College-scouter tar turen til Australia

Scott Harding
Scott Harding. Foto: Getty Images

Scott Harding er punter, receiver og returmann hos Universitetet i Hawaii. Han er fra Australia, og han er et godt eksempel på hvorfor college-fotballens rekrutteringsstrategier er i ferd med å endre seg i våre dager.

Han er for all del ikke alene; spillere som i disse dager gjør seg gjeldende på NFL sine baner, som Björn Werner, Margus Hunt, Menelik Watson, Sebastian Vollmer, Kasim Edebali og flere andre, er også viktige bidragsytere. Noen av dem har spilt amerikansk fotball der de kom fra, andre har bakgrunn fra høyt nivå innen andre idretter som er mer populære i deres hjemland, mens atter andre igjen har funnet frem til sporten via opphold i USA.

Det er imidlertid en kombinasjon av det store antallet internasjonale spillere som strømmer inn i college-fotballen, og en verden som er enklere å orientere seg i og kommunisere i (internett-greia gjør faktisk ting litt enklere enn på f.eks. 1970-tallet), som gjør at lag på college-nivå rekrutterer bredere enn i tidligere år.

Særlig ser dette ut til å gjelde lag i nedre sjikt av NCAA FBS, som finner at de må konkurrere i et marked hvor de bedre FBS-lagene stikker av med det meste av gode rekrutter – i enda større grad enn tidligere år. Med fremveksten av internett og spesialsydde filmverktøy som Hudl -tilgjengelig også for high schools med små budsjett- kjenner scoutene i større grad enn før til gode rekrutter også geografisk langt vekke fra deres egen region. Dette blir en ulempe for skoler som har levd på evnen til å gjøre scouting av egne regionale markeder bedre enn motstanderne, men som kanskje ikke har navnet og budsjettene til å hamle opp med skoler som Alabama, Notre Dame, Nebraska og Miami.

Australia, og australsk fotball -ikke amerikansk fotball i Australia- står i en særstilling på ett felt: Puntere. På grunn av de sparke-tekniske kvalitetene som trenes opp i australsk fotball, viser det seg at puntere derfra ofte har både bedre kraft i sparkene og bedre presisjon enn det man normalt ser i USA.

Du kan lese mer om akkurat dette sistnevnte i denne artikkelen hos Fox Sports Australia.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x