Nye retningslinjer for språkbruk

NAIF arrangerer i disse dager informasjonsmøter for å informere om nye retningslinjer for språkbruk i kamp.
Retningslinjene kommer etter påtrykk fra NIF, som ønsker fokus på språkbruk da det har vært en del saker oppe i media både i toppfotball og andre idretter med rasistisk og annen uheldig språkbruk.
De har derfor lansert kampanjen #stopp, som man kan lese mer om her.

For amerikansk fotball sin del blir dette konkretisert i form av en ny presisering av en gammel regel,
nærmere bestemt regel 9-2 som omhandler usportslig oppførsel, inkludert språkbruk.

No player, substitute, coach or other person subject to the rules shall use abusive,
threatening or obscene language or gestures, or engage in such acts that provoke ill
will or are demeaning to an opponent, to game officials or to the image of the game,
including but not limited to:
[…](b) Taunting, baiting or ridiculing an opponent verbally.

IFAF Football rules and interpretations 2020

Regelpresiseringene vil tre i kraft 1. Mai 2021, og vil påvirke seriespill til høsten. Informasjonsmøtene var åpne for trenere, lagledere, dommere og styremedlemmer i klubbene, og det skal etter planen arrangeres flere møter etterhvert. Men for dere som ikke har deltatt på møtene kommer her en oppsummering.

Første bolken handler om rasisme og diskriminering, og omhandler alle personer på spillerlistene, kamparrangører og dommere.

Personer som fremsetter diskriminerende eller hatefulle ytringer, som kan oppfattes som truende, forhånende eller som fremmer hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på bakgrunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse, religion eller livssyn, seksuelle orientering, kjønn, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller nedsatte funksjonsnedsettelse er ikke akseptert i amerikansk fotball.

NAIF Kampreglement §3-2

Ytringer av denne typen skal ikke aksepteres (og er i mange tilfeller også straffbart) i samfunnet for øvrig, og vil heller ikke aksepteres under en kamp. Dette burde være en selvfølge for de aller fleste av oss, men det har også vært saker i nyere tid også i vår idrett, med tilfeller av både rasisme og homohets. Dette skal dommerne nå reagere på, reaksjonene vil variere fra tilsnakk til utvisning basert på alvorlighetsgrad. Det kan også medføre forlenget utestengelse/suspensjon/karantene som ilegges av forbundet i etterkant av kamp.
Utsagn rettet direkte til en person, som faller inn under overnevnte definisjoner, skal føre til direkte utvisning.
Utsagn, hvor man bruker ord som beskriver seksuell orientering, hudfarge/etnisitet/nasjonal opprinnelse eller livssyn/religion skal føre til direkte utvisning uansett om det er ytret til en person eller ikke.

Neste bolk handler om utsagn som oppfordrer til å påføre andre skade eller smerte.

Utsagn som oppfordrer til å påføre andre skade og/eller smerte skal reageres på.

Her er det nok større rom for kontroverser, og antagelig både spillere og trenere som må tenke over hvilke uttrykk som blir brukt på banen og sidelinjen. Det vil fremdeles være lov med fotballrelaterte uttrykk som eksempelvis «hit hard», men det vil ikke være akseptert å si at man skal drepe, knuse kneskålene eller skamslå en motstander.
Reaksjon kan variere fra tilsnakk til direkte utvisning basert på kontekst.

Siste tema som ble tatt opp (dog ikke nevnt spesifikt i presentasjonen) var generelle hånende utsagn, og at dette også skal reageres på, med samme reaksjoner som nevnt tidligere. Dette vil jo da gjelde utsagn som ikke nødvendigvis går inn under rasisme og diskriminering, men likevel er hånende for mottageren.

Retningslinjer fra forbundet angående språkbruk kan lastes ned her:


Så hva betyr dette i praksis for norsk amerikansk fotball?
Dette kan nok bli en nøtt for dommerne, da man gjerne har litt forskjellig terskel for hva som oppfattes som hånende.
Og ettersom det er umulig (eller vertfall fryktelig ressurskrevende) å lage en ordbok med hvilke ord og uttrykk som (ikke) tolereres, vil vi ikke få en tolkning som er 100 % konsekvent fra kamp til kamp.
Det vil nok gå seg til over tid, men vi må nok regne med noen kjedelige utvisninger for spillere som må lære den harde måten.
Forhåpentligvis vil vi på lengre sikt få et hyggeligere kampklima uten rasisme og annen drittslenging, der man kan ta med barn for å se på kamp uten å være redd for at de skal lære seg upassende ord og uttrykk. Og det er det ikke vanskelig å stille seg bak for undertegnedes del i alle fall.

Men hva mener du om disse endringene?
Del gjerne dine synspunkter i kommentarfeltet, og tagg gjerne en lagkamerat som trenger å lese dette før sesongstart 😉

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x