Helfrich – hovedtrener hos Oregon, fortid i Europa

Mark-Helfrich-California-v-Oregon-7XDFMeF6jzNl

Etter torsdag (/natt til fredag) sine kamper mellom Florida State og Oregon samt Ohio State og Alabama, er det klart for det nasjonale mesterskapet på høyeste college-nivå. Det er Ohio State og Oregon som skal gjøre opp om tittelen, og mange har nok Oregon som favoritt.

Oregon sin hovedtrener, Mark Helfrich, har en fortid som Wall Street Journal har sett nærmere på. I 1997 var han nemlig import-QB og offensiv koordinator for et europeisk lag, og det har de laget en artikkel om som er god reklame for amerikansk fotball i Europa generelt, og Østerriksk amerikansk fotball spesielt.

Mark Helfrich Vienna Vikings pic by Johannes Jirgal
Foto: Johannes Jirgal

Skjønt, artikkelen inneholder også noen utsagn om nivået slik det var når Helfrich spilte for Vienna Vikings -eller Chrysler Vikings Vienna som de het da- som tyder på at det ikke var altfor høyt, og et utsagn fra Helfrich selv som følger:

It’s something I think would be great for anyone to be able to do. But our guys would probably want to play at a little higher level than that.

Nå har nivået, kanskje spesielt i nettopp Østerrike i tillegg til f.eks. Tyskland, hevet seg en god del siden Helfrich spilte her, men han har allikevel et poeng. Eksempelvis var Oregon-linebackeren Dewitt Stuckey importspiller i GFL2 (nest høyeste nivå i Tyskland) i 2013, og han uttalte i mail [undertegnede var ikke i kontakt med ham i forbindelse med denne saken, men i en annen forbindelse vinteren 2013-14] at å spille i Europa hadde vist seg å ikke være noe for ham.

Det var tydeligvis noe for Helfrich, som også tidligere har figurert i saker med samme vinkling, og blant annet da uttalt:

It was just like John Grisham’s book, ‘Playing for Pizza’. I wanted to do it for as long as I could.

Karrieren i Europa varte imidlertid ikke så lenge, da Helfrich ble tilbydt en trenerstilling han ikke kunne takke nei til. Det angrer han nok heller ikke på i dag, når han står én seier unna et nasjonalt mesterskap på øverste college-nivå.

Der er ellers veldig interessant å lese Wall Street Journal sin artikkel og hvordan de kobler forskjellige elementer av det å coache i Europa med det offensive angrepsspillet som spesielt Oregon -først under Chip Kelly og nå under Mark Helfrich- har blitt kjent for.

For videre lesing, sjekk:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x