Blåmandag i NFL

For 20 av de 32 lagene i NFL endte sesongen i skuffelse – de skal ikke delta i årets sluttspill. Av de 12 som klarte å kvalifisere seg i år er det lite trolig at trenerne får sparken etter årets sesong. Hos de som ikke maktet å bli en av de 6 beste i sin conference, eller hadde tilbakegang under årets sesong, så kan man forvente utskiftninger. Første mandag etter siste seriekamp kalles derfor Black Monday i NFL.

Allerede før nyttår så har vi sett tre avskjedigelser i 2015-sesongen: Joe Philbin fikk fyken allerede etter uke 4, Ken Whisenhunt ble vist døren i Tennessee etter syv kamper og etter uke 16, midt i romjula, måtte Chip Kelly ta hatten sin og gå i Philadelphia. Nå som sesongen er over er det flere lag som rydder hus.

philbin-joe-ross-taskforce

Årets første sparkede trener, helt tilbake i oktober.

Det er en ganske hektisk periode man nå går inn i for klubber som leter etter ny trener. Fordi de heteste kandidatene gjerne blir ansatt først gjelder det å komme igang med letingen etter ny trener så fort som overhodet mulig. Det er ofte dette som er grunnen til at klubbene kvitter seg med staben ved første anledning. Samtidig så er ofte de heteste kandidatene assistenter eller koordinatorer fra lagene som har nådd sluttspillet (med noen unntak – vi kommer tilbake til disse om litt).

NFL har vært pro-aktive i denne sammenheng – de har nedfelt regler for når og hvor trenere som fortsatt er i sluttspillet kan intervjues. Dette for at trenerne, og klubbene, skal få lov til å konsentrere seg om årets viktigste kamper. Det betyr at flere av de heteste kandidatene – Josh McDaniels, Mike Shula, Darrell Bevell, for å nevne noen – må enten intervjues før wild card-runden eller etter at laget deres er slått ut av sluttspillet.

Dette gjør at hvis et lag er interessert i en trener som ikke kom seg til sluttspillet så kan de begynne rekrutteringsframstøt så snart sesongen er over. Chip Kelly er et naturlig navn å trekke fram i denne sammenhengen – han fikk tre sesonger i Philadelphia og gjorde det ganske skarpt de første to. Jeg tror derimot det er en annen hovedtrener som ikke deltar i sluttspillet som er en av de heteste kandidatene til flere lag.

 

Sean Payton (New Orleans Saints, 2006-2015?)

sean-payton-9dd55b89faaa51b1

Payton tok med seg fotballen tilbake til New Orleans etter Katrina, og han signerte Drew Brees som quarterback i 2006. Sammen har de to en seiersprosent på rundt 60 og de har et Lombardi-trofé å vise til, fra 2009-sesongen. De siste årene har dessverre Saints slitt både på banen og med lønnstaket i NFL. De har en topptung stall og mye lønn bundet opp i Brees, samt kontrakter til spillere som ikke lenger er i klubben, såkalt dead money. Dette har gjort det vanskelig for New Orleans å konkurrere aggressivt om de beste spillerne på markedet, og de siste to sesongene har de ikke kvalifisert seg til sluttspill.

Tanken bak en eventuell utskiftning i New Orleans er at Payton har spilt sin rolle – og gjort mye for klubben, uten tvil – men at det er på tide med nytt blod. Hvem de henter inn for å erstatte han er usikkert, men en offensiv koordinator som kan drafte og utvikle en quarterback for å ta over fra Brees om noen år er nok det mest solide tipset. Samtidig trenger de noen med erfaring innen personell, da det kan bli noen magre år i New Orleans mens de rydder opp i lønnsproblemene.

Det skal nok ikke ta lang tid før Payton finner noen som vil betale kompensasjon for han. Han ble allerede før jul linket til Miami og Indianapolis, og San Diego har og blitt nevnt som en potensiell ny arbeidsgiver, i tillegg til San Francisco. Det blir spennende å se de neste dagene hvem som faktisk gjør et fremstøt for å få ansatt den tidligere Super Bowl-vinneren. Men for øyeblikket er han fortsatt hovedtrener i New Orleans, og ifølge rapportene kommer det ingen nyheter fra denne kanten før tidligst onsdag.

 

Mike Pettine (Cleveland Browns, 2014-2015)

Cleveland Browns head coach Mike Pettine during the NFL football game against the Pittsburgh Steelers on Sunday, Sept. 7, 2014, in Pittsburgh. (AP Photo/Don Wright)

Ofte beskrevet som den verste jobben i profesjonell fotball, det å være hovedtrener i Cleveland er ikke lett. Spesielt ikke når Johnny Manziel ikke klarer å oppføre seg som en voksen person. Det kan ikke ha vært en enkel dag på jobb for Pettine på søndag: Browns-eier Jimmy Haslam hadde ifølge enkelte rapporter bestemt seg allerede før kampstart for å kvitte seg med sportsdirektør og trenerstab. Etter kampen fikk trenerne beskjed om oppsigelsene via epost. Hvilken verden vi lever i.

Jobben i Browns er en som krever mye, både trenerkompetanse og ferdigheter innen personell. Det er store hull i rosteren og det er vanskelig å overbevise free agents om å signere kontrakt med et lag som har vært konsekvent dårlig: siden 1999 har de vunnet mer enn 7 kamper kun 2 ganger, i 2002 og 2007.

Browns har allerede planlagt intervjuer med Adam Gase (o-koordinator, Chicago), Doug Marrone (o-line trener, Jacksonville) og Teryl Austin (d-koordinator, Detroit). Så er spørsmålet om noen av disse føler på seg at de kan snu skuta rundt i Cleveland – og om de får nok tid på seg til å gjøre dette.

 

Jim Tomsula (San Francisco, 2015)

Jim-Tomsula

Tomsula tok over for Jim Harbaugh i San Francisco, og sjelden har så mange spillere på samme lag gitt seg før sesongstart. Det er bare tre år siden San Francisco spilte i Super Bowl – de avslutter sesongen som det nest dårligste laget i NFC. Det kom aldri til å bli lett for Tomsula – eierskapet og direktørene presset Harbaugh ut døren, selv etter en suksessfull periode. I tillegg likte spillerne Harbaugh, og da er det vanskelig for hvem som helst å komme inn å ta over.

49ers har vært veldig anonyme i år, og det som har skapt mest overskrifter for dem var når Colin Kaepernick ble benket til fordel for Blaine Gabbert. Nå har både Mike Shanahan og Chip Kelly uttrykt interesse for stillingen i San Francisco, men det svirrer og rykter om at 49ers kan være villige til å betale draft-valg for Sean Payton.

 

Tom Coughlin (New York Giants, 2004-2015)

tom-coughlin-giants

Ryktene om at Coughlin skulle miste jobben i New York har eksistert omtrent siden dagen etter sist gang de hevet Lombardi-trofeet. Eierne i Giants har for vane å kvitte seg med trenere før kontraktene løper ut, og selv om Coughlin har vært suksessfull så er mye av tankegangen her det samme som i New Orleans – nemlig at man trenger noe nytt og annerledes for å utvikle laget i riktig retning.

For det har gått i feil retning de siste årene. Etter sist mesterskap vant de kun 9 kamper, og misset sluttspillet. Siden da har seiersprosenten holdt seg under 50, og de har kun vunnet 13 kamper de siste to årene. Per rapportene har ikke Coughlin blitt sparket – han har valgt å fratre stillingen. Dette er en fin måte å si at eierne og Coughlin har blitt enige om at han ikke skal fortsette neste år, til organisasjonens beste, men samtidig så viser det mengden respekt de har for hverandre.

Coughlin hadde nok blitt kastet ut på en langt mindre verdig måte i andre klubber, og det er en sann trenerlegende som nå legger opp. I Giants har han vunnet 2 Super Bowl-titler og generelt vært godt likt at spillerne. Han er og den treneren som har vært lengst i jobben i NFL utenom Bill Belichick og Marvin Lewis, og kanskje er dette noe av grunnen til at Belichick og Couglin tilsammen har vunnet 6 titler siden årtusenskiftet.

 

Dan Campbell (Miami Dolphins, 2015)

Dan_Campbell

Campbell har ikke fått sparken i Miami – for de av dere som har fulgt med en stund tok han over for Joe Philbin etter en katastrofal tur til London. De rapportene som har kommet ut av Miami tyder på at Campbell får intervjue for jobben som hovedtrener, men det virker som om Miami ikke anser han som en sterk kandidat til jobben. Vi fører han dermed opp på listen, mest fordi Dolphins virker som om de vil ta en annen retning i 2016.

 

Mike Mularkey (Tennessee Titans, 2015)

Titans kvittet seg med Ken Whisenhunt tidligere i sesongen, og det er Mularkey som har styrt skuta de siste ni kampene. Internt i Titans så er stemningen god for å beholde Mularkey, men det spekuleres fortsatt i om de kommer til å lete utenfor organisasjonen for å finne sin erstatter.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x