Nordisk Mesterskap for U17-landslag

Nordisk Mesterskap U17 2015 logo

De siste dagene har det pågått et arrangement i Sverige som få i Norge vet om. Det er i grunnen pussig, for i navnet berører det oss. Vi snakker om Nordisk Mesterskap for U17-landslag. I Norden er det fire nasjoner som bedriver organisert amerikansk fotball med seriespill for U17: Danmark, Finland, Sverige og…Norge.

Av disse nasjonene er to av dem, de to førstnevnte, representert med to fulle lag under Nordisk Mesterskap. Sverige har ett lag, mens Norge ikke stiller. Hvorfor ikke?

Svaret er i korte trekk at vi ikke har noe U17-landslag, eller juniorlandslagsprogram pr. dags dato. Vi har et seniorlandslag, men for tiden ikke noe på lavere alderstrinn. Vi har hatt det før, om enn i svært begrensede perioder på det som i dag er U17-nivå; den gang (2008) var det U16. Da spilte vi blant annet landskamp borte mot Sverige, hvor det ble et forsmedelig 1-poengstap når svenskene slo oss 7-6.

I årets Nordisk Mesterskap i Ørebro har svenskene dominert, og i går slo de Finland sitt førstelag i finalen. Resultatene fra turneringen:

  • Danmark 2 vs. Finland 2: 16-0
  • Finland 1 vs. Danmark 1: 41-3
  • Finland 2 vs. Danmark 2: 18-0
  • Danmark 1 vs. Sverige: 23-57
  • Sverige vs. Finland 1: 14-0

Turneringsformatet kan virke noe forvirrende, men i prinsippet har det foregått et offisielt mesterskap mellom Danmark 1, Finland 1 og Sverige, og privatkamper mellom Danmark 2 og Finland 2. Da bør det være lettere å forstå 😉

Norge_vs_Sverige_01
Norge U16, 2008

Norsk U17-landslag; yay or nay?

Det er mange år siden 2008, og vi skal på ingen måte spekulere i at vårt «nesten godt nok»-resultat mot Sverige da har noe å si for hvordan det hadde sett ut for vår del nå. Men vi skal ta med oss en ting i særdeleshet: U17-nivået har hatt en stor vekst i både kvalitet og kvantitet siden 2008. Med et rekordstort antall lag i seriespill parallelt med U19-nivåets tilbakegang, er det ikke unaturlig å argumentere for at om man skal starte et juniorlandslagsprogram igjen, så er det U17-nivået som bør satses på.

Det er ikke gratis å drive landslag, og man må finne en viss sum i forbundets budsjett for å kunne starte opp en slik virksomhet igjen. Kanskje er imidlertid tiden inne for det? Om vi skal ta konsekvensene av å ønske flere kompetente trenere på klubbnivå og en langsiktig utvikling av gode norske spillere, så kan kanskje et landslagsprogram som har treningsleire for U17-spillere med plass for at klubbtrenere følger lagets trenerstab, være en vei å gå?

Det er kostnader med et landslag, men det er også en investering som kan gi avkastning over tid. Da snakker vi ikke en direkte økonomisk avkastning, men en avkastning i form av spredning av kompetanse, treningskultur, gradvis vekst og ikke minst et felles miljø. Som vi har sett med U19-landslaget gjennom årene det eksisterte, så er det svært mange av deltakerne der som har vært toneangivende både som spillere og etterhvert trenere senere i football-«karrierene» sine. Det er heller ikke få spillere som har gledet seg til å spille mot kameratene fra landslaget, istedenfor motstanderlag hvor man ikke vet hvem noen av konkurrentene er; det gir noe ekstra å ha kjennskap og vennskap på tvers av klubbgrenser. Ikke minst legger det grunnlaget for senere samarbeid for å få til et felles produkt: God amerikansk fotball i Norge.

Vi har ikke deltatt på Nordisk Mesterskap for U17-landslag i år. Gjør vi det neste gang det arrangeres?

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x