Vi spår Eliteserien 2016 – Del 6: Spådommene

naif

Det er på tide å spå hvordan Eliteserien, og NM-sluttspillet, vil se ut når det hele er ferdig lørdag 2.juli. Blir det back-to-back for Lura Bulls? Kommer Eidsvoll 1814s seg tilbake til NM-gull etter to strake finaletap? Kan et av Oslo-lagene kuppe det hele? Blir det et 1.divisjonslag som sjokkerer absolutt alle (inkludert seg selv) og finner veien til de gjeveste medaljene? Det, og mye mer, kikker vi på i dagens gjennomgang!

Vi har de siste to dagene gått igjennom lagene i separate artikler om dem alle sammen. Vurderingen av styrkeforholdet er som følger:

1. Oslo Vikings (A-)

2. Eidsvoll 1814s (B+)

3. Lura Bulls (B+)

4. Vålerenga Trolls (B)

Ja…da er det vel avgjort hva vi tror da? Ikke helt. Vi har også tatt en kikk på kampprogrammet, samt hvordan styrkene og svakhetene passer opp mot hverandre. Vi har gått igjennom serieoppsettet og tippet vinner av de enkelte kampene (NB! Dette vil nok kunne endre seg i den ukentlige tippingen utover i sesongen…). Da får vi følgende utfall:

Grunnserie

16. april 13:30 Lura Bulls Eidsvoll 1814s Bulls
23. april 14:00 Vålerenga Trolls Lura Bulls Trolls
24. april 14:00 Oslo Vikings Eidsvoll 1814s Vikings
01. mai 14:00 Eidsvoll 1814s Vålerenga Trolls 1814s
07. mai 14:00 Lura Bulls Oslo Vikings Vikings
14. mai 14:00 Eidsvoll 1814s Lura Bulls 1814s
16. mai 14:00 Oslo Vikings Vålerenga Trolls Vikings
22. mai 16:00 Vålerenga Trolls Eidsvoll 1814s 1814s
28. mai 14:00 Oslo Vikings Lura Bulls Vikings
04. juni 14:00 Lura Bulls Vålerenga Trolls Bulls
05. juni 14:00 Eidsvoll 1814s Oslo Vikings 1814s
12. juni 14:00 Vålerenga Trolls Oslo Vikings Vikings

Det vi ser for oss her, er ganske drastiske resultatendringer sammenlignet med hva som skjedde i 2015. Vi mener imidlertid at forskjellen på lagene er ganske liten, og at det derfor ikke skal så mye til for å få slike endringer. At Trolls trekker det korteste strået skyldes en vurdering av hvem som vinner hver enkelt kamp, og er ikke ensbetydende med at vi tror at de får 0-50 i baken i kampene. Vi tror heller på at det er jevne oppgjør hvor det laget som taper, som regel gjør det med 1-2 touchdowner i margin. Noen nøkkelkamper:

 • 23. april: Vålerenga Trolls – Lura Bulls: Fjorårets bunnlag mot regjerende Norgesmestere, men seier til førstnevnte? Ja; det er elementer her som tipper i favør av førstnevnte lag. Årets serie inneholder i mange av serierundene kun en kamp. Det gir en fordel til lag som ikke har vært i aksjon runden før, både fordi de har fått hvilt troppene, og fordi de -hvis det andre laget hadde kamp runden før- har bedre scouting-muligheter og tid til å drille opp mot den aktuelle motstanderen. Når man da i tillegg begynner sesongen med bye week, så betyr det at man får scoutet godt, mens motstanderen knapt har noen scouting-muligheter. Det tror vi at vil kunne bety en del i akkurat denne kampen. Samtidig er det altså hjemmekamp for Trolls, og det er langt fra Stavanger/Sandnes til Oslo; det kommer til å koste sportslig for Bulls hvis de ikke reiser med sterk nok tropp. Dette er en ypperlig anledning for Vålerenga til å starte sesongen med et brak!
  onepixel
 • 16. mai: Oslo Vikings – Vålerenga Trolls: Den tradisjonelle «dagen før dagen»-kampen 16.mai har potensiale til å trekke godt med tilskuere, og bør kunne bli en fest utenfor banen. Hva med på banen? Klubbenes 2.lag har kjørt en «preview» av det hele på Jordal 13.mai i 2.divisjonsoppgjøret; her kommer en umiddelbar sjanse til revansje men med fulle rostere. Denne kampen blir enten jevn, samt med noen fabelaktige løp fra Trolls’ QB Atle Haaland, eller så blir det et fyrverkeri fra Vikings sitt offense som Vålerenga ikke har sjansen til å henge med på. Severdig bør det uansett bli, så kom deg til Frogner denne dagen!
  onepixel
 • 4. juni: Lura Bulls – Vålerenga Trolls: Denne kampen vil kunne ha stor betydning for hvem som møter #1 fra 1.divisjon i sluttspillet når den tid kommer (og det gjør den noen uker seinere). Om #1 er et NTNUI Nidaros Domers med fornyet selvtillit etter en sesong med mange seiere, så er det ikke noen selvfølge at man spaserer ut fra Trondheim med seieren i behold, og det bikkjeslagsmålet vil vi tro at lag som ligger an til å ende på nedre halvdel av Eliteserie-tabellen vil unngå for enhver pris. Om vi faktisk treffer noenlunde riktig med forhåndstipsene våre, så vil minst ett av disse to lagene, og potensielt begge, være i en situasjon hvor det er en aktuell problemstilling å tenke over når man har kommet til begynnelsen av juni.
  onepixel
 • 5. juni: Eidsvoll 1814s – Oslo Vikings: Her tror vi seriemesterskapet kan bli sementert, egentlig enten forhåndstipsene våre slår til eller ei. Vi anser det som en umulighet at ikke ihvertfall ett av disse to lagene er involvert i den ypperste tetstriden. Kampen går på Bøn, og bør passe Eidsvoll godt på en måte som gjør at det blir en jevn kamp uten alt for høy score. Da ligger forholdene godt til rette for et rival-oppgjør som avgjøres i siste quarter!

Årets sesong i Eliteserien inneholder et trist faktum: Det er kun 4 lag. Det er 12 kamper. Til sammenligning har svenskene 35 (hvorav 15, altså flere enn det totalt sett er i Eliteserien i år, er TV-sendt). Heller ikke det er all verden. I grunnen er vi bare überlykkelige for at man i det minste får anledningen til å se et par av 1.divisjonslagene bidra til underholdningen gjennom deltakelse i NM-sluttspillets kvartfinaler, men det er ikke tvil om at vi ønsker oss en større Eliteserie på sikt. Det gjør nok alle.

Årets oppsett er i grunnen ganske greit om man tenker på at det er hjemme/borte mot alle motstandere. Derimot er det bare én Eliteserie-kamp i 6 av serierundene. Det blir interessant å se hvilken betydning hvilehelgene får for utfallet av kamper utover i sesongen. Kommer det til å være noen korrelasjon mellom hvilehelg og ikke-hvilehelg for de lagene som vinner/taper? Hva med 2.lag og fordeling av ressurser – hvordan kommer det til å spille inn? Vi har definitivt ikke fasiten på det nå, og det har ingen andre heller. Men det er saker som er verdt å ha et halvt øye på, og summere opp litt rundt når sesongen er over tidlig i juli.

Om vinnertipsene ovenfor står seg, så får vi følgende tabell:

 1. Oslo Vikings – 10 poeng(5-1)
 2. Eidsvoll 1814s  – 8 poeng(4-2)
 3. Lura Bulls – 4 poeng(2-4)
 4. Vålerenga Trolls – 2 poeng(1-5)
Oslo Vikings LB Kim Erik Schaanning - foto Henning Ringlund
Blir Kim Erik Schaanning og Vikings seriemestere i år? Foto: Henning Ringlund

Så begynner morroa: Sluttspillet inneholder ikke bare disse lagene, men også lagene fra 1.divisjon. Det er derfor mer å tippe!

Faktisk så er det slik at sluttspillet starter allerede før Eliteseriens grunnspill er ferdig. Samme helg som siste Eliteserie-kamp møtes nemlig de fire beste 1.divisjonslagene for å avgjøre hvem av dem som går videre fra åttendedelsfinalene i NM, til kvartfinalene. I kvartfinalene venter #3 og #4 fra grunnspillet i Eliteserien. La oss i neste kapittel se nærmere på sluttspillet og våre tips til vinnere der.

Sluttspill

11. juni 14:00 1/8-finale NM NTNUI Nidaros Domers Haugesund Hurricanes Domers
12. juni 14:00 1/8-finale NM Åsane Seahawks Olavs Menn Seahawks
18. juni 14:00 Kvartfinale NM NTNUI Nidaros Domers Vålerenga Trolls Trolls
19. juni 14:00 Kvartfinale NM Åsane Seahawks Lura Bulls Bulls
25. juni 14:00 Semifinale NM Oslo Vikings Vålerenga Trolls Vikings
26. juni 14:00 Semifinale NM Eidsvoll 1814s Lura Bulls 1814s
MaxEmanuelson_J9R7663
Venter et oppgjør mellom Domers og Trolls i sluttspillet? Foto: Max Emanuelson

Dette er en konservativ tipping av resultatene i sluttspillet, men det er slik vi ser det for oss. Vi tror den største muligheten for et overraskende resultat foreligger i kvartfinalene, fordi de i utgangspunktet svakeste lagene har hjemmekamper, og det er et godt stykke å dra for bortelagene. Disse elementene, kombinert med at vi mistenker avstanden mellom toppen av 1.divisjon og bunnen av Eliteserien ikke er så stor som tidligere, gjør at vi ikke er helt fremmed for tanken om at det faktisk kan ende med hjemmeseier i minst ett av oppgjørene.

Når vi allikevel tipper på borteseier, så er det fordi Eliteserie-lagene fortsatt bør ha et forsprang sportslig, og samtidig ta det seriøst nok til å komme med rubbel og bit – alt som kan krype og gå av spillere. Noe annet er å be om overraskelsen som kan komme…

I semi-finalene tror vi nok at de lagene som venter der har fått hvilt seg nok på grunn av bye week(s), og samtidig scoutet, til å hente det hjem forholdsvis komfortabelt. Vi greier ikke se at lagene som har vært i aksjon i NM-sluttspillet frem til da skal ha krefter nok til å utfordre #1 og #2 fra Eliteserien. Dette er en sentral årsak til at det å sikre seg en av de to øverste plassene i Eliteseriens grunnspill er langt viktigere enn man kanskje skulle tro.

Finale

02. juli 14:00: NM Finale Oslo Vikings – Eidsvoll 1814s

Et klassisk oppgjør! Det er rart å tenke på at det er hele 4 år siden sist et lag fra hovedstaden var i NM-finalen, men slik er det altså. At det da er 30-årsjubilantene hos Oslo Vikings som står der, er vi ganske trygge på. At motstanderen er et annet lag med lang bakgrunn fra NM-finaler, Eidsvoll 1814s, har vi også tro på, om enn ikke fullt så sikkert. Vi tror kampen vil by på bra fotball, men at det ene lagets allsidighet i angrepsspillet blir avgjørende selv om begge lag evner å flytte ballen godt nok til å skape en kamp ut av det hele. Når vi går inn i siste halvdel av kampen vil dybden og bredden hos det ene laget, kombinert med et eksplosivt pasningsspill, tippe det hele i favør av dem. Dustin Hawke Willingham får endelig smake på gullmedaljen i ligaen hvor han har spilt i en årrekke, mens Riley Bowen & co. må se seg slått ved siste hinder for tredje år på rad.

Vi tror at laget som vinner NM 2016 er: Oslo Vikings!

Vikings
Samme lag, nye fjes. Samme trofé, nye vinnere

Det er hva vi tror…så er spørsmålet: Hva tror du?

[yop_poll id=»54″]
 

Oppsummering

La oss ta en kikk på en del av de individuelle vurderingene vi gjorde av Eliteserie-lagene og deres lagdeler. Hvem står frem hvor? Her er dét oppsummert pr. kategori:

 • Løpespill: Eidsvoll 1814s (A-)
 • Pasningsspill: Oslo Vikings (A)
 • Løpeforsvar: Lura Bulls og Eidsvoll 1814s (A-)
 • Pasningsforsvar: Eidsvoll 1814s (A-)
 • Special Teams: Eidsvoll 1814s, Lura Bulls og Oslo Vikings (B+)
 • Lagsammensetning: Oslo Vikings (A-)
 • Trenerstab: Oslo Vikings (A)

Etter å ha gjort samtlige lagvurderinger tar vi også med følgende forsesongs-rangering pr. posisjon:

Atle Haaland
Store håp for Atle Haaland

Quarterback:

 1. Dustin Hawke Willingham (Vikings)
 2. Harry Peoples (Bulls)
 3. Atle Haaland (Trolls)

Runningback:

 1. Lorenzo Proctor (Vikings)
 2. Geir Kristian Hoel (1814s)
 3. Jonas Theodorsen Hauge (1814s)

Receiver:

 1. Arne August Skovseth Søgaard (1814s)
 2. Eric Ford (Vikings)
 3. Petter Thorp (Trolls)

Offensiv linje:

 1. Stephen Riedel (Vikings)
 2. Simon Østebøvik (Trolls)
 3. Jonas Berntsen Hagerup (Vikings)

Defensiv Linje:

 1. Ole Petter Ølberg (Bulls)
 2. Leo Krafft (1814s)
 3. Magnus Kinne (Vikings)
Lyndell Gibson with 39
Lyndell Gibson: Klar for Norge

Linebacker:

 1. Lyndell Gibson (Bulls)
 2. Riley Bowen (1814s)
 3. Tron Christian Enersen (Trolls)

Defensive Back:

 1. Brian Moro (1814s)
 2. Simon Bruset (Bulls)
 3. Thomas Jansrud (1814s)

Punter/Kicker: Vegard Tysse (Vikings)

Sparkereturmann: 

 1. Harry Peoples (Bulls)
 2. Eric Ford (Vikings)
 3. Arne August Skovseth Søgaard (1814s)

Forventninger

Vi gjør som i fjor og gjetter på noen sentrale statistiske kategorier som kan være morsomme å følge med på utover i sesongen:

 • Årets mestcorende spiller: Harry Peoples (Bulls)
 • Flest løpetouchdowns: Harry Peoples (Bulls)
 • Flest pasningtouchdowns: Dustin Hawke Willingham (Vikings)
 • Flest touchdownmottak: Eric Ford (Vikings)
 • Flest taklinger: Riley Bowen (1814s)
 • Flest sacks: Jørgen Alnæs (1814s)
 • Færrest sacks tillatt(lag): Eidsvoll 1814s
 • Mestscorende lag: Oslo Vikings
 • Gjerrigste lag: Eidsvoll 1814s

 

Hør hva Eliteseriens hovedtrenere selv har av forventninger og tenker i forkant av serieåpningen! Vi har intervjuet dem alle i Amerikansk Fotball Podkast:

 

Gikk du glipp av noen av de tidligere innleggene i denne artikkelserien? De er her!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x