Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2016 – takk for i år!

2016

Vi har kommet til årets siste dag i 2016, og i denne artikkelen ser vi tilbake på amerikansk fotball-året 2016. Her får du høydepunktene slik vi så dem, samlet i en artikkel som dekker januar til desember i året som har gått!

 

JANUAR

Nick Saban og hans Alabama Crimson Tide vant det nasjonale mesterskapet i januar 2016

Årets første måned er i stor grad dominert av oppbyggingen/opphausingen frem mot Super Bowl, og NFL-sluttspillet som leder opp til den store kampen. Det var tilfelle også i januar 2016, noe vår leseroppslutning viste med all tydelighet; flere av sakene våre om Super Bowl hadde svært høye lesertall (akkumulert i januar og februar).

Januar inneholder imidlertid kulminasjonen på et annet svært stort sirkus først: Avslutningen på college-sesongen. De aller viktigste college-kampene, inkludert det nasjonale mesterskapet, går i januar hvert år. Dette var altså avslutningen på college-sesongen 2015, som hadde sitt nasjonale mesterskap helt i begynnelsen på 2016.

Mens det året før var Ohio State som tok den gjeveste tittelen, var det dynastiet trener Nick Saban har bygget opp som var tilbake på tronen noen år etter de sist hadde den. Alabama ble mestere etter å ha slått forhåndsfavorittene hos Clemson, og velfortjent sådan!

Januar var også måneden vi introduserte dere til vår helt egen podkast: Amerikansk Fotball Podkast kom ut for første gang!

Nå etter ca. 1 års drift har vi passert 20 episoder, og opplever å ha skapt noe som mange viser engasjement rundt og interesse av å bidra til. Det er bra, og vi gleder oss til fortsettelsen med enda mer godt stoff i 2017!

Vi annonserte også vår egen treningsleir for offensive linjemenn, som ville foregå i februar. Slik skulle det bli, og i kjølvannet ser vi at flere har plukket opp tråden. Det gjør de bra, og det blir nok ikke en del av vårt fokus i 2017 å arrangere nye treningsleire – selv om vi holder døren åpen for å bidra via f.eks. Trenerhjelpen når forespørslene kommer!

5 saker fra Januar:

 

FEBRUAR

Peyton Manning og Von Miller: Super Bowl-vinnere

Denne måneden = Super Bowl. Super Bowl, Super Bowl, og Super Bowl. I februars første uke er det alt som står i hodet på amerikansk fotball-fans, og svært mange som egentlig ikke følger idretten så nøye, er plutselig besserwissere denne uka.

Årets utgave av Super Bowl ga oss en god del trafikk, og det var klart mer oppmerksomhet om kampen enn 2015-utgaven om man skal se på våre leser-statistikker. Dette gjaldt spesielt samle-sakene våre med oversikt over arrangementet og tilhørende artikler vi skreiv om det hele.

En sak som ikke slo leser-rekorder her hos oss, men som kanskje er et av de bedre eksemplene på journalistikk vi har levert, ble også publisert i februar. Det er langt til Nord-Dakota, men allikevel nært nok til å finne frem et skrekk-eksempel man kan lære av…

Februar 2016 var også måneden vi fikk oss en logo, det foregikk NFL scouting combine, den norske college-ligaen hadde sin første sesongstart, og i det hele tatt: Super Bowl er kanskje høydepunktet for mange, men markerer i liten grad begynnelsen på noe opphold av aktivitet i amerikansk fotball-verdenen!

5 saker fra februar:

 

MARS

Jan-Henrik Bogen meldte overgang fra Eidsvoll til Calanda. Foto: Olawskapilka.pl

Mars har rykte på seg for å være en ganske døsig måned football-messig. Kanskje den sløveste i løpet av kalenderåret. Allikevel; det er en sannhet med modifikasjoner. Riktignok er det ikke mye kamper å se, men det har for fullt begynt å røre seg i den norske forsesongen. I 2016 var også Påsken trygt plassert i mars, og vi lanserte vår første påskekrim! Om man kjenner noe til norsk amerikansk fotball, er i stand til å lese og har en snert humor, så var dette mat for mons. Du finner alle delene her; del 1, del 2, del 3 og del 4.

Uheldigvis er mars også en nervøs måned her hjemme på berget. Vil noen lag trekke seg helt på tampen før sesongstart? Dessverre fikk vi en uønsket fasit på det også dette året.

Vi skal ta med oss at det var positive saker også, blant annet med flere nordmenn som lykkes med amerikansk fotball utenfor Norges grenser!

5 saker fra mars:

 

APRIL

See what I did there?

Dette er måneden hvor den norske vårsesongen tar til. Det preget utvilsomt både våre saker og trafikken inn til Amerikansk Fotball; april, mai og juni er høysesong her hos oss når det gjelder antall lesere.

Først i april måned er selvsagt 1.april, og denne gang slo vi til med en forseggjort sak som faktisk var lagt klar til publisering i september 2015 – riktignok med en del finpuss helt på tampen, inkludert en podkast-sekvens for å støtte opp under det hele 😉

Et viktig mål med Amerikansk Fotball har vært å fange opp de mange som har interesse for NFL, og som knapt vet at sporten eksisterer også utenfor TV-skjermen eller gigantstadioner et kontinent unna. Ut fra hvilke saker som er populære har vi en sterk mistanke om at vi ikke helt har truffet det markedet ennå; den vanligste leseren hos oss er nok typisk en som allerede er involvert i amerikansk fotball her i Norge, og som aller helst vil lese om seg selv, sitt lag eller noen han treffer på banen. Om vi alle blir flinkere til å dele linker og promotere utenfor eget miljø, så er det mulig at vi kan få det samme miljøet til å vokse over tid, så den dynamikken oppfordrer vi folk til å forstå – den er der!

April er i våre øyne en av årets klart mest spennende fotball-måneder. Også for rene NFL-fans var det tilfelle i 2016, ettersom draften gikk de siste dagene i april. Vi publiserte en rekke saker opp mot draften – noe vi også kommer til å fortsette med i kommende år!

Noe vi heller ikke legger på hylla, er forhåndsartikler om de norske seriene. Nesten alle av dem var blant de mest leste sakene våre i april, enten det var snakk om U17, 2.divisjon (del 1, del 2), 1.divisjon (del 1, del 2) eller Eliteserien (del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6).

5 saker fra april:

 

MAI

Kristiansand var tilbake på banen, og klart best i 2.divisjon. Foto: Lukasz Kadziolka

Mai var preget av mange saker tilknyttet norsk amerikansk fotball, men også europeisk. At Moritz Böhringer ble draftet var den første saken vi publiserte i mai etter at han ble draftet natt til 1.mai. At et par svenske linjemenn signerte NFL-kontrakter var også en stor nyhet dagen etterpå.

Her på berget ble Lade kunstgress åpnet med pomp og prakt, og ellers var det seriespill som stod på maten. Det syntes godt på lesertallene våre, og våre faste spalter med ‘Før runden’, ‘Etter runden’ og ‘Topp-10 i Norge ranking’ fikk aller mest av oppmerksomheten. Nytt av året var statistikkføringen som Brage Harby stod i spissen for, og som ga et ekstra element til det hele.

Vi skal også ta med oss at livestreaming av kamper var en viktig del både av det som var tilgjengelig for lesere/seere, og som vi videreformidlet. Vi merket oss imidlertid at interessen for kamper i spansk 3.divisjon, damefotball fra USA midt på natten, eller sågar ukrainsk eller tysk toppnivå, ikke er det våre lesere finner aller mest interessant.

5 saker fra mai:

 

JUNI

Eidsvoll vant NM-gull på U17 i juni 2016! Foto: Max Emanuelson

I juni måned begynner det å bli tydelig hvem som ender opp som vinnere og tapere i de norske ligaene. På tampen av juni er sluttspillet i gang, og de siste årene har det ikke vært gitt hvem som vinner kampene der – ihvertfall ikke alltid. I det hele tatt vil vi tro at utøvere og interesserte som har kommet til norsk amerikansk fotball de siste 3-4 årene ikke har den samme forståelsen som veteranene for hvor heldige vi er som opplever spennende serier nå. Slik har det langt fra alltid vært.

Juni er også måneden når CFL starter opp, om enn uten spesielt stor oppmerksomhet fra andre nasjoner enn nettopp Canada. Vi forsøker å belyse CFL en del, uten at responsen synes å være tilstede foreløpig. CFL begynte med gratis livestreaming i 2015, men snudde til betalt livestreaming i 2016 – vi tror det var flere år for tidlig til å få den ønskede gevinsten ut av tiltaket med å ha det liggende gratis først og på det viset skape et publikum også utenfor Nord-Amerikas største land.

Her hos Amerikansk Fotball var det uansett den hjemlige ligaen som stod mest i fokus, akkurat som i april, mai og de første dagene av juli.

5 saker fra juni:

PS! Denne saken publisert 5.juni ble lest av klart færrest i hele 2016:

Når disse ordene skrives har den kun hatt 16 visninger. Er du ikke hypp på å se kamper fra den beste polske ligaen altså..?

 

JULI

Oslo Vikings vant NM-gullet 2016. Foto: Henning Ringlund

Dette er en måned som begynner med et smell, før det roer seg noe voldsomt, og selv ikke NFL sine treningsleire – som tar til mot midten/slutten av juli – vekker oss skikkelig opp fra dvalen.

Tidlig i juli hvert år er det Norgesmesterskapet for herrer som står for døren. Så også i 2016, hvor finalen gikk i Fredrikstad 2.juli. I motsetning til i fjor var det ikke noe plasseringsspill for lavere divisjoner samme helg, og det merket vi godt på våre lesertall; mange hadde allerede tatt ferie fra fotballen når NM-finalen foregikk. Riktignok drar vi mange leser/seere til selve finalen, men det var klart færre som fulgte med i 2016 enn i 2015, noe vi primært relaterer til at plasseringskampene ikke var en del av opplegget. Stadionen i Fredrikstad var ikke akkurat stappfull av folk, så det er ikke slik at alle befant seg der og derfor ikke fulgte med via livestream og lignende. Vi var også tilstede på NM-finalen, hvor Travis Cornwell og Helene Marie Grov loste seerne gjennom sendingen foran kamera, med Jon T. BakkenMorten Midtsund og flere andre involvert i det som ble en god produksjon av pregame, halftime og postgame-streamer med intervjuer og analyse. Selve livestreamen av finalen var det andre som stod for, så den skal ikke vi ta æren for 🙂

I kjølvannet av NM-finalen går hele football-Norge i dvale, og den varer gjennom resten av juli. I år tok vi grep for å se om vi kunne snu på det, gjennom å publisere en haug med artikler som burde vekke folket. Dengang ei. Vi noterer oss at nordmenn med interesse for amerikansk fotball er som nasjonen ellers; de tar sommerferie som et samlet folk!

5 saker fra juli:

 

AUGUST

Hva? U19 begynner snart? Nå til helgen sa du? På med hjelmen gutter!

At Amerikansk Fotballs lesere tar ferie i juli er også en sannhet for brorparten av august. Dét er jo egentlig mest synd for leserne; vi begynte tidenes aller mest dyptpløyende serie forhåndsartikler om NFL-lagene i begynnelsen av august. Med ca. 2.200 ord pr. lag (og ikke tilfeldige ord; det lå MYE god jobbing i forkant av hver enkelt artikkel!) ble det tilsammen en stor bok på omtrent 70.000 ord av det hele. Det krevde flerfoldige arbeidsuker for å komme i mål, men som min kjære far en gang sa til meg: «Ferie er skifte av arbeid!». Ulønnet sådan.

August er egentlig en hektisk måned sett med amerikansk fotball-øyne. NFL er i full sving i sitt forsesongsarbeide, og norske klubber forsøker å våkne til live igjen tidsnok til U19-serien tar til. Da har vi ikke engang nevnt at college og high school er i samme situasjon rundt sine aktiviteter! Så la oss nevne dem også:

College-fotballen har ikke like stor oppmerksomhet rundt sin oppladning til sesongen, men helt i slutten av august er noen av de første kampene, og dermed er det hele i gang. Det samme med high school, men det er begrenset hva man får med seg herfra – det er helst noe som betyr en del for de som deltar selv, eller som har lagkamerater som er utvekslingsstudenter i USA og kommer seg med på sitt high school-lag på det viset.

U19-serien har alltid hatt en stor utfordring i Norge, nemlig at mange av lagene har hatt en god porsjon nye spillere, og faktisk også gjort den siste rekrutteringen i ukene rundt skolestart i august. Problemet oppstår når seriespillet starter 2-3 uker etter skolestarten; da er det ikke mye tid til å få på plass fundamentet for et lag. Derfor har det også vist seg at det å kunne rekruttere gjennom U15 og U17 slik at spillerne på U19 stort sett er spillere som kommer opp fra de yngre nivåene, får roet denne problemstillingen betraktelig.

Damefotballen er fersk her i Norge, men de er også i en tilsvarende fase. De (og U15) har riktignok hakket mer tid enn U19, men så særlig mye mer enn det er det heller ikke…

5 saker fra august:

 

SEPTEMBER

Ålesund Phoenix fikk oppmerksomhet i september!

NFL begynner, og det samme gjør Dameserien og U15! Vi for vår del var ganske så utslitte etter gigantjobben med forhåndsartiklene skrevet i juli og august, så det ble ganske få nye saker publisert i september kontra de andre av årets måneder. Noen ble det dog!

Noen av sakene i september skilte seg ut med høye lesertall. Den kjipeste av dem var også månedens mest leste: Lura Bulls annonserte at de aktet å trekke laget fra Eliteserien, med en tanke om å ta steget ned i 1.divisjon. Nå skulle det vise seg å ikke bli slik til syvende og sist, men det visste man naturligvis ikke på publiseringstidspunktet.

Den nest mest leste saken i september var til gjengjeld en positiv nyhet og et bevis på veksten her til lands; Ålesund Phoenix gjorde seg klar til sin første kamp noensinne! Det vekket leserne, som strømmet til gladnyheten!

5 saker fra september:

 

OKTOBER

 

Trolls kunne feire seriemesterskap på damesiden! Foto: Ronja Omar

Mens de norske senior-lagene er i off-season modus og er heller sparsomme med aktivitetsnivået (ihvertfall som lag), så går NFL, college og high school-fotballen for fullt. U19 og Dameserien likeså, for ikke å glemme U15 hvis vi skal snakke om hva som foregår på norsk jord.

Vi følger naturligvis med på hva som skjer i NFL, og oktober var måneden vi startet en ukentlig power ranking av lagene der, som vi har beholdt som fast innslag resten av året.

I Norge var det endringene knyttet til seriestruktur for tiden som kommer, som var mye av fokuset gjennom hele oktober. Det gjenspeilet seg utvilsomt i hva folk ville lese om på Amerikansk Fotball denne måneden. Sportslig kulminerte Dameserien i et nytt seriemesterskap for Vålerenga Trolls, som nå har 2 av 2 mulige mesterskap på damefronten. Det var nok kjekt for Trolls med den oppturen, for mye av fokuset ellers ble på at Jordal kunstgress tas fra dem i minst et par år – noe som på ingen måte er en lett sak å håndtere for Norges eldste klubb. Det lagde de til og med en video om!

5 saker fra oktober:

 

NOVEMBER

Vi skreiv om dette, og du fikk det sannsynligvis ikke med deg. Er det mulig…

I november er det klart for Grey Cup, finalen i verdens nest beste liga, Canadian Football League. Det forbigås i tilnærmet fullstendig stillhet i stort sett alle andre land enn Canada. I år ble det begrenset hos oss også, med kun én sak publisert i tilknytning til CFL i november. Vi lover å komme sterkere tilbake rundt CFL, og jobber fortsatt med en dokumentar fra vi var på et par CFL-kamper i juli…ting tar tid!

I Norge er det som hvert år tid for ledermøte innen norsk amerikansk fotball, som vi dekket i år også. Ledersamlingen til forbundet er i våre øyne den viktigste arenaen for norsk amerikansk fotballs fremtid om man ser på årlige arrangementer.

Ellers startet vi en ny serie artikler i oktober som ikke har fanget den gemene hops oppmerksomhet, selv om vi skreiv en sak i november som fortjente et hav mer oppstyr enn den fikk. Vi legger den derfor til med en egen ekstra linje her:

Det var også tid for NM-finale på U19, noe vi dekket på stedet, men primært via oppdateringer på Instagram og facebook-siden. Ellers feiret Oslo Vikings sitt 30-årsjubileum i november, noe vi blant annet dekket med et omfattende intervju med en av deres mest suksessrike trenere gjennom tidene.

I USA stod det amerikanske valget for døren, og det sveipet vi også innom med et historisk perspektiv i en av flere dyptpløyende saker som ble publisert i en måned hvor mange av sakene fikk begrenset lesermasse kontra hva de fortjente. C’est la vie, eller hva de nå enn sier i utlandet!

5 saker fra november:

 

DESEMBER

Lamar Jackson vant Heisman Trophy!

Desember har vært en ørkenvandring når det gjelder lesertallene her hos Amerikansk Fotball, til tross for et NFL på oppløpssiden, Heisman Trophy og Bowl-kamper på college, og en rekke betydelige endringer hos norske klubber. At college-sesongen nærmer seg slutten betyr også begynnelsen på fokuset inn mot NFL-draften. Vi har omtalt det alt sammen, så det skal ikke stå på oss! Julestria er nok hardere for mange enn den burde være, og desember er for mange som selv spiller den siste rolige måneden før sesongoppkjøringen tar til for alvor i januar. Kanskje ligger det noe der?

En del av endringene i norske klubber omtaler vi forsåvidt ikke, da de holdes skjult for oss og mange andre. I det hele tatt opplever vi at en rekke enkeltpersoner innen norsk amerikansk fotball gjør sitt beste for å unngå oppmerksomhet for sporten via kanaler som faktisk vil omtale den – enten det er snakk om positive, negative eller mer nøytrale nyheter. Det er trist å se. Vi registrerer at det skjer, og det kommer til å reflektere hvordan vi håndterer en del rundt norsk amerikansk fotball i fortsettelsen. Samtidig opplever vi at det er personer som strekker seg i motsatt retning, og der skal vi gjøre en enda bedre jobb med å møte disse personene på en god måte! Takk for proaktivitet til de av dere som har tatt tegninga!

Det norske serieoppsettet for våren kommer rundt midten av desember. Vår mest leste sak i desember var også i år saken om dette.

Tradisjonen tro ga vi alle lesere en julegave. I år var det en spesialpodkast som vi har jobbet med en god stund. Den er svært lang, men så er det da også 30 års historie som dekkes i spesialpodkasten om Oslo Vikings sine 30 år som klubb. Man kan lære mye der om både morsomme historier, historiske øyeblikk, og ikke minst tips som man som klubbleder og ildsjel kan ta med seg på sin egen ferd!

5 saker fra desember:

 

2017

NM-pokalen - foto JM Henriksen
Hvem hever denne i 2017?

Nå er det nye året kun noen timer unna. Mye spennende står foran oss. Noen kjipe ting kommer sikkert også til å skje, men vi tipper at det blir svært mye kjekt og underholdende innen amerikansk fotball, både i USA, Europa, Norge og resten av verden.

Vi skal dekke mye av det. Ikke alt, men mye. Vi greier å finne frem til mye, men om du ønsker å lese mye interessant, så er det faktisk en fordel å bidra til det selv også! Gi oss derfor gjerne tips både om hva du vil lese, og når du finner saker eller vet om noe som er verdt for flere å kjenne til. Du er til og med velkommen til å bli en del av staben vår om du ønsker det! Vi har plass til flere ildsjeler, så om du ikke allerede har greid å fylle opp tiden din med amerikansk fotball på mange andre vis, så lag plass til bidrag her hos oss – du er velkommen!

Vi gleder oss til 2017, ønsker deg godt nytt år, og ser frem til å gi deg mange spennende saker. Takk for i år!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x