I dag ser vi på… Den svenske dameserien i 2016

marvels-15
Göteborg Marvels – Örebro Black Knights Foto: Sture Svensson

Våren er rett rundt hjørnet, og med det kommer seriestart for fotballen her hjemme. Det gjelder også i vårt nærmeste naboland, og i dag ser vi på 1. divisjon for damer i Sverige slik den ser ut før avspark i 2016-sesongen. Som vi snakket om i episode 2 av vår podcast, går svenskene bort i fra serier som går over sommeren og over til en modell som ligner den vi har her hjemme med mer kompakte serier på henholdsvis våren og høsten. Dette gjelder også for damenes 1. divisjon, som starter sin serie i månedsskiftet april/mai. Serien i år går bort i fra de geografisk inndelte puljene fra fjoråret, og spilles i år med enkeltmøter mellom alle lagene i divisjonen. Sluttspillet er lagt opp med med semifinaler for de fire beste lagene, og avslutter med SM-finale 9. Juli.
Komplett serieoppsett finner du her, eventuelt i tabellen nederst i denne artikkelen.

Før 2015-sesongen økte serien fra 4 til 6 lag, og vi gleder oss over at veksten fortsetter, med 7 påmeldte lag i 2016. Årets nykommer er Jönköping Spartans, som startet opp sitt damelag i fjor, og er for første gang å se i seriespill for damer nå i år. De får en tøff start på karrieren med seriedebut mot de regjerende mesterne Stockholm Mean Machines på bortebane, men vi håper den kampen ikke tar motet fra dem, og ønsker dem ekstra lykke til i årets sesong!

Jönköping Spartans – Bilde lånt fra www.spartans.se

Og når vi snakker om Mean Machines, kan det jo tenkes at formkurven fra de siste årene får seg en liten knekk. De mister nemlig sin hovedtrener Thomas Larsson, som nå tar over som defensiv koordinator for herrelaget i samme klubb, samt sin mangeårige QB, Martina Karlsson, som har signert med de regjerende tyske mestrene i Berlin Kobras for sesongen. Martina, som også er QB for det svenske damelandslaget, har ledet angrepet til Mean Machines i en årrekke og kan bli tøff å erstatte. Vi spurte posisjonscoach for WR hos Mean Machines Tim Wakeham hva han tror om laget denne sesongen:

I don’t think Martina being in Berlin will affect the team too much. We have a new coaching staff with plenty of experience, some rookies who have shown good potential and an experienced core of veteran players coming back. The girls have a great attitude & we face every challenge as a team. I’m looking forward to seeing what the team can accomplish this year. Right now, we’re focused on having a productive pre-season.

I’m sure it will be a tough season. When you’ve won four titles in a row, every other team wants to beat you. But tough games and good competition are great for everyone. It helps both players and coaches develop and improve.

Vi tror at Mean Machines kommer til å være i toppsjiktet av svensk damefotball også i år, damene er i gode hender hos en trenerstab som blant annet inneholder flere av landslagscoachene. Vi håper dog at de andre lagene tar inn på forspranget som Mean Machines har hatt tidligere år, slik at serien jevnes noe ut og det blir litt mer spennende å se hvem som klarer å kapre finalebillettene denne sesongen. Det står nok mellom Mean Machines, Örebro Black Knights og Arlanda Jets også i år, de øvrige lagene i serien trenger nok å modne en sesong eller to til før de kan være med å leke helt i toppen.

En annen positiv sak vi noterer oss fra nabolandet er at de tilsynelatende oppretter en 2. divisjon for damer, som skal spilles på høstsesongen. Vi har ikke lykkes å finne noen utfyllende informasjon om dette annet enn dette notatet fra SAFF sin foreningskonferanse i desember, men kommer tilbake til dette hvis det skulle dukke opp mer informasjon. 1. Divisjon for damer i Sverige spiller 11-mannsfotball, noe som kan være med på å gjøre inngangsterskelen høy for nyoppstartede lag. En 2. Divisjon med lavere nivå og 7/8/9-mannsfotball er i så måte et ypperlig tiltak for å øke bredden og antall lag totalt sett.

 

 

Serieoppsett Divisjon 1 damer 2016

Vecka 17
Arlanda Jets Västerås Roedeers

30-apr

Stockholm Mean Machines Jönköping Spartans

1-maj

Carlstad Crusaders Göteborg Marvels

1-maj

Vecka 18
Västerås Roedeers Carlstad Crusaders

7-maj

Arlanda Jets Göteborg Marvels

7-maj

Jönköping Spartans Örebro Black Knights

8-maj

Vecka 19
Jönköping Spartans Arlanda Jets

14-maj

Göteborg Marvels Västerås Roedeers

15-maj

Örebro Black Knights Stockholm Mean Machines

15-maj

Vecka 20
Göteborg Marvels Örebro Black Knights

21-maj

Västerås Roedeers Stockholm Mean Machines

22-maj

Arlanda Jets Carlstad Crusaders

22-maj

Vecka 21
Örebro Black Knights Arlanda Jets

28-maj

Göteborg Marvels Stockholm Mean Machines

29-maj

Carlstad Crusaders Jönköping Spartans

29-maj

Vecka 22
Stockholm Mean Machines Arlanda Jets

4-jun

Västerås Roedeers Jönköping Spartans

5-jun

Carlstad Crusaders Örebro Black Knights

5-jun

Vecka 23
Örebro Black Knights Västerås Roedeers

11-jun

Stockholm Mean Machines Carlstad Crusaders

12-jun

Jönköping Spartans Göteborg Marvels

12-jun

Vecka 24
Reserv

18-jun

Reserv

19-jun

Vecka 26
1:a 4:a

2-jul

2:a 3:a

2-jul

Vecka 27
Final

9-jul

 

Vil du lese mer om damefotballen i Sverige? Sjekk våre tidligere saker om temaet:

I dag ser vi på… Damefotballen i Sverige

I morgen smeller det i Sverige: Damenes SM-finale (2015)

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x