Vi spår 2.divisjon 2015 – del 1

Sesongen er endelig rett rundt hjørnet, og vi kan utrolig nok glede oss over en økning fra 9 lag i 2014 til 12 lag i 2015 i norsk 2.divisjon! Samtlige lag fra 2014 er tilbake igjen, og i tillegg kan man ønske velkommen til Bergen Storm, Tromsø Trailblazers og Vålerenga Trolls sitt 2.lag.

Som i fjor er seriespillet delt inn i to puljer. Mens de i fjor ble kalt RED og WHITE, så er puljenavnene i år skiftet til noe mer norskklingende Blå og Rød.

Fordelingen av lagene puljevis er som følger:

Blå

Rød

Seriespillet starter søndag 12.april. Da tar Gjøvik Swans i mot Tønsberg Raiders, mens Trolls sitt 2.lag tar i mot Tromsø Trailblazers i en kamp mellom to nykommere med vidt forskjellig forhistorie.

Åsane Seahawks 2014
Åsane Seahawks vant 2.divisjon i 2014. Hvem vinner i 2015?

De kommende dagene skal vi ta for oss de to puljene og våre spådommer for hvordan det hele kommer til å ende. Når vi tippet utfallet i forkant av fjorårets sesong traff vi rimelig godt på det meste, men langt fra alt. Om vi treffer like godt igjen gjenstår selvsagt å se, men forutsetningene er omtrent de samme; noen lag kjenner vi godt til og har sett en del av allerede, andre lag har vi nesten ingen informasjon om.

Det er unektelig slik at 2.divisjon reflekterer amerikansk fotball i Norge godt, og det vil også si at det finnes en del rundt om i de forskjellige klubbene som ikke har forstått at betydningen av, og verdien i, å la folk få se hva man driver på med, vil styrke eksponeringen og dermed over tid både rekrutteringen til det enkelte laget og befolkningens generelle kjennskap til at amerikansk fotball eksisterer i Norge.

Vi ser gjerne at klubbene begynner å ta mer tak i det sistnevnte. Fremtiden er synliggjøring av aktivitetene, ikke å skjule seg for en taktisk fordel som man kanskje desperat tror man trenger – men som gir liten verdi i praksis. Når det snakkes om langsiktig versus kortsiktig tankegang, så er dette med å synliggjøre og markedsføre aktivitetene et ganske sentralt punkt for norsk amerikansk fotball.

Drammen Warriors at Tønsberg Raiders 2014 - foto av Bjørn Tore Manuel Emanuelson
Drammen og Tønsberg: Kan de ende i 1.divisjon 2016? Foto: Bjørn Tore Manuel Emanuelson

Serieoppsett og sluttspill

Tilbake til 2.divisjon 2015: Serieoppsettet er som sagt to puljer a 6 lag. Det spilles enkeltkamper innbyrdes i puljene, det vil si totalt 5 kamper i seriens grunnspill. Deretter går de 4 beste fra hver gruppe til et plasseringsspill 4.juli. Det oppsettet er litt interessant. La oss se på det:

  1. A1 vs. B1
  2. A2 vs. B2
  3. A3 vs. B4
  4. A4 vs. B3

Det er to ting vi stusser litt på her: Betegnelsene A og B er benyttet istedenfor puljenavnene Rød og Blå. Kan det bety at det skal trekkes hvem som er «A» og hvem som er «B»? Vi sjekket med forbundet, og fasiten er at A = Blå og B = Rød. Så vet man det!

Det andre vi stusser litt på, er at mens puljevinnerne møter hverandre, og lagene som er nr.2 møter hverandre, så er det ikke tilfellet for lagene som blir henholdsvis nr. 3 og nr. 4 i sine puljer. Der er det tvert i mot slik at det ene nr.3-laget møter nr.4-laget fra den andre puljen, og vice versa. Det gir mening hvis det hadde vært en slags semi-finale, men her er det bare én kamp uten noen påfølgende kamp. Hvorfor er det slik? Vi sjekket også dette med forbundet, og dette har sammenheng med at disse kampene også er kvalifisering til 1.divisjon 2016.

Mens det i 2015 eksisterer en Eliteserie og en 2.divisjon, så vil det i 2016 også komme til en 1.divisjon mellom de to nivåene vi har i dag. 1.divisjon vil bestå av de 6 beste fra 2.divisjon 2015. Kamp 3 og 4 (altså A3 vs. B4 og A4 vs. B3) i plasseringsspillet fungerer altså som kvalifiseringskamper til 1.divisjon, hvor vinnerne er kvalifisert. Derfor har forbundet valgt å sette oppsettet slik for det som man kan stusse over hvis det kun hadde vært et plasseringsspill etter ferdigspilt grunnserie.

De kommende dagene skal vi presentere våre tanker for hvordan det går i 2.divisjon 2015. Vi har laget et innlegg med spådommer pr. pulje, og i det siste av dem (pulje Rød) tar vi også med hva vi tenker om plasseringskampene og dermed hvem som er kvalifisert for 1.divisjon 2016.

Som en avslutning på dagens artikkel om 2.divisjon, og før vi de kommende dagene vurderer 2015-sesongen og lagene, la oss ta et tilbakeblikk på hvordan det endte i 2014:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x