NFL har oppdatert Game Pass. Hva er nytt?

En ny sesong av NFL er på trappene, og pre-season er allerede i gang. For mange betyr det at de igjen er på vei tilbake til å bli storforbrukere av NFLs Game Pass-app. I år er det dog en helt ny app NFL har på plass for NFL-fans i Europa. Vi har sett litt på appen for å se om den er noe tess.

Aller først må vi dog se litt på bakgrunnen for Game Pass. Tjenesten ble startet opp i 2008 som en streamingtjeneste for internasjonale fans og altså ikke tilgjengelig for fans i Amerika, der NFL ikke har en tjeneste for livestreaming av kamper. Samtidig hadde NFL en annen tjeneste i Amerika, kalt NFL Game Rewind, der abonnenter kunne se på kamper i opptak, men ikke direkte. NFL Game Rewind eksisterte helt frem til i fjor, da tjenesten ble omdøpt til NFL Game Pass og man dermed fikk to forskjellige Game Pass-tjenester – en internasjonal Game Pass som viste kamper direkte og i opptak og en amerikansk Game Pass som kun viste kamper i opptak. Dette førte naturligvis til en del forvirring og kan ha vært en av grunnene til at NFL nå endrer på den internasjonale tjenesten. Samtidig med den nye appen har de nemlig også endret på brandingen av tjenesten, slik at den nå heter NFL Game Pass Europe. En egen twitterkonto for den europeiske Game Pass-avdelingen ble også registrert i juli i år.

Men hva finner man så av endringer i nye Game Pass? NFL lover naturligvis at alle de populære tjenestene fra i fjor fortsatt er tilgjengelig, samtidig som det er lagt til nye funksjoner. Vår erfaring er at dette ikke nødvendigvis stemmer og vi vil her se litt på ting som er nytt, ting som er annerledes og noen ting som rett og slett er borte.

Nedlasting av kamper

En veldig populær funksjon i Game Pass har vært muligheten til å laste ned kamper til en iOS-device. Mang en togpendler har gjort reisen litt kortere ved å se et nedlastet opptak av nattens primetime-kamp på iPaden på vei inn til jobb. Denne funksjonen er for øyeblikket borte. Game Pass lovet riktignok at muligheten til å laste ned kamper ville komme tilbake, sammen med andre ikke navngitte «store oppdateringer», men det fremstår som litt underlig at en funksjon som fungerte bra i fjor ikke er tilgjengelig fra starten av i år. Når man først skal få store oppdateringer vil man jo gjerne ha nye ting, og ikke ting som man allerede har hatt tilgjengelig i årevis allerede. Forøvrig skulle den store oppdateringen komme denne uken, men det er fredag da denne artikkelen skrives og fortsatt er ikke nedlasting tilgjengelig.

https://twitter.com/NFLGamePassEU/status/893492608177233921

Endringer på kamper i opptak

Muligheten til å se kamper i opptak på forskjellige måter har alltid vært en styrke for Game Pass. Etter at en kamp er over kan man etterhvert se den på tre forskjellige måter – Broadcast, Condensed aller Coaches Film. Broadcast lar deg se kampen i opptak uten videre endringer på sendingen annet enn at reklamepausene er kuttet bort. Coaches Film lar deg se kamper filmet slik at alle 22 spillere er i bildet samtidig, og vil være tilgjengelig når grunnserien starter opp. Condensed lar deg se kampen i et opptak der man kutter raskt mellom samtlige snaps, og tar ca. 40 minutter. Alle disse funksjonene er med i år også, dog med den endringen at Condensed nå heter Game In 40.

Videre er det slik at reklamepausene dersom du ser kampene i et Broadcast-opptak ikke lenger er automatisk kuttet bort. Dette betyr at når du ser en kamp i opptak må du enten ved jevne mellomrom vente i noen minutter eller finne frem fjernkontrollen og prøve å spole forbi reklamepausen uten å spole for langt og spoile hva som skjer. Hvorfor reklamepausene ikke automatisk kuttes lenger i Broadcast-opptak vites ikke. Det var en god funksjon som det virker unødvendig å ha fjernet. En annen ting man så langt også har måttet spole over når man ser en kamp i opptak er rundt 20 minutter med pregame-show før kampen starter. Før var det slik at når man satte på en kamp i opptak så startet opptaket der kampen starter, men sånn har det ikke vært så langt i preseason. Noen vil kanskje si at det er bra at man får mulighet til å se pregame-showet, men vi tror de fleste heller vil si at det beste er å kunne se kampen der kampen begynner uten å måtte spole og lete.

Dette med reklamer har forøvrig ført til litt uro blant Game Pass-seere så langt i årets preseason også. I stedet for reklamepauser har vi nemlig fått en NFL-logo og en beskjed om at sendingen snart er tilbake. I utgangspunktet burde dog ikke dette være grunn til bekymring. Preseason-kampene går nemlig ikke på nasjonal-TV i USA, men lokal-TV, og NFL har alltid kuttet lokale reklamer fra sine Game Pass-sendinger (dette er forøvrig også grunnen til at vi også tidligere aldri har fått se reklamene mellom 1. og 2. kvarter og mellom 3. og 4. kvarter i vanlige kamper, da de reklamepausene er forbeholdt lokale reklamer). Preseason-reklamene var dermed borte fra Game Pass i fjor også. Når vi allikevel sier at dette bare i utgangspunktet ikke burde være en grunn til bekymring er det fordi Game Pass Europe på deres twitterkonto sier at dette med å vise reklamer i løpet av kamper i grunnserien er «noe de ser på«, hvilket indikerer at de per nå ikke har avgjort om de kommer til å vise reklamer i grunnserien eller ikke.

https://twitter.com/NFLGamePassEU/status/896006106459144194

Et annet noe irriterende designelement med «snart tilbake»-beskjeden som kommer når det er reklamepauser er at skjermen da viser et stillbilde. Grunnleggende designlogikk sier at alle slike ventebilder bør ha et element i seg som faktisk rører på seg slik at den som ser på kan være forsikret om at bildet eller sendingen ikke er fryst. Dersom nettforbindelsen din skulle tulle seg til akkurat mens kampen du ser på er i reklamepause kan du potensielt bli sittende en stund og se på er fryst bilde før du begynner å mistenke at noe er galt. Det gamle ventebildet til Game Pass rørte på seg, men det nye gjør altså ikke det.

Endringer i betalingsplanen

Før kunne man betale for Game Pass enten i en samlet sum en gang i året, eller som en nedbatlingsplan i løpet av året. Dette har endret seg i år, slik at forbrukere må betale for hele abonnementet sitt i én samlet sum. Fra et forbrukerperspektiv er dette frustrerende. En del studenter har allerede klaget sin nød over at de rett og slett ikke har råd til en så stor enkeltutgift. For NFL virker dette også som et underlig valg. Å tilby noe på avbetaling betyr jo vanligvis at du gjør deg tilgjengelig for enda flere kunder, noe en skulle anta at NFL ville være interessert i.

Samtidig er det blitt vanskeligere å kunne dele Game Pass med flere. Før var det mulig å se en kamp på Apple TV-appen samtidig som man brukte det samme abonnementet for å se en annen kamp på en tablet, telefon eller PC. Før året har Game Pass informert om at det ikke vil være mulig for en abonnementstaker å være logget inn på to forskjellige devices samtidig, også selv om disse devicene skulle være koblet til samme hjemmenettverk. Videre er en annen kjent og kjær funksjon borte, nemlig muligheten til å se opptil fire kamper samtidig i split screen. Riktignok har Game Pass også her lovet at denne funksjonen vil være tilbake ved starten på grunnserien, men igjen må man spørre om hvorfor en slik funksjon som har fungert bra i mange år må bli tatt bort før den kan legges inn igjen? Vi skjønner at Game Pass har valgt å bygge opp appen sin helt fra bunnen igjen, men vi skjønner ikke helt hvorfor.

https://twitter.com/NFLGamePassEU/status/895283202402734080

Blokkeringen mot å bruke abonnementet på mer enn ett sted er så sterk at man til og med blir hindret fra å ha to kamper aktive i to vinduer på samme computer.

Merkelige småfeil overalt

Kanskje mest merkelig, og mest frustrerende, er dog alle de underlige feilene man finner overalt når man bruker nye Game Pass. Dette er småfeil og bugs som ikke ødelegger funksjonaliteten på noe vis, men som allikevel ikke ser så pent ut. Dersom man ser en kamp på en iPad er det nå lagt inn en linje over kampen der man blant annet får se hva stillingen i kampen er til enhver tid. Dette er jo i utgangspunktet en grei liten funksjon dersom man har hoppet inn i en sending og man ikke umiddelbart vet hva stillingen er. Problemet er bare at denne stillingsviseren ikke tar høyde for at fotballkamper med rimelig stor hyppighet ender opp med tosifrede resultater. Straks et lag har fått et tosifret antall poeng faller nemlig deler av resultatet ut av rammen der resultatet skal stå. En mildt sagt imponerende feil av NFL å gjøre.

Baltimore leder visst 0-1 kolon? Hva er det jeg ser på? Cricket?

Videre er det en del merkelige feil i menyene til den nye Apple TV-appen. Dersom man ønsker å se på videoer fra Game Pass rikholdige film-kartotek er det slik at man kan bla seg gjennom en oversikt over de forskjellige tilgjengelige programmene. Dette fungerer forsåvidt godt, men når man begynner å bla i de forskjellige programmenes sesonger finner man plutselig mange feil. I arkivene for gamle sesonger av Hard Knocks lå det for eksempel mange videoer inne som ikke hadde noe med Hard Knocks å gjøre. Det gjør systemet vanskelig å navigere i.

Når man er inne på dette med videoearkivet til Apple TV-appen: Dette er riktignok en ganske liten ting å klage på, men inne i hver eneste sesongmappe med TV-programmer på Apple TV-appen får man også informasjon om hvor mange videoer som ligger i den aktuelle mappen. Problemet er at dersom det for eksempel ligger 4 videoer i en mappe står dette oppført som «4 video», og ikke «4 videos». Grammatikkfeil har kanskje ikke så mye å si i det store og hele, men når produktet allerede har en del merkelige feil ved seg hjelper ikke slike elementære feil på å gi deg en følelse av at dette er et produkt som det er blitt jobbet særlig mye eller bra med. Og nettopp det er litt av kjernen til de problemene vi og mange andre har med nye Game Pass, inntrykket man sitter igjen med etter å ha brukt det er at dette er et hastearbeid som ikke har fått særlig kjærlig behandling. Gamle Game Pass var et produkt som veldig tydelig var utviklet av profesjonelle folk som holdt produktet sitt til en høy standard. Nye Game Pass virker som en ettertanke som er blitt designet av amatører. Nå lover de riktignok nye og større funksjoner etterhvert som sesongen nærmer seg, men når de ikke en gang kan si hva disse nye funksjonene bortsett fra at de vil gjeninnføre noen gamle de hadde fjernet er det ikke som at man sitter med så kjempestore håp for noe revolusjonerende og fantastisk. Og strengt tatt burde vel uansett disse funksjonene allerede være på plass. Sesongen er jo i gang. Det er fotball å få sett på TV. Gi oss et dugelig produkt for å få sett fotballen!

Og for all del, kanskje er det ikke så nøye. Kanskje er ikke Coaches Film eller split screen eller iPad-apper som klarer å telle til 10 så veldig viktige så lenge man faktisk får sett fotball. Og det er jo forsåvidt riktig, men problemet er at selv der har ikke Game Pass klart å levere som de skal riktig ennå. Da årets Hall of Fame Game mellom Cowboys og Cardinals ble sparket igang var det nemlig app-brukere over hele Europa som gikk glipp av starten. Uansett om man brukte telefon, tablet eller Apple TV ble man møtt med en skjerm som kunne informere om at «kampen begynte for X antall minutter siden», og intet annet. Dette varte i en god stund og ganske mye av kampen ble spilt før sendingen ble tilgjengelig for app-brukere. De kunne riktignok se kampen dersom de startet den opp i en nettleser, det eneste stedet der kampen fungerte fra starten av, men i dagens moderne mediehverdag er det jo etterhvert blitt en del som ikke har en PC tilgjengelig hjemme eller tenker over at de kan bruke den til å se sendinger på.

Men er det noe som er nytt og bra, da?

Det nedslående svaret på spørsmålet om hva som er nytt og bra er at det er veldig lite, så vidt vi kan se. Tablet-appen har fått en ny funksjon der man lettere kan hoppe tilbake til viktige øyeblikk i sendingen. Alle øyeblikk av typen touchdowns eller field goals markeres med et ikon langs kampens tidslinje som man kan trykke på for å hoppe til det gitte punktet i sendingen. Akkurat det er en ganske ny og grei funksjon. Det er nå også innført en mulighet for å velge om man ønsker å se kampen fra begynnelsen av eller live dersom man starter opp en kamp som allerede er igang. Den funksjonen fungerte forøvrig ikke for Hall of Fame-kampen, da man ble sendt til starten av sendingen uansett hvilket alternativ man valgte. Ut over det er det veldig lite som har imponert med nye Game Pass. Game Pass lover riktignok at de skal komme med nye og spennende funksjoner, men vi velger å stille oss avventende til vi ser hva disse funksjonene faktisk er.

Oppdatering (lagt inn 14.08, kl. 00:00)

Mellom tidspunktet denne artikkelen ble skrevet og den ble publisert har Game Pass kommet med en del gledelige oppdateringer på sin Twitterkonto. De informerer nå om at det kommer til å bli vist reklamer i løpet av grunnspillet, slik det også ble i tidligere sesonger.  De har også publisert en liten FAQ, der det bl. a. informeres om at nedlasting av kamper nå også er mulig på Android, noe som ikke har vært mulig tidligere.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x