Spasiba! Amerikansk fotball i Russland – kom med glasnost

Norge har tre naboland vi deler en grense langs land med. Sverige, Finland og Russland. Sistnevnte var fortsatt del av Sovjetunionen når amerikansk fotball for første gang begynte å røre på seg innenfor landet deres. Noen få år etter at klubbfotballen var i gang i Norge, hadde også russerne oppdaget den spennende sporten amerikansk fotball.

Det var tiden for Glasnost og Perestrojka, Sovjetunionen var i endring og Mikhail Gorbatsjov sørget for at dørene for en ny tid ble åpnet. I den lukkede byen Chelyabinsk-65 (som ikke må forveksles med den nærliggende storbyen Chelyabinsk, eller Tsjeljabinsk som den kalles på norsk i våre dager), i skyggen av Ural-fjellene, satt en kar som ville få sporten opp å gå i sin egen by. Han het Alexander Kovrigin, og hadde oppdaget idretten når han var i den Sovjetiske marinen på Kamtsjatkahalvøya.

Vi er ikke helt sikre på koblingen mellom Kamtsjakta, sovjetisk marine og amerikansk fotball, men det kan vel tenkes at man fikk inn TV-kanaler som viste sporten eller at periskopet på en sovjetisk ubåt fanget opp Tokyo Bowl eller lignende -fantasien er en fin venn- og resultatet ble uansett at Kovrigin startet det som skulle bli det første laget i Russland: Chelyabinsk Federals.

Laget holdt som nevnt til i Chelyabinsk-65, som i dag heter Ozersk. Vi snakker om en by på størrelse med Kristiansand. Det ligger en betydelig ironi i at det første amerikansk fotball-laget i Russland startet der. Ozersk var nemlig stedet hvor russerne lagde atombomber (og noen ganger gikk ikke akkurat det så bra…) med tanke på å angripe USA om man så seg nødt til det. I en russers egne ord:

This Federals team was based in closed city Chelyabinsk-65 where they made atom bomb just in case we need to nuke USA. The irony of that.

Året dette fant sted? 1987. Amerikansk fotball i Norge hadde akkurat rukket å se sin første NM-finale finne sted, så vi var ikke akkurat langt foran i løypa.

Tilbake til russerne: I 1988 spilte Federals sin første kamp, og den skulle vi likt å se. De spilte nemlig ikke mot et annet lag i samme idrett, men et rugby-lag fra Moskva! Det minner i grunnen mistenkelig om sportens start, og f.eks. kampen mellom McGill (Montreal, Canada) og Harvard 14.mai 1874.

1989 så et par amerikanske lag (som vi aldri har hørt om: De benevnes som «Stars» og «Bummers». Spesielt det sistnevnte navnet er i overkant spesielt) komme til Moskva for å vise frem sporten. I kjølvannet av det begynte amerikansk fotball virkelig å bli en idrett i Sovjet, med lag i Moskva, Donetsk, Minsk og så videre. Når Sovjetunionen ble oppløst få år senere var med andre ord amerikansk fotball spredt til en rekke land i det tidligere kommunistiske imperiet.

Hvordan så dette egentlig ut? To TV-reportasjer fra henholdsvis 1990 og 1992 røper at det nok tok en god del år før man fikk nivået opp til noenlunde OK. La oss se TV-reportasjen fra 1992 først:

1992 TV o Chelyabinsk Federals

Som man kan se av reportasjen røper den at russerne lot seg inspirere av det som foregikk i Tysk-talende land, med tyske amerikansk fotball-magasiner blant lesestoffet.

Reportasjen fra 1990, som du finner nedenfor, er en skatt av en tidskapsel. Denne TV-reportasjen inneholder en helt fantastisk musikkvideo blandet med amerikansk fotball-klipp som er verdt å se bare for å nyte Sovjetisk progresjon a la 1990 kombinert med mote og musikk av en annen verden:

1990 TV o Chelyabinsk Federals

 

Chelyabinsk Federals holder det fortsatt gående, og er fortsatt basert i Ozersk.

 

Takk til Stanislav Rynkevich (First & Goal) for inspirasjon og bidrag til informasjon som resulterte i denne artikkelen!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x