Lag som trekker seg fra kamp: Det skjer faktisk i USA også!

I Norge har vi fra tid til annen, og alt for ofte, lag som trekker seg fra kamp på grunn av for få spillere. Visste du at det faktisk skjer innen NCAA college-fotballen også? Det gjør faktisk det!

For en drøy måned siden var det Occidental i NCAA Division III som så seg nødt til å trekke laget fra en kamp mot Pacific. Og: Det var på ingen måte første gang noe slikt skjedde. I 2014 så Maranatha Baptist seg nødt til å kansellere 3 kamper på grunn av spillermangel, i 2005 droppet Lewis & Clark 5 av sine 9 kamper av samme årsak, og i 2000 gjorde Mount Ida det samme med 2 av sine kamper.

Det finnes nok også flere eksempler, men dette forteller oss at fenomenet rundt å slite med liten spillerstall og gjøre vurderinger knyttet til sikkerhet for de gjenværende spillerne i stallen, ikke er noe særegent her til lands eller i sporten i Europa.

Det meste er selvsagt relativt, og for Occidental sin del var det en knøttliten stall på kun 36 friske spillere som gjorde at valget ble tatt. Begrunnelsen til skolen knytter seg til spillersikkerhet. Samtidig var ikke spillerstallen videre blid over avgjørelsen, og der i gården ønsket man selv å spille kampen mot Pacific.

I kjølvannet av den kansellerte kampen mot Pacific spilte Occidental to kamper til. Det ble klare tap, og i forkant av lagets homecoming-kamp 14.oktober så man seg nødt til å foreta nok en kansellering:

«I write to inform you that this morning, on the recommendation of coaches, trainers, athletic administrators and senior administrators, I have made the difficult decision to cancel Saturday’s game versus La Verne. As you know, our roster has been thin all season,» Veitch wrote in a message sent to players and families after coaches notified players directly. «Since Wednesday when we communicated that the game was on, additional player injuries have depleted our roster to the point where we believe that we cannot safely field a team.»

Det var på dette tidspunktet 32 friske spillere igjen i stallen. I Norge hadde det vært en anseelig stall for mange lag. På college, også i Division III, er mange staller rundt 90-120 spillere. Det er allikevel unntak med spillerstaller ned på rundt 35-40 spillere. For Occidental fungerte tydeligvis ikke det.

17.oktober kom da også avgjørelsen om å kansellere resten av sesongen, som da bestod av fire gjenstående kamper. Occidental skulle møtt Pomona-Pitzer (som de har gjort hvert år siden 1899 med unntak av krigsårene 1942-44), Whittier, Cal Lutheran og Chapman. Slik blir det ikke, og de skolene mister nå hver sin kamp. Occidental mister langt mer; fotball-programmet er mer eller mindre lagt i ruiner, potensielle rekrutter ser seg om etter andre skoler, og lagets eksisterende spillergruppe vil nok også miste flere av de få som er igjen.

Det er tøffe tak når man ikke når opp mot konkurrentene sine i organisasjon eller sportslige kapasiteter. Og det er ikke noe særnorsk med det. Eller noe Europeisk. Eller amerikansk, for den saks skyld. Slikt skjer overalt, og det viktigste spørsmålet blir gjerne hvordan man som skole/program/klubb/individ velger å respondere.

For Occidental sin del ser de på det å ha kastet inn håndkleet nå nylig som en mulighet til å starte fokuset på et saftig comeback i 2018 etter å ha bygget seg opp igjen fra grunnen av. La oss håpe de lykkes med det, og at et slikt fokus på forbedring er noe de mange norske lagene som trekker seg fra en kamp eller et seriespill deler med dem.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x