NFL Draft 2015: Oppsummering av 1.runde

Årets draft finner sted i Chicago i disse dager og første runde gikk av stabelen i natt.

Som forventet de siste ukene ble første valg i årets draft QB Jameis Winston fra Florida State. Tampa Bay Buccaneers får derfor det de håper blir deres franchise Quarterback som kan lede dem de neste 10-15 årene. Winston er regnet som et bedre eller like bra prospekt som Cam Newton, Matthew Stafford og Sam Bradford. Han har en sterk arm, god presisjon og nøyaktighet og kan allerede lese forsvar på et godt nivå. Sistnevnte kommer av at han spilte for Florida State, et mer Pro-ready angrep som har gjort han mer NFL-klar.

Det var langt større spenning knyttet til valg nummer 2, som tilhørte Tennessee Titans. Det surret rykter om bytter med San Diego Chargers og et stort tilbud fra Philadelphia Eagles, men Titans valgte å beholde valg #2 og ta QB Marcus Mariota fra Oregon. Titans får i Mariota et bedre prospekt enn noen av QB-ene tilgjengelig i fjor. Han er ganske nøyaktig med pasningene, men havner bak både Winston og Grayson her. Han har den sterkeste armen i draften og gjør som regel gode valg med ballen. Han spilte dog i et enklere angrep enn f.eks. Winston og han må lære å lese forsvar og være tålmodig med ballen, gjøre flere ‘reads’ før han tar av og løper. Han er dynamisk og atletisk og er farlig når han først løper med ballen.

Jacksonville Jaguars trengte en pass-rusher og det får de med sitt førsterundevalg, og det 3. valget i draften, DE/OLB Dante Fowler fra Florida University, mens Oakland Raiders fulgte de fleste Mock Drafts og tok Wide Receiver Amari Cooper, Alabama. Et nytt våpen i Carrs arsenal var høyt på prioriteringslisten og Oakland la til det beste våpenet i draften.

Washington hadde valg nummer 5 og valgte å styrke sin offensive linje først. Brandon Scherff kan spille både Guard og Left Tackle, men det er sannsynlig at Washington ønsker å bruke Scherff på sistnevnte posisjon. Han besitter masse naturlig styrke og kan flytte på defensive linjemenn for å skape hull for runningbackene. Han er rask til å være så stor (6’5», 319 lbs) og veldig atletisk. Han er balansert og er den beste Guarden i draften både i pass protection og run blocking.

New York Jets valgte som nummer 6 og valgte DE/DT Leonard Williams. Han er nok tiltenkt Defensive End-rollen i Jets’ 3-4-front i 2015. Har glimrende pass rush-egenskaper, med fryktet rip move og vil være perfekt i 5-technique. Han har en tendens til å spille for høyt og la offensive linemen blokkere under hans pads, men er ellers god i run defence.

Chicago Bears valgte å addressere angrepet før forsvaret med sitt førsterundevalg og tok WR Kevin White med valg nummer 7. White har fantastisk fart, glimrende hender og har fortsatt potensiale til å utvikle seg enda mer. Han er stor og trygg å kaste mot i Red Zone og er en tøff blokker i løpespillet. Det er ikke all for stor forskjell på White og Cooper.

Atlanta Falcons trengte pass-rush og valgte OLB/DE Vic Beasley fra Clemson. Beasley kommer fra det høyest rangerte forsvaret i college football, et forsvar som gjør mye med sine fronter. Med et eksplosivt første steg og en fantastisk akselerasjon er Beasley en kar som kan komme seg fort inn i motstanders backfield. Har bra bull rush til tross for størrelsen (6’3», 246 lbs) og veldig vanskelig å stoppe når han kommer forbi Offensive Tackles med sitt førstesteg. Passer fint som en edge OLB i et 3-4-forsvar. Når det gjelder hans pass-rush så har han fortsatt en del å lære; spesielt trenger han et større repetoar av ulike bevegelser han kan bruke for å komme forbi en blokker.

New York Giants valgte å styrke sin offensive linje med OT Ereck Flowers fra Miami, en tackle som var rangert som topp 10-valg tidlig, men som i de siste ukene før draften nærmest falt ut av første runde hos mange. Han har atletiske egenskaper til å bli en god LT, men er rå og trenger og bli coachet. Flowers gjør mye bra, men den største bekymringen er en råtten teknikk som det gjenstår å se om Giants kan fikse. Han er litt stiv, har litt stive hofter og ligner på mange måter mer på en Guard enn Tackle. Blir sliten sent i kamper og blir enda mer unøyaktig i teknikken. Han er en stor mann (6’6», 329 lbs), men har meget kvikke føtter og er overraskende rask. Passer best i et man scheme i NFL.

Det var forventet at St.Louis ville finne en oppgradering til sin offensive linje med deres første valg, men valgte i stedet å ta RB Todd Gurley, Georgia. Hans evne til å lese hva som foregår foran han, hans føtter og balanse er fenomenale og er en sjelden og fantastisk løper med ball. Han har en glimrende kombinasjon av power og fart. Kan ta i mot pasninger selv om det ikke er en styrke, men har forbedringspotensiale her. Kreves som regel flere forsvarsspillere for å takle han, og har en haug av finter som gjør at det er veldig vanskelig å få tak på han i utgangspunktet. Dette kan bli den neste virkelig store RB i NFL.

Minnesota Vikings adresserte sitt behov for en defensiv back med CB Trae Waynes, Michigan State. Rangert som den beste CB i draften, er aggressiv og alltid på jakt etter ballen. Kan spille alle typer coverage (off-man, zone, press-man) og spilte i en veldig løpsbasert liga, Big Ten, hvor han fikk mye erfaring som run stopper. Han tillater sjeldent at WR får separasjon, og om de skulle få en liten luke er Waynes veldig rask på å dekke rommet. Dette gjør at han er veldig vanskelig å kaste mot.

Cleveland Browns, som var forventet å flytte både opp og ned i draften, valgte i stedet å bli værende og velge DT Danny Shelton, Washington, med valg nummer 12. Danny Shelton, den beste Nose Tackle i årets draft, passer perfekt som 0-technique i Browns’ 3-4-front. Han er ingen pass rusher, men skal hjelpe Browns stoppe motstanderens løpespill, noe Browns var særdeles dårlige på i fjor. Han ble sliten mot slutten av kamper, men han kommer ikke til å spille like mange snaps som han gjorde i college, så det bør ikke bli et problem i NFL. Han er stor og sterk, men overraskende lett på bena, en sjelden kombinasjon. Bør gå inn og starte dag 1 for Browns.

New Orleans Saints hadde en tøff sesong i fjor og valgte å oppgradere den offensive linja med det 13. valget. OT Andrus Peat, Stanford, er stor (6’7», 313 lbs) og skal beskytte Drew Brees. Han hadde to gode år som LT, men må bli mer stabil. Han har hurtigheten og fotarbeidet til å lykkes, men trenger litt coaching. Smidig, atletisk tackle og den beste rene LT i draften. Han spiller til tider litt høyt, noe som gir han dårlig balanse, og har en tendens til å strekke ut hendene etter forsvarsspillere i stedet for å flytte kroppen etter, noe som er svært lite effektivt i NFL.

Miami Dolphins gir Ryan Tannehill et nytt våpen neste år med sitt valg. WR DeVante Parker, Central Florida, er høy, kan utkjempe store CBs, og ligner White i det at QB kan kaste høyt mot han for å holde ballen unna mindre DBs. Veldig pålitelige hender, men spørsmålstegn ved hans evne til å skape separasjon fra CBs. Trenger også å bli en bedre route runner.

Etter 14 valg fikk vi endelig kveldens første byttehandel og det var San Diego Chargers som sendte deres førsterundevalg (#17), et fjerderundevalg i år og et femterundevalg i 2016 til San Francisco 49ers for å flytte opp to plasser og ta RB Melvin Gordon, Wisconsin. Det var rykter om at Texans (#16) var ute etter Gordon og Chargers så det som nødvendig å flytte opp. Gordon har glimrende fart og evnen til å gjøre retningsforandringer. Han leser forsvaret godt og er tålmodig. Han har evnen til å motta pasninger, men gjorde ikke alltfor mye av det på college. Med tanke på finter for å slippe unna forsvarsspillere har han et like godt repetoar som Gurley og hans store fart gjør at forsvarsspillere har problemer med å få hendene på han. Kan spille zone, men liker best å gå opp midten. Gurleys skadeproblemer gjør Gordon til et tryggere valg, men skadefri er Gurley hakket bedre.

Om Texans var ute etter Gordon eller ikke får vi nok aldri vite, men de valgte å addressere forsvaret sitt med å ta CB Kevin Johnson, Wake Forest. En smart Cornerback som mestrer de fleste coverage og tillater sjeldent separasjon til receivere, og om en receiver får en luke er Johnson kjapp til å stenge den igjen. Han kan bli bedre i run defense og jage ballen bedre.

San Francisco flyttet altså ned to plasser, men fikk nok mannen de ønsket seg alikevel. DE/DT Arik Armstead fra Oregon er nok tiltenkt DE-rollen i 49ers’ 3-4-front. Han er et glimrende prospekt, men er kanskje ikke klar for å spille med en gang. Ble holdt litt igjen av skader i fjor, men har mye hurtighet og styrke. Kan spille noe run defense, men er ustabil i denne delen av spillet.

Kansas City Chiefs tok CB Marcus Peters, Washington med det 18. valget, selv om mange hadde forventet en Offensive Lineman her. Chiefs så Peters som den beste, rene Cornerback i draften. Han kan mestre alle coverage, er aggressiv og alltid ute etter ballen. Ligner på Waynes på mange måter, er veldig instinktiv og kommer i posisjon i løpespillet til å stoppe RB.

Cleveland Browns fikk valg nummer 19 fra Buffalo Bills i fjor og valgte C Cameron Erving, Florida State. Det ryktes at Denver Broncos iherdig forsøkte å gjøre en byttehandel med Browns, mest sannsynlig for å ta nettopp Erving, og forventet nok ikke at Browns ville ta han. I Erving får Browns den beste C i draften, en veldig allsidig offensive lineman som har spilt alt på den offensive linja. Kan spille C, men der har Browns Alex Mac inntil videre. Erving kan derfor starte på RT, men kan også skyves inn som G om nødvendig. Han er rask, smidig og har god balanse. Glimrende run blocker som kommer til å beskytte QB, hvem nå det måtte bli, i pasningsspillet. Klart sterkeste i denne gruppen og kan dytte rundt på defensive linjemenn og få dem ‘på rulleskøyter’ i blant. Han passer i alle offensive system i alle posisjoner og bør takle overgangen til NFL bra.

Philadelphia Eagles valgte å gå for WR med valg nummer 20, Nelson Agholor, USC, en slags fattigmanns Amari Cooper. Han har god fart og veldig raske retningsforandringer som kan skape separasjon. Har ok hender, men kan ha perioder hvor han slipper alt av pasninger som kommer hans vei. God route runner og blir åpen på korte og medium ruter. God med ballen i henda og kjemper seg fri fra forsvarsspillere for å skaffe ekstra yards. Er litt liten av størrelse, men bruker hurtigheten til å bli åpen i red zone.

Cincinatti Bengals valgte OT Cedric Ogbuehi, Texas A&M, et litt risikabelt valg med tanke på hans skadehistorikk, men Bengals trenger ikke en tackle som kan spille i 2015. Han er nok mer tiltenkt en rolle i 2016 når Whitworth er borte. Ogbuehi er ekstremt mobil og passer perfekt i et zone-angrep, men mindre i et rent man-scheme. Har glimrende pass protection-egenskaper, men sliter mer mer blokkene i løpespillet. Han er lynrask ut av utgangsposisjon og forskyver føttene raskt. Muligens det beste fotarbeidet i draften, noe som gjør han effektiv på screen-pasninger. I tillegg har han lange armer og et bra kickstep, men kan tjene på å legge på seg noen kilo muskler.

Pittsburgh Steelers valgte å finne en fremtidig erstatter for James Harrison (36) og valgte DE/OLB Alvin ‘Bud’ Dupree, Kentucky. Han er rask på utsiden, og har styrken til å kjempe mot tackles. Balansert spiller som er god i både pass-rush og run defense og kan spille både End i 4-3 og OLB i 3-4.

Med Lions på klokken fikk vi kveldens andre byttehandel. Denne gangen var det Denver Broncos som sendte sitt valg #28, et 5.rundevalg i 2015 og et 5.rundevalg i 2016 samt G Manny Ramirez til Detroit i bytte mot valg nummer 23. Med dette valget tok de OLB/DE Shane Ray fra Missouri. En av de aller raskeste Linebackers i draften og bør passe bra i et Wade Philips-forsvar. Spiller en eksplosiv stil, bruker hendene bra og er først og fremst en pass-rusher. Han spiller større enn han er og kan frigjøre seg fra blokkere. Han er sterkere enn han ser ut og kan bli NFLs neste store sack-konge. Han får selvsagt hard konkurranse fra Broncos’ andre meget farlige Linebackers, Von Miller og DeMarcus Ware.

Arizona Cardinals valgte å ta en offensiv linjemann med det 24. valget i draften. D.J.Humphreis, Florida, kan ha potensialet til å bli en elite-LT i NFL og hans naturlige, atletiske side gjør han til det beste LT-prospektet i draften. Han er en rask og god atlet, men kan med fordel legge på seg noen kilo muskler. Har sin styrke i pass protection, men med litt ekstra muskler bør han være solid i løpespillet og. Rask og mobil og kan blokke mens han er i bevegelse, og passer derfor bra i et zone scheme.

OLB Shaq Thompson, Washington, spiller for Carolina Panthers neste år etter at de valgte han med det 25. valget. En spennende linebacker som bruker sine atletiske egenskaper i pass coverage, men trenger å utvikle seg her. Kan blitze i ny og ne, men er ikke en typisk edge rusher. Han trenger å bli bedre til å takle, spesielt i løpespillet, men har et større atletisk potensiale enn han fikk ut på college, noe som gjør han til en spennende spiller å utvikle.

Etter Panthers valgte Ravens å gi Joe Flacco et nytt våpen i den raske og sterke WR Breshad Perriman, Central Florida, en mann jeg desverre ikke har studert nevneverdig.

Dallas Cowboys valgte med sitt 27.valg en defensiv back i CB/S Byron Jones, Connecticut. Han kan spille både CB og Safety og har evnen til å dekke receivere én-mot-én. Han dekker mye rom med hurtigheten sin og mestrer alle coverage. Smart spiller som også kan dekke TEs effektivt, en ettertraktet egenskap i NFL. Hvor Cowboys vil bruke han i 2015 er vanskelig å si, men han kan brukes som CB, Safety eller i slot-posisjon mot TEs.

Detroit Lions, som byttet ned fra #23, valgte å ta en Guard med valg 28 i Laken Tomlinson, Duke. Laken er sterk og fysisk og setter tempo på den offensive linja, noe mange trenere setter pris på. Sterk i pass protection, men sviktet inni mellom og lot forsvarsspillere slippe igjennom. Dette kan være på grunn av dårlig håndplassering, noe som må jobbes med i NFL. I løpespillet bør han være en god brikke med en gang og er sterk nok til å flytte unna forsvarsspillere for skape rom for Running back. Passer i power man schemes, men er ikke atletisk nok til å spille zone.

For Indianapolis Colts med valg nummer 29 var det nok om å gjøre å få den beste spilleren tilgjengelig, og de endte opp med WR Phillip Dorsett, Miami. Med T.Y.Hilton og Andre Johnson allerede på plass får de en trio med Dorsett som ser meget skummel ut. Dorsett er ikke like god som Amari Cooper i å skape separasjon fra oppasser, men er ikke langt unna. Han er rask og kan løpe i fra defensive backer, men kan slite med å komme seg løs fra tett markering på Line of scrimmage. Til gjengjeld er han den meste eksplosive WR i draften og ser ut som han kan score hver gang han får ballen i hendene. Mindre trussel i red zone og bør ikke brukes som blokker i løpespillet.

Green Bay Packers brukte valg 30 på å ta S Damarious Randall, Arizona State. Randall er en stabil takler med over 100 taklinger i fjor og leverer noen harde hits i ny og ne. Han er litt liten av vekst (5’10») noe som viser seg mest når han dekker TEs. Han kan stille opp i man coverage og løpe med receivere og kan derfor være en god mann til å dekke mindre slot receivers.

Med valg 31 tok New Orleans Saints ILB Stephone Anthony, Clemson. God i pass coverage og bør bli en god run defender i NFL. Bra takler og man slipper sjeldent ut av grepet hans når han først får hendene på deg. Har noe blitzing-egenskaper, men de har vi sett lite av.

New England Patriots avrundet kvelden, eller tidlig morgen her i fedrelandet, med valg 32 som de brukte på å ta DT Malcolm Brown, Texas. Med Vince Wilfork i Houston trengte Patriots en ny Nose Tackle og Brown kan være den spilleren. Brown er en god pass-rusher og en god atlet. Har spilt DE og kan spille 3-technique, men bør vurderes av New England som Nose Tackle. Spiller med hurtighet fremfor styrke og kan fly forbi en Guard for å komme til QB. I tillegg er han god i run defense.

Draften fortsetter med runde 2 og 3 natt til lørdag (01.00 norsk tid) og avsluttes med runde 4 til og med 7 som starter lørdag kveld klokken 18.00 norsk tid.

For full oversikt, se NFL.com.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x