13 kamper og ut: Urban Meyer sparket

Den tidligere så suksessfulle college-treneren sitt NFL-eventyr ble av det korte slaget. Som en rekke andre college-trenere som Steve Spurrier, Nick Saban, Bobby Petrino og Lou Holtz endte Meyers tid som hovedtrener i proffligaen med en heller trist sorti.

Det er under et år siden Jacksonville Jaguars hentet inn Urban Meyer til å bli deres hovedtrener. Det skjedde 14.januar 2020. Meyer, med en svært omfattende og -totalt sett- solid karriere bak seg i universitetsfotballen greide ikke å omsette sine tre nasjonale mesterskap og vanvittige 187 seire vs 32 tap fra høyeste college-nivå til noe matnyttig i løpet av den korte perioden han var i NFL. For første gang som hovedtrener endte han med flere tap enn seiere, og det var ikke engang et spørsmål om å nærme seg .500: Jaguars er 2-11 og har (nok) en fascinerende dårlig sesong.

At Jacksonville draftet Trevor Lawrence som #1 i årets draft har heller ikke hjulpet på at forventningene har vært noe mer enn det som uansett var realistisk. Lawrence er riktignok førsteårsspiller som gjerne betyr at forventningene til ham er noe lavere enn om ett og to år, men hans manglende resultater i en rekke statistikk-kategorier i årets sesong har samtidig vært med på å sette søkelyset ekstra sterkt på Urban Meyer.

Meyer er selv «førsteårs» som hovedtrener i proffligaen og burde på mange vis selv trenge tid på å justere seg inn, men den tiden vil han ikke få mer av nå. Det hjelper heller ikke at han, som til tider i college-karrieren, får søkelyset på seg også for utenomsportslige episoder eller oppførsel noe utenom det vanlige. I oktober ble en video med en i overkant komfortabel Meyer i selskap av en ung kvinne (som overraskende nok ikke er kona hans. Hun var et annet sted) i en bar offentlig kjent, og Jacksonville Jaguars sin eier Shahid Khan var lite begeistret. Når han nå sparker Meyer er det da også denne episoden som ligger bak og ulmer:

I informed Urban of the change this evening. As I stated in October, regaining our trust and respect was essential. Regrettably, it did not happen

Shahid Khan

Nå gjenstår det å se om Urban Meyer egentlig var den største kilden til problemene Jaguars opplever. Det hører med til historien at Jacksonville har tapt 10 eller flere kamper i 10 av de 11 siste sesongene sine. Strengt tatt har de 100% flere seiere i 2021 enn de hadde i 2020, til tross for en rookie-QB som -ikke uvanlig- ble opphauset til himmelen slik førstevalg i draftet gjerne gjør før de beviser at «generasjonstalent» ikke er identisk med at man alene kan gjøre en brennende favela til et gullbelagt palass.

Det er neppe tvil om at Jacksonville Jaguars måtte ta et grep av denne sorten for å begynne oppryddingen i noe som helt klart er kulturelle problemer internt i den sportslige organisasjonen, noe som har vist seg også i andre saker med Meyer i løpet av denne høsten. Samtidig er dette definitivt en «it takes two to tango»-type situasjon, og i små doser har nok av det som blir sagt av spillere til media indikert at det er en del friksjon internt. Det er det forsåvidt i de fleste organisasjoner inkludert de som lykkes, men det er hvordan man bruker den friksjonen som fører til ønsket progresjon.

Med ferske aktører i sentrale posisjoner og en del støy i kombinasjon med manglende resultater på banen har det neppe vært enkelt hverken for Jacksonville Jaguars generelt eller Urban Meyer spesielt å lykkes i 2021. 2022 kan ikke komme raskt nok for Jacksonville Jaguars!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x