LFL inntar Norden!

Vi gjør oppmerksom på at dette var den ene av de to Aprilspøkene våre i 2017!


Et årvåkent publikum følger en LFL-kamp i USA. Foto: Alyssa Schukar

Det er ikke hver dag vi kan annonsere at en ny liga innen amerikansk fotball blir å finne i vår egen del av verden, men det er tilfelle nå. I tillegg er det snakk om en liga flere kjenner til fra før av og som har vært i vinden den siste tiden, nemlig Legends Football League!

LFL, som tidligere stod for Lingerie Football League, vil nok vekke følelser av forskjellige slag blant nordboere som nå får ligaen i sin egen bakhage. Ligaen er amerikansk fotball for kvinner -eller kanskje vi heller skal si utøvd av kvinner- og med heller begrenset bekledning, slik det opprinnelige navnet var flinkere til å hentyde til enn ‘Legends Football League’-navnet er. LFL er mildt sagt omstridt, og blant mange som selv er engasjert i amerikansk fotball ansett som et utskudd som knapt har noe med idretten å gjøre.

I forrige uke kom nyheten om at Viasat skal begynne å vise LFL på sine plattformer, og med nyheten om LFL Europe faller brikkene på plass rundt hvorfor denne satsingen kommer akkurat nå:

Satsingen til Viasat har møtt sterk kritikk fra flere hold her hjemme, noe Viasat All American-siden på Facebook bærer preg av. Vår egen skribent Eyvin Nygaard Sommerseth skrev også et grundig innlegg om det hele for et par dager siden.

LFL har også tidligere hatt et internasjonalt preg etter oppstarten i USA for en god del år siden. I tillegg til å ha hatt både norske og norskættede spillere, hadde man en periode LFL Australia. Europa er med andre ord ikke det første kontinentet det ekspanderes til.

 

LFL og Norden

Du må i utgangspunktet til Göteborg for å se dette. Foto: Alyssa Schukar

Vi har skrevet Norden og ikke Norge i overskriften, og det er det en god grunn til. Det er nemlig ikke en av våre byer som får et lag, men to byer i våre naboland: København i Danmark og Gøteborg i Sverige. København er, som Amsterdam og Hamburg, kanskje ikke helt uventede valg basert på størrelse og LFL sitt behov for liberale markeder, men Gøteborg er mer uventet. Hvorfor ikke en av de andre nordiske hovedstedene som Stockholm, Oslo eller Helsinki?

Svaret får vi av LFL Europe sin nyutnevnte commissioner, britiske Lord Harry Wotton:

Gothenburg is a major city in it’s own right. Additionally, it’s geographical placement gives us access to both the Swedish and Norwegian market.

Om noen skulle være i tvil: Wotton sitt svar gjør det utvetydig klart at Norge altså er en del av markedet LFL ønsker å etablere seg i!

Et av elementene som LFL-ledelsen har indikert at vil være nytt i Europa kontra USA (men som ble forsøkt i Australia), er at de over tid ønsker å etablere et slags nivå 2, med lag tilknyttet LFL Europe-lagene, men som altså ikke spiller på samme nivå. Etter det Amerikansk Fotball erfarer, er tanken at Gøteborg skal ha 3 underliggende lag tilknyttet seg, og det samme for København og de andre LFL-lagene sin del. Vi har forstått det slik at man for Gøteborg sin del satser på å etablere lag i Oslo, Stockholm og Helsinki, mens København får underliggende lag i Aalborg, Aarhus og Malmø. Disse lagene skal fylles av lokale talenter, med et håp om at en stadig større del av LFL-laget i regionen skal bestå av spillere fra nærliggende nasjoner. Innledningsvis vil det være en miks av spillere fra USA og lokalt. Flere norske klubber ser allerede på muligheten til å delta i en underliggende liga, og Vålerenga sin satsing, «Glamz», ble blant annet annonsert tidligere i dag.

 

Ligaens inndeling

De 6 byene som får LFL Europe-lag markert med stjerner

Det vil den første sesongen, som starter i september i år, være 6 lag i to puljer i LFL Europe. De er som følger:

  • Gøteborg
  • København
  • Hamburg
  • Amsterdam
  • London
  • Paris

De tre førstnevnte er en pulje, mens de tre sistnevnte vil være en annen pulje. Det vil spilles trippel serie innad i puljene, med hjemme- og bortekamp mot lagene fra den andre puljen. Dette vil gi totalt 12 kamper i grunnspillet, hvorav 6 hjemme og 6 borte for hvert av lagene.

Seriestart har foreløpig ikke fått en konkret dato, men er planlagt i slutten av august og med spill utover høsten. Tryouts for lokale spillere er tenkt lagt til juni. Vi antar at treningsleir og forsesongstreninger da foregår i juli og august.

Sesongen vil altså ikke være identisk med det tidsrommet LFL kjører i USA, noe som potensielt gir mulighet for at spillere i den amerikanske serien også deltar i Europa.

 

Reaksjoner

Det er svært kort tid siden av LFL sin inntreden i Europa og det skandinaviske markedet ble annonsert, så foreløpig er det stort sett enkeltindivider som har rukket å reagere. Det hersker imidlertid liten tvil om at flere nok vil slenge seg på, og at reaksjonene i stor grad vil være negative. Inntrykket av LFL her til lands er at det er snakk om en liga som spiller på kvinnekroppen snarere enn å inneholde et reelt idrettsfokus. Nå skal det riktignok nevnes at samfunnsdebattanten Hasse Hellan allerede har vært ute og påpekt følgende på sin meget åpne facebook-profil:

Det er verdt å merke seg at idrettens motto faktisk er ‘Mens sana in corpore sano’ – eller som man gjerne sier på norsk: «En sunn sjel i et sunt legeme». Jeg skal holde meg for god til å spekulere i om det var akkurat dette den romerske poeten Juvenal tenkte på når han formet de bevingede ord, men det kan ikke herske meget med tvil om at det er kropper som i mine øyne er sunne, og min sjel føles sannelig sunn med tanken på å dra til Gøteborg på kamp!

Andre har vært mindre poetisk vrøvlende i sin tilnærming, som eksempelvis den svenske trenerprofilen Leo Billgren, hovedtrener hos Tyresö Royal Crowns. Han har beskrevet det hele med 140 tegn eller færre, og dermed altså på Twitter:

Også andre har ytret seg i en stadig større flom av synspunkter på Twitter. Vi sakser noen av høydepunktene:

Debatten kommer helt sikkert til å eskalere i de kommende månedene frem til sesongstart i LFL Europe, og vi blir ikke overrasket om flere sentrale samfunnsdebattanter er blant de som melder seg på når nyheten sprer seg utenfor den harde kjerne av amerikansk fotball-entusiaster.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x