Vi tar en kikk på U15-serien 2015!

Det er ikke bare damefotballen som har sin oppstart denne helgen. I dag er det duket for våre yngste utøvere i offisielt seriespill, når U15 ser sine første seriekamper for året!

U15 har en historie som strekker seg et godt tiår og vel så det bakover i tid. Riktignok tar vi da med tiden som U14, men det går i stor grad for det samme. Det har vært et seriespill som til tider har vært mer en avtale mellom noen klubber enn en styrt serie fra forbundets side; slik er det ikke nå lenger. Som alltid er det selvsagt personer i klubbene som er sentrale i arbeidet, det er ikke det vi sier; det vi sier er at U15 når har et mer formelt preg, og inkluderer klubber over store geografiske avstander.

Årets deltakere representerer flere landsdeler. De deltakende lagene er:

 

Serie- og sluttspillet

Kampene spilles som turneringshelger, hvor flere av lagene møtes samme sted og samme dag. Fordi kampene er forkortet kontra det normale, så er det mulig å spille 2 kamper samme dag. Turneringshelgene inneholder 3 lag på samme sted, og disse har alle 2 kamper hver i løpet av helgen(/dagen). Det er nok enklere å forklare dette gjennom å simpelthen vise serieoppsettet, så her har du det:

Serieoppsett U15 2015

Original kilde finner du her.

Som du også kan se av oppsettet ovenfor, er det under turneringene i september det spilles turneringer slikt vi forklarte over bildet av serieoppsettet. I oktober endres formatet noe 3.oktober-turneringen, slik at det er 1 kamp pr. lag i hver turneringshelg, men fortsatt 3 kamper totalt. Det vil si at alle de 6 lagene i seriespillet er i aksjon i samme turnering i oktober. Det gjelder også sluttspillshelgen 17.oktober.

Totalt betyr dette at hvert lag har 5 kamper i grunnspillet og 1 i sluttspillet.

U15 Oslo Vikings vs Åsane Seahawks 2013 - foto Åsane Seahawks
Foto: Åsane Seahawks

Lagene i årets U15-serie

Eidsvoll 1814s er en av landets klart mestvinnende klubber gjennom tidene, med seniorlaget som det klare flaggskipet i så måte. De har en etter norske forhold solid organisasjon, med ildsjeler og seniorspillere som bidrar rundt juniorvirksomheten på en god måte som sikrer kunnskapsformidling og ettervekst. Det er ikke tilfeldig at noen av Eidsvoll sine beste spillere på seniornivå har gått gradene fra de selv tilhørte U15/U14 aldersmessig.

Kristiansand Gladiators gikk på en smell med seniorlaget tidligere i år, men i går satte de sitt stempel på football-historien gjennom å ha et av lagene som stilte til start i tidenes første Dameserie her til lands. På junior har de også lang tradisjon, først og fremst på U19 hvor de også har flere Norgesmesterskap. U15 har de hatt før, men har ikke noen fremtredende tradisjon på nivået. Derimot har Gladiators notert seg problemene som oppstod på senior i år, og satser friskt på å stable på beina en juniorvirksomhet som minsker sannsynligheten for at det skal skje igjen.

Lillestrøm Starfighters er den yngste klubben som stiller lag i serien for de yngste utøverne av amerikansk fotball her til lands. De begynte sin virksomhet på yngre nivå, og har hatt det som et fokus siden oppstart i 2010. I fjor var det fokuset (og talentet) så godt på U15-nivå at laget ble seriemestere. Det skal bli spennende å se om Starfighters følger opp med mer av det samme i år!

Oslo Vikings er Norges nest eldste klubb, og en av klubbene som både har hatt juniorvirksomhet lengst, og vært representert med flest lag på alle alderstrinn gjennom årenes løp. Klubben, og U15-laget, har hatt en voldsom tilvekst av nye utøvere den siste tiden, og fremtiden ser lys ut for klubben med tilhørighet på Oslo vest, hvor de etter mange års eksistens har fått et hjem på flotte Frogner Stadion.

Vålerenga Trolls er Norges aller eldste klubb, og trolig den klubben som kan skilte med den mest solide juniorvirksomheten hvis vi kikker bakover i tid og på totaliteten av det hele. Nåtids-situasjonen er intet unntak, med en god gruppe ildsjeler og kompetente trenere som legger godt til rette for utøverne. Det skal bli interessant å se om årets utgave av Vålerenga blir byens beste U15-lag, eller om den tittelen går til byrivalen Oslo Vikings!

Åsane Seahawks har eksistert siden 1998, og ble som Lillestrøm Starfighters tuftet på juniorvirksomhet først. Gjennom alle årene har dette vært et av fokusområdene for sjøhaukene med tilhørighet i Bergen. Det har ikke alltid blitt mange scoringer på banen, men det har vært mye idrettsglede. Om årets U15-lag står for begge deler gjenstår å se, men vi har våre mistanker om at det vil være en sammensveiset gjeng som finner mye positivt med sporten!

 

Om 4 timer er det kickoff for årets sesong, når Lillestrøm Starfighters møter naborivalen Eidsvoll 1814s. Vi ønsker både disse og de andre lagene som deltar i seriespillet lykke til, og gleder oss til å se hvordan det hele ender!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x