Klart for Norden mot USA i amerikansk fotball!

I januar 2018 er det duket for at et samlet Norden spiller mot USA i amerikansk fotball, hvor også Norge vil være representert!

Det er U19-alderstrinnet det er snakk om, og dermed spillere som er på vei fra high school til college, eventuelt fra videregående til militæret som det gjerne kan være for en del av de norske spillerne 😉

Det har i mange år vært arrangert landskamper og All-Star kamper mellom USA og forskjellige internasjonale lag, hvorav kampene mellom Team World og USA nok er de mest kjente de senere årene. Men også nasjonale lag fra Canada og kontinentale All-Star lag fra eksempelvis Europa har fått bryne seg mot amerikanerne. Noen ganger med suksess, og brorparten av gangene uten at resultatene har gått i de internasjonale lagenes favør.

En rekke spillere har blitt oppdaget via disse arrangementene og har fått sine sjanser i college-verdenen i kjølvannet av det. Eksempelvis Constantin Ritzmann og Björn Werner, begge fra Tyskland. Sistnevnte er et navn å merke seg også i år, da han deltar som assistenttrener for Team Nordic hvor Norge, Sverige, Danmark og Finland samarbeider for å stille ett slagkraftig lag. Det har i mange år eksistert et godt samarbeidsklima mellom de Nordiske landene, og det er et sentralt utgangspunkt også for at man stiller et samlet lag ved dette arrangementet.

Jim Criner. Foto: Niclas Carlson

Hovedtreneren kommer til å være den gamle trenerkjempen Jim Criner, som har viet mange av sine senere år som aktiv trener til internasjonal amerikansk fotball. I tillegg får de med seg en trenerstab som også består av Mike Barry, svenske Sebastian Brinkenfeldt, danske Lars Carlsen, finske Tuomas Heikkinen og -ikke minst!- norske Jørgen Benestad-Johansen. Vi forstår det som at også flere trenere vil bli involvert, uten at deres navn fremgår av informasjonen som det danske forbundet har sørget for å legge ut for å belyse Team Nordic.

Denne staben og dette laget blir en del av 2018 sin utgave av International Bowl, som foregår på AT&T Stadium i Dallas. Stadionen er til vanlig kjent som hjemmebane for NFL-laget Dallas Cowboys. Dette blir den niende utgaven av International Bowl, som er et arrangement som begynner å få en viss tradisjon. Det er det amerikanske forbundet USA Football som er arrangør.

AT&T Stadium, hvor kampen vil gå.

Hvilke spillere som er del av Team Nordic er foreløpig ukjent for oss, likeså dermed også fordelingen mellom de fire nasjonene. Vi er kjent med at det norske forbundet sendte ut en forespørsel i forrige uke som tilsa at norske klubber kunne nominere spillere hos seg. Dette var det en svært kort frist på, noe vi erfarer gjorde at enkelte klubber valgte å se vekk fra invitasjonen fordi den ble oppfattet som useriøs når fristen var så kort – for enkelte virket det hele i overkant amatørmessig når man ikke hadde bedre kontroll enn å gi en frist på kun 4 dager (enkelte klubber rapporterer å ha fått informasjon tilsendt 10.november med svarfrist 14.november) for tilbakemelding.

Det har imidlertid ikke vært noen hindring for at planleggingen fortsetter, og som navnene i trenerstaben antyder skal det ihvertfall ikke stå på den sportslige ledelsen kompetansemessig! For deltakerne blir det slik vi forstår det en utgift på rundt 20.000,- kroner for å delta, som må kunne sies å være en betydelig sum. Samtidig er det ikke tvil om at man har muligheten til å få med seg en stor opplevelse, og et arrangement som i praksis varer i nærmere en uke: Spillerne ankommer 7.januar og drar tilbake til sine respektive hjemland 13.januar.

Om Team Nordic kan hevde seg mot Team USA gjenstår å se, og med disse arrangementene pleier det å være usikkert hvor god kvalitet amerikanerne stiller med. Noen ganger har det vært med en spillerstall hvor de fleste ender opp i toppnivå-college fotball etterpå og til og med NFL (Tyrann Mathieu og Jameis Winston kan stå som eksempler for det), mens andre år har spillerstallen vært noe mer begrenset kvalitetsmessig.

Kampen går altså på AT&T Stadium i Dallas den 12.januar 2018, og vi gleder oss til å se hva Norden kan skape av trøbbel for USA når anledningen til det byr seg!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x