Julian Edelman legger opp

Etter en NFL-karriere på 12 sesonger for New England Patriots legger den tidligere Super Bowl MVP’en Julian Edelman opp. Quarterbacken fra Kent State som ble en svært suksessrik wide receiver i NFL tar med seg tre Super Bowl-ringer og nesten 7.000 yards på mottak når han nå sier farvel til NFL.

Et spørsmål som har dukket opp flere steder i kjølvannet av nyheten, er hvor Edelman står i historien. Har han hatt en karriere på Pro Football Hall of Fame-nivå, eller er det å ta litt hardt i? Som vi har sett av diskusjoner i for eksempel NFL fans Norway / Norge-gruppa på Facebook er meningene delte, selv om utgangspunktet er det samme: Edelman har hatt en solid karriere og helt klart oppnådd store ting på sine 12 år i ligaen.

Julian Edelman var aldri en Pro Bowl-spiller, men har samtidig levert varene jevnt og trutt for Patriots i grunnspillet, for så å virkelig skinne i sluttspill. Det er ikke slik at han kun hadde én fantastisk Super Bowl-dag; han hadde gjentatte svært solide tall i både finaler og sluttspillskampene før det.

Edelman, som opprinnelig er fra California, spilte for Woodside High School hvor han på tross av en heller liten fysisk fremtoning var en svært atletisk quarterback som ledet laget sitt til seier etter seier. Det var da også utgangspunktet når han i universitetsfotballen fortsatte i nettopp den posisjonen først på junior college og deretter på Kent State (NCAA FBS). For sistnevnte skole startet han samtlige av sine tre sesonger og gjorde det skarpt både i kastespillet og på løp. Det var imidlertid aldri noen risiko for at han skulle bli hentet inn til NFL som QB, men det fysiske talentet var samtidig utvilsomt av interesse selv for profesjonelle lag. Men hvordan bruke det?

Flere NFL-lag hadde lagt merke til talentet til Edelman, men det var New England Patriots som valgte å bruke et draftvalg i 7.runde 2009 på ham. Det fikk de betalt for når de ganske raskt så at Julian Edelman fungerte meget habilt som returmann. Etter kun et par kamper i grunnspillet den sesongen viste han også særdeles godt igjen som mottaker i angrepsspillet når han inntok «Wes Welker»-rollen i Welkers skadefravær. Det ble med begrensede, men gode, bidrag i de første sesongene, før Edelman skikkelig slo til for fullt i 2013.

Fra 2013 og utover til og med 2019-sesongen var Julian Edelman en svært sentral del av det fantastiske maskineriet til New England Patriots, riktignok med noen skadeavbrekk underveis. Tre av disse sesongene skulle også ende i Super Bowl-seiere, og både på veien dit og i selve finalene var Julian Edelman et særs viktig våpen for Tom Brady & co. Statistikken hans fra samtlige av de tre Super Bowl-kampene er svært solid: I Super Bowl XLIX hadde han 9 mottak for 109 yards og 1 TD, i Super Bowl LI hadde han 5 mottak for 87 yards, og i Super Bowl LIII hadde han 10 mottak for 141 yards. Den siste kampen endte også med at Edelman ble kåret til kampens mest verdifulle spiller, ikke bare på grunn av statistikken men også på grunn av noen mottak av betydelig dimensjoner på viktige tidspunkt i kampen.

Julian Edelman FULL Retirement Video

Til spørsmålet om hvorvidt Julian Edelman hører hjemme i Pro Football Hall of Fame skal vi ikke la oss prege for mye av øyeblikket, men noterer oss at det finnes en rekke tilsvarende karrierer hos spillere som ikke er valgt inn der. Det vil alltid være et spørsmål om mer enn bare statistikk når slike valg tas, og mang en diskusjon på sportsbarer og blant internett-helter rundt om i verden vil nok foregå innen fasiten foreligger. At Edelman er et åpenbart valg til Hall of Fame skal man nok ha godt tunnelsyn med Patriots-briller for å se, men man skal ha tilsvarende anti-briller for å avfeie ham før diskusjonen er tatt – primært på bakgrunn av hvilket stempel han satte på flere sluttspill.

At Julian Edelman har hatt en karriere verdt å både feire og si tusen takk for; det hersker det derimot ingen tvil om!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x