Europeisk QB; går det an da?

QB Marco Ehrenfried - Tyskland
Marco Ehrenfried

Når vi tenker på QB-posisjonen, tenker vi gjerne på en spiller som ikke bare er en habil atlet, men som har eksepsjonelt god spilleforståelse. Mer enn noen andre på banen forventer vi gjerne at han har fått amerikansk fotball med morsmelken.

Hva skjer da når QBen slettes ikke har vokst opp i en liten fotball-gal by i Pennsylvania eller Texas? Hva skjer når han har vokst opp i forstedene til Paris, i Svendborg, Västerås, Lillesand eller Heidelberg?

Svar: Det kommer an på personen. De siste årene har en rekke spennende QBer bevist at nasjonalitet eller hvor man har vokst opp ikke er ensbetydende med hva man kan prestere på posisjonen. Riktignok er det et vanvittig langt lerret å bleke før vi ser en finsk, norsk eller italiensk QB i NFL, men spillere med et annet statsborgerskap enn amerikansk eller kanadisk, og en annen erfaringsbakgrunn enn fra Nord-Amerika, har for lengst bevist at man kan vinne i gode ligaer også med en lokal kar.

Anders Hermodsson
Anders Hermodsson (midten)

Noen ganger finner trenere måter å vinne hvor QBen blir en mindre viktig figur, men andre ganger beviser også europeiske QBer at de kan være «rocket man» som styrer et giftig angrep også i luften.

Tyske Marco Ehrenfried kan stå som et godt eksempel på det sistnevnte. Nå tapte riktignok laget hans den tyske finalen med glans, og Ehrenfried så ikke ut som gull i den kampen selv heller, men både i flere landskamper og gjennom den tyske sesongen i fjor (og flere år før det) har han bevist at han kvalitetsmessig kan utkonkurrere import-spillere på QB-posisjonen.

Ehrenfrieds 4.521 yards passing, 46 TDs gjennom lufta (mot 12 interceptions) og 62,5% completions forteller om en suksess som bidrar til at laget blir bedre, ikke en spiller som begrenser lagets muligheter.

Christoph Gross
Christoph Gross

Han er ikke alene. Østerrikes Christoph Gross, som nå har lagt opp på tross av sin unge alder, Danmarks Alexander Cimadon (også nå lagt opp), og Sveriges Anders Hermodsson kan alle stå som eksempler på at man både kan etablere seg i toppen av en liga hvor de fleste QBer er Nord-Amerikanere, og man kan vinne på grunn av QBens bidrag.

Her hjemme har vi sett flere spennende QBer de senere årene. Eidsvoll har hatt god suksess med Eivind Brekke ved roret de senere årene, AFC Show lyktes godt med Pål Dannevig i en årrekke, og vi skal heller ikke glemme at unggutter som Vålerenga Trolls’ Kasper Tveter og Atle Haaland er på vei opp – for å nevne noen. Nidaros Domers sin Johannes Moe var et navn flere bet seg merke i forrige U17-sesong; det skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg i årene som kommer.

Tilbake til Tyskland, og Schwäbisch Hall Unicorns, sin startende QB – Marco Ehrenfried. Her får du et innblikk i hva han står for på en bane:

Highlight tape Marco Ehrenfried 2014

 

Kan man vinne med en europeisk QB? Ja; det kan man.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x