Vi tar en kikk på…Superserien 2015

Superserien logo

Heja Sverige! Til helgen er det seriestart i grannlandet, når svenskenes toppdivisjon Superserien har kickoff. I denne artikkelen skal vi kikke på både seriesystemet, lagene, spillerne og ikke minst gi noen forhåndstips til hvordan Superserien kan komme til å utarte seg i 2015!

LITT HISTORIE

SMM riktig gamledager - fotokilde SMM sin webside
Bildekilde: SMM sin webside

Sverige er et land med tradisjoner i amerikansk fotball som strekker seg tilbake til tidlig 1980-tall. Som i Norge var det forløpere til det også, men svenskenes eldste eksisterende klubb, Stockholm Mean Machines, ble stiftet i 1982. Til sammenligning ble Norges eldste eksisterende klubb, Vålerenga Trolls, stiftet i 1983. I det hele tatt er det store likheter mellom sporten i de to landene i de første ti årene, men vi må vel kunne si at amerikansk fotball hadde en større vekst i Sverige ganske raskt med tanke på antall lag. Over tid har denne veksten også vist seg i kvaliteten på banen, og den svenske Superserien regnes som en av de mer solide europeiske ligaene. Kvalitetsforskjellen har vist seg enda mer på landslagsnivå, hvor det er svært lenge siden Norge slo Sverige i noe som har blitt kalt landslag. Det er derimot ikke så lenge siden det motsatte!

 

SERIESYSTEM I SVERIGE I DAG

Uppsala vs SMM - foto 86ers
Stockholm Mean Machines vs. Uppsala 86ers

Svenskene har i perioder hatt et ganske omfattende seriesystem. I dag er det en rekke aldersbestemte nivåer -som i Norge-, mens det på senior er tre nivåer:

 1. Superserien
 2. Superettan
 3. Division 1

Sistnevnte er delt i en Vest og en Øst-pulje, mens Superserien og nivå 2, Superettan, ikke er geografisk inndelt tabellmessig. Som i Norge er det imidlertid en inndeling i forhold til serieoppsettet, som betyr at man spiller et ujevnt antall kamper fordi Superserien er delt inn i tre serieoppsetts-puljer. Kort fortalt:

 • Superseriens 9 lag er delt inn i 3 serieoppsetts-puljer a 3 lag
 • Innad i puljen spiller man hjemme og borte mot de 2 andre lagene
 • Utenfor puljen spiller man enten hjemme ELLER borte mot de 6 lagene som er i andre serieoppsetts-puljer
 • Totalt spiller man da 10 kamper i grunnspillet
 • Alle lag er del av samme serietabell. De 4 beste til sluttspill.

Det er mange likheter med hvordan serien er satt opp i Norge, noe som kanskje ikke er så rart; vi har her på berget ofte hatt spørsmålet «hvordan gjør svenskene dette?» som en del av tankerekka før man gjør noe nytt. Det er også lang tradisjon for dialog mellom de skandinaviske landene, noe blant annet landenes Kampreglement bærer preg av.

 

LAGENE I SUPERSERIEN

ÖBK vs CC 02 - foto Andreas Lundgren
Carlstad Crusaders @ Örebro Black Knights. Foto: Andreas Lundgren

Superserien består altså i år av 9 lag. Det skulle vært 10, men det tradisjonsrike laget Arlanda Jets trakk seg fra seriespill for en stund tilbake. Lagene som stiller på banen i svenskenes høyeste liga i 2015, er:

 • Carlstad Crusaders
 • Kristianstad Predators
 • Limhamn Griffins
 • Stockholm Mean Machines
 • STU Northside Bulls
 • Tyresö Royal Crowns
 • Uppsala 86ers
 • Västerås Roedeers
 • Örebro Black Knights

Vi skal ta for oss hvert av lagene i noen svært korte sammenfatninger:

Carlstad Crusaders
Regjerende mestere. Og ikke bare vant de i fjor; de har vunnet de 5 -FEM- siste årene på rad. Inntil det er motbevist på banen, så må de regnes som Skandinavias fremste lag. I fjor var de klart best i Sverige; det skal bli spennende å se om de får mer motstand i år.

Kristianstad Predators
Er som naboen Limhamn ganske nyopprykket; vært på toppnivå siden 2013. Byen har lang football-historie, og Kristianstad C4 Lions, som man deler en del historie og ressurspersoner med opp i gjennom årene, stod for 4 svenske mesterskap og 6 finaleopptredener i perioden 1987-1996. Predators har gjort en solid figur i Superserie-comebacket, og var i sluttspillet i 2014.

Limhamn Griffins
Holder til i Malmø, og er en av Sveriges eldste klubber. Hadde sin storhetstid på 1990-tallet, og 2 av deres 3 svenske mesterskap er fra det tiåret (det tredje var i 2007), når de også var seriemestere i Superserien 4 ganger. Tilbake i Superserien i 2014 etter noen år på lavere nivå.

Stockholm Mean Machines
Sveriges eldste lag, men det er også lenge siden Stefan Sköldebäck herjet fra linebacker-plass for SMM. De har slitt de siste årene, og vært et av bunnlagene i Superserien. Har hele 11 svenske mesterskap -klart flest- og det siste kom i 2009.

STU Northside Bulls
Som SMM en Stockholms-klubb. Opprinnelig dannet som samarbeid mellom flere klubber; STU står for Solna Täby United. Solna = Solna Chiefs, Täby = Täby Flyers. Eksistert siden 2006, Superserien siden 2008. Middelhavsfarer som har vært i sluttspill 2 ganger, men som ofte er en trussel mot lagene som havner like over på tabellen.

Tyresö Royal Crowns
Nok en Stockholms-klubb, og en som stort sett alltid er i sluttspillet. Vant svenske mesterskapet i 2001; tapende finalist i 2010, 2011, 2012. Seriemester i Superserien i 2012 og 2013, men greide altså ikke å vinne SM-gull de årene allikevel. Blir gjerne sett på som fremste utfordrer til Carlstad i forkant av sesongen; i år er ikke noe unntak i så måte. Klubbens nye hovedtrener Andreas Ehrenreich er identisk med en av de to skole-elevene som startet klubben i 1990.

Uppsala 86ers
Som navnet antyder har de vært med en stund; de er et av Sveriges eldste lag. Vant svenske mesterskapet i 1991 og 1992, var også i finalen i 1993 og 1997. Nede i lavere divisjoner i ca. et tiår, men returnerte til toppnivå i 2012. Satset friskt da, og regnes fortsatt som et lag som kan havne i sluttspill.

Västerås Roedeers
Nyopprykket. Eksistert siden 1989. Har vært i Superserien én sesong tidligere: 1997. Da gikk det ikke så bra. Helt klart underdogs i år også, selv om de har vært suverene på nest høyeste nivå i en årrekke. Som i Norge er det stor nivåforskjell fra toppligaen og nedover. Roedeers satser som Lura Bulls her hjemme på en QB som har merittene sine fra posisjonen på high school, og som primært spilte andre posisjoner på college. Der slutter også likheten, men det skal bli spennende å se om James Boyd kan levere!

Örebro Black Knights
Som Västerås stiftet i 1989. Har derimot en rekke sesonger i Superserien. Aldri vunnet SM-gull, men vært tapende finalist 4 ganger (1998, 1999, 2013, 2014). I Superserien siden 2011 etter noen år på lavere nivå; har vært i sluttspill alle år etter returen til toppnivået. Det laget i Sverige som trekker flest tilskuere i snitt pr. hjemmekamp.

 

SPILLERNE

Johan Stål - foto ukjent
Johan Stål, Örebro Black Knights

Svenskene har rykte på seg for å ha jevnt over flere lokaltboende profiler enn det vi er vant til her hjemme. Gjennom mange år med blant annet et bedre landslagsprogram enn i Norge, har de vært flinke til å utvikle egne spillere. Bredden er også større enn i Norge, noe som er med til å bidra til en bedre topp. Når dette er sagt har det vært en utvikling mot flere importer de siste årene. Dette har vært forskjellig fra lag til lag, men særlig nye lag fra lavere nivåer har satset hardt på dette for å kompensere for kvalitetsforskjellen når de kommer inn i ligaen. Importreglene er også annerledes og -i forhold til europeiske spillere- mindre restriktive enn de har blitt i Norge etter stadige endringer de siste tre årene. Dette gjenspeiler seg for eksempel ved at det er en hel armada av serbiske spillere som spiller i Superserien i år.

Hvis vi tar Europlayers sin oversikt over spiller-signeringer som utgangspunkt, samt Swedish Football Network sine rapporter, så får vi en oversikt med følgende tall pr. lag:

 • Carlstad Crusaders: 4 (2 USA, 1 Storbritannia, 1 Danmark)
 • Kristianstad Predators: 4 (3 USA, 1 Serbia)
 • Limhamn Griffins: 3 (1 USA, 3 Serbia)
 • Stockholm Mean Machines: 0
 • STU Northside Bulls: 2 (2 USA)
 • Tyresö Royal Crowns: 3 (2 USA, 1 Finland)
 • Uppsala 86ers: 4 (2 USA, 1 Australia, 1 Serbia)
 • Västerås Roedeers: 5 (2 USA, 2 Serbia, 1 Ungarn)
 • Örebro Black Knights: 10 (4 USA, 4 Serbia, 1 Frankrike, 1 Finland)

Norske Eliteserie-klubber har i år et snitt på 2 importer pr. lag. Om vi tar tallene ovenfor, så havner vi på et snitt på 4 pr. lag i Superserien.

Vi legger til at i de tilfellene hvor det er snakk om spillere med dobbelt statsborgerskap har vi tatt utgangspunkt i hvor spilleren har hovedvekten av sin erfaring. Dette gjelder eksempelvis Kristianstad sin svensk-amerikanske QB Philip Juhlin og tvillingbrødrene Eric og Josh Murphy hos Black Knights.

Av de 9 lagenes hovedtrenere er det forøvrig 3 svenske; resten Nord-amerikanere. Vi skal også ta med oss at det gjerne er omfattende trenerstaber blant Superserie-lagene. De fleste lagene har posisjonstrenere i tillegg til hovedtrener og koordinatorer.

I tillegg til en stor mengde importer må det nevnes at svenskene har et helt annet forhold til rekruttering på tvers av innenlandske klubbgrenser enn vi har her i Norge. Mens det i Norge er sett ned på å rekruttere fra andre klubber, er det i Sverige flere lag som er ivrige på å rekruttere fra hverandre. Dette skjer både på tvers av divisjonsnivåer, og innenfor samme divisjonsnivå. Det er derfor ikke uvanlig at en del svenske spillere av god kvalitet flytter på seg uten at det er jobb eller skolegang som er hovedårsak til endringene.

Vi merker oss ellers at Örebro har hentet Kristiansand Gladiators sin hovedtrener Randy Beverly Jr. i innspurten til serien. Gladiators sin plan om å ha Beverly som hovedtrener med fokus på å bygge opp igjen organisasjonen utover året ser dermed ut til å ha endret seg. Det skal bli spennende å se hva han kan gjøre med et lag som utvilsomt har mange nye spillere som må formes til et lag. Beverly hørtes ihvertfall reflektert og klar ut på Superseriens felles pressekonferanse for noen dager siden:

Presskonferens inför Superserien 2015

 

I tillegg til en del spennende importspillere, er det også en god del spennende svenske profiler. Fremst av dem alle Carlstad Crusaders sin QB, Anders Hermodsson. Han kan du se mer av her:

Andre spennende spillere er ÖBK sin evig-unge receiver/defensive back/punter/kicker/hva-enn-du-trenger/returmann Johan Stål. Vi skal heller ikke glemme mega-talentet Olof Flemström (Crusaders), mest kjent som en dominerende spiller på defensiv linje, men også en fabelaktig fullback/H-back. Tyresö er et lag som ellers er stappfullt av svenske profiler, og der vet vi ikke helt hvor vi skal begynne. WR Fredrik Isaksson, som i fjor spilte for Carlstad, er et solid navn. WR Amat Jobe, som i fjor spilte for Uppsala, er et annet. Vi kan heller ikke unngå å nevne WR/DB Carl Kamm når vi først har nevnt Isaksson og Jobe. På DL hos Royal Crowns finner man Noghor Jemide som helt sikkert vil markere seg også i år.

Vi kunne fortsatt med navn som LB Emil Westrin (STU), LB/FB Filip Jönsson (SMM), OL Daniel Holmgren (Crusaders), WR/RB/DB Sebastian Gauthier (Roedeers) og så videre, og så videre. Det blir nok heller for spesielt interesserte, og vi tipper at om det gjelder deg, så følger du med på Swedish Football Network allerede – vi anbefaler det for alle som vil følge Superserien utover!

 

HVORDAN SKAL DETTE ENDE DA?

Carlstad Crusaders 5 guld - foto CC
Slik endte det i fjor: Carlstad vant for femte året på rad

Vi følger den svenske serien fra avstand, men ser hvert år et sted mellom 8-12 av kampene via livestream eller opptak av livestream. Undertegnede har også tidligere hatt tilgang til et Superserie-lag sin Hudl-konto, og sett en del kampfilm der. Vi er imidlertid ikke på arenaene, og har ikke et bredt kontaktnettverk i Sverige som forer oss med info. Vi følger allikevel godt nok med til å driste oss til noen forhåndstips, og da ender vi opp med følgende tabell- og sluttspills-tips:

Tabellen ved grunnspillets slutt:

 1. Carlstad Crusaders
  Kommentar: Sterk stall. Fantastisk OL, QB. Om RB Brett Koepp frisk og nye trenerne er av kvalitet; svært vanskelig å se noen bedre.
  onepixel
 2. Tyresö Royal Crowns
  Kommentar: Særdeles sterkt på papiret. Mye dybde. Hvis QB Colby Kirkegaard er god; fantastisk pasningsangrep. Jevnt over solid defense.
  onepixel
 3. Örebro Black Knights
  Kommentar: QB Grant Welp ser solid ut på kampfilm fra college. Armada av importer. Mistet en del gode spillere fra i fjor, men fortsatt solid stall. Kan alle de nye finne rytmen og tilsammen gjøre dette til et sterkt LAG?
  onepixel
 4. Uppsala 86ers
  Kommentar: Nok en solid QB-vervning av 86ers; får inn Jeff Welsh som har herjet i Tyskland i mange år. Strahinja Stepovic svært god serbisk spiller på WR, og forsikring på QB. Grei stall, men en del spørsmålstegn.
  onepixel
 5. Kristianstad Predators
  Kommentar: 2 av importene, samt treneren, har vært i laget før; treneren og QBen i en årrekke. Bra system, bra lokale spillere – spesielt i angrep. Tynt på defense; for tynt? Det avhenger av produksjon i angrep…
  onepixel
 6. STU Northside Bulls
  Kommentar: Utvilsomt bedre på QB i år; men hvor mye bedre? Det er det store spørsmålet hos Bulls, som er avhengig av produksjon fra den posisjonen for å kunne henge med.
  onepixel
 7. Limhamn Griffins
  Kommentar: Svak debut i fjor; ser ikke så mye her som tyder på at det skal endre seg markant. Klart; 1 år mer erfaring hjelper. Men er det nok mot konkurrenter som satser minst like hardt? Vi tror ikke det.
  onepixel
 8. Västerås Roedeers
  Kommentar: QB er hit-or-miss. Hvis hit – kan overraske. Vant til å vinne; hva skjer når man får en del tap i fleisen? Noen profiler, men savner Superserie-erfaring.
  onepixel
 9. Stockholm Mean Machines
  Kommentar: Har fått inn en del spillere. Mye rutine. QB et stort problem; svak starter, tilsynelatende null dybde. Pluss med fokusert hovedtrener som vil bygge over tid.

 

Semi-finalene

 • Carlstad Crusaders vs. Uppsala 86ers: 42-20
  Kommentar: Sluttspillet starter, Crusaders skrur på turboen. Jeff Welsh og Uppsala er bra, men ikke så bra.
  onepixel
 • Tyresö Royal Crowns vs. Örebro Black Knights: 35-27
  Kommentar: TRC mot ÖBK i et klassisk oppgjør om å få komme til SM-finalen og møte Crusaders. ÖBK gir dem kamp til døra, men TRC finner veien til endzone oftere via pasningsspillet enn Black Knights greier å matche.

SM-finalen

 • Carlstad Crusaders vs. Tyresö Royal Crowns: 22-28
  Kommentar: Sjokkseier til TRC! Crusaders faller i siste hinder for første gang på 6 år, og Royal Crowns tar sitt første svenske mesterskap i en klassiker av en kamp.

Ikke som i fjor, altså:

SM-Final XXIX Highlights Amerikansk fotboll

 

Vi ønsker alle lagene lykke til, og gleder oss til kickoff i morgen!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x