Krise: Norgesmesterne har trukket seg fra Eliteserien

Glads

Norsk amerikansk fotball har de siste årene vist svært god utvikling, med et stadig økende antall lag og gradvis høyere nivå. For noen timer siden kom imidlertid en nyhet som gir dette inntrykket en kraftig skrape. Aldri før har et lag som er regjerende Norgesmestere på seniornivå trukket seg fra seriespill påfølgende år, men det er nettopp det som har skjedd: Kristiansand Gladiators har varslet om at de ikke kommer til seriespill i 2015!

You can find a translated version of this article here.

ÅRSAK OG REAKSJONER

Det er utvilsomt mange som sitter sjokkert tilbake i både forbund, andre klubber, blant de som følger med fra sidelinjen, og kanskje også i Sørlandets hovedstad – selv om de involverte der, inklusive spillerstallen, har kjent til avgjørelsen en stund.

Dette er veldig overraskende og veldig skuffende, og et dårlig signal til andre ligaer og idretter at regjerende mester trekker laget 2 uker før sesongstart.

Samtidig håper vi jo at Gladiators er på bena igjen så fort som mulig.

– Edvin Jenssen, leder Nidaros Domers

Begrunnelsen for å trekke seg fra seriespill ser ut til å være todelt: En endret økonomisk situasjon, og spillermangel. Den endrede økonomiske situasjonen kjenner vi ikke til hva består i, men det er nærliggende å tro at enten viktige dugnadsinntekter eller store sponsorposter da må ha forsvunnet. Kanskje kan også frafall av betydningsfulle fordeler som billig bolig for importspillere spille inn – her kjenner vi uansett ikke fasiten.

Spillermangel er et interessant punkt. Det er utvilsomt en del spillere som la opp i kjølvannet av et fantastisk NM-gull i 2014. NM-gullet var noe uventet, ikke fordi Gladiators var dårlige på noe vis, men fordi den andre NM-finalisten –Eidsvoll 1814s– viste kvaliteter som gjorde dem til en naturlig favoritt. For Kristiansand, hvor en god del av de lokale toneangivende spillerne i fjor hadde en viss alder, var det sannsynligvis et naturlig endepunkt i karrieren for flere.

Ernst Andersen - signing day
Kjekkeste måten å miste en spiller; allikevel et savn

Samtidig som en del legger opp, forsvinner enkelte av andre årsaker. Tapet av Ernst Andersen er i seg selv kun 1 spiller, men for lagkameratenes tro på kvaliteter som lag kan slike frafall av nøkkelspillere få betydning. Andersen var nemlig ikke den eneste. La oss ta med en del av de vi erfarer at ikke ville kommet til seriespill i 2015, av en rekke forskjellige årsaker:

  • Allan Wetrhus, Chris Heimtun, Eirik Håverstad, Bartosz Kalejta, Long Hoang
  • Anders Melleberg Torp, Tobias Falkum, Benjamin Bjorvatn Øien, Aadne Flottorp
  • Alan C. Femenias, Lukasz Kadziolka, Christoffer Henriksen

I tillegg har Kristiansand Gladiators hatt god hjelp i form av en ganske stor gruppe importspillere i flere sesonger. Dette sistnevnte ser ikke ut til å ha falt på plass likt som tidligere år, og samtidig er reguleringen av slikt via Kampreglementet endret fra 2014 til 2015, med de følger det får for hvilke grep man kan ta.

Om dette sistnevnte har spilt inn vet vi lite om, men vi er kjent med at Kristiansand har fått en del utfordringer kastet i fanget, med blant annet en internasjonal overgang som ikke har blitt godkjent. Vi forstår også at håndtering av andre overganger og kontrakts-signeringer har vært mer utfordrende enn man skulle kunne ønsket seg, uten at vi har nok verifisert informasjon til å gå mer i detalj om det.

Dette er selvsagt utrolig trist for idretten vår og understreker betydningen av langsiktighet i arbeidet som gjøres av klubber og forbund. Jeg har ikke full oversikt over hva som har skjedd i Kristiansand, så det er litt tidlig å trekke for mange konklusjoner. Men timingen er fryktelig dårlig.

– Simen N. Kristensen, leder Vålerenga Trolls

Det er ikke unaturlig at fokuset på omfattende juniorprogram kontra mange importer trekkes frem i etterkant av denne dramatiske vendingen for årets Eliteserie, da Kristiansand Gladiators må kunne sies å ha vært fremste eksponent -av flere- for det å satse på importer. Gladiators har riktignok oppfylt kravene til juniorprogram som stilles til lag på øverste seniornivå, men det er ingen som kan påstå at de har en juniorsatsing som kan sammenlignes med eksempelvis Vålerenga Trolls eller Oslo Vikings.

Samtidig er det slik at juniorsatsingen Kristiansand gjorde på begynnelsen til midten av 2000-tallet har utgjort mye av stammen i det laget som til slutt tok NM-gull i 2014 etter tre år i finalen (2012, 2013, 2014). Men: Juniorprogram er noe som krever vedlikehold, og her er det helt på sin plass at det kommer en debatt i etterkant av at Norgesmesterne på seniornivå for første gang i historien trekker seg fra påfølgende sesong.

 

HVA SÅ MED SERIESPILLET I 2015?

Eliteserien består av 6 lag. Nå er det 5. På noen få dager før påsken setter inn, med 1.serierunde like etter den, må forbundet finne en løsning hvor tilbudet for Eliteserie-lagene holdes på et akseptabelt nivå. Samtidig er det på tide å tenke også på publikum. Neida; norsk amerikansk fotball fenger ikke de store massene, men vi (forbund, klubber, andre aktører som f.eks. Amerikansk Fotball) forsøker å bygge noe i så måte. Da er det greit at det man sitter igjen med ikke er nevneverdig forringet av at et lag trekker seg fra serien.

Glads vs Trolls 2014 - Dag Thore Knutsen
Dette får vi ikke se i 2015. Foto: Dag Thore Knutsen

Forbundet har naturligvis informert alle klubbene om situasjonen, og har skissert flere alternative løsninger på situasjonen. Vi snakker da om alternativ som mindre justeringer for å sikre et likt antall kamper i serieoppsettet (fordi det eksisterende serieoppsettet gjør at klubber mister ulikt antall kamper som følge av at Gladiators forsvinner ut), ingen endring, eller et helt nytt serieoppsett.

Dette er en stor utfordring å få i fanget, både for forbundet og Eliteserie-klubbene som nå på kort tid må gi sine innspill før en avgjørelse tas – sannsynligvis allerede i løpet av et par dager.

 

HVILKE KONSEKVENSER VIL DETTE FÅ FOR KRISTIANSAND GLADIATORS?

En epoke er over, og dette vil stå igjen som kulminasjonen på den:

NM-finalen 2014: Last TD in the game

Omdømmemessig er dette et kraftig skudd for baugen både for norsk amerikansk fotball og -aller mest- Kristiansand Gladiators. Om det får betydning i Agder-regionen når det gjelder sponsorer, publikum og rekruttering gjenstår å se. Vi har uansett ikke tvil om at Gladiators kommer tilbake på banen. Det er også slik at vi her snakker om Eliteserie-laget deres; de har også lag på juniornivå samt damelag som er i aktivitet og er forventet å se i seriespill i år. Dette er ikke slutten for amerikansk fotball i Kristiansand, men vi har vanskelig for å se at det ikke er et trist sorti for en solid epoke i klubbens historie.

Glads damer at Prague Harpies
Damene: Holder fortsatt koken

Neste år må Gladiators belage seg på å sannsynligvis ikke spille i Eliteserien hvis de kommer tilbake med seniorlag. Det sistnevnte tror vi at de gjør, men da må de trolig ned minst én divisjon. 2016 sammenfaller med første år på veldig lenge hvor det vil eksistere 3 divisjonsnivåer i norsk seniorfotball: Eliteserien, 1.divisjon og 2.divisjon. De to førstnevnte er 11-mannsfotball, sistnevnte er 9-mannsfotball. Det kan tenkes at forbundet plasserer Kristiansand Gladiators i 1.divisjon, selv om det er åpning for at de fortsatt kan ha en plass i Eliteserien.

Samtidig er det faktisk ikke helt unaturlig å tenke seg at de plasseres på laveste divisjonsnivå. At et av hovedargumentene for å trekke laget i 2015 er spillermangel åpner naturligvis også for en konsekvens av det; nemlig at man må bevise at man ikke lenger har spillermangel gjennom å spille 9-mannsfotball før man kan kvalifisere seg opp til 11-mannsfotball igjen.

Økonomi er også et av argumentene som er oppgitt for at man trekker laget fra Eliteserien 2015. Da skal det nevnes at det er negative økonomiske konsekvenser av å trekke laget; man får eksempelvis ikke igjen depositum, serieavgift eller lignende: «Ingen avgifter eller kontingenter skal tilbakebetales«, står det i Kampreglementets §4-2 punkt 2 om lag som trekker seg fra seriespill.

Det kan også komme andre økonomiske konsekvenser, f.eks. å måtte dekke reiseutgifter for motstanderlag som har betalt for reise til Kristiansand som de ikke får endret. Uansett vil vi tro at de økonomiske konsekvensene koster mindre enn det seriedeltakelsen i Eliteserien ville gjort. Forskjellen er selvsagt at man ikke akkurat får det samme for pengene…

 

Vi kommer tilbake med mer om denne saken etterhvert som bildet av hva som har skjedd, og hva som skal skje, blir klarere. Vi regner med at både forbundet og Kristiansand Gladiators selv kommer med offisielle uttalelser, og for forbundets del avklaring av konsekvenser for serieoppsett, innen kort tid.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x