NFL vs. Patriots Nation

I går falt dommen i Tom Brady vs. NFL. Ikke overraskende avgjorde dommer Berman at suspensjonen var ilagt på manglende faktagrunnlag og at det ikke er juridisk grunnlag i NFLs avtale med spillerne (CBA) for en slik straff for de påståtte regelbruddene. Som ble skrevet her igår, skyldspørsmålet er ikke 100% avklart (vi kommer tilbake til dette litt lengre ned), men det var prosessen og måten etterforskningen ble håndtert på som gjorde at dommeren i denne saken fant i favør for Brady.

josh-mcdaniels og Tom Brady 01

Dette er naturlig nok en stor seier for Brady, rettferdigheten, og for oss som heier på Patriots. Men det er og en monumental seier for spillerorganisasjonen, NFLPA. Utfallet av dommen gjør at de nå kan se seg villige til å ta flere saker for retten dersom de føler prosessen eller faktagrunnlaget er fraværende. Dette kan bety mange dyre runder i retten for NFL, og i verste fall kan det føre til at mye av makten i ligaen flyttes fra NFL til spillerne. Noe som igjen kan føre til streik og opprør blant disse skulle de føle seg urettferdig behandlet. Kort fortalt virker det som om NFLs arroganse og stahet kan ha gjort stor skade på deres fremtidige muligheter til å kontrollere spillergruppen.

Tilbake til skyldspørsmålet i saken: Faktagrunnlaget som NFL baserte straffen sin på er syltynt og det i seg selv ville aldri kunne felt noen i en vanlig rettssak. Trykket i ballene ble målt før kampen, men ikke notert. De ble på nytt målt i pausen (etter nesten 2 timer ute i regn og kulde) og det ble da konkludert med at de var under den lovlige grensen. Hvis man antar at dommerne godkjente ballene før kampen så er det riktig å anta at de var på minimumsgrensen for trykk (12.5 PSI). Har man dette som utgangspunkt så kan bortimot hele trykkfallet som ble målt i pausen forklares med værforholdene på kampdag.

To lignende saker ble framlagt av NFLPA for å vise eksisterende presedens: Minnesota Vikings ble tatt på fersk gjerning i å bruke varmeovner til å varme opp ballene på sidelinjen i en spesielt kjølig kamp. Straffen ble en beskjed fra ligaen om at «dette gjør dere ikke igjen». San Diego Chargers ble avslørt i å ha brukt stickum, en substans som har vært forbudt i NFL siden 1981. De hadde flere håndkler på sidelinjen dynket i dette limet, og spillere brukte disse når de hadde behov for bedre grep i hanskene sine. Straffen for dette ble en bot på $25.000. På bakgrunn av disse to sakene ble det fastslått at straffen var urettmessig hard mot Brady.

Dessverre har saken blitt blåst opp av media og andre, og den har tatt fokus vekk fra det som faktisk betyr noe, fotballspillingen. NFL har allerede anket dommen og i praksis betyr dette at det kan ta flere måneder før vi får en avgjørelse. En ting er i alle fall sikkert: Tom Brady slipper å stå over kamper i årets NFL-sesong.

Patriots som organisasjon er derimot svekket etter denne skandalen. De ble trukket 2 draft picks (inkludert sin 1. runde seleksjon neste år) og bøtelagt med $1 million. I tillegg har en franchise som fra før av var dårlig likt av andre fans fått enda et skudd for baugen.

Det er liten tvil om at Roger Goodell og NFL har håndtert denne saken på en særdeles uprofesjonell og generelt dårlig måte. Det har blitt en farse av dimensjoner som dessverre ikke er over enda. Som stolt Patriot og Brady-supporter er det godt å se at rettferdigheten seirer. Det er lett å hate Patriots, og sikkert enda lettere etter denne saken. Men fakta er ikke diskuterbare – Brady ble utsatt for en urettferdig og ufullstendig prosess. Retten sa seg enig i dette og opphevde dermed straffen.

(Brookline, MA, 0/14/15) New England quarterback Tom Brady holds his hands with all four of his Super Bowl rings during a ceremony on Sunday, June 14, 2015. Photo courtesy of the New England Patriots
Foto: New England Patriots.
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x