Denver Broncos vant Super Bowl 50!

De fleste, inkludert hos oss, tippet at det ville være Carolina Panthers som skulle stikke av med seieren i Super Bowl 50. Men; utsagnet om at «defense wins championships» ble utvetydig bevist denne gang, og ligaens fremste forsvar i 2015-sesongen sørget for å stenge ned høyoktan-angrepet med Cam Newton i spissen, mens Denver sitt angrep gjorde nok til å sikre seieren.

Før kampstart stilte vi spørsmålet om hvem som kom til å vinne på Twitter. Det endte slik:

Noen var det altså som hadde tro på Denver Broncos selv før kampen, men de var i et klart mindretall.

Peyton og Von - SB50 vinnere
Peyton Manning (t.v) og Von Miller (t.h) – Super Bowl-mestere 2016

Når alt var sagt og gjort skulle det imidlertid være mindretallet som fikk rett i sine antakelser, og bak det svært sterke forsvaret med storspillende forsvarskjemper som Von Miller, DeMarcus Ware og en rekke andre, ble det Broncos som sikret seieren over et Panthers som utvilsomt møtte overmakten.

Von Miller ble da også kåret til kampens MVP – også det utvilsomt; utvilsomt velfortjent. 6 taklinger, 2.5 sacks og 2 forced fumbles forteller en del om hans verdi i denne kampen. Å se det i praksis fortalte enda mer.

SANTA CLARA, CA - FEBRUARY 07: Von Miller #58 of the Denver Broncos strips the ball from Cam Newton #1 of the Carolina Panthers in the fourth quarter during Super Bowl 50 at Levi's Stadium on February 7, 2016 in Santa Clara, California. (Photo by Patrick Smith/Getty Images)
Von Miller forårsaker fumble av Cam Newton

På den andre siden av line of scrimmage stod Cam Newton og hans venner i Carolina sitt angrep. De fikk en røff dag på jobben, og Newton ble blant annet sacket hele 7 ganger. Løpespillet ble i stor grad stengt ned, og pasningsspillet manglet en kontinuitet som gjorde at man kunne bygge opp et spill som ledet til nok yards og poeng til å vinne kampen. Man kan gjerne si at mens flere av oss på forhånd trodde at Peyton Manning og Broncos sitt angrep ville implodere, så var det i grunnen det speilvendte som skjedde.

Cam Newton overbeviste ikke, og hadde en skuffende dag på jobben. I kjølvannet av kampen virker det å være mange som maler med bred pensel hvor fælt dårlig han er. Riktignok hadde han en dårlig kamp (i stor grad takket være motstanden) og virket ikke å respondere på det særlig positivt, men det er allikevel forbløffende å se hvordan holdningene til ham har endret seg fra før kampstart. Faktum er at han fortsatt er en stor spiller med eksepsjonelle kvaliteter. I natt var det allikevel slik at Denver Broncos sitt forsvar viste seg å være hans kryptonitt. Å avskilte Cam Newton av den grunn? Manglende gangsyn.

Peyton Manning SB50
Peyton Manning ble Super Bowl-vinner for andre gang!

Hva så med Peyton Manning? Han går ut (og vi regner det som sikkert at han legger opp) av NFL med nok en Super Bowl-seier, og det på tross av en veldig laber dag på jobben for hans del. Ingen touchdowns og 2 turnovers (1 interception, 1 fumble) hos QBen skal normalt kvalifisere til å tape en Super Bowl, men slik ble det ikke. Selv om Denver hadde soleklart færrest yards (194) hos et vinnende angrep i Super Bowl-historien, holdt det takket være et forsvar som nok en gang viste sin briljans. De ventede problemene med Cam Newtons mobilitet uteble i stor grad, og selv om det i lang tid stod 16-7 til Denver, virket ledelsen mye sikrere enn det. Riktignok skapte Panthers spenning i kampen når de nærmet seg og stillingen ble 16-10, men det krøllet seg via turnovers og et svært begrenset handlingsrom takket være Broncos sitt forsvar.

Vi skal legge til at Carolina Panthers hadde flere situasjoner i angrep hvor prestasjonene (f.eks. på mottak) heller ikke holdt mål. Vi skal samtidig legge til at når man blir såpass satt på plass av et forsvar, så brer gjerne usikkerheten seg, og prestasjonene daler i nivå. Det ble eksempelvis også en rekke flagg -både for angrep og forsvar hos Panthers- utover i kampen både med usikkerheten som et bakteppe, og en viss frustrasjon etterhvert som det ikke løsnet for dem.

CJ Anderson SB50
CJ Anderson sementere seieren med sin TD

Til slutt var det en ny turnover som ga angrepet til Denver Broncos kort vei å gå til målsonen, og en touchdown av den solide running backen CJ Anderson (90 yards på løp i kampen) gjorde stillingen til 22-10 før Peyton Manning fikk vise frem det kruttet som er igjen i kastearmen og fant endzone i Super Bowl 50 på et to-poengs forsøk. Sluttresultat: 24-10. Vi gratulerer Denver Broncos!

Vi kommer tilbake til mer om kampen de nærmeste dagene, inkludert analyse av selve kampen. Vi skal også kikke fremover på hva som skjer videre i NFL nå som siste kamp for sesongen 2015-16 er i bøkene. Det er nemlig ikke slik at NFL dør helt hen frem til høsten; det skjer mye før den tid!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x