I dag snakker vi om…importene!

Hvert år henter norske klubber såkalte importer til landet for å forsterke lagene sine. Det er typisk snakk om spillere fra USA, Canada og land i Europa som på et eller annet vis er betalt for å komme hit og bidra med sin kunnskap og sine atletiske evner. I tillegg henter noen klubber trenere; typisk hovedtrener for seniorlaget sitt.

I denne artikkelen kikker vi litt på de importene som er hentet inn for 2014-sesongen. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er en fullstendig oversikt: Det skyldes primært at definisjonen på hvem som er en importspiller er noe diffus. Dette betyr at det til tider også kan være en mismatch mellom hvem en klubb ser på som importspiller og hvem vi ser på som importspiller. Vårt utgangspunkt er at en spiller (eller trener) som er hentet til landet for å spille, og/eller får en form for betaling eller kompensasjon for å delta, er å regne som import. Det ligger også i sakens natur at en spiller som født og oppvokst i Norge nok ikke vil kunne regnes som import – han er neppe hentet til landet for å drive med amerikansk fotball.

 

Eidsvoll 1814s

Spillere: RB Kristin James (Northern State University, NCAA Div.II), LB/RB Riley Bowen (Shippensburg University, NCAA Div.II), DB/WR Luke Painter (Plymouth University, Storbritannia)

Trenere: Hovedtrener Geoff Buffum (Azusa Pacific University, NCAA Div.II).

Kommentar:
Buffum er genierklært over store deler av Europa, og han minsket ikke det inntrykket i sin første sesong i Norge i 2013. Eidsvoll kommer nok til å tviholde på ham så lenge de kan, og det er svært forståelig.

– At den beste spilleren i den norske serien i fjor het Kristin, det var det nok ikke så mange som hadde tippet på forhånd. Kristin James viste seg å være en glimrende runningback som gjorde Eidsvoll til en særdeles giftig motstander, og en sentral brikke i å sikre 1814s NM-gullet 2013. Han er tilbake i år, og er fortsatt en spiller motstanderne skal få slite godt med å stoppe.

Kristin James sine highlights fra fjoråret:

 

Riley Bowen viste seg også å være et svært godt tilskudd til 1814s. For de av oss som så kampfilm fra første serierunde i fjor var det rett og slett litt sjokkerende å se en spiller som var så høyt og lavt og overalt som Bowen var da.

Riley Bowen sine highlights fra college:

 

Luke Painter blir et nytt bekjentskap for norske tilskuere. Han spilte for Jaguariit i den finske toppserien i fjor, og er en britisk spiller som er atletisk og kompetent nok til å spille både DB og receiver.

Luke Painter sine highlights fra fjorårssesongen finner du her.


 

Kristiansand Gladiators

Justin Richard
Foto: Lukasz Kadziolka

Spillere: LB Justin Richard (Mount Allison, CIS), DB/WR Cody Smith, OL Lasse-Matti Nieminen (Jyväskylä Jaguariit, Finland), QB Dimitar Sevdin (York University, CIS), DL/TE Bartosz Kalejta (Husaria Szczecin, Polen)

Trenere: Hovedtrener Brad Smith (Chadron State, NCAA Div.II), Defensiv Koordinator Mike Garza (Colorado Mesa, NCAA Div.II).

Kommentar:
– Hovedtreneren kommer rett fra en større NCAA-skandale på Chadron State, men om vi kikker på innholdet i skandalen, så handler det primært om utenomsportslige finurligheter i NCAA-reglementet som ikke er noe å bekymre seg for under norske forhold. Det er ingen tvil om at Smith kommer med en sportslig bakgrunn som er særdeles solid; spørsmålet er om 3-års avtalen hans med Kristiansand blir 1-årig slik det har blitt for tidligere Gladiators-trenere. Vi håper de har truffet mer blink på tredje forsøk; de har ihvertfall fått inn deres mest meritterte trener noensinne, så om heller ikke dette lykkes etter planen så er det nok på tide å si «det er ikke deg, det er meg» snarere enn det motsatte.

Mike Garza blir et nytt bekjentskap i norsk liga. Han var Linebacker på universitetsnivå, og han ser ut som om han kunne blitt en solid plugg i forsvaret til Gladiators, men hans rolle er defensiv koordinator, ikke linebacker. At Gladiators har en egen erfaren trener som fokuserer på defense skal bli spennende å se utslaget av.

Justin Richard var en solid spiller for Gladiators i fjor, og det er godt forståelig at de henter ham inn igjen. Noen enorm playmaker kan han ikke sies å være, men han gir en trygghet i midten av forsvaret, kombinert med evne til å spille offense, som frigjør en del av de andre talentene i Kristiansand.

Justin Richard sine highlights fra fjoråret:

Justin Richard 2013 Highlights

 

Cody Smith var hos Kristiansand også i 2012-sesongen, så både han og de vet hva de får. Smith var en god bidragsyter på begge sider av ballen sist, i tillegg til på special teams. Han er en rask atlet som vet å bevege seg i sideledd også, og vil komme godt til nytte hos årets Gladiators-lag.

Cody Smith sine highlights fra 2012:

#1 Cody Smith - Kristiansand Gladiators

 

– Linjespilleren Lasse-Matti Nieminen kommer over fra Finland, og blir en sårt tiltrengt forsterkning etter at Alexander Durazo tok turen ned til Serbia. Noen Durazo-kvalitet kan man nok neppe forvente, men en spiller som har spilt på et solid nivå og som kan sine saker, det har vi tro på at Nieminen er.

Lasse-Matti Nieminens highlights fra fjoråret finner du via denne linken.

– Quarterbacken Dimitar Sevdin er en annen spiller som var på plass i Kristiansand allerede i fjor. Han kan både kaste og løpe, selv om det må kunne sies at han ikke akkurat er blant de bedre QBs vi har sett i ligaen. Sevdin var imidlertid god nok til å være med på å lede Kristiansand til sin andre NM-finale på rad, så slik sett har han bevist at han ikke er en hindring for at Gladiators skal kjempe i toppen. Spørsmålet er om han er god nok til å lede dem helt til topps.

– Linjemannen Bartosz Kalejta blir slik vi forstår det også å finne på Tight End i år. Kalejta kom til Gladiators før 2012-sesongen, og viste seg fort å være en virkelig god defensiv linjemann. Det er mye rart som dukker opp av potensielle spillere fra andre deler av Europa, men her gjorde Kristiansand en virkelig god rekruttering – dette er en spiller som har markert seg som et solid tilskudd til laget.

Bartosz Kalejta sine highlights fra 2012:

Bartosz Kalejta Highlights 2012


 

Lura Bulls

Jonathan Evans vs Eddie Lacy

Spillere: QB Reed Gottula (Fort Hays State, NCAA Div.II), LB Jonathan Evans (Auburn, NCAA Div.I FBS), RB Simon Sommerfeld (Hamburg Huskies, GFL2), OL Tom Levick (Birmingham Lions, BUAFL), DB Dominic Gould (Hertfordshire Hurricanes, BUAFL)

Trenere: Hovedtrener Reed Gottula.

Kommentar:
Gottula returnerer fra 2013 som spillende hovedtrener. Han er en solid QB, men det var tydelig at laget ikke var helt samspilte og trygge på systemet i fjor. Det bør være bedre i år 2 av Gottula sitt regime. Det blir trolig flere år uansett resultater i 2014, da Gottula er i ferd med å bosette seg permanent i Stavanger.

Reed Gottula sine highlights for Oslo Vikings 2009:

 

Jonathan Evans har utvilsomt en spennende bakgrunn fra toppen av universitetsnivå, inkludert å ha vunnet et nasjonalt mesterskap. Man er ikke i starting lineup i to sesonger på det nivået ved en tilfeldighet. Spørsmålet er hvordan han tilpasser seg å være del av et norsk lag. Bulls har riktignok gode fasiliteter og treningsforhold etter norsk standard, men det blekner sterkt om man sammenligner med hva Evans har opplevd i USA. Han er nok også vant med litt flere på trening, og ikke minst folk som gjør ting for spillerne – støtteapparat i Norge er knapt nok eksisterende.

Jonathan Evans kort filmklipp fra Auburn:

AU Football: Every Day... Jonathan Evans Gets "The Hammer" (Ep. 5)

 

Simon Sommerfeld er en tysk spiller som har vært innom landslaget deres som runningback, og som har hatt 1.000+ yards-sesonger i både GFL (for Kiel Baltic Hurricanes) og GFL2, senest i fjor. Han er utvilsomt en forsterkning for Bulls som vil merkes på banen.

Simon Sommerfeld sine highlights for Kiel Baltic Hurricanes:

Runningback Simon Sommerfeld #6, Kiel Baltic Hurricanes - Highlights 2009

 

Tom Levick er en britisk landslagsspiller som var i Stavanger også i fjor. Han er habil, uten å gjøre seg nevneverdig bemerket. Er det noe Bulls trenger, så er det offensiv linje – selv om vi ikke snakker om en spiller som hadde startet på amerikansk universitetsnivå.

Tom Levick sine highlights fra fjoråret:

 

Dominic Gould, som opprinnelig skulle til Kristiansand Gladiators tilbake i 2012, var også han i Stavanger en del av sesongen 2013. Han viste seg som en særdeles god spiller, og Bulls var ikke sene med å sikre ham flybillett til Stavanger for 2014-sesongen.

Dominic Gould sine highlights fra Hertfordshire Hurricanes:


 

Nidaros Domers

Jonathan Binks

Spillere: QB Dustin Hawke Willingham (Fort Scott, NCAA Div.II), OL Jonathan Binks (Hertfordshire Hurricanes, BUAFL)

Trenere:

Kommentar:
Dustin Hawke Willingham er utvilsomt en QB som kan spille både på dette og høyere nivå. Han har vært en enorm forsterkning for Domers, og har vært en medvirkende faktor til at de er konkurransedyktige, noe man virkelig fikk bevist når han gikk ut med skade tidlig i 2012-sesongen.

Dustin Hawke Willingham highlights siste to år:

Dustin Hawke Willingham QB #18 - Norway 2012 & 2013 (w/ music)

 

Domers har slik vi har forstått det ikke økonomi til å hente inn flere enn Dustin Hawke Willingham fra USA. Fjorårets svært solide amerikanske duo blir dermed halvert. Derimot har de funnet en billigere løsning et annet sted i Europa:

– Linjespilleren Jonathan Binks. Briten har tidligere spilt for bl.a. Herts Hurricanes, samme lag som Lura Bulls’ Dominic Gould. Ryktene skal ha det til at Binks er en solid linjespiller som vil kunne utføre en god jobb for Domers.

Jonathan Binks highlights for Hertfordshire Hurricanes 2012:

Hertfordshire Hurricanes v Loughborough Aces - BUAFL Semi-Final - 25th March 2012


 

Oslo Vikings

Brandon Weekes

Spillere: QB Derek Mann (Ottawa, CIS), WR/DB Brandon Weekes (Ottawa, CIS)

Trenere: Hovedtrener Eric Raisbeck.

Kommentar:
Raisbeck er et nytt bekjentskap i Norge. I fjor var han i Calanda Broncos, noe som i utgangspunktet borger for kvalitet. Vi snakker om en trener som har vært innom svært mange lag, typisk 1 sesong før han har dratt videre. Normalt er ikke det noe godt tegn, men samtidig er det ikke tvil om at han tross sin unge alder har sett og lært mye som kan være til god nytte for et lag som Vikings.

Mann og Weekes har vunnet NM-gull før; de var importer hos Vikings når laget sist vant Norgesmesterskapet i 2012.

Derek Mann er ingen superatlet, men han er nok heller ikke en spiller som taper kampen for deg: Med det Vikings har av personell vil han passe godt inn. I 2013 spilte han for Rostock Griffins i GFL2 (Tyskland). Det gikk ikke noe særlig, men om man ser på Mann sine statistikker for den sesongen, så var det trolig ikke han som var problemet i det laget.

Derek Mann sine highlights fra 2011:

 

Weekes er en stor fysisk receiver som vet å utnytte størrelsen sin. Han var en kjempesuksess på banen for Vikings i 2012, og det er nok ikke tvil om at Vikings håper å gjenta den opplevelsen.

Brandon Weekes sine highlights fra 2012:


 

Vålerenga Trolls

Scott Boer

Spillere: QB Scott Boer (Chapman University, NCAA Div.III)

Trenere: Hovedtrener Scott Boer.

Kommentar:
Boer har vært i Oslo over tid, og dette er fjerde sesongen hans for Trolls; det nærmer seg et punkt hvor han kanskje ikke hører helt hjemme under import-definisjonen, men samtidig var det slik han havnet i Norge: Vi tar ham med i denne oversikten. Boer er en fin fyr som «alle» har sansen for, og som fungerer bra som trener. Som QB har han sine begrensninger, selv om han nok fint hadde spasert inn på det norske landslaget hvis statsborgerskapet var et annet.

Scott Boer sine highlights fra USA:


 

Åsane Seahawks

Trevor Richter

Spillere: OL Trevor Richter (Fresno State, NCAA Div.I FBS)

Trenere:

Kommentar:
– Selv om de spiller i 2.divisjon, så henter Seahawks inn en importspiller. De slår på stortromma, og har funnet en solid linjemann fra øverste universitetsnivå. Hvilken betydning Trevor Richter får på banen gjenstår å se, men det er nok ikke tvil om at han vil kunne forbedre treningen for Åsane sine linjemenn betraktelig. Hans utfordring blir å holde seg motivert gjennom en hel sesong uten noe særlig motstand. Det er fort gjort å la seg bli dratt ned av nivået når man går fra et såpass høyt til et såpass lavt konkurransenivå. Det gjelder allerede i 1.divisjon, så tenk deg hvor mye det gjelder i 2.divisjon når vi vet hvor stor nivåforskjellen er bare mellom de to norske divisjonene.

Trevor Richter sine highlights fra Fresno State:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x