Howard Schnellenberger er død

Lørdag gikk en av college-fotballens trenerlegender vekk. Howard Schnellenberger er mannen som gjorde «The U» til «The U». Universitetet i Miami, også kjent som Miami Hurricanes, var et av de virkelig store lagene i college-fotballen på 1980- og 1990-tallet. Mye av æren for det tilfaller nettopp Howard Schnellenberger.

Schnellenberger ankom Miami i 1979 vel vitende om at universitetet der nylig hadde vurdert om de i det hele tatt skulle fortsette med amerikansk fotball. På noen korte år fikk han programmet fra randen av utryddelse til et nasjonalt mesterskap, og dermed var han sikret en velfortjent status som redningsmann. Samtidig hadde Miami Hurricanes blitt en svært ønsket destinasjon for mange av USAs aller beste high school-spillere.

Nå er Howard Schnellenberger altså død. I en alder av 87 år sovnet han stille inn lørdag 27.mars 2021.

The U var nok Schnellenbergers mest kjente mesterstykke. Det er ingen tvil om at det han overtok i 1979 og det han forlot etter det nasjonale mesterskapet i 1984 var to vidt forskjellige ting. Men trenerlegendens virke hverken startet eller stoppet i Miami. Han begynte som assistenttrener i 1959, og hadde 20 års erfaring fra både college og NFL når han overtok Miami Hurricanes. Etter tiden hos The U gikk ferden videre til USFL, før det deretter bar hjem til stedet han kom fra og University of Louisville. Det ble en rekke sesonger der, kronet av en seier over Alabama i Fiesta Bowl i 1991 som høydepunkt.

Deretter fulgte et mislykket opphold som hovedtrener for University of Oklahoma, og et karriereskifte som tydet på at han var ferdig med treneryrket. Slik skulle det imidlertid ikke bli; turen gikk tilbake til Florida hvor Schnellenberger fikk oppdraget med å starte Florida Atlantic sitt fotball-lag helt fra bunns av. Fra 2001 til 2011 var han hovedtrener der etter først å ha ledet arbeidet med å i det hele tatt stable laget på beina fra 1998. Florida Atlantic ble også en suksess, og spiller den dag i dag på høyeste universitetsnivå.

Ikke alt Schnellenberger tok i ble en suksess. Tiden som hovedtrener hos Baltimore Colts samt året hos Oklahoma kan i milde ordelag omtales som mindre heldige. Men det han skapte med både University of Miami og Florida Atlantic står som bautaer over en mann som fortjener et godt ettermæle.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x