Dan Rooney er død

Dan Rooney, den mangeårige eieren av Pittsburgh Steelers, døde skjærtorsdag etter lengre tids helseproblemer. Han ble 84 år gammel.

Dan Rooney var den eldste av Steelers-grunnleggeren Art Rooneys fem sønner, og også eldre enn selve Steelers. Dan ble født i 1932, året etter ble Steelers grunnlagt. Han vokste derfor opp med fotball rundt seg og som en naturlig del av Steelers-organisasjonen. Etter at han var ferdig på universitetet tok han en jobb i Steelers. Han begynte i 1960 som personelldirektør og innen utgangen av tiåret hadde han tatt over hovedstyringen i klubben mens faren trakk seg tilbake grunnet helsen. Under Dan Rooneys ledelse fikk Steelers på 70-tallet et dynasti som er blant de beste i NFL-historien. Deres berømte Steel Curtain-forsvar sørget for fire Super Bowl-seire i løpet av seks år.

Dan Rooney

I 1988 døde Art Rooney og eierskapet i laget ble delt mellom Dan og hans fire brødre, med Dan som leder. Utover på 2000-tallet trakk Dan seg tilbake og overlot styringen av laget til sønnen Art II, akkurat som faren hans hadde gjort 30 år tidligere. Med Dan Rooney i en bakgrunnsrolle vant allikevel Steelers to Super Bowls til, slik at de fikk hele 6 Super Bowl-seiere i løpet av hans periode, mer enn noe annet lag i historien.

Pittsburgh Steelers under Dan Rooney er et lag som har vært usedvanlig stabilt. Siden ligasammenslåelsen i 1970 har Steelers kun hatt tre hovedtrenere – Chuck Noll, Bill Cowher og Mike Tomlin. I ligaen der man ofte spøkefullt sier at NFL står for «Not For Long» er det en bemerkelsesverdig stabilitet. Det hjelper selvsagt på at både Noll, Cowher og Tomlin har vunnet Super Bowl-ringer og generelt ledet gode lag, men akkurat det forteller også litt om hvor fryktelig gode Steelers har vært under hele Rooneys ledelsestid.

Dan Rooney vil også huskes som en forkjemper for muligheter for minoriteter i NFL. I 1984 ga han jobben som defensiv koordinator til Tony Dungy, som dermed ble den første afroamerikanske koordinatoren i NFL-historien. Dungy gikk videre til å etter hvert bli hovedtrener i Tampa Bay Buccaneers, og da han i 2002 fikk sparken derfra til tross for at han hadde bygget opp det beste Buccaneers-laget noensinne ble det mange diskusjoner i NFL-media rundt vanskelighetene for afroamerikansnke trenere. Dan Rooney var de instrumentell i å få gjennomført implementeringen av den såkalte Rooney-regelen i 2003, en regel som krever at alle NFL-lag må ha minst en minoritetskandidat inne til intervju når de skal ansette nye hovedtrenere eller managere. Etter implementeringen av Rooney-regelen har antallet hovedtrenere med minoritetsbakgrunn steget betraktelig i NFL. I 2007 ansatte også Steelers en afroamerikansk hovedtrener, da de ga jobben til Mike Tomlin.

Dan Rooney selv var av irsk herkomst og en sentral del av det irsk-amerikanske samfunnet. Mellom 2009 og 2012 var han også utplassert som Amerikas ambassadør til Irland. Han tok en aktiv interesse i Irland gjennom hele livet og ble også den første amerikanske ambassadøren til å besøke samtlige 32 fylker i Irland. I Irland spilles det også en collegekamp kalt The Emerald Isle Classic der to amerikanske universitetslag (ofte med tilknytning til Irland eller katolisisme, slik som Notre Dame eller Boston College) reiser over til Irland for å spille kamp. Vinneren av denne kampen får et trofé kalt the Dan Rooney Trophy.

Etter Dan Rooneys bortgang vil hans sønn Art II fortsette ledelsen av laget og tre inn i rollen som formann for de forskjellige aksjeeierne i Rooneyfamilien.

Vi kondolerer til Rooneys familie og hele Steelers-organisasjonen.

Dan Rooney (nr. 2 fra venstre) med Dan Rooney-trofeet
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x