Dagen derpå: Reaksjoner på Kristiansands sjokkerende frafall

Glads at Bulls 20140622 Foto Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

Som vi rapporterte om i går, trakk regjerende Norgesmestere Kristiansand Gladiators seg fra årets Eliteserie. Dette har ikke gått upåaktet hen hverken her hjemme eller i utlandet. Også utenfor amerikansk fotball-miljøet har det vakt oppsikt at et lag som er regjerende Norgesmestere forsvinner helt fra seriespill påfølgende år.

I denne artikkelen skal vi ta med oss noen av stedene hvor saken har blitt rapportert, samt en del av reaksjonene.

La oss først ta en kikk på Kristiansand Gladiators sin pressemelding, som kom i går tidlig:

Glads sin press release 20150325

Brorparten av kommentarene på Gladiators sin facebook-side er støtte til klubben og indikasjoner på overraskelse.

Denne pressemeldingen har i seg selv fått noe oppmerksomhet, og var blant annet utgangspunktet for Fædrelandsvennen (den største regionale avisen i Agder) sin artikkel om saken. De fokuserte mest på de manglende inntektene og hva det har bestått i. Faksimile:

Glads trekker laget - FVN 20150325 b

Fædrelandsvennen sin sak finner du på nett her. Vi anbefaler å lese den!

En annen som har lagt merke til formuleringene i pressemeldingen, er Calanda Broncos (Sveits) sin hovedtrener, Geoff Buffum. Buffum var hovedtrener for Eidsvoll 1814s i 2013 og 2014, og skriver følgende i et innlegg på vår facebook-side:

Gladiators ut - Buffums reaksjon på pressemeldingen

Buffum påpeker det generelle han mener å observere i pressemeldingen: En manglende forståelse av hvordan ens egen klubbs handlinger negativt påvirker andre lag gjennom det som har skjedd. Som Geoff Buffum påpeker er ikke dette et norsk problem, men et generelt problem. Tenker man for mye på egen klubb og ikke på helheten (liga og sport)?

Vi kan uansett konkludere med at det å skrive pressemeldinger/uttalelser er en komplisert kunst, og i ettertid vil det kunne finnes forbedringspotensiale. Vi er enige med Buffum i at det å synliggjøre en forståelse for hvordan slikt påvirker andre klubber negativt ville vært heldig å ha med i en uttalelse når man trekker laget fra seriespill.

Mens reaksjonene på Gladiators sin egen facebook-side stort sett var oppmuntrende ord, var det mer sjokket som preget kommentarene til saken på vår facebook-side:

Glads - reaksjoner fb-siden AmFotball

Veteranildsjel og tidligere forbundspresident Jon T. Bakken sin kommentar er verdt å lese noen ganger. Den inneholder et par forskjellige elementer som er verdt minst et tilsvarende antall lengre diskusjoner etterhvert.

Også Vålerenga Trolls sin facebook-side linket til denne saken. Der var det noen få reaksjoner, de stod stort sett i stil med det man kan finne på Amerikansk Fotball sin facebook-side.

American Football International plukket også opp nyheten. De kontaktet oss og ba om en oversatt versjon av vår artikkel, noe de fikk og publiserte med noen endringer på sin webside. Deres sak finner du her.

Det kom reaksjoner på den saken også (på Facebook-siden deres), av vekslende karakter. Alt fra skuffelse og håp om at ting ordner seg for Gladiators, til en kar som forsøkte å snu det hele til et IFAF-problem:

Glads - reaksjon Ocho Haas

Litt spesiell den siste varianten; de fleste holdt kommentarene til selve saken og ikke til en eller annen personlig agenda. Vi tar den allikevel med fordi den viser litt av hvordan IFAF vs. EFAF-debatten preger Europa for tiden, og ikke minst hvordan propagandister uten gangsyn gjerne vil snu fokuset mot sin himmelretning. De andre kommentarene var stort sett en blanding av skuffelse og sjokk; egentlig en miks av det man kan finne på Gladiators sin facebook-side og vår facebook-side.

Saken har ellers helt sikkert preget mange lukkede facebook-grupper og andre typer fora, samt har vært gjenganger på en del personlige facebook-vegger. Vi konkluderer med at de fleste er skuffet, synes dette er flaut for norsk amerikansk fotball og ikke bare klubben som har trukket laget, og samtidig håper at Gladiators lander på beina når alt er sagt og gjort. Det gjør vi også, og ønsker dem lykke til med snuoperasjonen! Vi regner med å rapportere mer om den etterhvert.

Vi kan ellers melde at forbundet og de gjenværende Eliteserie-klubbene har jobbet frem en ny løsning. Den kommer vi tilbake til i løpet av kort tid!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x