Året hos Amerikansk Fotball 2016 – i tall

Vi har passert 2016, og i går la vi ut en årsrevy for året som gikk. Men hvem fulgte egentlig med på det som ble skrevet i 2016? Hvor mange er det som bryr seg om å lese om amerikansk fotball på norsk her hos oss? Det spørsmålet gir vi deg noen tall på i denne artikkelen.

 

Vi hadde besøkende fra mange land også i 2016

La oss først få takke for følget! Om du leser disse ordene, så er du en av svært mange som har kikket på det vi har publisert i løpet av de 365 dagene som gikk. Vi kjører et par statistikk-program for å holde rede på trafikken inn på Amerikansk Fotball. Vi har i løpet av året hatt besøkende fra 115 forskjellige land. Av disse er det som tidligere år en klar overvekt fra Norge; av de 242.164 besøkene vi hadde i 2016, er ca. 91% (mot 69% i 2015) fra Norge. Deretter følger USA (3,1%), Sverige (1,7%), Danmark (0,7%), Tyskland (0,5%), Storbritannia (0,4%), Spania (0,3%), Island (0,2%), Finland (0,2%) og Sveits (0,2%) som tilsammen utgjør de 10 landene som har mest besøk på siden.

Det er verdt å merke seg at selv om vi har besøk fra mange land, så var det i 2016 enda klarere enn i 2015 at det å skrive på norsk stort sett tiltrekker seg folk hvor norsk er offisielt språk…Det burde ikke overraske noen. Det overrasker oss riktignok at det har økt såpass kontra året før prosentmessig. Vi har nok hatt flere saker som omhandler våre venner i Sverige (og svenske spillere i USA), og det bidrar nok til at trafikken fra grannlandet større enn fra våre venner i Danmark og Finland som fortsatt stort sett bryr seg døyten i hva som skrives på norsk.

Ellers hadde vi tidligere en god del trafikk fra Israel og Ukraina; denne har forsvunnet nesten helt vekk.

Vi har altså hatt 242.164 besøk i året som gikk. Det er ned fra 265.691 i 2015. Januar og februar var høyere i 2016 enn 2015, men april og mai var noe lavere enn året før. Juni var hakket høyere igjen, mens juli, august, september og oktober var lavere. November var høyere, mens desember har vært et par tusen lavere enn det var i 2015. Den klart største nedgangen var september, som var halvert fra året før. Februar 2016 var på den annen side nesten 1/3 høyere enn 2015, mens juli 2016 var 1/3 lavere enn 2015. I de andre månedene er forskjellene egentlig ikke så dramatiske.

242.164 er ikke identisk med unike personer, men besøk fordelt pr. dag. En IP-adresse som er innom 1 av våre sider teller som 1 besøk, en IP-adresse som er innom 2 av våre sider teller som 2 besøk i denne sammenheng. Ut fra tilgjengelige statistikker og erfaring med disse kan vi gå ut fra at en besøkende (= 1 IP-adresse) har 1,6 leste sider pr. dag. Det betyr at vi har hatt ca. 151.000 unike besøkende (igjen; fordelt pr. dag) i løpet av året, mot ca. 166.000 i 2015.

Nå skal vi legge til at vi nok har ganske mange som er innom siden enten daglig eller flere ganger i uka, så det er stor sannsynlighet for at mange er gjengangere fra dag til dag. Det er heller ikke helt unaturlig at noen personer er innom siden fra forskjellige IP-adresser også på samme dag, så det må tas med i beregningen. Allikevel; å telle besøk via IP-adresser er en ganske vanlig standard for telling, og det vi kan forholde oss til. Vi har et snitt på 662 besøk pr. dag, og med brøken på 1,6 leste sider pr. besøkende gir dette 414 unike besøkende pr. dag. Dette har variert en god del i løpet av året, og spesielt i august, november og desember var tallene lavere. I april var snittet på sitt høyeste, med 1.162 besøk pr. dag. Disse tallene kan sammenlignes med 2015, hvor de var respektive 728, 455 og 1.295 (sistnevnte tall var også i 2015 i april).

Antall besøk pr. måned i 2016

Den beste dagen i 2016 var Super Bowl-søndag med sine rundt 4.500 besøk. Til sammenligning var det NM-finalen som ledet an i 2015, og da hadde vi 5.130 besøk. I 2015 hadde vi en dag som duppet under 100 besøk; det hadde vi ikke i 2016. Ingen dag var under tresifret. Antallet besøkende var klart høyest i månedene rundt den norske sesongen, og lavere ellers i året. Spesielt lave måneder er juli etter NM-finalen er unnagjort, august, november og desember.

Vi bør nok legge til at vi bruker to statistikk-program, og de viser en del forskjeller selv om trendene er like. Det vi har lagt til grunn i alt utenom dette avsnittet, er det som viser de totalt sett mest konservative tallene. Det andre programmet sier bl.a. følgende tall for 2016:

  • 198.029 besøkende
  • 745.600 besøk
  • 11.378 besøk (av 3.388 besøkende) Super Bowl-søndag
Besøk så langt 1.januar 2017: Fra 25 land.

Hvordan kommer trafikken til Amerikansk Fotball?

 

At vi begynte livet som en Facebook-side gjenspeiler fortsatt hvordan folk finner frem til hva som ligger på websiden. Den STORE majoriteten av folk som finner frem til siden, kommer via linkene vi poster på Facebook. Deretter ser vi at det er en stadig økning i folk som finner siden via Google-søk; noe som var særlig tydelig i ukene før -og dagene etter- Super Bowl. Twitter bidrar også noe, samt at kilder som f.eks. Startsiden gir en og annen besøkende, det samme gir forbundets webside, Swedish Football Network, Nettavisen sitt kommentarfelt (knyttet til én spesifikk sak) og VG sitt diskusjonsforum.

Svært, svært få kommer via linker fra norske amerikansk fotball-klubber eller tilsvarende kilder. I det hele tatt legger vi merke til at det norske amerikansk fotball-miljøet er lite interessert i å promotere egen idrett gjennom kryssposting og linking på tvers av websider, facebook-sider og tilsvarende plattformer. Dette avsnittet er forøvrig tilnærmet identisk som det var i etterkant av 2015; fokus på slike ting har ikke endret seg i det norske amerikansk fotball-miljøet. Det er ikke slik at trafikk til vår side eller til andre klubber er negativt for ens egen klubb; dette er en vinn-vinn situasjon. Vi har brukt noen år nå til å skrive om norske klubbers aktiviteter (det aller meste positivt, men vi tar naturligvis også opp kritikkverdige forhold), og forventer at medie-ansvarlige i klubbene etterhvert ser hvor mye man kan få gratis ut av dette. Vi er glade for at det finnes unntak for denne regelen, men norsk amerikansk fotball må heller komme dit at unntaket for regelen er de som feiler i å hente ut denne gevinsten!

Vi skal legge til at det har begynt å dukke opp noe trafikk fra henholdsvis Vålerenga Trolls og Tromsø Trailblazers sine websider i tillegg til enkelte delinger av saker på Facebook, og setter pris på det!

Samtidig: Vi ser ikke spesielt mye utgående trafikk heller. Noe er det, men ofte virker det som om leserne velger andre veier videre enn å trykke på linker i artikler vi har skrevet. Noen er det allikevel, og gjerne der det henvises til ytterligere informasjon liggende hos andre. Det prøver vi derfor ofte å få gjort når hoveddelen av informasjon er hentet fra en spesifikk kilde som selv er tilgjengelig online.

 

Hva legger vi ut?

 

Publisering av nye saker 1.februar 2016 – 1.januar 2017

Vi har senket tempoet ytterligere i året som har gått. Fra rundt 4 saker pr. dag i snitt når vi var en ren Facebook-side, til 3 saker pr. dag i snitt i 2015, og et snitt mellom 2 og 3 i 2016. Det er fortsatt et høyt trykk i publiseringsfrekvens hos oss, men spesielt høsten 2016 gjorde andre utfordringer hos den av oss som publiserer klart flest saker at det ble noen stille dager underveis.

Målet i fortsettelsen er fortsatt 3 saker i snitt på Facebook-siden, men vi har et betydelig arkiv av eldre saker som fortsatt er aktuelle. Derfor vil det fort kunne bli slik at 1 av de 3 er en tidligere publisert sak. Det hender at vi poster gammelt innhold som vi mener fortjener mer dagslys enn de allerede har fått, og det vil vi fortsette med.

På Twitter ser vi for oss å få på plass en egen redaksjonell gruppe som gjør at vi bruker Twitter noe annerledes i 2017 enn vi har gjort foregående år. Twitter skal være en kanal med flere korte fakta som dukker opp i tillegg til sakene, samt ikke minst være en toveis-kanal hvor vi er med i diskusjoner, svarer på spørsmål og holder dialog fremfor monolog. Om vi lykkes med den ambisjonen gjenstår å se.

Amerikansk Fotball på Twitter

Vi skriver saker om det meste som angår amerikansk fotball. Hovedsaklig ønsker vi å promotere idretten, men vi ønsker også å være allsidige formidlere som ikke skyr vanskelige emner. Det mener vi å ha balansert på en god måte så langt. Det er ikke alltid alle blir glade for de mer kritiske sakene, men slik vil det nok alltid være. Derimot ligger det i sakens natur at vi må tilstrebe at saker med fokus på noe som kan være negativt for noen, er godt nok formulert og undersøkt før de publiseres. Der har vi stort sett hatt vårt på det tørre, men ikke i alle tilfeller. Målet må være at det blir enda nærmere «alle tilfeller»!

For oss er det viktig å dekke mange aspekter av amerikansk fotball, samt mye av det som foregår både på tvers av landegrenser, og innenfor andre lands grenser. Det betyr at selv om vi skriver på norsk, så handler det ikke bare om det som foregår i Norge. Også NFL, CFL, college, high school, landskamper, VM, EM, Arena-fotball og andre varianter er interessant, for ikke å glemme Xs & Os, trenertips, posisjonsteknikk og så videre. De sistnevnte har vi ikke fokusert spesielt sterkt på de siste par årene på tross av å besitte betydelige trenerressurser i redaksjonen. Det kan nok komme en endring på akkurat det fokuset etterhvert.

 

Våre 5 mest populære saker i 2016

  1. Super Bowl 2016 – samlet oversikt (4.397 besøk)
  2. Live updates: Norwegian Championship 2016 (2.339)
  3. Se Super Bowl 50 med andre! (1.998)
  4. Nordmann fra norsk til sveitsisk topplag! (1.471)
  5. Etter runden: 2.serierunde 2016 (1.453)

 

Hvorfor deler vi dette?

Hvorfor ikke? Konseptet bak siden er å dele det vi finner interessant og som har tilknytning til amerikansk fotball. Dette treffer på begge deler. I tillegg vet vi at mange som leser siden er tilknyttet det norske amerikansk fotball-miljøet, med egne websider, Facebook-sider og lignende for klubber og lag. Vi oppfordrer til kunnskapsdeling og ønsker at flere tar del i det.

Da vil vi også bidra til det selv gjennom å belyse noe av det vi selv gjør. For noen kan det være nyttig kunnskap å ha. For andre er det ikke det, men du skal være rimelig negativt til alt rundt deg om du ikke finner minst et tosifret antall interessante artikler blant de mange hundre vi publiserer i løpet av et kalenderår 🙂

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x