Lura Bulls ønsker å forlate Eliteserien

Glads vs Bulls 2014 - Dag Thore Knutsen
Gladiators vs. Bulls 2014 – Foto: Dag Thore Knutsen

I en epost sent fra forbundet til alle klubbene i Eliteserien og 1. divisjon i går, kom det frem at Lura Bulls ikke ønsker å fortsette i Eliteserien i 2017, men heller ønsker å rykke ned til 1. divisjon slik  Nidaros Domers gjorde før fjorårets sesong. Om dette blir tilfelle vil Lura bli den fjerde klubben på like mange år som forlater Norges øverste divisjon.

For bare tre år siden besto Norges øverste divisjon av hele syv klubber. Samtidig skjedde det en liten eksplosjon i seniorlag på lavere nivå, og nye lag poppet opp over hele Norge. Flere av dem hadde uttalte ambisjoner om å hevde seg i norgestoppen innen få år.

Så trakk Bergen Storm seg fra serien før 2014-sesongen, og Kristiansand Gladiators fulgte etter før 2015-sesongen. I fjor høst kom meldingen om at heller ikke Nidaros Domers ønsket å fortsette å konkurrere på øverste nivå. På disse årene har heller ingen nye klubber tatt steget opp til de resterende lagene i Eliteserien. Det ble riktignok opprettet et mellomsjikt før årets sesong i form av den nyopprettede 1. divisjon, men det ble bevist i sluttspillet er det fremdeles stor avstand mellom lagene der, og de i Norgestoppen.

Det at Lura Bulls, klubben som ble Norgesmestere så sent som i fjor, heller ikke ønsker å konkurrere på øverste nivå lenger, kom derfor som et lite sjokk på oss i redaksjonen. Kristiansand Gladiators trakk forsåvidt også klubben rett etter et NM-gull, men de forlot divisjonssystemet helt, og begynte å bygge klubb igjen et år etter i 2. divisjon. Lura ønsker kun å rykke ned til en divisjon hvor de i NM sluttspillet slo årets nest beste klubb hele 55-0.

Bulls Vu vs Seahawks b 2016
Bulls overkjører Seahawks 55-0 i NM sluttspillet 2016. Foto: Cecilie Hagen

Bakgrunnen for avgjørelsen kommer i følge våre kilder fra de nye reglene til juniorlag hos eliteserieklubbene. Ettersom Bulls trakk U15 laget sitt tidligere i sommer, oppfyller de ikke kravet om to juniorlag, for å få benytte profesjonelle spillere på laget til neste år. Spillergruppen i Bulls tok en avgjørelse om at de ikke ønsket å konkurrere i Eliteserien uten profesjonelle spillere, og de ønsker derfor å rykke ned til 1. divisjon hvor det kun er tillatt med profesjonelle spillere fra EU/EØS landene. Det var riktignok ingen av 1. divisjonslagene som benyttet seg av den muligheten i fjor.

Avgjørelsen til Bulls vil føre til at det gjenstår kun tre Eliteserieklubber til våren – Vålerenga Trolls, Eidsvoll 1814’s og de regjerende norgesmestere Oslo Vikings. På bakgrunn av det har forbundet kalt inn alle Eliteserie- og 1. divisjons-klubber til et møte for å finne løsninger på utfordringene i dagens Eliteserie. Kristiansand Gladiators er også invitert på møtet, da de har et ønske om å rykke opp og konkurrere i 1. divisjon til våren.

Det virker som om forbundet er villigere til å se på endringer i reglementet til profesjonelle spillere, men kun om alle klubbene er enige. Det virker også som om at det er et ønske fra forbundet sin side om at noen andre klubber skal rykke opp til Eliteserien, for å unngå en serie med kun tre lag. Nidaros Domers og Åsane Seahawks er nok hovedkandidatene til et slik opprykk, ettersom de kapret de to øverste plassene i 1. divisjon i år.

Lura Bulls vs Nidaros Domers-61
Domers konkurrerer mot Bulls i 2015. Foto: Kristoffer Andreassen

Uansett hva resultatet av dette møtet blir så er det ingen tvil om at det vil få store konsekvenser for seniorseriene neste år. Om mot all formodning både Åsane og Nidaros skulle rykke opp til Eliteserien vil det fremdeles være kun 5 lag i Eliteserien og 5 lag i 1. divisjon, mens 2. divisjon antagelig vil bestå av flere lag enn de to førstnevnte seriene tilsammen.

Dette igjen setter spørsmålstegn ved hele roten av problemet. Grunnen til at klubb etter klubb har trukket seg fra Eliteserien er at det er utrolig dyrt å spille der – mye grunnet kostnadene knyttet til profesjonelle spillere, som Lura Bulls ved å trekke seg forteller at er helt nødvendig for å konkurrere i Eliteserien. Vålerenga Trolls har riktignok tatt avstand fra profesjonelle spillere, men de har heller ikke hevdet seg i toppen på mange år.

Hadde en løsning vært å stikke fingeren i gjorda å si at vi er rett og slett ikke der enda at klubbene har råd? Vikings og 1814’s er selvfølgelig unntaket, men forbundet er klare på at de ikke ønsker en Eliteserie med kun disse to klubbene slik vi har sett tidligere. Er det derfor det beste for det norske seriesystemet å forby profesjonelle spillere fullstendig i noen år, slå sammen Eliteserien og 1. divisjon og la klubbene jevne seg ut? Dette vil trolig bety et skritt tilbake for Vikings og 1814’s, men på sikt vil det trolig gjøre norgestoppen jevnere? Eller?

Jeg vet ikke fasiten, men resultatet av møtet mellom forbundet og klubbene i Elite- og 1. divisjon vil trolig ha en enorm påvirkning for fremtiden til amerikansk fotball i Norge.

 

Tekst mail forbundet Bulls til 1div
Mailen sendte fra forbundet til klubbene i Elite og 1. div
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x