Var NFL Europe bra for å utvikle Quarterbacker?

Kurt Warner NFLE - Foto Srdjan Petrovic

NFL Europe er historie nå. I mange år på 1990- og 2000-tallet hadde NFL en slags farmerliga i Europa, med lag fra land som Spania, Tyskland, Skottland, England og Nederland.

De som spilte i ligaen var primært amerikanere, og gjerne da spillere som vaket i grensen opp mot å være på NFL-rostere. Spillerne var i stor grad allokert til sine respektive NFL Europe-lag av NFL-lag. I tillegg var det mikset inn en og annen europeer, meksikaner eller japaner.

Jake Delhomme NFLENoen spillere gikk fra NFL Europe til NFL og opplevde suksess. Den kanskje aller største suksess-historien av dem alle er en QB: Kurt Warner. Han kom fra «ingenting» og endte opp med Super Bowl-seier og noen av de mest fenomenale sesongene en QB har levert i NFL. Nå er han i Hall of Fame-diskusjonen.

Andre QBer som var innom NFL Europe før det ble positive opplevelser i NFL selv, er f.eks. Brad Johnson (også Super Bowl-vinner), Jon Kitna, Scott Mitchell og Jake Delhomme.

Var NFL Europe en suksessfaktor for å skape NFL-QBer? Tja. Man kan hevde det om man ser på navnene ovenfor. Men…

 • Ingen av dem er blant de QBene som var topp 10 i NFL Europe sin historie.
 • Kurt Warner tok definitivt ikke skade av sin ene sesong i ligaen, men det var nok helst Arena League som satte ham opp for senere suksess i NFL.
 • Jake Delhomme var i NFL Europe…som backup for Kurt Warner. Noe fikk han spilt, men han synes ikke som noen gigant i NFL Europe-sammenheng.
 • Brad Johnson kastet flere interceptions enn TDs i NFL Europe. Det han gjorde i farmerligaen speiler ikke seinere suksess.
 • Jon Kitna og Scott Mitchell hadde begge flere TDs enn INTs, en levelig passer rating, og generelt greie stats i NFL Europe. Om man ser bort i fra en completion % på hhv. 53,9 og 55,7 da.

Det var mange NFL QBer som var innom NFL Europe; det ligger litt i sakens natur at NFL-lagene plasserte 3rd og 4th-stringere der, og gjerne unge spillere som potensielt kunne bli noe seinere. Da vil det også være noen navn som dukker opp, slik vi ser ovenfor.

Om vi derimot ser på de som lyktes best i NFL Europe? Hva gjorde de i NFL? La oss se på de 10 beste QBene i NFL Europe sin historie. Da snakker vi om de 10 som var startere og hadde minst 1 sesong i ligaen, OG som hadde best passer rating der:Rohan Davey NFLE

 1. Danny Wuerffel. 107,2 passer rating, 25 TDs, 7 INTs i NFLE. NFL: 56,4 / 12 / 22
 2. David Archer. 107 passer rating, 23 TDs, 3 INTs i NFLE. NFL: 50,8 / 18 / 30
 3. Rohan Davey. 105,6. 19 TDs, 6 INTs. NFL: 56,5 / 0 / 0
 4. Jim Arellanes. 99,8. 16 TDs, 5 INTs. NFL: 0 / 0 / 0
 5. J.T. O’Sullivan. 99,2. 26 TDs, 12 INTs. NFL: 69,9 / 9 / 13
 6. Reggie Slack. 98,2. 12 TDs, 7 INTs. NFL: 0 / 0 / 0
 7. Dave Ragone. 97,5. 13 TDs, 2 INTs. NFL: 47,4 / 0 / 1
 8. Gibran Hamdan. 96,9. 20 TDs, 8 INTs. NFL: 58,3 / 0 / 0
 9. Craig Nall. 95,9. 18 TDs, 7 INTs. NFL: 123,8 / 5 / 0
 10. Jonathan Quinn. 95,2. 24 TDs, 9 INTs. NFL: 60,4 / 4 / 7

Craig Nall er den eneste som skiller seg ut med positiv suksess i NFL av topp 10. Nåja; positiv suksess i forstand av at han kom inn i slutten av noen kamper når Brett Favre var ferdig for dagen. Totalt ble det 402 passing yards på ham i NFL, så det sier noe om volumet på suksessen.

Kort fortalt: Å lykkes i NFL Europe var ingen indikator på at man skulle ende opp som en suksessrik QB i NFL. Mange av disse spillerne fikk ikke vanvittig gode muligheter i NFL, men når alt kommer til alt var det en årsak til at de var allokert til en farmerliga. NFL Europe var ikke et fødested for gode QBer, men derimot et sted såpass mange NFL-aktuelle spillere var innom at noen suksesshistorier var mer eller mindre nødt til å dukke opp.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x