Dommerspalten 14. april 2016

Endelig seriestart! Dette er forhåpentligvis noe spillere, trenere, dommere og publikum tenker nå. Spennende kamper å se på og nye situasjoner å diskutere. Vil vi få flere kamper som avgjøres slik som en av de mest spennende i fjor, og som var en katalysator for å starte denne dommerspalten?

Kampen som det refereres til er seriekampen mellom Eidsvoll 1814’s og Lura Bulls i Eliteserien i fjor, og som ble avgjort på en lite kjent regel. En liten oppfrisking kan man få gjennom den aller første dommerspalten her.

Denne spalten nærmer seg ett år. Tanken var at spalten skulle favne om et bredt område, dog sentrert rundt regler generelt, spesielle situasjoner og dommere. Men det som kanskje vi dommere anser som interessant er ikke nødvendigvis det andre synes er interessant å lese om. Og derfor er vi avhengig av hjelp fra dere lesere, særlig dere som ikke er dommere, om hva denne spalten skal ta opp. Nå når den norske sesongen starter håper vi at de som har noe de lurer på fra en kamp de har overvært, sender inn spørsmål til spalten om dette.

Ett quiz-spørsmål

A 4&3 @ B-40. Det er seint i kampen og Lag A ligger under. QB kaster en framoverpasning. Ballen sneier borti hjelmen på tackle A77 som står og passblokkerer. Ballen forandrer retning, og treffer Umpiren i skuldra. Ballen spretter tilbake inn i hendene på A65 som får kontroll på ballen. Det gjør han på B-39. A65 får beveget seg til B-36 får han ramler i bakken.
Neste spill?

Dommerportretter

I dag er det erfarne Gaute Tesli og up-and-coming Agon Mazrekaj som stiller i portrettet.

Gaute Tesli i diskusjon.

Navn: Gaute Oliver Thu Tesli.
Alder: 31 år.
Spillererfaring: +/- 14 år.
Begynte å dømme år: 2003, men begynte først for alvor i 2010.
Internasjonal dommer siden: Aldri vært lisensiert som internasjonal dommer.

Hva fikk deg til å begynne å dømme:

I første omgang var det for å dekke klubbens dommerkvote, men da jeg flyttet tilbake til Oslo i 2009 fikk jeg en tekstmelding fra Bård Beylich om jeg kunne tenke meg å begynne å dømme igjen. Jeg hadde kommet med noen krasse bemerkninger under en kamp i Stavanger i 2009 om at «man trenger ikke være ræva for å dømme», dette fulgte da Bård opp med i sin tekstmelding. Jeg tror det stod noe sånt som «nå kan du få bevise det».

Antall seniorfinaler nasjonalt:

Det er jeg ikke sikker på, men tror det har blitt tre seniorfinaler på herrenivå. Og en hel del på aldersbestemt nivå.

Høydepunkter i karrieren:

Det er mange, men det er spesielt tre som stikker seg ut. Hoveddommer i første seriekamp for kvinner, det var stort. Bli valgt ut som én av to dommere uten IFAF-lisens til å dømme landskamp i 2015 var også ganske stort.

Andre «Memorable moments», både nasjonalt og internasjonalt:

Turen til Great Lakes Collegiate Football Officiating Clinic i 2012 var veldig givende og har gjort meg til en bedre dommer. Og da Alex Kemp var i Oslo ga han veldig god tilbakemelding om hvor styrkene mine lå og hva jeg måtte jobbe med. Når en sidedommer i NFL sier at du er en god dommer så føler man at man har gjort noe riktig.

Oppnådde mål som du tidligere har satt deg:

God tone med spillere, trenere og andre dommere. Dette er et mål som jeg fortsatt har og jobber med hver eneste kamp.
Bli dommer på høyeste nivå i Norge og dømme NM-finaler på alle nivåer.
Dømme landskamp.

Mål du fortsatt har:

Dømme i utlandet.
IFAF-dommer står veldig høyt for meg.
Fortsette med den positive utviklingen jeg har hatt og forbedre de områdene jeg ikke føler meg veldig god på.
Hvis man kombinerer de målene så kommer internasjonale mesterskap og lignende i siste rekke av mål, men det er mange små delmål underveis.

Noe annet du har lyst til å si:

Dømming har blitt en stor del av livet mitt og noe jeg ikke ville vært uten. Jeg tror mange som begynner med dømming ser på det som en plikt for klubben, men hvis man heller velger å se på det som et privilegium er det mye mer givende for alle. Jeg er veldig glad for at vi har et godt dommerkollegium i Norge og at det er flere som kommer til hvert år.
Jeg føler at jeg må takke alle som har dømt kampene jeg har spilt. Spesielt for tålmodigheten, jeg er en krevende spiller. I 2009 var Atle Mølholm en mester på tålmodighet og forståelse, mange takk for det.
Øyvind Løken fortjener en stor takk for at han har pushet meg til å bli en bedre «dommertekniker» og Bård Beylich for at han var en veldig god «fadder» da jeg begynte igjen i 2010. Det ble mange fine turer til Kristiansand og man kan nesten ikke få for mye Bruce Springsteen selv om jeg tror det nærmet seg på de turene.

FB_IMG_1446563123345
Agon Mazrekaj gir tegn for en touchdown i damefinalen i 2015. Foto: Max Emanuelson.

Navn: Agon Mazrekaj.
Alder: 19 år.
Spillererfaring: 3 år.
Begynte å dømme år: 2015.

Hva fikk deg til å begynne å dømme:

Jeg bestemte meg for å ta en pause fra spillinga for å fokusere på skole. Interesse for spillereglene har jeg hatt så lenge jeg har spilt, noe Bård plukka opp. Jeg ble anbefalt å prøve ut dømming. Så på dette som en god mulighet til å holde meg i fotballen, uten å spille. Et av de beste valgene jeg har tatt.

Antall seniorfinaler nasjonalt:

Ingen foreløpig.

Høydepunkter i karrieren:

Veldig moro at jeg var med på å dømme den første damefinalen i norsk fotballhistorie.

Andre «Memorable moments», både nasjonalt og internasjonalt:

Glad for å ha fått muligheten til å dømme treningskamp mellom Oslo Vikings og Copenhagen Towers med et svært erfarent dommercrew. Dette ble min debut på elitenivå, og min første kamp med 7-mannscrew. En kamp hvor jeg lærte utrolig mye nytt, og som jeg tror jeg kommer til å huske lenge.

Oppnådde mål som du tidligere har satt deg:

Dømme en finale.
Bli hoveddommer.
Bli elitedommer.

Mål du fortsatt har:

Dømme en NM-finale, så dømme NM-finale i Eliteserien.
Utvikle meg som dommer. Fortsette å ha det gøy hver uke i mange år fremover.

Noe annet du har lyst til å si:

Anbefaler dere til å satse på en dommerkarrière. Man lærer utrolig mye om idretten, og man blir en del av et flott miljø.
Husk at det er mulig å være aktiv spiller samtidig som man dømmer!
Ønsker til slutt å takke alle dommerne jeg har delt banen med. Jeg har lært noe fra hver og en av dere. Og en spesiell takk til;
Gaute Tesli
Bård Beylich
Eivind Høiseth-Gilje
for å ha strukket seg langt for å utvikle meg som dommer, og vist meg hvor gøy det er å dømme.

Ønsker alle dommere, spillere og trenere lykke til i 2016!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x