på. Tyske Markus Kuhn er også på rosteren, uten at vi tror det vil synes noe særlig. Han og Vollmer kan i det minste snakke litt morsmål seg i mellom i garderoben om de skulle ønske det.

Karakter: B

 

Linebackere

Denne posisjonen har i mange år vært en viktig del av sjela til New England Patriots. 2016-årgangen er intet unntak. Det skal godt gjøres å finne en bedre kombinasjon enn Don’ta Hightower og Jamie Collins – de er meget solide startere som drar sin del av lasset og vel så det.

Savnet av Jerod Mayo bekymrer noe, og var direkte årsak til at Patriots hentet Shea McClellin. Det er allikevel ikke sikkert at han starter, for Jonathan Freeny er også her og klar til å beholde plassen på innsiden. Den største bekymringen på denne posisjonen er allikevel dybden, hvor det ikke er spesielt mye å ta av. Vi noterer oss at Rufus Johnson er å finne her, og det samme er Ramon Huber som ellers får betalt for å gjøre manns jobb på special teams.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

DC Matt Patricia har et par svært gode cornere, og det gir ham friheten til å spille aggressivt med press. Malcolm Butler og Logan Ryan kan herje med selv de bedre receiverne, og det betyr mye for Patriots. Rookie Cyrus Jones tar neppe posisjonen fra en av dem, men kan kanskje være den som gjør at New England har en nickel corner av høy klasse. Det har de savnet til tider.

På safety finner vi lagets mest undervurderte spiller; Patrick Chung. Hans evner til både å spille dypt men samtidig kunne gå ned i boksen og spille omtrent som en LB, er sentral for dette forsvaret.

Stjerna på safety i de flestes øyne er Devin McCourty. Det er forsåvidt med rette, for han er blant de bedre free safety’s i NFL. Som om ikke det var nok med McCourty og Chung, så har Patriots også solide Duron Harmon å spille med på denne posisjonen. Luksus!

Det er flere backups som kan ta steget inn, men som ikke helt gir samme kvalitet. På CBs snakker vi da om Darryl Roberts og Justin Coleman, mens Jordan Richards kan bistå på safety.

Karakter: A

 

SPECIAL TEAMS

Patriots - Stephen Gostkowski
Stephen Gostkowski

Kicker-posisjonen er solid og trygg med Stephen Gostkowski på plass; vi antar han har flere år igjen som en garantist for gode prestasjoner hos Patriots. Punter Ryan Allen er ung, og stadig i forbedring. Han er ikke en direkte svakhet; tvert i mot er han nå nærmere toppen enn midten blant ligaens puntere statistisk sett.

Hvem som tar seg av kickoff retur er vi usikre på. Keshawn Martin er aktuell, og Danny Amendola er selvsagt et alternativ. Sistnevnte og Julian Edelman ser ut som de beste valgene til å ta i mot spark på punt. Kanskje vil Cyrus Jones bli å se i denne delen av spillet også.

Bill Belichick setter mye fokus på special teams, og det viser igjen også på andre posisjoner enn de som er nevnt her. Det var allikevel mange feil av typen dårlig snapping, fumbler o.l. i denne lagdelen i fjor, og det må forbedres.

Karakter: A

 

VÅR VURDERING

Rob Gronkowski og Julian Edelman. Foto: Stew Milne

Dette laget er så langt unna Cleveland Browns-type lag som man kommer i dagens NFL. Eller sagt på en annen måte; dagens Patriots er så langt unna tidlig 1990-talls Patriots som man kommer. Vi snakker om den beste treneren, den beste QBen, den beste TE og et par-tre av de klart beste forsvarsspillerne i tillegg til kicker, i ligaen. Med en «consistency is king»-tilnærming er det 10+ seiere år etter år. Det er ikke «Factory of Sadness» i denne byen, men «Factory of Success». New England gruer seg utvilsomt til den dagen Brady og Belichick er historie.

At Brady er suspendert i innledningen av sesongen kan gi en skjeiv start, men serieoppsettet er fordelaktig med 3 av 4 kamper hjemme på Foxboro Gillette Stadium. Vi ser for oss at det kan bli litt trøbbel, men at New England Patriots stort sett holder dampen også i 2016, og da er de et av lagene som er mest aktuelle for et mesterskap.

Plassering: 1.plass i AFC East med 11-5

 

 

Oppdatering 10.09.2016:

Sesongen er noen timer unna for Patriots, og det er over en måned siden vi publiserte denne saken. Her er noen av de viktigste endringene hos laget i det tidsrommet:

 • RB: Dion Lewis er selvsagt skadet. James White har blandet seg inn i kampen om spilletid, mens nyerverelsen Donald Brown ble kuttet rundt 3 uker etter at vi publiserte artikkelen.
 • REC: Innbytterne Aaron Dobson og Nate Washington ble kuttet.
 • OL: Sebastian Vollmer og Tre’ Jackson er ute med skader. Det betyr at Jonathan Cooper starter på RG og Marcus Cannon for Vollmer på RT. Største forskjell fra det vi tippet for 1 måned siden? Bryan Stork ble kuttet, og David Andrews starter på Center istedenfor Stork.
 • DL: Det blir ikke mye tysk-snakking i garderoben – Patriots kuttet Vollmers landsmann Markus Kuhn. Mer overraskende var det nok at de kuttet Terrance Knighton også. Rob Ninkovich er ute med skade, mens Geneo Grissom har endt opp på practice squad.
 • LB: Innbytterne Rufus Johnson og Ramon Huber ble funnet for lette, og kuttet.
 • DB: Darryl Roberts ble kuttet, og er nå å finne hos New York Jets. Ellers alt ved det samme.
 • Special Teams: Keshawn Martin ble kuttet, så forvent Amendola og Edelman samt en teskje Matthew Slater og Cyrus Jones på returer.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x