Tidens Tann: Før livestreaming og NFL Gamepass…

De siste fem årene har livestreaming av amerikansk fotball virkelig tatt av på nær sagt alle nivåer. Det siste tiåret har NFL utviklet sine løsninger rundt formidling av sine kamper (med mer) at om man tok en tidsmaskin 15-20 år tilbake ville det nærmest fremstått som en drøm.

Hva da med nyvinninger før i tida? Vel; det finnes noen morsomme eksempler på at utvikling på ingen måte er forbeholdt vår tid. La oss ta en kikk på denne avisartikkelen fra 1892:

nyvinninger-radiotelefon-the-evening-world-18921119

1892 altså, og en smart eks-student mekket opp livesending av kamp via telefon. Ønsket om å få med seg kamper har med andre ord alltid vært stort, og oppfinnsomhet følger gjerne i kjølvannet av det! Yale vant forøvrig kampen 6-0, men kampen huskes aller best (ehm…om den huskes, da. Fortjener ihvertfall å huskes for det vi nå skal nevne:) for det Harvard gjorde i begynnelsen av 2.halvdel. Da introduserte de for første gang «Flying Wedge«, og dermed var det noen har argumentert for at var tidenes suverent beste spill-konsept introdusert. Det er faktisk skrevet bok om spillet:

faksimile-fra-the-rise-and-fall-of-the-flying-wedge-footballs-most-controversial-play
Faksimile fra boka ‘The Rise and Fall of the Flying Wedge: Football’s Most Controversial Play’

‘Flying Wedgeæ’ var så bra og så brutalt at det skulle være ansvarlig for en rekke dødsfall de kommende årene før spillet ble ulovlig. Det skulle vært interessant å høre hvordan det ble formidlet i det vi vil anta var tidenes første «telefon-streaming» av en kamp!

Men historien har flere godbiter til oss – hva med denne artikkelen fra 1916:

nyvinninger-bilreise-vancouver-daily-world-19161023

Vi tør tippe at bilturen i 1916 var hakket mer strabasiøs enn tilsvarende tur ville vært nå, 100 år seinere…

Oregon het forøvrig ikke Ducks som kallenavn for 100 år siden; da var de kjent som Oregon Webfoots. Som er en annen måte å si Ducks på, forsåvidt. Oregon het Webfoots fra sin første sesong i 1894, og helt frem til de skiftet navn til Ducks i forkant av 1978-sesongen. 21.oktober 1916 vant Oregon kampen over Cal med 39-14 foran ca. 10.000 tilskuere. Det skulle vise seg å være de to eneste touchdowns Oregon tillot den sesongen; de vant 7 av 8 kamper, og kun en 0-0 uavgjort mot Washington forhindret en feilfri sesong. Totalt tillot de 17 poeng, som må kunne sies å ha vært sterkt defensivt spill! Den langtreisende fansen fikk med andre ord valuta for pengene når de så en av sesongens mest spennende kamper. Vi lurer på om de tok turen ned til Rose Bowl noen måneder seinere når Oregon slo Penn 14-0…

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x