I morgen er det tid for Grey Cup!

2015_Grey_Cup

Årets viktigste dag innen kanadisk fotball er så like rundt hjørnet som det kan få blitt: I morgen spilles den 103dje Grey Cup-finalen i historien, og Ottawa RedBlacks krasjer med Edmonton Eskimos i oppgjøret som avgjør hvem som er mestere i CFL, verdens nest beste football-liga.

Som om ikke det var nok, så livestreames kampen gratis på nett! Vi legger ut link på vår webside i god tid før kampstart, som forøvrig er kl. 6PM ET i morgen søndag. For oss nordmenn betyr det en meget sen kveld, for det korresponderer med kl. 01:00 natt til mandag (strengt tatt har det naturligvis da blitt mandag..).

Henry Burris
Henry Burris (QB, Ottawa); kåret til ligaens beste spiller i 2015

RedBlacks – fra bunn til topp på 1 år

Det er som allerede nevnt Ottawa RedBlacks og Edmonton Eskimos som møtes. Om du ikke er så godt kjent med spesielt RedBlacks (eller REDBLACKS, som de ofte insisiterer på at det skal skrives), så er ikke det så rart. Det har vært CFL-lag i den kanadiske hovedstaden før, men RedBlacks hadde sin første sesong i fjor, hvor de stort sett ble brukt som feiekost av de andre lagene. I år har det imidlertid snudd skikkelig, og med den 40 år gamle superveteranen og legenden Henry Burris ved roret som QB har deres svært sterke angrepsspill slått knockout på de fleste motstanderne. Burris ble for noen få dager siden kåret til ligaens mest verdifulle spiller, og er utvilsomt på vei mot CFL sin Hall of Fame etter en lang og innholdsrik karriere med suksess hos flere lag. Han hadde ufattelige 5.703 yards passing i år. Til sammenligning hadde nestemann på lista i CFL ca. 1.200 færre yards enn Burris.

Derel Walker (WR, Edmonton); kåret til ligaens beste rookie 2015

Eskimos – en av de beste CFL-sesongene noensinne

Eskimos har på sin side også hatt en svært solid sesong; faktisk deres beste siden 1989 om vi ser på antall kamper vunnet vs. tapt. De gikk 14-4 i år, Ottawa vant på sin side 12 og tapte 6. Det er første gang Edmonton har vært i Grey Cup-finalen siden 2005. For RedBlacks sin del er det første gang, og for Ottawa (altså byen) sin del er det første gang siden 1981 at de har et lag med. I 1981 var det nettopp Edmonton som møtte Ottawa i finalen, og da vant Eskimos.

 

Kan Ottawa slå storfavorittene fra Edmonton?

Selv om Ottawa sitt angrepsspill, og spesielt kombinasjonen Henry Burris til WR Greg Ellingson fremheves som giftig (og han er ikke engang den receiveren med flest yards på laget! De har utrolige 4 stk. over 1.000 yards receiving i 2015), så er det Edmonton Eskimos som må finne seg i å ha favoritt-stempelet. Nesten alle eksperter tipper at Edmonton tar det hele, og det gjør de fleste fans også. Lagene har møtt hverandre to ganger tidligere i år; det endte med seier til Edmonton begge gangene. Med 11 poengs margin i Ottawa, og hjemme vant Edmonton med hele 29 poengs margin. Det er en av hovedårsakene til at Eskimos er klare favoritter.

Noen har også pekt på at Ottawa har en lang reise ut til Winnipeg hvor Grey Cup går, i motsetning til Edmonton, som har langt kortere avstand. Vi tror ikke det spiller noen nevneverdig rolle; RedBlacks har faktisk vunnet 3 av 5 kamper de har spilt i de vestre provinsene i år. Det er bare det at tapene har kommet mot Calgary og Edmonton; de to klart beste lagene i CFL sin West-pulje i år.

Det skal bli interessant. Det er mange forskjeller siden de to lagene møttes sist. Eksempelvis er det en annen QB (Mike Reilly) som har startet brorparten av sesongen for Edmonton, enn han som spilte begge de to kampene mot Ottawa tidlig i sesongen (Matt Nichols).

 

Highlights fra semi-finalene

Som en oppvarming til morgendagens kamp finner du høydepunktene fra semi-finalene. Først Ottawa RedBlacks mot Hamilton Tiger-Cats:

Ottawa 35 vs. Hamilton 28 | Eastern Final Recap

Hele kampen finner du her.

 

Edmonton Eskimos mot Calgary Stampeders:

Edmonton 45 vs. Calgary 31 | Western Final Recap

Hele kampen finner du her.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x