Vi ser på…Seattle Seahawks 2016!

Pete Carroll har hatt god suksess i sin retur til NFL etter et opphold på college. Men kan han lede Seattle Seahawks til en ny Super Bowl-seier, eller blir det med den ene i 2013? Årene går, Marshawn Lynch har lagt opp, laget er fortsatt konkurransedyktig, men aner vi konturene av dårligere tider? Eller kommer det noen siste super-sesonger fra et fantastisk forsvar og et kapabelt angrep?

ORGANISASJONEN

Seahawks - Pete Carroll
Pete Carroll
 • Eier: Paul G. Allen
 • GM: John Schneider
 • Hovedtrener: Pete Carroll

Stadion: CenturyLink Field (67.000)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 10-6
 • 2014: 12-4
 • 2013: 13-3
 • 2012: 11-5
 • 2011: 7-9

 

PERSONELL

Seahawks - Brandon Browner
Brandon Browner

Nøkkelspillere inn: OL Bradley Sowell, OL J’Marcus Webb, DT Sealver Siliga, DE Chris Clemons, CB Brandon Browner

Nøkkelspillere ut: RB Marshawn Lynch, OL Russell Okung, OL J.R. Sweezy, DT Brandon Mebane, DT Jesse Williams, LB Bruce Irvin

Å miste en profil som Marshawn Lynch vil nok merkes også på banen. Flere av nykommerne utgjør dybde, ikke startere. J’Marcus Webb er et unntak i så måte – han kommer til å starte. Brandon Browner har vært i Seattle før; det er ikke sikkert han blir værende så lenge nå – han kjemper om å i det hele tatt være i stallen. Vi vil tro at tapet av Bruce Irvin vil merkes, om enn ikke akkurat i Lynch-kategorien.

 

DRAFT 2016

Seahawks - Germain Ifedi
Germain Ifedi

1.runde: OG Germain Ifedi, Texas A&M

2.runde: DT Jarran Reed, Alabama

3.runde: RB C.J. Prosise, Notre Dame

3.runde: TE Nick Vannett, Ohio State

3.runde: OG Reed Odhiambo, Boise State

5.runde: DT Quinton Jefferson, Maryland

5.runde: RB Alex Collins, Arkansas

6.runde: C Joey Hunt, TCU

7.runde: WR Kenny Lawler, Cal

7.runde: RB Zac Brooks, Clemson

Seattle hadde en haug med draft-valg, og det kommer nok til å være flere her som ikke ender opp i den endelige spillerstallen. En som garantert gjør det, er 1.runde-valget Germain Ifedi, som er god nok til å starte allerede i første kamp i sin første NFL-sesong. Se ikke vekk fra at han kommer til å bli værende i Seattle en stund og i ligaen lenge. Odhiambo er en grei innbytter på OL, og undervurdert. Prosise har en del kjemping å gjøre for å få seg spilletid, men bør få sjansen. Reed blir nok å se i rotasjon på defensiv linje i løpet av året; det samme gjelder Quinton Jefferson som fort kunne vært draftet høyere enn 5. runde.

Karakter: B

 

ANGREP

Russell Wilson. Foto: Ed Szczepanski

Dette angrepet er fortsatt potent selv uten Marshawn Lynch. Ledet av offensiv koordinator Darrell Bevell, en meget kompetent trener på tross av kritikk for et visst spill i Super Bowl for et par år siden, virker det som om angrepet til Seattle Seahawks ikke lar seg stoppe helt så lenge QB Russell Wilson er ved roret. Uromomentet er utskiftning av personell, som har truffet Seattle ganske hardt i løpet av de siste par årene. Kjempedramatisk er det nok kanskje ikke, men vi synes å se det såpass godt at vi allikevel nevner det her.

 

Quarterbacks

Var det noen bedre QB i NFL i slutten av sesongen enn Russell Wilson? Det var neppe noen som presterte bedre. Wilson er utvilsomt en elite-QB i NFL nå, og klart bedre enn når han vant Super Bowl for det som begynner å bli en god stund siden. Han var svært presis utover høsten 2015, og kombinert med en meget god bevegelighet og evne til å skaffe yards på løp, så er Russell Wilson et mareritt for motstanderlagene som må finne en kur mot ham.

Innbytter-situasjonen hos Seahawks består først og fremst av rookie Trevone Boykin, som unngikk å bli draftet selv etter en god college-karriere hos TCU. Boykin har en rekke gode egenskaper, og mange av de samme som Wilson. Boykin er som Wilson heller ikke spesielt storvokst, men hakket større enn starteren ihvertfall. Jake Heaps er tredjemann på lasset; en lokal high school-helt (og han var virkelig fantastisk på high school!) som svirret rundt og ikke fikk gjort så mye på college. Om han får sjansen til å spille noe særlig i NFL er vel tvilsomt, men det kan bli spennende å se om han får henge med inn i stallen når forsesongen er ferdig.

Karakter: A-

 

Running backs

Skadesituasjonen til Thomas Rawls er verdt å følge med på. Han brakk ankelen i uke 14, noe som nok forhindret en 1.000+ yard sesong for ham i rookie-året. Rawls spilte til tider fantastisk i fjor. Han løper hardt, kutter på rett tidspunkt, har hurtighet og kraft så det holder. Det skal godt gjøres at han ikke starter om han er helt frisk. Men er han det innen sesongstart? Bak ham har Christine Michael returnert til Seattle, og i en ny og forbedret utgave mentalt. Det påvirker naturligvis spillet, og han er en meget habil innbytter som kan tenkes å få sjansen til å starte. Du kommer helt sikkert til å høre om ham i løpet av året.

Bak de to mest aktuelle finnes spillere som rookiene Alex Collins og C.J. Prosise. De får høyst sannsynligvis begrensede roller. På fullback står Tani Tupou og veteranen Will Tukuafu klare.

Karakter: B+

 

Receivere

De forventede starterne her er gamle kjenninger: Doug Baldwin og Jermaine Kearse. Med seg har de superraske Tyler Lockett, som utrolig nok ikke lenger er receiver-gruppas raskeste. Den tittelen tar Paul Richardson, som mange er spente på å se etterhvert. Baldwin og Kearse er ikke spesielt høyt ansett, og blir gjerne sett på som «gode nok, men produkter av systemet». Baldwin hadde flest receiving-TDs i NFL i fjor (delt ledelse, forøvrig) med sine 14. Allikevel ble han oversett til Pro Bowl, og det er i grunnen ganske indikativt for hvordan man ser på disse receiverne. Se ikke vekk fra at de er fortsatt undervurdert og samtidig fortsatt produserende også i 2016. Andre innbyttere her er Kasen Williams og Kevin Smith.

På TE er det den svært gode Jimmy Graham alle venter på. Han ble skadet på tampen i fjor, og er først forventet tilbake når sesongen tar til. Om han ikke er klar, så kan Luke Willson gjøre jobben. Han er ikke tapt bak en låvedør han heller. Rookie Nick Vannett og Brandon Williams utgjør dybde på posisjonen.

Karakter: B+

 

Offensiv linje

Dette er ikke verdens beste linje, la det være sagt med en gang. Klart; den hadde slått alt utenfor NFLs grenser, men så er saken at man konkurrerer mot forsvarslag i NFL da. For all del; helt elendig stilt er det ikke, men det mangler noen brikker for å dominere. Left Tackle er trolig Garry Gilliam, med Bradley Sowell som primært innbytter. Gilliam var på høyresiden i fjor, uten å imponere der. Sowell har tidligere spilt for Cardinals, og er en veteran som holder ok nivå. På left guard finner du Mark Glowinski, som har rookien Rees Odhiambo bak seg. Forvent at Glowinski etablerer seg i sitt andre år i ligaen. Han er potensielt et fremtidig godt kort, men vi er ikke helt sikre på hans kvaliteter ennå.

Center Justin Britt står først på dybdekartet for tiden, noe som er overraskende ettersom Patrick Lewis viste gode takter der når han startet i fjor. Vi forventer å se Lewis starte jo før jo heller, med mindre Britt har funnet sitt rette hjem etter å ha slitt på tackle og guard. Right guard vil være 1.runde-valget Germain Ifedi, med Will Pericak som innbytter. Ifedi er et fysisk beist som vi har stor tro på at kan utvikle seg til en av ligaens beste. Bare ikke forvent det allerede i 2016. På right tackle er den nyankomne veteranen J’Marcus Webb startende, med Terry Poole som innbytter. Webb er grei han, men ikke blant de bedre i ligaen. Alt i alt er dette en grei, men uspektakulær linje. De har behov for å ta et steg opp fra prestasjonene i 2015 om Seahawks sitt angrep skal kunne fyre av på alle sylindere.

Karakter: C+

 

FORSVAR

Seahawks - Richard Sherman
Richard Sherman

Dette er lagets aller største styrke; ingen tvil om det. Forsvaret til defensiv koordinator Kris Richard har kvaliteter i alle ledd, om enn ikke nødvendigvis navn som vi alle er komfortable med; det foregår stadig en fornying, kanskje spesielt på linebacker. Seahawks er best i klassen i å tillate få poeng, og det er tross alt det som teller til slutt. Med 17.3 poeng tillatt pr. kamp og en sterk korrelasjon mellom det og å tillate få yards totalt, i pasningsspillet og i løpespillet, så skal det rett og slett godt gjøres å vinne mot Seattle!

Et område hvor det vil være svært nyttig med en forbedring er turnovers, hvor laget er middelmådig. Det har også en viss sammenheng med hvor konservativt mange lag ser ut til å spille mot et Seahawks hvor det defensive bakfeltet rett og slett er beryktet og fryktet.

 

Defensiv linje

Finnes det et bedre par med startende defensive ends i ligaen enn Michael Bennett og Cliff Avril? Det er i tilfelle ikke mange – vi kommer ikke på noen på stående fot. Bennett og Avril er bunnsolide i dette 4-3 forsvaret. Bennett får gjort jobben mot både guards og tackles, og han høstet 10 sacks i fjor i tillegg til et grundig og vedvarende press på ligaens QBer. Avril var knapt verre med sine 9 sacks, og er en konstant trussel. Bak de to starterne er rookie Quinton Jefferson og hakket mer erfarne Frank Clark. Sistnevnte bidro med 3 sacks i fjor, som var hans første år i ligaen etter å ha blitt draftet i 2.runde 2015.

På innsiden finner vi Ahtyba Rubin og Jordan Hill – langt mer anonyme enn gutta på utsiden. Rubin fortjener nok en del mer oppmerksomhet, da hans jobb med å oppta blokkere frigjør linebackerne til å gjøre en rekke store spill. Hill hadde en skuffende sesong i 2015 etter et solid år i 2014. Skader gjorde sitt til at han haltet seg gjennom sesongen; forhåpentligvis finner han tilbake til 2014-formen. Brandin Bryant og Jarran Reed er aktuelle innbyttere, det samme gjelder Sealver Siliga.

Karakter: A

 

Linebackere

Det første navnet verdt å nevne her er middle linebacker Bobby Wagner, som er rå. Hans vide atletiske register kombinert med evne til å lese spillet gjør ham til en av ligaens aller beste. Vi ser for oss nok en sesong på toppnivå for Wagner, som har Brock Coyle og Steve Longa som sine innbyttere. Seattle-fansen håper at Coyle og Longa blir værende på sidelinjen og special teams.

På utsiden hadde solide K.J. Wright en gjennombrudds-sesong i fjor, hvor han gikk fra god til særdeles god. Han er god både mot pasninger og løp, og går sjelden glipp av anledningen til å sette en takling. På motsatt utside har Bruce Irvin forlatt skuta, og det er trolig Mike Morgan som overtar rollen på strongside. Han har tidligere vist sine gode evner på special teams; nå får han muligheten til å ta steget inn (og karrieremessig opp) i forsvaret. Det er verdt å nevne at han starter på LB to ganger i fjor, så helt nytt er det ikke akkurat for ham. Sentrale innbyttere på utsiden er Cassius Marsh og Kevin Pierre-Louis. Sistnevnte er blendende hurtig, så det kan bli nyttig i rotasjon og spesielt på en og annen blitz.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

Aaaah…Legion of Boom. Det må være svært nervepirrende å komme inn som rookie-QB og møte denne gjengen til kamp. Tre av fire startere er både respektert og fryktet, og da sikter vi til CB Richard Sherman og safetyene Earl Thomas og Kam Chancellor. Den siste CB-posisjonen vil trolig være besatt av Jeremy Lane, men muligens i rotasjon med slot corner DeShawn Shead. Andre innbyttere å notere seg er CBs Tharold Simon, Tye Smith og Marcus Burley, samt safetyene Steven Terrell og Kelcie McCrary.

La oss ta en kjapp tur tilbake til starterne: Sherman er ikke bare en bajas som snakker høyt; den storvokste corneren kan også spille på toppnivå, og var kanskje på sitt aller beste i karrieren mot slutten av fjoråret. Earl Thomas fyker rundt og vet å plassere seg. Se ikke vekk fra at det blir flere enn 5 interceptions (som han hadde i 2015) på ham i år.

Kam Chancellor kom litt skeivt ut i fjor, og hadde ikke sin beste sesong selv om det ble Pro Bowl nok en gang. Det er nok flere som har øynene på ham og hans prestasjoner i år for å se om han er på vei opp igjen, eller om han er i ferd med å bli en dårligere spiller enn han var i årene som har passert.

Karakter: A

 

SPECIAL TEAMS

Seahawks - Jon Ryan
Jon Ryan

Kicker Steven Hauschka leverer varene på både korte og lengre distanser. Punter Jon Ryan er heller ingen bekymring for Seahawks, og med sine fantastiske punt som henger i lufta i en evighet før de dropper ned akkurat der han vil, så er han et våpen av dimensjoner i et spill som i stor grad handler om baneposisjon.

Returmann Tyler Lockett var rookie i fjor, og for en pangstart i ligaen! Lockett havnet i Pro Bowl som returner, og er pr. dags dato blant ligaens beste. Hurtighet og bevegelighet; han har hele pakka. Kevin Smith finnes som et annet alternativ, men det er ikke akkurat vits å bruke ham når Lockett er frisk.

Karakter: A+

 

VÅR VURDERING

Kam Chancellor

Divisjonen har to veldig gode lag i Seattle Seahawks og Arizona Cardinals. Det er på mange måter fristende å ha mer tro på Cardinals og deres angrep, men Seahawks leverer så steinhardt i forsvar og med et angrepsspill som komplementerer det så godt, at de ikke er til å komme utenom som divisjonsfavoritter. Når man i tillegg har et sparkespill og returspill av dimensjoner, så seiler laget opp som et av lagene som potensielt kan vinne Super Bowl, og som fortjener å nevnes i favorittbildet. Marshawn Lynch vil nok bli savnet, men det er nok stjerner -og anonyme stjerner som synes bedre i filmrommet enn på korte highlightsfilmer på TV- til å ta dette hele veien om «the stars align». For det sistnevnte må til for å vinne Super Bowl!

Plassering: 1.plass i NFC West med 12-4

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Sesongen er her, og det er et par uker eller så siden vi publiserte denne saken. Her er de viktigste endringene hos Seattle Seahawks i det tidsrommet:

 • QB: Kun to mann her: Wilson og Boykin. Jake Heaps ble kuttet, og er heller ikke å finne på practice squad.
 • RB: Christine Michael starter foran Thomas Rawls. FB er Tani Tupou; Will Tukuafu ble kuttet.
 • OL: Patrick Lewis ble kuttet, og fant umiddelbart et hjem hos Buffalo Bills. Garry Gilliam er tilbake som starter på RT, mens Bradley Sowell er på LT. J’Marcus Webb er innbytter på begge Tackle-posisjonene.
 • DL: Tony McDaniel har tatt en plass som startende DT ved siden av Ahtyba Rubin.

Nyttige linker:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x