EM i flaggfotball nærmer seg, og Norge stiller lag!

31.august til 3.september går Europamesterskapet i flaggfotball i Danmark. Det er få som er kjent med at Norge er et av lagene som stiller til start i mesterskapet!

EM er for både herrer og damer; Norge stiller i år med et herrelag. Man stiller altså ikke med et damelag i årets EM.

Forbundet har gått stille i dørene rundt å samle et landslag i flaggfotball, primært fordi det tidsmessig er kort tid siden det ble klart at man skulle ha noe slikt på plass. Modellen ser i stor grad ut til å være lik som sist et landslag i flaggfotball var samlet. Det var i 2012 når VM i flaggfotball fant sted i Gøteborg. Da ble aktuelle spillere rekruttert av forbundet, og det var ikke åpne uttak eller lignende. Slik har det også vært denne gang, hvor aktuelle spillere er forespurt direkte eller via spillere som allerede er tatt ut. Man har til en viss grad basert seg på laget fra 2012, noe forbundet også er klare på:

Det ble klart at vi måtte gjøre dette i midten av juli, og på bakgrunn av kort frist frem til turneringen, og det at det ikke spilles aktivt flaggfotball i Norge under forbundets regi, falt det naturlig å bygge laget fra landslaget som spilte i Flaggfotball-VM i Göteborg 2012.

5 spillere og begge trenerne i år spilte i VM 2012. 10 nye spillere har kommet til. Det har ikke vært et åpent uttak til dette landslaget, og grunnen er tiden man har hatt til rådighet. De nye spillerne er plukket ut av landslagsstaben og spillergruppen.

Fra Flaggfotball-VM 2012. Foto: Marie Solhaug

Troppen ser slik ut:

 • Bror Jahre, Oslo Vikings
 • Lorenzo Proctor, Oslo Vikings
 • Edvard Duvsete, Lura Bulls
 • Thor Campe, Olavs Menn
 • Martin Gusterud, Eidsvoll 1814s
 • Henrik Kværner Helliesen, Oslo Vikings
 • Mehmet Sezer, Oslo Vikings
 • Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s
 • Christoffer Delgado, Vålerenga Trolls
 • Sigurd Nordby, Vålerenga Trolls
 • Aleksander Skugstad, Åsane Seahawks
 • Simon Bruset, Lura Bulls
 • André Wang Engedahl, Oslo Vikings
 • Petter Thorp, Vålerenga Trolls
 • Truls Øyehaug Hansen, Åsane Seahawks

Av disse spilte både Proctor, Campe, Gusterud, Sezer og Bruset under Flaggfotball-VM i 2012. Flaggfotball-landslagets to trenerne spilte også begge selv i 2012, og denne gang er offensiv trener Pål Dannevig og defensiv trener Nicolay Falch Knutsen. Dannevig har bakgrunn som QB hos blant annet AFC Show/Lura Bulls, og spilte QB på Flaggfotball-landslaget 2012. Falch Knutsen har bakgrunn fra en rekke posisjoner hos Oslo Vikings, og er nå defensiv koordinator for Vikings sitt seniorlag. Begge har i tillegg erfaring fra landslag i tackle-fotball.

Norge har ingen flaggfotball-liga eller lignende i dag, og man har heller aldri hatt noe skikkelig tilbud innen den delen av idretten. Det har i løpet av de siste 25 årene vært gjort en del forskjellige fremstøt hvor flaggfotball har stått sentralt, og da primært som rekrutteringstiltak i skolesammenheng. Det kan derfor virke noe spesielt å stille med et landslag i flaggfotball, men en sentral del av bakgrunnen er et krav fra det internasjonale amerikansk fotballforbundet -IFAF- om å som nasjonalt forbund stille med minst to aktive landslag. Med kun én landslagsaktivitet i tackle-fotball som teller opp mot IFAF sitt kriterium blir dermed flaggfotball en rask og forholdsvis billig vei til å oppnå det kriteriet.

Landslaget møtes til treningsleir den 26.august, en del dager før EM tar til. I VM 2012 både vant og tapte man kamper. I EM står laget foran en tøff oppgave hvor man stort sett vil møte lag fra land hvor flaggfotball er en egen gren med separate seriespill. Det danske herrelandslaget med sine 12 spillere består f.eks. stort sett av spillere fra lag hvis navn ikke er kjent fra tackle-fotball, men som er separate lag spesielt for flaggfotball. Man kan derfor forvente at lag som Danmark (som er i verdenstoppen innen flaggfotball, det skal sies) har både taktiske og fysiske fordeler i form av spillere og trenere som i større grad har spesialisert seg opp mot flaggfotball. Danmark har vunnet EM de fire siste gangene det har blitt arrangert.

Erik Ford under Flaggfotball-VM 2012. Foto: Marie Solhaug

Det skal allikevel bli spennende å se hva det norske landslaget kan yte av motstand og få av resultater; laget består av noen av våre fremste atleter og bør kunne kompensere for sin manglende flaggfotball-erfaring ved at spillergruppen består av meget solide fotball-spillere. Laget har da også ambisjonene i orden. Forbundet selv sier følgende om målet for den sportslige innsatsen:

Selv om dette landslaget kommer litt ad-hoc ønsker vi et slagkraftig landslag som kan prestere. Flaggfotballandslaget har et mål om medalje i EM i København.

At Norge får kvalifisert motstand kan vi ane også når vi ser til andre lag og serier enn bare Danmark. Slik ser det f.eks. ut når det spilles finale i Sverige:

EM for herrer består i år av lag fra Danmark, Sverige, Israel, Storbritannia og altså Norge. 60% av de deltakende lagene vil altså ta medalje, og så er det store spørsmålet om noen kan tukte Danmark, samt hvem som sniker seg inn på de to plassene bak gullet.

Kampene går på Valby Idrætspark i København, med turneringsstart torsdag 31.august og de siste kampene søndag 3.september.

Vi ønsker flaggfotball-landslaget lykke til, og gleder oss til å se hvordan EM går for Norge!

 

 

PS! Det er fortsatt en «artig» konflikt internasjonalt mellom IFAF og et skygge-IFAF hvor en del land har flagget sin tilhørighet. Dette fører til at det også er to flaggfotball-EM, istedenfor det ene opprinnelige som skulle vært arrangert. Det vi skriver om ovenfor er det rettmessige IFAF sin turnering. I tillegg foregår det et separat EM i Spania en ukes tid senere.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x