Vi ser på…New York Jets 2016!

Etter mye om og men er QB Ryan Fitzpatrick tilbake. Sjelden har et lag hatt en så omtalt kontraktsforhandling med en journeyman QB som om det gjelder en av de aller beste noensinne. Hva sier det om hvordan det er stilt hos Jets på posisjonen ellers? En ting er sikkert: Todd Bowles hadde en resultatmessig glimrende første sesong som hovedtrener etter sirkuset til Rex Ryan forlot byen. Kan Bowles følge opp med tilsvarende resultater i 2016?

ORGANISASJONEN

Jets - Woody Johnson
Woody Johnson
 • Eier: Woody Johnson
 • GM: Mike Maccagnan
 • Hovedtrener: Todd Bowles

Stadion: MetLife Stadium (82.566)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 10-6
 • 2014: 4-12
 • 2013: 8-8
 • 2012: 6-10
 • 2011: 8-8

 

PERSONELL

Jets - Matt Forte
Matt Forte

Nøkkelspillere inn: RB Matt Forte, RB Khiry Robinson, WR Jeremy Ross, OL Ryan Clady, DE Jarvis Jenkins, NT Steve McLendon, LB Bruce Carter, CB Darryl Morris

Nøkkelspillere ut: RB Chris Ivory, WR/KR Jeremy Kerley, OL D’Brickashaw Ferguson, NT Damon Harrison, LB Demario Davis, CB Antonio Cromartie

Jets mister en sentral gruppe bidragsytere til fjorårets (og for noen av dem også lengre tids…) suksess. Chris Ivory produserte godt i fjor (4,3 yards i snitt pr. løp, 7 av lagets 11 TDs på bakken). Spørsmålet er allikevel om ikke Matt Forte passer bedre hos Jets – forutsatt at han har nok igjen på tanken, da. Tapet av Ferguson, som la opp, er også tapet av 10 års stabilitet på Tackle. Han vil bli savnet.

 

DRAFT 2016

Jets - Darron Lee
Darron Lee (t.v.)

1.runde: LB Darron Lee, Ohio State

2.runde: QB Christian Hackenberg, Penn State

3.runde: LB Jordan Jenkins, Georgia

4.runde: CB Juston Burris, North Carolina State

5.runde: OT Brandon Shell, South Carolina

7.runde: P Lachlan Edwards, Sam Houston State

7.runde: WR Charone Peake, Clemson

Lee og Jenkins kommer med stor sannsynlighet til å sette sitt preg i forsvaret – ikke bare over tid, men sannsynligvis allerede i år. Spesielt Lee er det knyttet store forhåpninger til. Punter Lachlan Edwards er en annen som har en solid mulighet til å vise igjen allerede i 2016. Å drafte Hackenberg i 2.runde, eller i det hele tatt, vitner om at New York Jets har tro på hans fysiske evner på tross av hva han produserte i college. Vi har liten tro på den immobile statuen fra Penn State.

Karakter: C

 

ANGREP

Jets - Brandon Marshall
Brandon Marshall

Offensiv koordinator er Chan Gailey. Der ligger også mye av svaret rundt hvorfor Ryan Fitzpatrick ble så viktig for New York Jets i fjor, og hvorfor han lyktes så godt. Gailey var offensiv koordinator hos Buffalo Bills og hadde Fitzpatrick som QB der. Komboen med Fitzpatrick og felles nykommer Brandon Marshall, samt Eric Decker i tillegg, var rett og slett dynamitt store deler av fjoråret. De var en viktig årsak til at Jets gikk fra 4-12 året før til 10-6 i fjor (i tillegg til et forsvar som har definitive styrker, det må nevnes). Med Fitzpatrick er det ikke utenkelig at Jets kan fortsette å være et lag å regne med. Uten ham virker det som om de beste alternativene er gutta som allerede er på rosteren på QB, men det virker samtidig som et langt steg i feil retning. Derav et halvt år med kontraktsbråk knyttet til Fitzpatrick. Og alt dette bråket for en QB som ofte er rangert som 25-30 av de beste QBene i NFL? Vel; det handler jo om hvor godt han passet inn i dette angrepet også, da…

 

Quarterbacks

For en herlig suppe. Alle ventet på Ryan Fitzpatrick utenom Geno Smith. Han må på sin side føle seg sterkt ønsket…eller kanskje ikke. Det tidligere 2.runde-valget har bakgrunn som starter for Jets, og lyktes ikke særlig godt da. I fjor så det ut som om han skulle få muligheten igjen, men etter å ha blitt slått ned og fått brukket kjeven av lagkamerat IK Enemkpali i forsesongen ville skjebnen det annerledes, og han endte året som backup for Fitzpatrick. Nå får Geno Smith ta plassen på benken igjen, mens Fitzpatrick får bevise om fjorårets beste sesong (statistisk sett. Ikke resultatmessig.) er noe han kan gjenta eller ei.

De andre alternativene etter Geno Smith er Bryce Petty og rookien Christian Hackenberg. Ingen av dem virker som veien å gå her og nå.

Karakter: B

 

Running backs

Chris Ivory passerte 1.000 yards i fjor via hard løping i stort sett nord-sør retning. Det er ikke å forakte, men nå er han vekke. Inn kommer Matt Forte, som etter det som virker som en mannsalder hos Chicago Bears, er klar for nye utfordringer. Han har rukket å bli 30, og passerer med stor sikkerhet 9.000 yards totalt på løp for karrieren i løpet av 2016-sesongen. Med andre ord: Han har løpt langt allerede; hvor mye kan han gjøre nå i 30-årene? Tanken er at Forte uansett passer bedre inn i dette angrepet enn Ivory sin løpestil gjorde. Fasiten på det får vi snart.

At Jets også signerte Bilal Powell til en ny kontrakt, tyder på at laget planlegger å kaste en del til running backene. Både Forte og Powell er svært gode i den delen av spillet. Forvent mye screens.

Skulle de trenge en mer kraftfull stil av løping -slik Ivory stod for- igjen, så har Jets nå Khiry Robinson i stallen. Han tilsvarer i større grad løpestilen Chris Ivory hadde.

Karakter: B

 

Receivere

Brandon Marshall og Eric Decker var dynamitt i fjor, og Marshall viste at han mer igjen å gi på dette nivået. Høyden hans gjør at mange DBs rett og slett ikke når opp når Brandon Marshall hopper opp for å fange ballen. Kombinert med svært gode evner fysisk og ikke minst fotball-intelligens, så var han en stor forbedring for dette laget når han kom fra Chicago Bears før fjorårssesongen. Kan han være samme ressurs også i år?

Eric Decker har (som Marshall) ikke nødvendigvis den største hurtigheten i rett linje i verden, men er rask nok og kombinerer det med ypperlig rute-løping og gode hender. Han passerte 1.000 yards receiving i fjor, og komplementerte Brandon Marshall (og hans 1.502 yards) meget godt.

Tredjemann av receiverne er mindre kjente Quincy Enunwa, som allikevel er høyt verdsatt av New York Jets selv. Det skyldes blant annet at han er eksepsjonelt god til å blokke, og dermed sentral i å sørge for at løpespillet lykkes. Forvent å se ham mye på banen, og mer involvert i pasningsspillet enn i fjor.

Jets bruker gjerne 2×2 eller 3×1 formasjoner, dvs. hvor det er fire receivere. Det bør derfor være plass til noen mottak og en del spilletid også for enkelte andre, og «prime suspects» er Jeremy Ross og Devin Smith (hvis klar igjen etter skade). På TE er Kellen Davis et velkjent navn som trolig ikke vil ha mange mottak, men vil bidra mye med blokking. Det er han heldigvis god på! Se ellers opp for Jace Amaro, som ble draftet i 2.runde i 2014, gikk skadet i fjor, og nok får sjansen igjen på TE i år.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Tapet av D’Brickashaw Ferguson er stort, men hvor stort vil i stor grad avhenge av om nyankomne Ryan Clady kan ta steget inn. Clady var blant de bedre i NFL, men har vært skaderammet de siste årene. Om han kommer seg tilbake til toppnivået sitt, så er Jets i god form!

Clady er ikke alene. Nick Mangold er fortsatt å finne på Center, hvor han utvilsomt er blant ligaens aller beste. James Carpenter kom, som Clady, til Jets via en trade – men før fjorårssesongen. Han gjorde sine saker svært skarpt på LG i fjor, så det er ikke rart at Jets var villige til å se etter løsninger via handel med andre lag i år også.

Høyresiden av linja er det verre med. RG kan kanskje bli Brian Winters, men også Jarvis Harrison, Craig Watts og Dakota Dozier er aktuelle. RT beholdes nok som plass av Breno Giacomini, som er OK på sitt beste, men ikke så mye mer. I fjor var han sjelden på sitt beste.

Karakter: B

 

FORSVAR

Jets - David Harris
David Harris

Todd Bowles fikk hovedtrener-jobben hos Jets delvis takket være hans bakgrunn og resultater fra jobben som defensiv koordinator hos Arizona Cardinals. Han har utvilsomt innspill også her, men enheten ledes av den som har tittelen hos New York Jets: Kacy Rodgers. Sammen står de bak et forsvar som baserer seg på en 3-4 formasjon og elsker å blitze. Ulempen med å storme fortet ved hjelp av blitzing, er at man er eksponert i pasningsforsvaret om det ikke lykkes godt nok. Det opplevde Jets for ofte i fjor, og det er et område å forbedre om man skal holde skipet flytende eller eventuelt i progresjon.

Kanskje kan en av de to (eller begge) som ble draftet på LB bidra til at blitzene og spillet holder høyt nok nivå. Defensiv linje er det ihvertfall lite å utsette på.

 

Defensiv linje

3 mann starter her, og i fjor var det primært Leonard Williams, Sheldon Richardson og Muhammad Wilkerson. Alle velvoksne menn på godt over 130 bevegelige kilo. Spesielt sistnevnte er superb; han er potensielt Jets sin aller beste spiller. En bekymring er skaden han pådro seg i siste kamp i fjor, men det er forventet at Wilkerson er tilbake og i god form til sesongstart 2016.

Leonard Williams var rookie i fjor, og i en alder av pur unge 20 viste han virkelig gode takter til tider. Det forventes at han blir enda bedre i år, og da blir det farlig! Richardson er trolig siste starter. Han er minst av de tre, men allikevel ingen småkar. Det han har gående til sin fordel er hurtighet i sideledd langt over det man kan forvente av en på DL.

Bak de tre er det nykommerne Steve McLendon (NT) og Jarvis Jenkins (DE) som er de fremste innbytterne. De holder begge godt nivå, og vil kunne ta steget inn om det skulle komme en skade på starterne.

Karakter: A+

 

Linebackere

Innsiden bemannes av solide veteraner i form av David Harris og Erin Henderson. Det er ingen tvil om at de holder nivået i NFL og vel så det. Mest spenning knytter det seg til 1.runde-valget Darron Lee, som er atletisk på et eksepsjonelt nivå. Forvent å se ham hyppig i en eller annen LB-rolle.

Utsiden var i fjor bemannet av Lorenzo Mauldin og Calvin Pace. Sistnevnte ble kuttet, og i en alder av 35 er det ikke helt uforståelig. Mauldin er fortsatt på plass, og tar nok den ene OLB-plassen. Den andre er «up for grabs», men lander trolig hos 3.runde-valget Jordan Jenkins. Et annet alternativ er Freddie Bishop III, en spiller som gjorde det skarpt i CFL får han nå har fått sjansen på et klart høyere nivå.

Trevor Reilly og Deion Barnes er andre som potensielt kan vise igjen her.

Karakter: A-

 

Defensive Backs

Denne posisjonen er utvilsomt forsvarets største bekymring. En aldrende Antonio Cromartie var ikke del av svaret i fjor. Darrelle Revis ble som Cromartie signert med håp om å gjenskape gamle tider, men så til tider gammel ut istedenfor. Revis er på ingen måte helt avleggs, men hang ikke alltid med mot de kjappeste gutta. Med Cromartie ut døra må en yngre og rask CB komme inn på motsatt side av ringreven Revis. Dee Milliner, Marcus Williams og Buster Skrine er alle aktuelle, men har sitt å slite med – ihvertfall ofte skadede Milliner og kvalitetsmessig varierende Skrine. Dexter McDougle er et annet navn som kan blande seg inn i spilletidsdiskusjonen, om enn trolig mer på nickel-corner e.l.

Safeties er mindre utfordrende for Jets, med Marcus Gilchrist og Calvin Pryor som solide førstevalg. Bak dem er Dion Bailey en mulighet om skader skulle tilsi behov for hans tjenester.

Karakter: C+

 

SPECIAL TEAMS

Nick Folk. Foto: Daniel Wallace

At special teams koordinator Bobby April Jr. fikk sparken sier sitt om hvordan denne enheten leverte i 2015. Nå er det Brant Boyer som overtar stillingen, og han får nok å henge fingrene i ettersom det primært var spillerne som stod for svakhetene i denne lagdelen i fjor, ikke coachingen.

Nick Folk har vært kicker hos Jets i en årrekke, og vi blir overrasket hvis han ikke er å finne på posisjonen også når 2016-sesongen starter: Jets har nok av andre posisjoner å jobbe med i tiden som kommer.

Det gjelder blant annet punter, hvor det uansett blir en ny kar på plass. Kampen om posisjonen står kuriøst nok mellom to Australiere: Tom Hackett (udraftet rookie) og Lachlan Edwards (draftet i 7.runde). Den som vinner posisjonen vil trolig være en oppgradering fra fjoråret. Hackett ble kuttet når Ryan Fitzpatrick signerte, men se ikke vekk fra at han kan hentes inn igjen om Edwards ikke overbeviser i tiden som kommer.

På returmann står den nyankomne veteranen Jeremy Ross for oss om et klart førstevalg.

Karakter: D+

 

VÅR VURDERING

Darrelle Revis. Foto: Jim McIsaac

Mye skal slå til om New York Jets skal gjenta fjorårets 10-6 sesong. Ikke bare virker kampoppsettet tøffere, men laget fikk noen rekord-sesonger ut av spillere som kanskje ikke vil ha det hvert år. Lagets håp steg betraktelig når Fitzpatrick nylig ble re-signert, men det er støy der som må legge seg, og tid som er tapt.

Det er noen spennende unge navn på rosteren, men det er mye gjenbruk i tillegg til egne «gamlinger» her. Vi har mer tro på at Ryan Fitzpatrick hadde et karriere-år i fjor, at Brandon Marshall hadde sin siste 1.500+ yards sesong for karrieren, at Matt Forte er på hell (om enn med litt krutt igjen i beina), og at DB-situasjonen er for utrygg til å maskere hele året via DL og LBs.

Det er for all del mye bra her, men helt til topps tror vi ikke at det blir.

Plassering: 3.plass i AFC East med 8-8

 

 

Oppdatering 10.09.2016:

Sesongen er så rett rundt hjørnet som det kan få blitt, og det er over en måned siden vi publiserte denne saken. Her er noen av de viktigste endringene hos Jets i det tidsrommet:

 • QB: Ingen endring, men verdt å notere seg at Jets faktisk har beholdt samtlige fire QBs på rosteren. Før eller siden vil noe skje rundt det, men nå ved kickoff for sesongen er det altså status quo.
 • RB: Khiry Robinson ble kuttet, mens Julian Howsare er designert FB og dermed sikret seg en plass på rosteren.
 • REC: TE Jace Amaro er nå å finne hos Tennessee Titans, etter at han ble kuttet av Jets 3.september. WR Jeremy Ross ble også kuttet.
 • OL: Her har det meste blitt som forventet, utenom RT. Den plassen har Ben Ijalana sikret seg ser det ut til. Fjorårets starter der, Breno Giacomini er for tiden skadet. Vi antar han har en god sjanse til å ta plassen tilbake når han er i form igjen. Ellers: Jarvis Harrison ble kuttet, mens Craig Watts er på practice squad.
 • DL: Sheldon Richardson er suspendert, og Steve McLendon starter i hans fravær på NT.
 • LB: Trevor Reilly og Deion Barnes ble kuttet, mens Freddie Bishop III er på practice squad.
 • DB: Buster Skrine endte opp med å sikre seg en starter-plass på CB. Backup-safetyen Dion Bailey ble kuttet. Dexter McDougle er på practice squad, mens Dee Milliner i kjent stil er skadet for tiden.
 • Special Teams: Mye ble som forventet, og Lachlan Edwards er fortsatt punter her. Jeremy Ross ble derimot kuttet, og det er Jalin Marshall som har sikret seg plass på laget som startende #1 returmann på både kickoff retur og punt retur.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x