Vi spår 1.divisjon 2017 – Del 6: Spådommene

naif

De siste dagene har vi gått igjennom hvordan vi opplever at det ser ut hos de forskjellige 1.divisjonslagene. Nå er det på tide å gi deg våre spådommer for hvordan det hele kommer til å gå!

Blir det nyopprykkede Kristiansand Gladiators som surfer igjennom nok et divisjonsnivå? Tar Olavs Menn over tronen med sitt nye system? Sjokkerer Kolbotn Hunters alle ved å løpe over dem og stoppe det motstanderne prøver på? Eller blir det Haugesund Hurricanes som med Devin Gray i stallen rett og slett utmanøvrerer motstanden med atletiske evner? Dette er blant det vi skal ta stilling til i dagens gjennomgang!

 

Intervjuer med lagenes trenere

For noen uker siden intervjuet vi samtlige 1.divisjonslag sine hovedtrenere på Amerikansk Fotball Podkast. De ga oss en statusoppdatering for hvordan det så ut så langt i forsesongen, hva som var gjort i off-season, og ga sine tanker om den kommende sesongen. Du kan høre alle intervjuene her:

 

Våre vurderinger

Vi har de siste to dagene gått igjennom lagene i separate artikler om dem alle sammen. Vurderingen av styrkeforholdet er som følger:

1. Kristiansand Gladiators (C+)

2. Haugesund Hurricanes (C+)

3. Olavs Menn (C+)

4. Kolbotn Hunters (C)

Stopp! Det er ikke avgjort av den grunn. Ikke bare skal kampene spilles, men lagenes styrker og svakheter skal vurderes opp mot hverandre. Hjemmekamper og bortekamper er ikke det samme det heller, og forskjellige datoer (samt hvilke foregående kamper man har hatt) for dem kan til og med være blant det som betyr noe. Vår vurdering der:

Grunnserie

Hvem blir best av disse to i år? Foto: Monica Ericson
Dato Hjemmelag Bortelag Hvem vi tror vinner
23. april Kristiansand Gladiators Haugesund Hurricanes Gladiators
23. april Olavs Menn Kolbotn Hunters Olavs Menn
29. april Haugesund Hurricanes Olavs Menn Hurricanes
07. mai Olavs Menn Kristiansand Gladiators Gladiators
13. mai Kolbotn Hunters Haugesund Hurricanes Hunters
21. mai Kristiansand Gladiators Kolbotn Hunters Gladiators
28. mai Haugesund Hurricanes Kristiansand Gladiators Hurricanes
03. juni Haugesund Hurricanes Kolbotn Hunters Hurricanes
04. juni Kristiansand Gladiators Olavs Menn Gladiators
10. juni Olavs Menn Haugesund Hurricanes Olavs Menn
18. juni Kolbotn Hunters Olavs Menn Olavs Menn
25. juni Kolbotn Hunters Kristiansand Gladiators Gladiators

Ja…det ble ikke så veldig forskjellig fra vurderingene rundt styrkeforhold, det kan vi glatt innrømme. Om vinnertipsene ovenfor står seg, så får vi følgende tabell:

 1. Kristiansand Gladiators – 10 poeng(5-1)
 2. Haugesund Hurricanes  – 6 poeng(3-3)
 3. Olavs Menn  – 6 poeng(3-3)
 4. Kolbotn Hunters – 2 poeng(1-5)

Med andre ord: Vi tror at nykommeren Kristiansand Gladiators sikrer seg 1.divisjonsmesterskapet i år! De har herved favoritt-stempelet og gleden av å forklare hvorfor de ikke fortjener det, mens de andre lagene ikke har favoritt-stempelet og har gleden av å arbeide for å kunne si «HA! Dere tok feil, og vi var best akkurat som vi trodde men ikke sa høyt for sesongstart!».

Kolbotn bør ha litt ekstra motivasjon i at det bare skal to seiere til før man har bevist at dette blir aldeles feil. Vi sleit forøvrig lenge med om vi trodde Haugesund ville ende 4-2 og Kolbotn 0-6 eller om det vil bli hhv. 3-3 og 1-5, men basert på tidligere erfaring med Hunters tror vi ikke de greier å gå gjennom en hel sesong uten minst ett overraskende resultat til sin fordel. Vi tror forøvrig at Hurricanes og Olavs Menn snur på kortene kontra fjoråret når det gjelder hvem som scorer flest poeng av dem i innbyrdes oppgjør, og dermed Haugesund på 2.plass vs. Olavs Menn på 3.plass.

Vi tror altså at Kristiansand Gladiators vinner 1.divisjon…så er spørsmålet: Hva tror du?

[yop_poll id=»91″]

 

Oppsummering

La oss ta en kikk på en del av de individuelle vurderingene vi gjorde av 1.divisjonslagene og deres lagdeler. Hvem står frem hvor? Her er dét oppsummert pr. kategori:

 • Løpespill: Kristiansand Gladiators (B+)
 • Pasningsspill: Haugesund Hurricanes (C+)
 • Løpeforsvar: Gladiators/Hurricanes (B)
 • Pasningsforsvar: Haugesund Hurricanes (B-)
 • Special Teams: Haugesund Hurricanes (B-)
 • Lagsammensetning: Kristiansand Gladiators (B-)
 • Trenerstab: Hunters / Olavs Menn / Gladiators (C+)

Det er litt spesielt at Haugesund leder an i så mange kategorier, men allikevel ikke har høyest score totalt sett, og heller ikke tippes som vinner av hele sulamitten. Men: Totalt sett så ser vi det rett og slett ikke slik. Det er jevnt mellom disse lagene slik vi ser det, og det kan fort være spillerstallen på viktige bortekamper kombinert med andre forhold (vær, bane, skader osv.) som gjør utslaget.

Det skal bli spennende å se hvor mye av våre vurderinger som stemmer vs. hvor mye som aldeles ikke stemmer. Kampene utover våren vil fortelle oss det, og vi gleder oss til å se hva disse fire lagene klarer å stå for av prestasjoner i 2017!

For å ytterligere gi noe å diskutere på nett/i garderoben/på treningsfeltet/på bussturen/på tribunen, gir vi deg her vår vurdering av 1.divisjons 10 beste spillere, fordelt på 5 for hver lagdel (NB! Ingen spiller er rangert begge steder!). Vi har utelatt special teams i denne omgang, så angrep og forsvar er det som er vurdert:

Levan Abramishvili. Foto: Lukasz Kadziolka

5 beste angrepsspillere i 1.divisjon 2017:

 1. RB Levan Abramishvili (Gladiators)
 2. RB Pontus Rulander (Hunters)
 3. OL Jermund Vigemyr (Gladiators)
 4. QB Joacim Junhov-Rindberg (Olavs Menn)
 5. RB Lasse Aaberg (Gladiators)

Kommentar: Man kan kanskje stusse på at vi ikke tror på pasningsspillet til Olavs Menn men allikevel har QBen deres såpass høyt oppe på en individuell rangering. Det handler mer om at vi tror på ham som fotballspiller, ikke nødvendigvis kastemaskin. Det fortjener å vise igjen på en slik individuell rangering. Ellers: Det er ikke umulig at OL lider under det sedvanlige problemet at man gjerne ser på hva de gjør galt snarere enn hva de gjør riktig, samt ikke alltid noterer seg navnene på samme måten som gutta som sprader rundt med ballen. Å se mer kampfilm fra 1.divisjon den kommende sesongen er resepten vår for å balansere det hakket mer.

Tony Flaen Highlights 2012

 

5 beste forsvarsspillere i 1.divisjon 2017:

 1. DL Tony Flaen (Gladiators)
 2. DB Devin Gray (Hurricanes)
 3. LB Øyvind Rein (Hurricanes)
 4. DB Bjørnar Bergersen (Gladiators)
 5. LB Andreas Hustoft (Hurricanes)

Kommentar: To lag dominerer i våre hoder her. Eller rettere sagt; noen svært gode spillere fra to lag dominerer i våre hoder her. Hva med de to andre? Vi kommer til å forsøke å se så mye film som mulig av alle de aktuelle lagene utover sesongen for å se hvilke spillere fra Olavs Menn og Kolbotn Hunters vi må bli bedre kjent med for en fremtidig vurdering. Flere derfra var nær topp 5, men vi kommer ikke utenom de nevnte herrer som er på lista slik gefühlen er nå.

Forventninger

Vi gjør som vi gjorde for Eliteserien i fjor (og kommer til å gjøre igjen også der) og gjetter på noen sentrale statistiske kategorier som kan være morsomme å følge med på utover i sesongen. Det er ikke sikkert vi har statistikk på alt av det underveis i sesongen, men vi tar det med i oversikten her uansett:

 • Årets mestcorende spiller: Devin Gray (Hurricanes)
 • Flest løpetouchdowns: Pontus Rulander (Hunters)
 • Flest pasningtouchdowns: Sindre Saltveit (Hurricanes)
 • Flest touchdownmottak: Devin Gray (Hurricanes)
 • Flest taklinger: Kay Daniel Stokke Tobiassen (Gladiators)
 • Flest sacks: Tony Flaen (Gladiators)
 • Færrest sacks tillatt(lag): Olavs Menn
 • Mestscorende lag: Kristiansand Gladiators
 • Gjerrigste lag: Kristiansand Gladiators

 

Gikk du glipp av noen av de tidligere innleggene i denne artikkelserien? De er her!
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x