Vi ser på…Buffalo Bills 2016!

Ryan-brødrene gir utvilsomt folket brød og sirkus. Men gir de Buffalo nok seiere til at Bills havner i sluttspillet? Det er ikke gitt at det går den veien, men det må det om Rex Ryan & co. skal forbli Bills sine sportslige ledestjerner i mer enn et år eller to til. Med NFLs beste løpsangrep i 2015 håper de nå å lykkes ytterligere også i pasningsspillet, samt i forsvar. Kan Rex og broren Rob Ryan skape «en bølle av et lag» slik Rex Ryan annonserte når han ble introdusert som Buffalo Bills sin nye hovedtrener før fjorårets sesong?

ORGANISASJONEN

Rex Ryan - opportunist
Rex Ryan
 • Eier: Terry Pegula
 • GM: Doug Whaley
 • Hovedtrener: Rex Ryan

Stadion: Ralph Wilson Stadium (73.967)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 8-8
 • 2014: 9-7
 • 2013: 6-10
 • 2012: 6-10
 • 2011: 6-10

 

PERSONELL

Bills - Robert Blanton
Robert Blanton

Nøkkelspillere inn: RB Reggie Bush, TE Jim Dray, LB Zach Brown, LB Lorenzo Alexander, CB Sterling Moore, CB Corey White, S Robert Blanton, S Colt Anderson

Nøkkelspillere ut: WR Chris Hogan, WR Percy Harvin, G Kraig Urbik, DE Mario Williams, LB Nigel Bradham, LB A.J. Tarpley, CB Leodis McKelvin, CB Ron Brooks

Hogan og Harvin er betydelige tap – førstnevnte som receiver og sistnevnte som…ehm…potensiale egentlig. Harvin og McKelvin var begge returmenn som hadde betydning i den delen av spillet, uten at Bills sine returenheter overbeviste særlig i fjor. DE Mario Williams er et stort navn, men hadde liten betydning for Bills annet enn som pestbyll i garderoben. Av nykommerne er det DB-gjengen som trolig vil være mest synlig. Zach Brown kan også komme til å bidra, men det er ikke akkurat en gjeng superstjerner som har kommet til byen. Sett bort fra Reggie Bush hvis man skrur klokken 10 år tilbake, da.

 

DRAFT 2016

Bills - Shaq Lawson
Shaq Lawson

1.runde: DE Shaq Lawson, Clemson

2.runde: LB Reggie Ragland, Alabama

3.runde: DT Adolphus Washington, Ohio State

4.runde: QB Cardale Jones, Ohio State

5.runde: RB Jonathan Williams, Arkansas

6.runde: WR Kolby Listenbee, TCU

6.runde: CB Kevon Seymour, USC

Bills gjorde det som på papiret (og før gutta har spilt et eneste snap i NFL) ser ut som et meget solid draft. Fokuset var i stor grad på å forsterke defense, og det greide de til gangs med to mann som går rett inn som startere: Lawson og Reggie Ragland. Begge er svært store talenter. Washington blir som et minimum i rotasjon på DL.

RB Jonathan Williams kunne gått betydelig høyere om det ikke var for en skade som holdt ham utenfor 2015-sesongen. Nå har han allerede rukket å komme på kant med loven siden draften, så det er ikke sikkert valget av ham var så sterkt allikevel. Ellers er Cardale Jones et spennende valg på QB med stor oppside fysisk, men som helt sikkert ikke går inn og bidrar med det aller første.

Karakter: B

 

ANGREP

Bilde 02 - Watkins Bills
Sammy Watkins

Rex Ryan annonserte umiddelbart ved ankomst til Buffalo at han ville skape et lag som motstanderne skulle mislike å spille mot, primært på grunn av en tøff og fysisk spillestil. Som sagt, så i stor grad påbegynt. Bills slengte angrepet mer ned på bakken, og resultatet var ligaens beste løpeangrep. Nå må de bygge større suksess også i lufta, for der er det mer å hente selv om man ofte holder ballen på bakken. Greg Roman som offensiv koordinator er uansett en garantist for kunnskap, men det skal fortsatt omsettes i produksjon. Der er Bills avhengige av en rekke nøkkelspillere som må holde seg friske – og det sistnevnte er ikke noen selvfølge om vi ser på historikken.

 

Quarterbacks

Tyrod Taylor har nå en full sesong bak seg som starter, og i Bills-leiren går man ut fra at det betyr progresjon. Taylor var en suksesshistorie i 2015. Ikke bare er hans livsfarlig på grunn av evnene til å løpe (han hadde 568 yards på bakken i fjor), men han kastet 20 TDs – og kun 6 interceptions. 63.7% av pasningene han kastet endte med mottak. I det hele tatt: Taylor sementerte rollen som Buffalo Bills sin starter på QB. Ankepunktet er antallet yards gjennom lufta (og egentlig antallet TDs også), men det har en viss sammenheng med at Bills er bygget rundt et tungt løpespill. Taylor mistet to kamper i fjor på grunn av skade (begge pådratt på slutten av løp han gjorde..), og Bills tapte begge de to kampene.

Innbytter-benken består av tidligere starter EJ Manuel og rookien Cardale Jones. Det betyr at Bills nok fortsatt er konkurransedyktige selv om Taylor skulle gå ut med skade, men en situasjon uten hverken Taylor eller Manuel takler de neppe.

Karakter: B+

 

Running backs

Bills hentet inn LeSean McCoy før fjorårets sesong, og han var meget habil i flertallet av kampene…når han var frisk. Det siste er en bekymring. McCoy har gjort mye med ballen i en årrekke allerede, og blir ikke yngre. I fjor mistet han 4 kamper med skader – Bills trenger at han er frisk hele sesongen.

Heldigvis for Buffalo har de flere RBs å spille på. Karlos Williams var en glitrende bidragsyter med sin harde løping i hans første NFL-sesong. Den harde løpingen førte også til skader på ham, så Bills kommer sannsynligvis til å trenge en liten komité av running backs for å holde produksjonen ved like.

I tillegg til McCoy og Karlos Williams finner vi Mike Gillislee, nylig signerte Reggie Bush, rookien Jonathan Williams, den gode fullbacken Jerome Felton, lillebror Gronkowski (Glenn, som er rookie i år) på backup-FB, og sønn-av-sin-far-lookalike James Wilder Jr. her. Sistnevnte får du nok ikke se så mye til, men forvent at ihvertfall Gillislee ser sin andel løp etterhvert som sesongen tærer på de som er foran ham i køen.

Karakter: A-

 

Receivere

Når Sammy Watkins er frisk, så er han en av de absolutt beste på sin posisjon i NFL. Høres det kjent ut? Buffalo har virkelig en stor andel av skadeutsatte nøkkelspillere, og det kan bli et sentralt ankepunkt innen sesongen er ferdig. Watkins var nå ihvertfall i god form fra uke 9 og utover i fjor, og det resulterte i meget gode saker. Nå trenger Buffalo noen andre som også bidrar godt i pasningsspillet, og dermed tar presset (og coverage) av Sammy Watkins.

Robert Woods har hatt den rollen en stund, og er på plass i år igjen. Han har dessverre ikke vært god nok til å kreve noe spesielt av motstandernes forsvar. Det er allikevel neppe noen på rosteren som tar posisjonen fra ham i år. Kobbelet kjemper derimot om å være #3 receiver. Marquise Goodwin, Greg Salas, Leonard Hankerson, Jarrett Boykin og flere andre er i den konkurransen.

På TE er det neppe særlig konkurranse; det er ventet at Charles Clay er starteren der. Han er god nok til at rollen hans kan utvides betraktelig i 2016, og kanskje vil han kunne være en del av kabalen som gir Sammy Watkins bedre arbeidsforhold mot motstandernes defensive backs.

Karakter: B-

 

Offensiv linje

Med et stort fokus på løpespillet blir det viktig å ha en offensiv linje som er samspilt, tøffe og har vært i ligaen en stund. Harde veteraner som holder beina gående og ikke gir ved dørene er gjerne oppskriften. Det er nøyaktig de gutta Rex Ryan vil ha her, og det er det han har.

Fokuset til Bills fra 2015 til 2016 var å beholde kjernen her, og det ser det ut til at de greide. Cordy Glenn returnerer på LT, bølla (i ordets sanne forstand) Richie Incognito er tilbake på LG, Eric Wood er tilbake på Center, John Miller er tilbake på RG, og på RT er konkurransen mellom Jordan Mills og Seantrel Henderson fortsatt den samme. Høyresiden av linja er bekymringen her; ingen av de tre sistnevnte storspilte i 2015. Det skal legges til at Miller var rookie i fjor, så der kan det ha skjedd mye når han har blitt tørr bak ørene.

Cyrus Kouandjio er et annet navn å legge merke til – han kan være å se i rotasjon i løpet av høsten.

Karakter: B+

 

FORSVAR

Bills - Reggie Ragland
Reggie Ragland

Mange tror nok at det er Rob Ryan som er defensiv koordinator, basert på hans tidligere roller hos NFL-lag. For å ha avklart rollefordelingen: Det er Dennis Thurman som er defensiv koordinator. Rex Ryan er hovedtrener, mens Rob Ryan er assisterende hovedtrener med hovedansvar for defense. Begge Ryan-brødrene klatret oppover i NFL-systemet takket være sin kunnskap om defense, så ikke tro et sekund at Thurman får være i fred. Dette er Ryan-showet, og det betyr aggressivt forsvar fra en 3-4 formasjon som noen ganger blir benevnt som en 5-2. Fjorårets utgave stupte fra #4 i NFL året før Ryan overtok laget, til #19 i fjor. Det er årsaken til at Rob Ryan ble hentet inn, og nå skal det bli spennende å se om han, Dennis Thurman og sjefen sjøl (Rex) kan lykkes med å heve laget til toppen av ligaen i defensive statistikker. Det er et utvetydig mål for Ryan-brødrene, og et mål de vil bli holdt ansvarlige for – spesielt om det mislykkes.

 

Defensiv linje

Det første navnet som popper opp her, er utvilsomt Marcell Dareus. Han er kongen på innsiden, og en av NFLs beste på sin(e) posisjon(er). Det ble stilt spørsmål rundt bruken av ham og produksjonen hans i fjor, og spesielt det førstnevnte er greit å stille spørsmål til. Dareus gjør det han blir satt til å gjøre, og gjør det bra.

Mario Williams er heldigvis (han var ingen bra fyr i garderoben eller på andre vis for Bills, synd å si) vekke. Kyle Williams er tilbake etter et skade-helvete i fjor, og er meget god når han er skadefri. Corbin Bryant er habil, og Adolphus Washington vil kunne bidra med sitt selv som rookie.

Hvorfor har vi ikke nevnt Shaq Lawson, draftet i 1.runde og som spilte DE for Clemson? Det er fordi vi forventer at hans rolle blir mer enn rush end/OLB-type, og han regnes derfor med blant linebackerne slik Bills kommer til å spille.

Karakter: B

 

Linebackere

Her er det mye snadder i vente! Reggie Ragland var et varp i 2.runde, og blir umiddelbart en viktig spiller på innsiden sammen med Preston Brown. Bak dem på dybdekartet finner vi Zach Brown og Manny Lawson – det er med andre ord ikke noe å utsette på dybden her. Nå skal det legges til at Preston Brown ikke overbeviste hele veien i fjor, så han må heve seg. Om Ragland skulle være en flopp (noe vi ikke tror på et sekund), så snur situasjonen seg drastisk for Bills på denne posisjonen.

Mest spenning knytter det seg allikevel til utsiden, hvor OLB/rush end-gutta befinner seg. Shaq Lawson vil umiddelbart bety en solid forsterkning, og på andre siden finner vi Jerry Hughes. Hughes er den i forsvaret som kanskje er mest pålitelig, og samtidig god. Han har en jobb å gjøre med å unngå flagg – det ble for mange av dem i fjor. IK Enemkpali, han som brakk kjeven til Geno Smith i garderoben i fjor, er også tilstede her, og vil kunne være i rotasjon.

Karakter: B

 

Defensive Backs

Safety er et spørsmålstegn for Buffalo Bills. Aaron Williams og Corey Graham er de forventede starterne, men er usikre kort av forskjellige årsaker. Williams har nakke-problemer som kan avslutte karrieren hans om de dukker opp igjen. Graham spilte under pari i fjor, og må heve seg for å beholde plassen. Robert Blanton ble signert for å konkurrere om den plassen, og kan potensielt bli den som starter ved siden av Williams. En annen Williams, Duke, og Jonathan Meeks utgjør ytterligere dybde på posisjonen.

På CB er det langt bedre stilt. Stephon Gilmore og Ronald Darby er starterne, men har også med seg Nickell Robey-Coleman (med det fornavnet sier det seg selv at han er en glimrende nickel corner), Mario Butler, Sterling Moore, Javier Arenas og Corey White. Alle erfarne, alle gode nok til å gjøre sitt. Gilmore og Darby er blant de bedre i ligaen (spesielt gjelder det Gilmore), så det er lite å utsette på cornerbackene til Buffalo Bills!

Karakter: B

 

SPECIAL TEAMS

Colton Schmidt. Foto: Dennis Wierzbicki

Punter Colton Schmidt er en av sin posisjons ukjente stjerner, og kanskje på vei til å bli en av de beste i NFL. Dan Carpenter har etterhvert solid erfaring i ligaen, men kickeren hadde ingen god sesong i 2015. Han var rett og slett elendig på ekstrapoeng og heller ikke god nok på field goals, og heldig som beholdt plassen. Carpenter må komme tilbake i bedre form i 2016 om karrieren skal vare mer enn ut året.

Hvem som blir returmenn er ennå usikkert. WR Walter Powell er blant de mer aktuelle. Bills produserte ikke godt nok på returer i 2015, men presterte godt på kickoff og punt cover – enheter som ikke alltid er like synlige statistisk sett. Om de kan holde på det og samtidig skape mer på returer, så er mye gjort for å forbedre seg i denne lagdelen.

Karakter: C+

 

VÅR VURDERING

Bills - Marcell Dareus
Marcell Dareus

Det er 16 år siden sist Bills var i sluttspill. Intet NFL-lag har et lengre pågående fravær fra det gjeveste selskapet. Om lykken står de artige Ryan-brødrene bi, så kan de havne der. Men som du kanskje har lest deg til ovenfor, så skal det faktisk en god del flaks til for å holde dette laget intakt og på banen uten bandasjer. Det er rett og slett overveldende mange av de viktigste spillerne som er skadeutsatt, spesielt i angrep.

Vi tror ikke det holder, selv om det kan bli veldig nært. Serieoppsettet ser overkommelig ut, en del av rookiene er helt klart fremtidens menn, og det er topp-spillere på mange av de rette plassene. Men at de kommer til å holde seg friske gjennom hele 2016-sesongen? Nope, det har vi ikke tro på, og da blir resultatene deretter.

Plassering: 2.plass i AFC East med 8-8

 

 

Oppdatering 10.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt for Buffalo, og det er over en måned siden vi publiserte denne saken. Her er noen av de viktigste endringene hos Bills i det tidsrommet:

 • RB: Karlos Williams ble noe overraskende kuttet; noe som har sammenheng med at han pådro seg en suspensjon i tillegg til å dukke opp til Bills sin treningsleir totalt ute av form. Holdninger, m.a.o… Backupene Jerome Felton (FB) og James Wilder Jr. ble kuttet.
 • REC: Jarrett Boykin og Leonard Hankerson ble kuttet.
 • OL: Seantrel Henderson er suspendert.
 • DL: Marcell Dareus er suspendert, og Corbin Bryant starter i hans fravær på NT.
 • LB: Oh boy…Reggie Ragland er ute for sesongen pga. skade. Det samme gjelder IK Enemkpali. Manny Lawson ble kuttet, Shaq Lawson er ute med skade. Forventede startere etter disse skuddene for baugen: Jerry Hughes og Lorenzo Alexander på utsiden, Preston og Zach Brown på innsiden.
 • DB: Innbytterne Mario Butler, Sterling Moore og Javier Arenas ble kuttet. Ellers alt som forventet.
 • Special Teams: Reggie Bush har sikret seg tid på banen ved å være returmann numero uno her.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x