Sted og bane for årets NM-finale bestemt!

Vi er noen uker unna seriestart, og en rekke måneder unna NM-finalen for senior herrer. Sistnevnte arrangement er den største årlige begivenheten innen norsk amerikansk fotball, og finner sted i begynnelsen av juli. I år er datoen lørdag 8.juli.

NM-finalen har i mange år blitt lagt ut på anbud, men forbundet har stått for arrangementet selv ved en rekke anledninger. Kampen har fra tid til annen flyttet på seg, og var eksempelvis i Fredrikstad i fjor. Den har også gått i eksempelvis Tønsberg, men byen som har sett flest NM-finaler er utvilsomt Oslo. Av baner er det Jordal kunstgress som har hatt soleklart flest finaler. Det vet vi alle at ikke blir tilfelle i år, da Jordal er okkupert av nærliggende byggevirksomhet og en midlertidig hall for ishockey.


Men: Finalen er tilbake i Oslo! Og ikke bare er den tilbake i Oslo; den er tilbake på en historisk arena for norsk amerikansk fotball. Det er nemlig Bislett stadion som blir vert 8.juli!

Nå er det sikkert noen som stusser; hvordan er Bislett en historisk bane for amerikansk fotball i Norge? Det har vi svaret på: Faktum er at 3 av de 5 første kampene (hhv. kamp nr. 3, 4 og 5) som noensinne ble spilt på norsk jord, gikk på nettopp Bislett! Vi er da helt tilbake i 1945, og nå returnerer altså amerikansk fotball tilbake til de dypeste historiske røttene vi har kampmessig her i Norge!

Som om ikke det var nok, er det også 60-års jubileum for noen andre kamper som gikk på Bislett. I 1957 gikk nemlig et oppgjør mellom de to amerikanske militærlagene London Rockets og Bentwater T-birds på Bislett. I pausen gikk en av de første kampene mellom to norske lag når et fantastisk initiativ tatt av den Kanadiske immigranten Ronald Massay førte til at ungdommer fra Grünerløkka som han hadde samlet til å drive sporten, spilte mot hverandre. Navnet på de to lagene? Lyserøde Elefanter og Røde Mus! Ja; du leste riktig. De to første norske lagene som hadde kallenavn, het altså Lyserøde Elefanter og Røde Mus.

Vi kan legge til at Grünerløkka-laget ble hetende «Pink Elephants» / Lyserøde Elefanter i fortsettelsen, og blant annet spilte en kamp mot et lag fra den amerikanske skolen i Oslo i midten av oktober 1957. Da vant de 24-0, så de kunne nok sine saker!

Det er altså et historisk sus over dette som mange kanskje ikke tenker over, men som strekker linjene fra våre dager tilbake til sportens aller tidligste spor her til lands. Bare av den grunn er Bislett stadion et fantastisk valg for en NM-finale.

I tillegg er Bislett en skikkelig stadion. Med en tilskuerkapasitet på 15.400 vil det nok bli godt med plass for en idrett som normalt drar mellom 600 og 2.000 tilskuere til Norgesmesterskapet, men forhåpentligvis legges det ned en solid innsats i forkant for å utnytte arenaen og mulighetene den gir, slik at tilskuertallet kan være langt høyere enn normalt.

Bislett slik stadion så ut i 1948; kun 3 år etter det for første gang ble spilt amerikansk fotball der.

Om man slår tilskuerrekorden for amerikansk fotball på Bislett er imidlertid usikkert. Vi har ikke tallene for kampene i 1945 (men film og bilder indikerer svært godt oppmøte), men for kampen i 1957 mente VG at tallet var «nesten 5.000», mens Aftenposten rapporterte tallet som 7.000-8.000.

Bislett stadion er kanskje aller best kjent som skøytearena, men har også sett mange store arrangementer innen friidrett, i tillegg til å fungere som fotballstadion. Bislett ble renovert og fremstod i ny skikkelse i 2005. En ulempe med Bislett i sin nåværende form, er avstanden fra tribunene til selve fotballbanen. Banen i seg selv måler 105×68 meter, og er dermed noe for kort til en full størrelse amerikansk fotballbane (120×53.33 yards = 110×48.76 meter). Dette vil nok bety at årets NM-finale går på en bane som er forkortet på midten, slik man forholdsvis ofte gjør i norske kamper på grunn av banenes størrelse her til lands.

Nye Bislett stadion. Foto: Kjetil Ree

Lagene som møtes i NM-finalen er fra toppdivisjonen i Norge, Eliteserien. De fire beste lagene der går til semifinaler, og deretter møtes vinnerne av semifinalene i Norgesmesterskapet. Regjerende Norgesmestere er Oslo Vikings, som sammen med Eidsvoll 1814s er laget med flest seiere. Vikings er også laget med flest finaleopptredener i NM-finalens over 30 år lange historie. Første NM-finale var i 1986.

Det skal bli spennende å se hvilke to lag som møtes i årets NM-finale. Valget av Bislett som kamparena gir det hele en ytterligere dimensjon, og Vålerenga Trolls var raskt ute med å påpeke det som en ekstra motivasjonsfaktor. Vi vil tro de fleste andre lagene tenker det samme. I tillegg til de to Oslo-lagene Vikings og Trolls, er Eidsvoll 1814s, Lura Bulls og Åsane Seahawks deltakende lag i Eliteserien og med en mulighet til å gå til kampen på Bislett lørdag 8.juli.

Vi kommer tilbake med ytterligere noen godbiter fra Bislett-historien i løpet av den kommende tiden, så her er det bare å glede seg! 🙂

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x