Vi spår 1.divisjon 2017 – Del 1

Hurricanes og Olavs Menn møtes igjen. Foto: Robin Sayyah

23.april er det duket for seriestart i 1.divisjon, det nest høyeste nivået i Norge. Fire lag står klare ved startstreken for å konkurrere om å være best blant de nest beste, og kanskje bevise at de fortjener sjansen til å spille på landets øverste nivå; Eliteserien.

I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over 1.divisjon 2017 før vi de kommende dagene går inn på hvert enkelt lag, og til slutt gir deg spådommene for hvordan vi tror det hele ender opp.

Mye har skjedd siden 2016. Da bestod 1.divisjon av 5 lag. 3 av dem er ikke lenger i divisjonen, mens 2 nye er på plass. De tre som ikke lenger er å finne i 1.divisjon er Åsane Seahawks (Eliteserien), NTNUI Nidaros Domers (ute av seriespill) og Drammen Warriors (ute av seriespill). I utgangspunktet skulle Domers også vært i Eliteserien, mens Warriors fortsatt skulle vært i 1.divisjon. Slik blir det ikke, da de to sistnevnte lagene trakk seg før årets sesong startet. Vi ser dem igjen i 2.divisjon 2018 – håper vi.

Nok om dem; denne artikkelserien skal handle om 1.divisjon og de lagene som faktisk er på banen der. Vi begynner med en sniktitt på lagene, som vi altså går dypere inn i de nærmeste dagene i egne artikler.

Lagene i 1.divisjon
onepixel

 • Haugesund Hurricanes er et av to lag i årets 1.divisjon som også var der i fjor. Da sleit de i en rekke kamper, men hadde også klare unntak hvor de bet godt i fra seg. Klubben som begynte med 80+ på noen av de første treningene i sin historie har gradvis blitt færre spillere, og indikerte i et podkast-intervju at treningsoppmøtet på ingen måte gjør det lett å få frem et godt produkt. Allikevel; det er en god porsjon talent her, og spesielt er det mye håp rundt at den nyankomne amerikaneren Devin Gray kommer til å gi laget et ess i ermet. Det tviler vi ikke på, men da må samtidig Hurricanes ha nok folk rundt ham til at det ikke blir én spiller som blir bedt om å bære lasset i alle spillets tre faser. Slike ting har en tendens til å ende i fallitt. Har Haugesund en bred og god nok stall til å unngå det, og dermed kjempe i toppen av divisjonen?
  onepixel
 • Kolbotn Hunters var skuffet når de for et par år siden tapte tidenes kvalifiseringskamp mot Drammen Warriors på Jordal kunstgress i Oslo. Vinneren av oppgjøret var blant lagene som ville gå fra 2.divisjon til den nye 1.divisjonen året etter. Hunters gjorde en solid figur, men det var til slutt Drammen som trakk det lengste strået. På høsten i fjor fikk imidlertid Hunters muligheten til å rykke opp, og takket ja til det. Nå er de i 1.divisjon, og mange er spente på hvordan de vil hevde seg der. Kan de henge med de «litt større gutta», eller blir de smågutter i dette selskapet? Det gjenstår å se; alt vi vet er at Kolbotn har en tradisjon for å bite tennene sammen og overraske med noe høyere nivå enn forventet når de er nederlagsdømt. Den egenskapen kan det hende at de må vise i år…
  onepixel
 • Kristiansand Gladiators rykket opp fra 2.divisjon etter å ha vært suverene der. Nå er det neppe mange som tenkte på dem som et 2.divisjonslag i utgangspunktet: I 2014 vant de NM-gull etter flere sesonger i Eliteserien, og de har fortsatt en kjerne av spillere med erfaring derfra. Etter å ha trukket laget før 2015-sesongen begynte de i fjor den lange ferden tilbake til toppnivå, og i år har de altså kommet til 1.divisjon. Det skal bli interessant å se, for lagene de møter i år holder faktisk et klart bedre nivå enn lagene i 2.divisjon. Kan Gladiators gå ubeseiret for andre sesong på rad, eller møter de overmakten i noen av årets motstandere?
  onepixel
 • Olavs Menn fra Sarpsborg har overvintret i 1.divisjon, og er klare for en ny sesong i divisjonen hvor de har sett ut til å høre hjemme. I fjor holdt de det jevnt mot både topp og bunn i divisjonen til tider, men hadde også oppgjør hvor det gikk skeis – blant annet mot Haugesund på bortebane. Olavs Menn har vært preget av primus motor Travis Cornwell både på og utenfor banen; i år blir akkurat det annerledes ettersom han ikke er å finne som spiller. Vi er usikre på om det er negativt; de har blitt styrket ved at nettopp Cornwell er på sidelinjen som en ren trener, og det skader nok heller ikke at man har innsett at en ny QB med fordel kan settes i en bedre posisjon gjennom et nytt offensivt system. Kan de grepene gi dette laget den justeringen for å ta divisjonsseieren?
  onepixel
Lasse Aaberg og Gladiators er klare for 1.divisjon. Foto: Lukasz Kadziolka

Dette var en liten smakebit på hva du har i vente. Vi har pratet med alle lagene og vil gi en detaljert presentasjon av hvert lag i dagene som kommer. Flere av våre skribenter bidrar. Utover sesongen er det flere som kommer til å bidra med mye vettugt, og navn som Thomas Olsen, Sveinung Løfaldli og JM Henriksen vil nok dukke opp som forfattere av våre innlegg og synspunkter knyttet til 1.divisjon, med de to førstnevnte som mest sentrale. Til tider betyr det at tekster skrevet med en person som forfatter av artikkelen, kan inneholde tekst fra flere andre skribenter. Det vil også være betydelige bidrag fra flere andre i redaksjonen også, blant annet via podkast-sekvenser og potensielt statistikk-føring.

 

Våre vurderinger

Som for Eliteserien i fjor gir vi hvert lag en subjektiv karakter innenfor forskjellige kategorier. Skalaen er som følger:

F: Kategorien er ikke representert hos laget og får stryk.

D: Laget vil bare unntaksvis greie å fungere innenfor kategorien.

C: Laget vil fungere innen kategorien men med begrensninger

B: Laget vil fungere bra innen kategorien uten stor oppside eller nedside

A: Laget vil fungere svært bra innen kategorien med stor oppside.

I tillegg vil hver karakter kunne motta både minus () og pluss (+)

Det er verdt å merke seg at skalaen brukes likt på tvers av 1.divisjon og Eliteserien. Det betyr at du faktisk kan sammenligne hva vi tror om lags styrker og svakheter i 1.divisjon med lagene i Eliteserien. Det betyr også at 1.divisjonslagene kanskje avviker litt fra å ligge høyt på skalaen da sammenligningsgrunnlaget tildels er lag som spiller på et høyere nivå. Vi har vurdert det som mer interessant å vurdere de to øverste nivåene i seriespillet på likt grunnlag, enn å vurdere dem utelukkende opp mot eget divisjonsnivå.

Det er åpenbart mange fallgruber når man vurderer lag såpass konkret med begrenset tilgang til informasjon (spesielt egne vurderinger via å se kamper, scrimmager og film) slik det er i den norske forsesongen. Når vi allikevel gjør dette, så er det fordi det kan være morsomt å lese, irriterende å lese, og gi engasjement. Ikke minst: Det vil kunne gi deg en pekepinn om lagenes identitet. Og så er det opp til hvert enkelt lag å bevise at alle karakterene på nettopp dem burde vært A+ 😉

 

 

Årets kampoppsett

Årets oppsett måtte justeres i kjølvannet av at Drammen trakk seg. Det er oppsettet pr. forbundets webside 8.april vi har gjengitt ovenfor.

Vi gjør oppmerksom på at endringer av enkeltkamper fra tid til annen kan forekomme, og forbundets webside er stedet å oppsøke for en oppdatert offisiell oversikt (samt ikke minst offisielle resultater). Vi henger med i svingene så godt vi kan, men preges nok til tider av at informasjonsflyten i norsk amerikansk fotball fortsatt har mye å gå på for å holde et tilfredsstillende nivå når det kommer til kommunikasjon og åpenhet.

Okke som: Alle lagene i 1.divisjon har nå 6 kamper i sitt seriespill og man møter de tre motstanderlagene 2 ganger – en gang hjemme og en gang borte. Det er altså et rimelig standard og forståelig oppsett man har endt opp med. Første serierunde er helgen 22-23.april med to kamper søndag den første kamphelgen. Siste serierunde består av en kamp som går 25.juni. Det er ikke noe sluttspill; vinneren av serietabellen er vinneren av 1.divisjon 2017.

Dette er en markant forskjell fra fjoråret når det gjelder sluttspill: I 2016 endte de beste lagene fra 1.divisjon opp i NM-sluttspillet. Det var et godt trekk på mange vis, men møtte knallhard kritikk fra enkelte som snudde på flisa og fant det negative i det. Det var forsåvidt et helt kurant poeng rundt at kun toppnivået kan ha importspillere fra utenfor den europeiske økonomiske sonen (= Nord-Amerika, f.eks…), og 1.divisjon kunne altså ikke det. Riktignok hadde ingen 1.divisjonsklubber importer uansett, men nå skal vi ikke gripe fatt i alle logiske brister i diskusjonen som man koste seg med i fjor. Poenget er uansett dette: I år er ikke 1.divisjon del av NM-sluttspillet, og har heller ikke noe sluttspill. Så vet du det 🙂

 

Vår gjennomgang kommende dager

amfotball logo sh

De kommende fire dagene kommer våre vurderinger av 1.divisjon. Vi har lagt opp til én artikkel om hvert lag, med en avsluttende artikkel med våre forhåndstips for sesongen. Vi har etterspurt en del informasjon fra lagene for å kunne skrive forhåndsartiklene, og fått rask og god respons i de aller fleste tilfeller i både 1.divisjon og Eliteserien. I flere av tilfellene er responsen langt over forventet, og det er svært positivt å se at enda flere enn før ser verdien i å gi meget solide bidrag!

Vi må imidlertid gjøre oppmerksom på at vi i skrivende stund fortsatt mangler informasjon fra blant annet et 1.divisjonslag. Vi håper det ordner seg i løpet av dagen, slik at vi kan få på plass forhåndsartikler for samtlige av 1.divisjonslagene.

Artiklene om lagene tilsvarer det vi gjorde for Eliteserien i 2015 og 2016; noen faktaopplysninger etterfulgt av en lagpresentasjon hvor vi går igjennom posisjon for posisjon og en mer helhetlig vurdering, i tillegg til et kort tilbakeblikk på fjoråret.

Vi begynner gjennomgangen med to artikler i morgen, deretter er det to artikler onsdag, og torsdag er det en siste artikkel.

Vi håper at du liker det du leser -ihvertfall generelt sett- og at det gir deg bakgrunnsinformasjon som gjør det enda kjekkere å følge med på norsk 1.divisjon 2017!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x